Στο «American Darling» (μετ. Τ. Κίρκης, εκδ. «Πόλις») απλώνεται η διαδρομή της Χάνα Μασγκρέιβ, μοναχοκόρης ενός διάσημου παιδιάτρου, η οποία, στη δεκαετία του ’60 καταζητείται από το FBI για την πολιτική της δράση στην επαναστατική αριστερίστικη οργάνωση Weather Underground. Βάζει βόμβες, παρατάει την ιατρική σχολή του Χάρβαρντ, περνάει στην παρανομία στην Αφρική, μετακομίζει στη Λιβερία όπου παντρεύεται έναν μαύρο υφυπουργό, κάνουν τρία παιδιά.
Παρακολουθούμε παράλληλα με τη ζωή της, την αιματοβαμμένη ιστορία της Λιβερίας, που ιδρύεται το 1822 από την Αμερικάνικη Εταιρεία Αποικισμού. Οι πρώτοι Αφροαμερικάνοι, μια μειονότητα 4%, αποτέλεσαν την πρώτη άρχουσα τάξη που αντιμετώπιζε ως υποδεέστερους τους αυτόχθονες. Διατηρούσαν στενούς δεσμούς με τις ΗΠΑ και αμερικάνικες εταιρείες ανέλαβαν την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων της χώρας. Η Λιβερία είχε τη μοίρα των αφρικανικών κρατών που είχαν την ατυχία να κρύβουν διαμάντια στα σπλάχνα τους. Βία, διαφθορά, πείνα, εμφύλιοι πόλεμοι.
Η Χάνα και η αφρικανική οικογένειά της παγιδεύονται στον εμφύλιο πόλεμο και εκείνη βρίσκεται αντιμέτωπη με το σπαρακτικό δίλημμα να τους εγκαταλείψει ή να χαθεί μαζί τους. Η απάντηση μάς δίνεται από τις πρώτες σελίδες. Το ερώτημα που παραμένει ως το τέλος είναι το γιατί.Η Χάνα αποφασίζει δέκα χρόνια αργότερα, εξηντάρα πια, να επιστρέψει στην καρδιά του σκότους, στη μακρινή Αφρική, εκεί που ξέρει ότι δεν την περιμένει παρά η απώλεια και η θλίψη.
Ένα βιβλίο που δεν το αφήνεις εύκολα από τα χέρια σου.
Τον Russell Banks θα τον θυμάστε ίσως από μία εξαιρετική ταινία του Ατόμ Εγκογιάν, το “Γλυκό πεπρωμένο”.
Ο Αμερικανός συγγραφέας δίνει συνέντευξη στον Ηλία Μαγλίνη της «Κ» για τη λογοτεχνία και για τις προεδρικές εκλογές.
Βιβλιοκριτική της Ελισάβετ Κοτζιά – δημοσιεύτηκε στην Καθημερινή της 7ης Σεπτεμβρίου