Οι αυτοκτονίες και η κατάθλιψη των Ιαπώνων πολιτών –οι οποίοι έπαψαν για ποικίλους λόγους να βρίσκουν ενδιαφέρον στη ζωή– κόστισαν πέρυσι στην ιαπωνική οικονομία ποσό ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιαπωνικής κυβέρνησης, που για πρώτη φορά προέβη χθες σε μια τέτοια εκτίμηση.
Οι υπηρεσίες του κοινωνικού κράτους και των νοσοκομείων προς τους πάσχοντες από κατάθλιψη, οι απώλειες των εισοδημάτων όσων κατέρρευσαν ψυχικά, περιλαμβανομένων εκείνων που τελικά αυτοκτόνησαν, καθώς και διάφοροι άλλοι παράγοντες, έφθασαν στη διάρκεια του περσινού έτους το αστρονομικό ποσό των 2,68 τρισ. γιεν (31,8 δισ. δολαρίων), διαπίστωσε η κυβέρνηση. «Εάν είχαν επιλέξει να ζήσουν και να εργαστούν για έναν ακόμη χρόνο, οι περίπου 26.500 Ιάπωνες, ηλικίας 15 έως 69 ετών, οι οποίοι τερμάτισαν τη ζωή τους μέσα στο 2009, θα είχαν παράξει εισοδήματα ύψους 1,9 τρισ. γιεν»…
Η Ιαπωνία, μια χώρα 127 εκατομμυρίων κατοίκων, εμφανίζει ένα από τα πλέον υψηλά ποσοστά αυτοκτονιών στον κόσμο και σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, το 2010 ήταν η δωδέκατη χρονιά που ο αριθμός των αυτοχείρων έφθασε ή ξεπέρασε τις 30.000. Συνολικά, τα άτομα τα οποία παραιτήθηκαν από τη ζωή στη διάρκεια του περσινού έτους στην Ιαπωνία είναι 32.845. Κατά μέσο όρο αυτοκτονούν 24 άτομα ανά 100.000, ενώ στις ΗΠΑ, επί παραδείγματι, αυτοκτονούν οι 11 από τους 100.000 και στη Βρετανία μόνο οι δέκα… Υπάρχουν, ωστόσο, χώρες με πολύ πιο απελπιστικό περιβάλλον, όπως αποδεικνύουν οι πράξεις απόγνωσης των πολιτών τους. Υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονιών, σε σχέση με αυτό της Ιαπωνίας, έχουν άλλες επτά χώρες, περιλαμβανομένης της Λευκορωσίας, όπου οι 63 ανά 100.000 άνδρες εγκαταλείπουν κάθε χρόνο τα εγκόσμια με τη θέλησή τους.
Eξέταση του προβλήματος και μέτρα
Το σοκ των αριθμών, όπως δήλωσε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ναότο Καν, υποχρεώνει την κυβέρνηση να εξετάσει σε βάθος το πρόβλημα και να καταπολεμήσει τα αίτια που οδηγούν τους πολίτες σε αυτήν την ακραία πράξη. «Αν μειώσουμε τα αίτια, θα μπορέσουμε να χτίσουμε μια κοινωνία με λιγότερη δυστυχία», δεσμεύθηκε, αναφερόμενος σε ένα από τα φημισμένα πολιτικά του συνθήματα. Η ανακοίνωση έγινε εν όψει της 10ης Σεπτεμβρίου, που είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης των Αυτοκτονιών. Ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι άδραξε την ευκαιρία για να θίξει ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, εν μέσω της διαμάχης του με τον πολιτικό του αντίπαλο Ιχίρο Οζάουα, ο οποίος διεκδικεί την ηγεσία του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος.
Οταν πριν χρόνια είχα επισκεφθεί την Ιαπωνία έμαθα με έκπληξη ότι περισσότεροι από 120.000 μαθητές οι αποκαλούμενοι hikikomori βρίσκονταν σε μία ιδιότυπη κατάσταση κατ΄οίκον περιορισμού. Είχαν ζητήσει μάλιστα και από το ΥΠΕΠΘ τη συμβουλή μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Μα δεν διδάσκονται από το φωτεινό παράδειγμα των μαθητών μας; Ρόδα, τσάντα και κοπάνα και εξασφαλισμένη είσοδος στην τριτοβάθμια με το ζηλευτό βαθμό του 1,6. Εκεί στην μακρινή ανατολή βλέπετε, γεύονται την εντατικοποίηση από τα γεννοφάσκια τους. Αυτά συμβαίνουν όταν λείπει το μέτρο.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.