444.jpgΟΙ ΛΟΓΟΙ του Μπενίτο Μουσολίνι είναι η δεύτερη πιο δημοφιλής εφαρμογή στην ιταλική έκδοση της διαδικτυακής πολυμεσικής πλατφόρμας iTunes.

Το iMussolini, όπως είναι ο τίτλος της, περιέχει 100 λόγους του Ιταλού δικτάτορα από το 1914, όταν ήταν μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, έως την εποχή της μεγάλης ακμής του Φασιστικού Κόμματος, το 1938, και διατίθεται για «κατέβασμα» από τους ενδιαφερόμενους αντί 79 λεπτών του ευρώ.

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ έκανε την εμφάνισή της στο Διαδίκτυο στις 21 Ιανουαρίου και από τα 55 «κατεβάσματα» της πρώτης μέρας έχει φθάσει τα 1.000 κατά μέσον όρο. Η δημοτικότητα του iMussolini, όπως είναι ο τίτλος της, προκαλεί τα αντιφασιστικά αντανακλαστικά πολλών Ιταλών. «Το ανησυχητικό ειναι ότι το iTunes δεν απευθύνεται σε κάποιους παλιούς νοσταλγούς του φασισμού, αλλά στη γενιά του Facebook», γράφει η έγκυρη κεντροαριστερή εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα». Δημιουργός της εφαρμογής είναι ο 25χρονος Ναπολιτάνος Λουίτζι Μαρίνο, ο οποίος δεν είχε σκοπό να ευλογήσει τον Μουσολίνι, αλλά να ντοκουμεντάρει «μια πολύ μελανή σελίδα της σύγχρονης Ιστορίας μας», όπως δήλωσε. Και για να αποδείξει το αγαθό των προθέσεών του, ανέφερε ότι ένα από τα προσεχή σχέδιά του είναι να «ανεβάσει» στο Διαδίκτυο τις ομιλίες του Γκάντι.

ΑΝ ΚΑΙ έχουν περάσει 65 χρόνια από την εκτέλεσή του, οι συμπατριώτες του δεν φαίνεται να τον έχουν ξεχάσει. Τα αναμνηστικά του Μουσολίνι είναι μια ανθούσα βιομηχανία, τόσο στο Διαδίκτυο όσο και στη γενέτειρά του Πρεντάπιο. Μπορεί κανείς να αγοράσει μικρές προτομές του Μουσολίνι, κολώνιες «Nostalgia» με το φασιστικό σήμα στο κουτί και μπλουζάκια με τα αρχικά VIDS (Viva Il Duce Sempre = ο Μουσολίνι θα ζει για πάντα).

Ελευθεροτυπία

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων