Αμα ο άνθρωπος τραβάει το πρόβλημα, το πρόβλημα θα τον βρίσκει συνέχεια. Μιλάμε για τον Μισέλ Ουελμπέκ, ο οποίος έμπλεξε πάλι: το νέο του μυθιστόρημα, «Ο χάρτης και η περιοχή», από τα φαβορί για το φετινό, πολυπόθητο Γκονκούρ, βρέθηκε στο στόχαστρο ορισμένων. Αυτή τη φορά, ο Ουελμπέκ δεν κατηγορείται ως ρατσιστής και σεξιστής, αλλά ως λογοκλόπος.

Συγκεκριμένα, ο ιστότοπος Slate. fr τον κατηγορεί ότι ξεπατίκωσε στο βιβλίο του ολόκληρες παραγράφους από την επίσημη ιστοσελίδα του γαλλικού υπουργείου Eσωτερικών, από την ιστοσελίδα ενός ξενοδοχείου, καθώς και από τη γαλλική έκδοση της Wikipedia.

Ο Γάλλος συγγραφέας εμφανίστηκε σε βίντεο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του περιοδικού Le Nouvel Observateur, ισχυριζόμενος ότι οι κατηγορίες αυτές είναι «γελοίες». Ωστόσο, τόνισε ότι όπως και στις κατηγορίες περί ρατσισμού και σεξισμού, έτσι και σε αυτήν περί λογοκλοπής, «χρησιμοποιούνται βαριές έννοιες που ακόμα κι αν είναι γελοίες ως κατηγορίες, το στίγμα μένει». Ο Ουελμπέκ πρόσθεσε ότι «Αν ο κόσμος πιστεύει κάτι τέτοιο, τότε απλούστατα δεν έχουν ιδέα περί λογοτεχνίας. Ολο αυτό είναι μέρος της μεθόδου που ακολουθώ».

Το κακό είναι ότι μπορεί η υπόθεση αυτή να στερήσει από τον Ουελμπέκ το Γκονκούρ – το οποίο δεν έχει κερδίσει ποτέ έως σήμερα. Φέτος, μάλιστα, δύο από τους βασικούς ανταγωνιστές του είναι η Αμελί Νοτόμπ και ο δικός μας Βασίλης Αλεξάκης.

news.kathimerini.gr

Αφήστε μια απάντηση

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων