Αρχείο για 15 Σεπτεμβρίου, 2008

hate-googleΣε μια προσπάθεια να διευρύνει τον τομέα των εφημερίδων της διαδικτυακής της βιβλιοθήκης και να αυξήσει τον αριθμό των επισκεπτών της ιστοσελίδας του, ο κολοσσός του Internet Google ανακοίνωσε ότι πρόκειται να ανεβάσει στον ιστό τα αρχεία χιλιάδων εφημερίδων που καλύπτουν μια χρονική περίοδο 244 ετών. Τα σχέδια αυτά αποτελούν μέρος της γενικότερης προσπάθειας της εταιρείας να ψηφιοποιήσει το περιεχόμενο πολλών εκδόσεων πριν από την εμφάνιση του Internet. Η συμφωνία με τις εφημερίδες προβλέπει ότι η Google αναλαμβάνει το κόστος της ψηφιοποίησης των αρχείων και εκείνες δέχονται να είναι τα άρθρα τους προσβάσιμα σε όλους χρήστες της Google δωρεάν.

Google’s newspaper archives go way, way back

Ιδιαίτερα ενδιαφέρον για τους διδάσκοντες… Με μία απλή αναζήτηση εντόπισα το φύλλο της εφημερίδας με την προσελήνωση του Απόλλωνα: Standing on the Moon: Aldrin, in Photograph Taken by Armstrong; Second Batch of Apollo Photos Includes the First Ever Taken by Man on Moon Two Lunar Astronauts Shown in Historic Scene Armstrong’s Camera Records Colonel Aldrin’s Activities on the Surface of Moon
By RICHARD WITKIN Special to The New York Times August 1, 1969, Friday Page 1, 1297 words

Το είχαμε πει ήδη από το 1999, όλα σιγά-σιγά βρίσκουν το δρόμο τους προς το Διαδίκτυο. Όλα προσβάσιμα, όλα επισκέψιμα, στη διάθεσή μας, αλλά τον πολλαπλασιαστή χρόνου ποιος θα τον εφεύρει; Βλέπω τη στίβα με τις εφημερίδες να υψώνεται κάθε εβδομάδα ως άλλος κεκλιμένος πύργος… βλέπω τα terrabyte των σκληρών μου να αυγατίζουν. Ποιος θα τα διαβάσει όλα αυτά;

Comments 1 σχόλιο »

internet_cafe_open_24_hours.jpgΟι νέοι της εποχής μας αποτελούν μια καινούργια γενιά με δικά της, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει από όλες τις προηγούμενες. Πρώτο και βασικό είναι η εξοικείωσή της με τα σύγχρονα επικοινωνιακά συστήματα και τα κάθε λογής εργαλεία της ψηφιακής εποχής. Είναι η γενιά «i», η γενιά του Internet, της πληροφορίας (information), της νέας συλλογικής νοημοσύνης (intelligence), της καινοτομίας (innovation). Αυτή η νέα γενιά δεν ανδρώνεται μόνο στις ΗΠΑ και στις πιο ανεπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και της Ασίας, αλλά και εδώ, στην Ελλάδα του 2008, κάνοντας πλέον αισθητή την παρουσία της ως βαρύνουσα δημογραφική ομάδα σε καθετί που έχει σχέση με αυτή τη νέα εποχή.

Το πρώτο και εντυπωσιακότερο εύρημα της WebID είναι ότι το 94% (ναι, το 94%!) των εφήβων, ηλικίας από 13 ως 17 ετών στην Ελλάδα, χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή. Η εξοικείωση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές επεκτείνεται και στις επόμενες ηλικιακές ομάδες των νέων με ποσοστά που ξεπερνούν το 80%!

Ανάλογη είναι η εικόνα και όσον αφορά τη χρήση του Internet. Περισσότερο από το 80% των εφήβων «σερφάρουν» – λιγότερο ή περισσότερο συχνά – στο Διαδίκτυο, ενώ από κοντά ακολουθούν οι άλλες νεανικές ηλικιακές ομάδες, με ποσοστά άνω του 60%! Πρόκειται για ένα πραγματικά μεγάλο άλμα από την εποχή – αρχές του 2000 – που μόλις το 20% αυτής της ηλικιακής ομάδας «σέρφαρε» περιστασιακά στο Διαδίκτυο.

Αυτή η γενιά βρίσκεται εντός του ελληνικού σχολείου…

Άρθρο του Ι. Γιανναράκη στο Βήμα της Κυριακής

Διαβάστε επίσης: Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων