Αρχείο για 3 Σεπτεμβρίου, 2010

Comments 0 σχόλια »

 Ο γνωστός και αγαπημένος στο ελληνικό κοινό Γκόραν Μπρέγκοβιτς επανέρχεται στα μέρη μας, τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο, με ένα σύνθετο έργο με σαφείς αντιπολεμικές αιχμές. Πρόκειται για τα «Ημερολόγια Μιας Θλιμμένης Βασίλισσας», μονόλογος με τη συνοδεία μουσικής κλασικού συνόλου και χορωδίας, εν είδει recitanto accompagnato -φόρμα αγαπητή τον 16ο αιώνα, που οδήγησε στις πρώτες όπερες του Μοντεβέρντι. Το έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του ίδιου του συνθέτη, ο οποίος υπογράφει και την επιλογή των κειμένων: Ιβο Αντριτς, Σαίξπηρ, Ιβο Αντριτς, Πιερ ντε Ρονσάρ κ.ά.

Τα «Ημερολόγια Μιας Θλιμμένης Βασίλισσας» καταγράφουν πώς βιώνει μια γυναίκα τα δεινά του πολέμου, ανεξάρτητα από την εποχή στην οποία ζει και την κοινωνική της θέση. Η γυναίκα του παρελθόντος, η γιαγιά, η μητέρα. Η γυναίκα του σήμερα, η σύζυγος, η ερωμένη. Η γυναίκα του μέλλοντος, η κόρη. Η γυναίκα του ηγέτη πολιτικού, του μονάρχη, του δικτάτορα. Ο πόνος είναι ίδιος είτε είναι βασίλισσα είτε η γυναίκα της διπλανής πόρτας. Η δράση έχει οριστεί σ’ ένα δωμάτιο στο σερβικό τμήμα του Σεράγεβο, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου 1991-95. Την ορχήστρα, που αποτελείται από κρουστά, μπάσο, δύο τρομπέτες, σαξόφωνο και κουαρτέτο εγχόρδων, διευθύνει ο Γκόραν Μπρέγκοβιτς. Στα φωνητικά συμμετέχουν δύο βαρύτονοι, καθώς και δύο γυναίκες και έξι άνδρες χορωδοί-τραγουδιστές. Στον κεντρικό ρόλο της αφηγήτριας, η Μαρία Ναυπλιώτου.

Comments 0 σχόλια »

Μια ομάδα φοιτητών από τις Ηνωμένες Πολιτείες ετοιμάζεται να λανσάρει μια νέα υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης, η οποία έχει την εξαιρετικά φιλόδοξη αποστολή να τα βάλει με το Facebook. Το open source project ονομάζεται Diaspora και πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 15 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσαν οι developers που έχουν εδώ και αρκετούς μήνες την ευθύνη για την ανάπτυξή του.

Μια από τις βασικές προτεραιότητες των δημιουργών του ήταν ο τομέας της ασφάλειας και της προστασίας του προσωπικού απορρήτου. Ο Max Salzberg, ένας εκ των ιδρυτών του, ανέφερε ότι οι χρήστες θα έχουν τον απόλυτο έλεγχο ως προς τα δεδομένα που αναρτούν και “δε θα κάθονται να ασχολούνται με το τι βλέπουν οι συνάδελφοί του και τι βλέπουν οι κολλητοί τους”.

Η χρηματοδότηση του project έγινε μέσω δωρεών και τελικά συγκεντρώθηκαν πάνω από 200.000 δολάρια. Σε λίγες μέρες θα ξέρουμε αν αυτά τα χρήματα έπιασαν τόπο και δημιουργήθηκε μια αξιόλογη υπηρεσία ή αν το project είναι περιορισμένων δυνατοτήτων.

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

3 του Σεπτέμβρη

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων