Αρχείο για 9 Σεπτεμβρίου, 2008

frflag.gifΚι ενώ εμείς φορτώνουμε ώρες τους μαθητές μας οι Γάλλοι προχώρησαν σε μείωση των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας  σε νηπιαγωγεία και δημοτικά. Ετσι, τα γαλλικά σχολεία θα λειτουργούν 24 ώρες την εβδομάδα (από 26 μέχρι σήμερα) και πια δεν θα γίνονται μαθήματα τις Τετάρτες. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διαμορφώνεται σε έξι σχολικές ώρες κάθε Δευτέρα, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή.

Ας σημειωθεί ότι οι ημέρες διδασκαλίας στη Γαλλία πλέον δεν ξεπερνούν τις 140 τον χρόνο, ενώ στην Ιαπωνία ο αριθμός τους είναι 210, στην Ιταλία 200 και στις χώρες της Σκανδιναβίας 190.

Νομίζω ότι οι αποσπάσεις στη Γαλλία θα αυξηθούν κάθετα…

Comments 1 σχόλιο »

homework2.jpgΟι Ελληνες μαθητές απασχολούνται στο σχολείο τις περισσότερες ώρες από τους άλλους Ευρωπαίους συνομηλίκους τους, διαβάζουμε σε άρθρο του Απ. Λακασά. Επιπροσθέτως, οι εξωσχολικές δραστηριότητες οδηγούν τα παιδιά στα όρια της αντοχής τους, ενώ οι μικρότεροι μαθητές «λυγίζουν» και από το βάρος της σχολικής τσάντας.

Το πρωί στο σχολείο, ακολουθούν το απόγευμα τα φροντιστήρια και μετά το διάβασμα για την επόμενη ημέρα. Ερευνα δείχνει ότι ένας 15χρονος, μετά τις ώρες του σχολείου, έχει τουλάχιστον 4 ώρες καθημερινά φροντιστήριο, το οποίο επιβαρύνει το καθημερινό του πρόγραμμα που περιλαμβάνει και τις ώρες του διαβάσματος. Αποτέλεσμα είναι να μένει ελάχιστος χρόνος για ξεκούραση. Οι Ελληνες μαθητές εργάζονται περισσότερο και από έναν φιλόδοξο επαγγελματία!

Οι γονείς αντιλαμβάνονται τον ελεύθερο χρόνο ως ευκαιρία το παιδί να κάνει περισσότερες δραστηριότητες εκτός σχολείου. Το φορτώνουν, καθώς στο βάθος κρύβεται μια δική τους διάθεση από το δημοτικό το παιδί να μάθει πράγματα που απαιτούνται για την εισαγωγή το πανεπιστήμιο. Ετσι στα παιδιά λείπει το παιχνίδι, η επικοινωνία με τους συνομηλίκους τους αλλά και η επικοινωνία με τους γονείς.

Πως άραγε μετά από τόσες ώρες μαθημάτων έχουμε αυτά τα πενιχρά αποτελέσματα στη μάθηση;

Μήπως το πρόβλημα είναι η έλλειψη εστίασης των αναλυτικών μας προγραμμάτων; Φορτώνουμε τα παιδιά ώρες αλλά όχι μάθηση.

Ο Χρήστος Γιανναράς υποστηρίζει σε επιφυλλίδα του στην “Κ” την κατάργηση του μαθήματος των θρησκευτικών: “Το υπουργείο Παιδείας και τα παιδαγωγικά του επιτελεία δεν διαθέτουν την ποιότητα του ανθρώπινου υλικού για τέτοια ουσιώδη τολμήματα, τη διαπίστωση επαληθεύουν τα «αναλυτικά προγράμματα» διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας και Ιστορίας: πραγματική συμφορά. …Οσοι πολίτες έχουν οποιασδήποτε μορφής επαφή με το σχολείο στην Ελλάδα σήμερα μπορούν να βεβαιώσουν πόσο ανατριχιαστικά (στην κυριολεξία) χαμηλό είναι το επίπεδο των πτυχιούχων που παράγονται στις εκπαιδευτικές σχολές των ελλαδικών πανεπιστημίων”.

homework.jpg

Comments 1 σχόλιο »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων