Αρχείο για 30 Σεπτεμβρίου, 2010

Μόλις το είδα, σκέφτηκα εφαρμογές στην υπερκειμενική λογοτεχνία. Αν μιλάμε για διαστροφή. Αν θέλετε να το απολαύσετε, κλείστε άλλες εφαρμογές και εκκινείστε το με Google Chrome. Ενα demo των δυνατοτήτων της HTML5 από τον Chris Milk.

www.thewildernessdowntown.com

Comments 0 σχόλια »

Roland Barthes

Roland Barthes

Φαίνεται πως οι Άραβες σοφοί, μιλώντας για το κείμενο, χρησιμοποιούν τούτη τη θαυμαστή έκφραση: το βέβαιο σώμα. Ποιο σώμα; έχουμε πολλά σώματα: το σώμα των ανατόμων και των φυσιολόγων, το σώμα που βλέπει ή που γιαυτό μιλά η επιστήμη: είναι το κείμενο των γραμματικολόγων, των κριτικών, των σχολιαστών, των φιλολόγων. Έχουμε όμως κι ένα ηδονικό σώμα καμωμένο αποκλειστικά και μόνο από ερωτικές σχέσεις, που δεν έχει καμμιά σχέση με το πρώτο: άλλη κόψη, άλλο νομάτισμα. έτσι και το κείμενο: δεν είναι παρά ο ανοιχτός κατάλογος με τις φωτιές της γλώσσας (αυτές οι ζωντανές φωτιές, αυτά τα διαλείποντα φώτα, αυτά τα περιπατητικά βέλη τα διευθετημένα μέσα στο κείμενο σαν σπόροι, που αντικατασταίνουν, συμφερτικά για μας, τα “semina aeternitatis”, τα ζώπυρα, τις κοινές έννοιες, τις βασικές αντιλήψεις της παλιάς φιλοσοφίας). Το κείμενο έχει μήπως ανθρώπινη μορφή, είναι σχήμα, αναγραμματισμός του κορμιού; Ναι , αλλά του ερωτικού μας κορμιού. Η απόλαυση του κειμένου δεν είναι αναγώγιμη στη γραμματική λειτουργία του, όπως και η απόλαυση του κορμιού δεν είναι αναγώγιμη στη φυσιολογική ανάγκη.

Και ακόμα:

Να είσαι με το πρόσωπο που αγαπάς και να σκέφτεσαι άλλα πράγματα: έτσι μου έρχονται οι καλύτερες σκέψεις, έτσι εφευρίσκω καλύτερα αυτό που χρειάζεται για τη δουλειά μου. Το ίδιο και για το κείμενο: μου προξενεί τη μεγαλύτερη απόλαυση αν τα καταφέρνει να ακούγεται έμμεσα. Aν διαβάζοντάς το, με παρασέρνει να σηκώνω συχνά το κεφάλι για ν΄ακούσω κάτι άλλο. Δεν είναι αναγκαίο να με αιχμαλωτίζει το απολαυστικό κείμενο. Μπορεί να είναι μια ανάλαφρη ενέργεια, περίπλοκη, λεπτότατη σχεδόν σαν αφηρημένη: μια απότομη κίνηση του κεφαλιού, σαν του πουλιού που τίποτα δεν γροικά από ότι εμείς ακούμε, που ακούει αυτό που εμείς δεν γροικούμε.

Ρολάν Mπαρτ: H απόλαυση του κειμένου

Comments 0 σχόλια »

Εστω ότι ξυπνάτε ένα πρωινό κι έχετε μία ακατάσχετη τάση να γράψετε στη γραμμική Β. Να μην σας την ικανοποιήσουμε; Στη σελίδα του Curtis Clark μπορείτε να βρείτε αρκετές τέτοιες μυστήριες γραμματοσειρές.

Ομως σας έχουμε μία ακόμα έκπληξη: στη σελίδα του Γ. Δούρου μία σειρά εξαιρετικά καλοσχεδιασμένα unicode fonts για αρχαίες γραφές.

Comments 0 σχόλια »

Το καλοκαίρι κατατέθηκε στη Βουλή η επερώτηση:

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΞΙΟΤΙΜΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Διδασκαλία του αντικειμένου των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Σχετικά με την πρόθεση του Υπουργείου σας να εισαγάγει τη διδασκαλία του αντικειμένου των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αρχικά, οφείλουμε να επιδοκιμάσουμε την Υπουργό για την απόφασή της. Στη συνέχεια θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή της στο ζήτημα της διεξαγωγής της διδασκαλίας του αντικειμένου από εκπαιδευτικούς που έχουν εκτός από τις κατάλληλες γνώσεις περί των επιστημών των υπολογιστών και της πληροφορικής, επιπλέον κατάλληλο παιδαγωγικό υπόβαθρο. Είναι δηλαδή πολύ σημαντικό να αποτελεί προϋπόθεση για κάθε επιστήμονα, που θα κλιθεί (sic) να διδάξει αυτό το αντικείμενο στους μαθητές του δημοτικού σχολείου, η προηγούμενη εκπαίδευσή του στην παιδαγωγική ειδικότητα για την διδασκαλία των υπολογιστών σε μαθητές του δημοτικού. Υπάρχουν εκτενώς διατυπωμένες απόψεις για το ζήτημα στο διαδίκτυο (βλ.www.adraptis.com/araptis/node/25). Ακόμα υπάρχει η διεθνής εμπειρία, καθώς παντού στον αναπτυγμένο κόσμο η συγκεκριμένη εκπαίδευση γίνεται από ειδικούς που έχουν το απαραίτητο παιδαγωγικό υπόβαθρο. Υπάρχουν επιπλέον οι τοποθετήσεις για το ζήτημα αυτό από Έλληνες ειδικούς και καθηγητές πανεπιστημίων. Παρακαλούμε να δείξετε τη δέουσα προσοχή στο ζήτημα καθώς η εκπαίδευση των παιδιών σε αυτήν την ηλικία θα πρέπει να προσεγγίζεται με μεγάλη προσοχή.

Συνεπώς ερωτάται η αρμόδια Υπουργός.

Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να συμπεριλάβει στα προσόντα των διδασκόντων των αντικειμένων των επιστημών των υπολογιστών και της πληροφορικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την πιστοποιημένη παιδαγωγική επάρκεια για τη διδασκαλία αυτού του συγκεκριμένου αντικειμένου;

Αθήνα 26.07.2010
Οι ερωτώντες Βουλευτές

Στην απάντηση της Υφυπουργού (μπορείτε να ακολουθήσετε το δεσμό, αν δεν εμφανίζεται) πέρα από το γνωστό “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε” πληροφορούμαστε ότι κάποιος μπορεί πρώτα να διοριστεί και μετά να περάσει τα παιδαγωγικά. Μα αν ώσπου να περάσει το σεμινάριο την κάνει τη ζημιά π.χ. ουρλιάζοντας σε ένα τρομοκρατημένο νήπιο τι να την κάνω εγώ την απάντηση σας.

Επίσης με τρομάζει η ελαφρότητα με την οποία παρακάμπτεται η έλλειψη παιδαγωγικής κατάρτισης. Αρκεί ένα σεμινάριο του ΟΕΠΕΚ για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα;

Επίσης απορία: Ο ΟΕΠΕΚ δεν καταργήθηκε; δεν το ξέρει η υφυπουργός; Θα διοργανώσει σεμινάρια ενώ τελεί υπό κατάργηση; διοργάνωσε άραγε ποτέ κάποιο σεμινάριο; γιατί στην επιμόρφωση Β επιπέδου έλαμψε δια της απουσίας του. Ούτε αυτό το ξέρει η υφυπουργός;

2010.07.29 Διδασκαλία του αντικειμένου των ηλεκτρονικών υπολογιστών στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Comments 0 σχόλια »

Έχετε βαρεθεί την ανηθικότητα και τη φαυλότητα στο Διαδίκτυο; Κάθε φορά που κάνετε την «ευσεβή» σας αναζήτηση στο Google κοκκινίζετε και βγάζετε καντήλες από τα ανήθικα αποτελέσματα; Ησυχάστε, τώρα πια υπάρχουν μηχανές αναζήτησης που σχεδιάστηκαν ειδικά για εσάς τους ευσεβείς χριστιανούς, μουσουλμάνους, ή εβραίους και φιλτράρουν τα αποτελέσματα, ώστε να σας διαφωτίζουν χωρίς να σας βάζουν σε πειρασμό.

«Θέλαμε να προσφέρουμε μια λύση για την εξερεύνηση του Παγκόσμιου Ιστού σε ένα ασφαλές περιβάλλον, στο οποίο δεν συναντάς προκλητικό περιεχόμενο ή ανήθικους δικτυακούς τόπους» εξήγησε στο AFP o Ρέζα Σαρντέχα, ιδρυτής της «μουσουλμανικής» μηχανής αναζήτησης I’mHalal, με έδρα το Άμστερνταμ.

Η αντίστοιχη λύση για τους χριστιανούς, τουλάχιστον εκείνους της Ευαγγελικής Εκκλησίας, είναι το SeekFind.org. Πρόκειται για «ένα ερευνητικό εργαλείο για ανθρώπους που αναζητούν βιβλικό και θεολογικό περιεχόμενο από την προοπτική των ευαγγελιστών».

Η μηχανή «προσθέτει στον κατάλογό της αποκλειστικά τους δικτυακούς τόπους που βασίζονται στη Βίβλο, είναι ορθοί από θεολογική άποψη και βρίσκονται σε συμφωνία με τη δήλωση πίστης μας», δηλώνουν οι δημιουργοί της χριστιανικής εφαρμογής.

Όσο δε για τα μέλη της εβραϊκής κοινότητας που θέλουν ένα «καθαρό» Διαδίκτυο, η λύση είναι το Jewogle, που είναι συνδυασμός των λέξεων Google και Jew, δηλαδή Εβραίος. Καλή περιήγηση και ο Θεός μαζί σας!

newsbeast.gr

Comments 0 σχόλια »

Τόσα επαινετικά λόγια για έναν ιό υπολογιστών σίγουρα δεν έχουν γραφτεί.

Λέξεις όπως «εντυπωσιακό», «επαναστατικό», «άρτιο τεχνολογικά» χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τον Stuxnet, τον ιό-σκουλήκι που προσέβαλε τα πυρηνικά εργοστάσια του Ιράν. Ο ιός θεωρείται πρωτοπόρος, καθώς προσβάλλει τα ηλεκτρονικά κυκλώματα της Siemens που ελέγχουν τη λειτουργία μεγάλων βιομηχανικών μονάδων, όπως εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας, κέντρα διαχείρισης λυμάτων, φράγματα κ.τ.λ. Ακόμα και το μέγεθος του ιού προκαλεί αίσθηση, καθώς υπολογίζεται ότι φτάνει τα 500 ΜΒ (χωρητικότητα ίση με 120 τραγούδια σε μορφή ΜΡ3), κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την τάση για όσο το δυνατό μικρού μεγέθους «ζουζούνια». Για παράδειγμα, τον τελευταίο καιρό η online υπηρεσία του twitter ταλαιπωρείται από ιούς που αποτελούνται από ελάχιστες γραμμές κώδικα. Σύμφωνα με τη Siemens, ο Stuxnet εντοπίστηκε σε 15 εγκαταστάσεις πελατών της σε όλο τον κόσμο και σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξε επιτυχής απομάκρυνση του ιού. Σε αναζήτηση του υπαιτίου, πολλές είναι οι ενδείξεις που «δείχνουν» προς κάποια κρατική υπηρεσία. Ειδικοί σε θέματα ασφαλείας, όπως ο Γερμανός ερευνητής Ραλφ Λάνγκνερ, μιλούν για σαμποτάζ που οργανώθηκε από κάποιο κράτος και τα πειστήρια δεν είναι, όπως φαίνεται, λίγα. Πρώτα πρώτα ακτινογραφώντας τον κώδικα του Stuxnet μπορεί κάποιος να φτάσει ώς τους δημιουργούς του. «Τα στοιχεία θα αποκαλύψουν ξεκάθαρα τη διαδικασία της επίθεσης και τους ίδιους τους επιτιθέμενους. Οι επιτιθέμενοι το γνωρίζουν και το συμπέρασμά μου είναι πως δεν νοιάζονται γι’ αυτό… Δεν πρόκειται για κάποιον χάκερ που κάθεται στο υπόγειο στο σπίτι των γονιών του. Αποψή μου είναι πως τα μέσα που απαιτούνταν γι’ αυτή την επίθεση δείχνουν προς κάποιο κράτος», σημειώνει στη σελίδα του στο διαδίκτυο ο Λάνγκνερ. Η υπόθεση θύμισε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» την υπόθεση των υποκλοπών στο δίκτυο της Vodafone στην Ελλάδα το 2005, όπου και πάλι υπήρχαν υπόνοιες για δράση ξένων κρατικών υπηρεσιών. Με αφορμή τον Stuxnet η Symantec, εταιρεία ασφαλείας που μεταξύ άλλων κατασκευάζει προγράμματα προστασίας από ιούς, κάνει αναφορά σε μια έκρηξη-μαμούθ σε αγωγό φυσικού αερίου που είχε προκληθεί από ιό, ο οποίος είχε προσβάλει τα ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου. Ωστόσο, δεν είναι όλοι εκείνοι που πιστεύουν πως ο Stuxnet είναι δημιούργημα κάποιας αόρατης (σ.σ. τουλάχιστον για την ώρα) αρχής. Η εταιρεία συμβούλων Gartner προτρέπει τους υπεύθυνους ασφαλείας «να μην κάνουν το λάθος να θεωρήσουν πως αυτό το επίπεδο κακόβουλου λογισμικού απαιτεί κρατική υποστήριξη», προσθέτοντας πως υπάρχει διαθέσιμη μια «τεράστια δεξαμενή ταλέντων με ποικίλα κίνητρα» που μπορεί να δημιουργήσει κάτι τόσο πολύπλοκο, όπως ο Stuxnet.

enet

Comments 0 σχόλια »

Comments Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Shantel – Bucovina

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων