Αρχείο για Σεπτέμβριος 11th, 2010

Το Delivery είναι μία ταινία μικρού μήκους του Till Nowak.  Η ιστορία ενός ηλικιωμένου και ενός μυστηριώδους κουτιού έχει προβληθεί σε περισσότερα από 150 φεστιβάλ κι έχει διακριθεί 30 φορές.


Comments 1 σχόλιο »

Αμα ο άνθρωπος τραβάει το πρόβλημα, το πρόβλημα θα τον βρίσκει συνέχεια. Μιλάμε για τον Μισέλ Ουελμπέκ, ο οποίος έμπλεξε πάλι: το νέο του μυθιστόρημα, «Ο χάρτης και η περιοχή», από τα φαβορί για το φετινό, πολυπόθητο Γκονκούρ, βρέθηκε στο στόχαστρο ορισμένων. Αυτή τη φορά, ο Ουελμπέκ δεν κατηγορείται ως ρατσιστής και σεξιστής, αλλά ως λογοκλόπος.

Συγκεκριμένα, ο ιστότοπος Slate. fr τον κατηγορεί ότι ξεπατίκωσε στο βιβλίο του ολόκληρες παραγράφους από την επίσημη ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Eσωτερικών, από την ιστοσελίδα ενός ξενοδοχείου, καθώς και από τη γαλλική έκδοση της Wikipedia.

Ο Γάλλος συγγραφέας εμφανίστηκε σε βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού Le Nouvel Observateur, ισχυριζόμενος ότι οι κατηγορίες αυτές είναι «γελοίες». Ωστόσο, τόνισε ότι όπως και στις κατηγορίες περί ρατσισμού και σεξισμού, έτσι και σε αυτήν περί λογοκλοπής, «χρησιμοποιούνται βαριές έννοιες που ακόμα κι αν είναι γελοίες ως κατηγορίες, το στίγμα μένει». Ο Ουελμπέκ πρόσθεσε ότι «Αν ο κόσμος πιστεύει κάτι τέτοιο, τότε απλούστατα δεν έχουν ιδέα περί λογοτεχνίας. Ολο αυτό είναι μέρος της μεθόδου που ακολουθώ».

Το κακό είναι ότι μπορεί η υπόθεση αυτή να στερήσει από τον Ουελμπέκ το Γκονκούρ – το οποίο δεν έχει κερδίσει ποτέ έως σήμερα. Φέτος, μάλιστα, δύο από τους βασικούς ανταγωνιστές του είναι η Αμελί Νοτόμπ και ο δικός μας Βασίλης Αλεξάκης.

news.kathimerini.gr

Comments 0 σχόλια »

Οι αυτοκτονίες και η κατάθλιψη των Ιαπώνων πολιτών –οι οποίοι έπαψαν για ποικίλους λόγους να βρίσκουν ενδιαφέρον στη ζωή– κόστισαν πέρυσι στην ιαπωνική οικονομία ποσό ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης, που για πρώτη φορά προέβη χθες σε μια τέτοια εκτίμηση.

Οι υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους και των νοσοκομείων προς τους πάσχοντες από κατάθλιψη, οι απώλειες των εισοδημάτων όσων κατέρρευσαν ψυχικά, περιλαμβανομένων εκείνων που τελικά αυτοκτόνησαν, καθώς και διάφοροι άλλοι παράγοντες, έφθασαν στη διάρκεια του περσινού έτους το αστρονομικό ποσό των 2,68 τρισ. γιεν (31,8 δισ. δολαρίων), διαπίστωσε η κυβέρνηση. «Εάν είχαν επιλέξει να ζήσουν και να εργαστούν για έναν ακόμη χρόνο, οι περίπου 26.500 Ιάπωνες, ηλικίας 15 έως 69 ετών, οι οποίοι τερμάτισαν τη ζωή τους μέσα στο 2009, θα είχαν παράξει εισοδήματα ύψους 1,9 τρισ. γιεν»…

Η Ιαπωνία, μια χώρα 127 εκατομμυρίων κατοίκων, εμφανίζει ένα από τα πλέον υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών στον κόσμο και σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, το 2010 ήταν η δωδέκατη χρονιά που ο αριθμός των αυτοχείρων έφθασε ή ξεπέρασε τις 30.000. Συνολικά, τα άτομα τα οποία παραιτήθηκαν από τη ζωή στη διάρκεια του περσινού έτους στην Ιαπωνία είναι 32.845. Κατά μέσο όρο αυτοκτονούν 24 άτομα ανά 100.000, ενώ στις ΗΠΑ, επί παραδείγματι, αυτοκτονούν οι 11 από τους 100.000 και στη Βρετανία μόνο οι δέκα… Υπάρχουν, ωστόσο, χώρες με πολύ πιο απελπιστικό περιβάλλον, όπως αποδεικνύουν οι πράξεις απόγνωσης των πολιτών τους. Υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών, σε σχέση με αυτό της Ιαπωνίας, έχουν άλλες επτά χώρες, περιλαμβανομένης της Λευκορωσίας, όπου οι 63 ανά 100.000 άνδρες εγκαταλείπουν κάθε χρόνο τα εγκόσμια με τη θέλησή τους.

Eξέταση του προβλήματος και μέτρα

Το σοκ των αριθμών, όπως δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, υποχρεώνει την κυβέρνηση να εξετάσει σε βάθος το πρόβλημα και να καταπολεμήσει τα αίτια που οδηγούν τους πολίτες σε αυτήν την ακραία πράξη.   «Αν μειώσουμε τα αίτια, θα μπορέσουμε να χτίσουμε μια κοινωνία με λιγότερη δυστυχία», δεσμεύθηκε, αναφερόμενος σε ένα από τα φημισμένα πολιτικά του συνθήματα. Η ανακοίνωση έγινε εν όψει της 10ης Σεπτεμβρίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης των Αυτοκτονιών. Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι άδραξε την ευκαιρία για να θίξει ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, εν μέσω της διαμάχης του με τον πολιτικό του αντίπαλο Ιχίρο Οζάουα, ο οποίος διεκδικεί την ηγεσία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος.

news.kathimerini.gr

Οταν πριν χρόνια είχα επισκεφθεί την Ιαπωνία έμαθα με έκπληξη ότι περισσότεροι από 120.000 μαθητές οι αποκαλούμενοι hikikomori βρίσκονταν σε μία ιδιότυπη κατάσταση κατ΄οίκον περιορισμού. Είχαν ζητήσει μάλιστα και από το ΥΠΕΠΘ τη συμβουλή μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μα δεν διδάσκονται από το φωτεινό παράδειγμα των μαθητών μας; Ρόδα, τσάντα και κοπάνα και εξασφαλισμένη είσοδος στην τριτοβάθμια με το ζηλευτό βαθμό του 1,6. Εκεί στην μακρινή ανατολή βλέπετε, γεύονται την εντατικοποίηση από τα γεννοφάσκια τους. Αυτά συμβαίνουν όταν λείπει το μέτρο.

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων