Αρχείο για Σεπτέμβριος 17th, 2010

Η Phyllis Greene, μιλά στο BBC για την απόφασή της να ξεκινήσει ένα blog στα ενενήντα της χρόνια και για τον τρόπο που η τεχνολογία έδωσε νέα διάσταση στη ζωή της.

http://news.bbc.co.uk/

Comments Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο 90χρονη blogger

Η Ε.Ε. ζητεί από την Ελλάδα να επιστρέψει κονδύλια διότι οι φορητοί υπολογιστές που δόθηκαν πέρυσι στους μαθητές της Α΄ Γυμνασίου δεν είχαν το απαραίτητο ψηφιακό περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, από τις αρχές Οκτωβρίου 2009 δόθηκαν δωρεάν λάπτοπ στους 120.000 μαθητές της περυσινής Α΄ Γυμνασίου ώστε να μελετούν τα μαθήματά τους από τα ψηφιακά βιβλία (για τη διδασκαλία της Βιολογίας, της Γεωγραφίας, της Ιστορίας και των Μαθηματικών) τα οποία έπρεπε να περιέχονται στον υπολογιστή. Όμως, από πολύ νωρίς καταγράφηκαν ελλείψεις, με βασικότερη την απουσία λογισμικού για Μαθηματικά.

Καθημερινή

Μήπως θα χρειαστεί να επιστρέψουμε και τα κονδύλια των διαδραστικών; Οχι γιατί το μπαλάκι το πετάει στους εκπαιδευτικούς. Οι περισσότεροι διαδραστικοί δεν έχουν υποστηρικτικό λογισμικό. Οπότε καλούμαστε να αξιοποιήσουμε το υπάρχον – που πάλι όμως δεν είναι συμβατό με τα νέα λειτουργικά ή να αναπτύξουμε δικές μας εκπαιδευτικές εφαρμογές. Οπως μπορείτε να διαπιστώσετε από τη γελοιογραφία η ιδέα δεν είναι καν δική μας…

Γιατί όμως να μην πληρώσουν και οι υπεύθυνοι για τη νούλα των λαπτοπ; Ποιοι συνέταξαν τις προδιαγραφές  που επέτρεψαν αυτό το μπάχαλο;

Comments 0 σχόλια »

Παρακολουθήστε αυτή την ταινία μικρού μήκους (12′) που γυρίστηκε το 1994 από τον Γερμανό σκηνοθέτη Pepe Danquart, με τον τίτλο «Schwarzfahrer» (Ο μαύρος επιβάτης).
Η ιστορία της ταινίας με λίγα λόγια είναι η εξής: Ένας μαύρος ανεβαίνει στο λεωφορείο και κάθεται δίπλα σε μια ηλικιωμένη κυρία. Καθ’ όλη την διάρκεια της διαδρομής, η ηλικιωμένη που δυσανασχετεί, μουρμουρίζει για να την ακούει ο μαύρος συνεπιβάτης της (χωρίς καν να τον κοιτάζει) εκφράζοντας τον ρατσισμό που έχει μέσα της. Ο μαύρος δείχνει να αδιαφορεί για τα όσα ακούει, ενώ οι άλλοι συνεπιβάτες δείχνουν να αδιαφορούν, ή να δυσανασχετούν με τον ρατσιστικό μονόλογο της ηλικιωμένης κυρίας.
Σε κάποια από τις επόμενες στάσεις μπαίνει στο λεωφορείο ένας ελεγκτής και ζητά τα εισιτήρια των επιβατών. Ο μαύρος επιβάτης βγάζει το εισιτήριό του και το κρατά στα χέρια του. Το ίδιο και η ηλικιωμένη κυρία.

Η συνέχεια επί της οθόνης…

Comments 0 σχόλια »

Στην εποχή της μεγέθυνσης των οθονών και όντας εξασκημένοι στην κατανάλωση εικόνων, η έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη της συλλογής έργων Θεόφιλου της Εμπορικής Τράπεζας μας προσφέρει την ευκαιρία να θυμηθούμε ή να ανακαλύψουμε ένα κομμάτι «της ελληνικής ευαισθησίας», όπως αναφέρει ο Τσαρούχης, του βαθύτερου εαυτού μας. Εξ ου και ο πρόεδρος του μουσείου, Αγγελος Δεληβορριάς, επεσήμανε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου πως «η έκθεση θα μας θυμίσει πράγματα που δεν θα έπρεπε να έχουμε λησμονήσει». Ητοι την ικανότητα να αντικρίζουμε με αθωότητα τον κόσμο.

Η συλλογή, που εκτίθεται για πρώτη φορά στο σύνολό της, περιλαμβάνει 20 έργα του ζωγράφου που συγκεντρώθηκαν στη δεκαετία του ’80 και πίνακες που ανήκουν στη δεύτερη περίοδο της δουλειάς του, εκείνη της Μυτιλήνης, όπου ο Θεόφιλος κατέχει πλέον -όπως λέει ο Τσαρούχης- τη χρωματική του παλέτα, δημιουργώντας πιο ζωντανά έργα. Στην έκθεση εκτίθεται η προτομή του ζωγράφου που φιλοτέχνησε ο Μιχάλης Τόμπρος, ενώ προβάλλεται και το «Παρασκήνιο» «2003 – Θεόφιλος ξανά;» σε σκηνοθεσία Λάκη Παπαστάθη.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Η υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης Twitter, που ισχυρίζεται ότι κάθε μέρα προστίθενται στο δυναμικό της 370.000 νέοι χρήστες από όλο τον κόσμο, ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να προχωρήσει σε ευρύ ανασχεδιασμό της ιστοσελίδας της, προκειμένου να εμπλουτιστεί και να γίνει πιο φιλική στους άνω των 150 εκατ. χρήστες της διεθνώς.

Η ολοένα πιο δημοφιλής υπηρεσία microblogging, όπου οι χρήστες μπορούν να στείλουν μικρού μήκους μηνύματα μέχρι 140 χαρακτήρες, θέλει να παρέχει πλέον περισσότερες πληροφορίες στα μέλη της και, στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, θα προσφέρει ενσωματωμένα βίντεο του YouTube, εικόνες και άλλο περιεχόμενο, ώστε το Twitter να αποκτήσει πιο έντονο χαρακτήρα πηγής πληροφόρησης.

Το ηλικίας τεσσάρων ετών κοινωνικό δίκτυο, όπως εξήγησε σε σχετική συνέντευξη Τύπου, θα προωθήσει μια τελείως νέα «αρχιτεκτονική», που ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των χρηστών για περισσότερη ευελιξία και επικοινωνία. «Το Twitter μπορεί να γίνει επίσης μια θαυμάσια πηγή πληροφόρησης», δήλωσε ο Έβαν Ουίλιαμς, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας πίσω από το δίκτυο, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

Περισσότερα από 90 εκατομμύρια μηνύματα («τιτιβίσματα» ή tweets) στέλνονται καθημερινά κατά μέσο όρο από τους χρήστες του Twitter, το οποίο όλο και περισσότερο ανταγωνίζεται με επιτυχία το Facebook, το Yahoo και το Google για τον online χρόνο των χρηστών. Ο νέος ανασχεδιασμός (με την χαρακτηριστική κωδική ονομασία «Φοίνιξ») αποσκοπεί ακριβώς στο να «δέσει» τους υπάρχοντες χρήστες του για περισσότερη ώρα στην αναβαθμισμένη ιστοσελίδα του και παράλληλα να προσελκύσει νέους φίλους.

Το νέο Twiiter.com θα υλοποιηθεί σταδιακά σε παγκόσμια βάση τις επόμενες εβδομάδες. Το κοινωνικό δίκτυο εξάλλου προωθεί ένα νέο σύστημα διαφήμισης, σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσει την τεράστια βάση δεδομένων των χρηστών του και να την μετατρέψει -διακριτικά- σε μια μόνιμη πηγή εσόδων.

Το Twitter έχει υποστηριχθεί χρηματοδοτικά για τη δημιουργία και λειτουργία του από τις αμερικανικές επενδυτικές εταιρίες Spark Capital, Benchmark Capital, T.Rowe Price, Venture Partners κ.α.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments 0 σχόλια »

Από καιρό ήθελα να γράψω για δυο σπουδαίες ποιητικές διευθύνσεις. Η πρώτη βρίσκεται στοhttp://pampalaionero.wordpress.com και είναι το «βασίλειο» της Αθηναίας ποιήτριας Σοφίας Κολοτούρου, ένα βιβλίο της οποίας είχα παρουσιάσει παλιότερα. Η Κολοτούρου έχει αφιερώσει τον εαυτό της στην έμμετρη ποίηση παραδοσιακής μορφής (αυτό είναι το «παμπάλαιο νερό»), φιλοξενώντας στο μπλογκ της αξιόλογα έργα που ανανεώνουν επιτυχώς το είδος. Η πλέον πρόσφατη ανάρτηση αφορά σατιρικά ποιήματα του μεγάλου Μανόλη Αναγνωστάκη. Υπάρχει και αλφαβητικό ευρετήριο ποιητών που φιλοξενήθηκαν έργα τους.
Η δεύτερη βρίσκεται στο
www.e-poema.eu.Πρόκειται για ένα σπουδαίο διαδικτυακό περιοδικό, που «εκδίδει» και διευθύνει ο Βασίλης Ρούβαλης, με άξιους συνεργάτες (κι εδώ, απ’ όσο μπορώ να συναγάγω, κατά βάση Αθηναίοι). Το τρέχον «τεύχος» (αρ. 11) έχει αφιέρωμα με θέμα «το δέντρο στην ποίηση», ειδικό φάκελο (Νάνος Βαλαωρίτης, Κώστας Βούλγαρης, Θάνος Μαντζάνας για τον Νίκο Εγγονόπουλο – αφορμή η πρόσφατη κυκλοφορία του σιντί «Η Ύδρα των πουλιών», μελοποίηση από Socos, φωνή  Δ. Πουλικάκος), συνέντευξη με το ζωγράφο Φίλιππο Θεοδωρίδη (και πίνακές του) και πολλά άλλα ωραία. Ανοίγουν και τα προηγούμενα 10 «τεύχη». Αν γραφτείς, σου στέλνουν στο μέιλ σου και το τακτικό «ποίημα της εβδομάδας», συνήθως εξαίρετο.

AV

Comments 0 σχόλια »


Το τέλειο σκονάκι θεωρείται κόσμημα. Ο δημιουργός του, καλλιτέχνης. Τι προκύπτει; Μία έκθεση με τα καλύτερα έργα! Τη βρήκαμε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Ένας πάπυρος από ρυζόχαρτο. Ένα μέτρο μήκος, μόλις τέσσερα εκατοστά πλάτος. Δουλεμένος κυριολεκτικά «στο χέρι» με ραπιδογράφο, έχει όλες τις πολύτιμες πληροφορίες για να περάσεις με 10 το μάθημα. Ένα βιβλιαράκι-Βίβλος: 100 σελίδες με τα SOS σε σμίκρυνση. Ένα ευρετήριο-ευαγγέλιο: με hints, τύπου «σε ποια τσέπη/κάλτσα/μανίκι βρίσκεται η απάντηση στη δεύτερη ερώτηση». Αυτά είναι 3 μόνο από τα 200 περίπου σκονάκια που συνέλεξε ο αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Οικονομικών ΕπιστημώνΔημήτρης Μάρδας από το 1984. Δικά του αποκτήματα, αλλά και συναδέλφων, κατάφεραν να κερδίσουν το respect τους, εκτός από τον αναμενόμενο μηδενισμό βεβαίως, βεβαίως! Τουτέστιν: άπειρη μικροσκοπική χαρτούρα με γραμματούδια, κατασκευές, ακόμη και hands free ξεχώθηκαν από τα πιο απρόσμενα μέρη και τώρα αναρτώνται για την τόσο πρωτότυπη έκθεση. Προς το παρόν φιλοξενείται σε 2 προθήκες, στον τομέαΓενικής Οικονομικής Θεωρίας και Πολιτικής, ενώ στοχεύει να κατοικοεδρεύσει στη Βιβλιοθήκη του τμήματος. Στόχος της, σύμφωνα με τον Δ.Μ. «να αναδείξει την πολυπλοκότητα μιας πρακτικής που είναι διεθνής, αλλά και το κομμάτι που κάλλιστα εκλαμβάνεται ως τέχνη».
Άλλωστε, οι συγκεκριμένοι καλλιτέχνες δαπάνησαν ουκ ολίγες ώρες για τα κομψοτεχνήματά τους. Εξίσου εύλογη η διαπίστωση της ακαδημαϊκής πλευράς: αν στρώνονταν να διαβάσουν, ένα 5 θα το έγραφαν! Αμ δε στρώθηκαν (σ.σ.: τουλάχιστον αναγνωρίστηκε ο κόπος τους)!
Έπεται συνέχεια! Φοιτήτρια ΑΠΘ (έτος ’68) προθυμοποιείται να χαρίσει τα σκονάκια της (ω, ναι, τα κρατάει ακόμη). Φοιτήτρια ΑΠΘ (έτος 2010) ανακοίνωσε ότι θα βάλει τα δυνατά της για μια θέση στην έκθεση (ποιος νοιάζεται για το μάθημα;).
Ενόψει εξεταστικής Σεπτεμβρίου, βρήκες την κατάλληλη δικαιολογία: το κάνεις για την τέχνη! Τέρμα η πλάκα. Ο κ. Μάδρας επισημαίνει ότι το σκονάκι αποτελεί παραβατική συμπεριφορά και είναι αξιόποινη πράξη. Το νου σας, ρεμάλια! Μη σας μπαίνουν ιδέες!

Φωτό: Σάκης Γιούμπασης Αρθρο: Μαρία – Άννα Τανάγια –Athensvoice

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων