Αρχείο για 31 Αυγούστου, 2008

seaside.jpgΟ Νίκος Ξυδάκης σε έναν απολογισμό του καλοκαιριού “Νερά σμαραγδένια, βαθυκύανα, ρυτιδωμένα απ? το αεράκι ή καθρέφτες, παραλίες αγκαλιές θηλυκές, και βράχοι αγέρωχοι αρσενικοί, στις αμμοθίνες θυμάρια και μυρωδάτες λυγαριές, καπαριές να χύνονται απ? την πέτρα και να αιωρούνται πάνω απ? το κύμα, βότσαλα λευκόγκριζα γλυμμένα κόκαλα αρχαίων ζώων, και άμμος χρυσή, άμμος λευκή, ρυζάτη, πούδρα, και πάντα φως, όλα γύρω λιώνουν στο φως.

Αυτός ο παράδεισος παραδίδεται κάθε καλοκαίρι στον Ελληνα. Ακόμη κι ο έσχατος, ο μπατίρης, ο καταφρονεμένος, έχει την ευκαιρία του στη δημοκρατία του φωτός, ίση με όποιου άλλου προνομιούχου: να κολυμπήσει σε αυτά τα νερά, να λουστεί στο φως, να αφήσει τη θάλασσα την ανετυμολόγητη να μπει δριμεία στα ρουθούνια του, να ψηθεί στην αρμύρα, να θαμπώσει. Και να πιει ένα ποτήρι κρασί, ένα ούζο κάτω απ? την καλαμιά, να γευτεί ένα ψαράκι. Και να υψωθεί. Για δυο στιγμές, ένα απομεσήμερο, ένα πρωινό, ένα απόγευμα. Να υψωθεί μες στην ευδαιμονική, τη μεταφυσική Δημοκρατία του Καλοκαιριού”.

Διαβάστε τη συνέχεια στην Καθημερινή.

αλλά καταλήγει: “Είμαστε κατώτεροι του τόπου· ανάξιοι να τον αφουγκραστούμε και να τον ζήσουμε, αρμονικά, δημιουργικά, ευφορικά. Είμαστε ικανοί μόνο να τον καταναλώσουμε βουλιμικά, αρπακτικά, κυριαρχικά, ανηδονικά εντέλει. Σαν αδιάφοροι τουρίστες ή σαν άπληστοι οικοπεδούχοι. Και στις δύο περιπτώσεις, μοιραίοι. Και χαμένοι: η ομορφιά περνάει πλάι μας και δεν τη γευόμαστε· η ομορφιά δίδεται δωρεάν, αρκεί να την αναγνωρίζεις και να τη δρέπεις, όσο κρατάει, όσο δίδεται”.

Βλέποντας φέτος την καταστροφή του κυκλαδίτικου τοπίου στο όνομα της αξιοποίησης δεν μπορώ παρα να συμφωνήσω με τον γράφοντα. Εχουμε το καλύτερο οικόπεδο και το καταστρέφουμε. Είμαστε ανάξιοι της ομορφιάς.

Comments 0 σχόλια »

greeceofficial_parthenon.jpgΔιαβάζω: “Aπό την 1η Σεπτεμβρίου τα δεκατρία εκατομμύρια των χρηστών  παγκοσμίως μπορούν να επισκέπτονται την ψηφιακή, τρισδιάστατη απεικόνιση της Ελλάδας, καθώς η χώρα μας αποτελεί πλέον και επίσημα μέλος της παγκόσμιας πλατφόρμας του τρισδιάστατου αυτού κόσμου. Προορισμοί και τουριστικοί πόροι αποτυπώθηκαν ψηφιακά στον παγκόσμιο χάρτη του Second Life δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους επισκέπτες να περιηγηθούν σε ορισμένα από τα πιο χαρακτηριστικά μέρη της Ελλάδας στη Greece Official region.

Η τεράστια επιρροή που ασκούν οι παγκόσμιες ψηφιακές κοινότητες, όπως αυτή του Second Life, στους σύγχρονους πολίτες του Κόσμου και κυρίως στα μέλη της «δημιουργικής τάξης», έχει δημιουργήσει ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές προοπτικές, με αποτέλεσμα μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες να δραστηριοποιούνται πλέον σε ψηφιακούς χώρους εικονικής πραγματικότητας,  προκειμένου να προωθήσουν  προϊόντα, υπηρεσίες ή ακόμη και την εταιρική τους φήμη.  Η PRC Group ως Στρατηγικός Σύμβουλος του ΕΟΤ, εκτιμώντας το ισχυρό αυτό παγκόσμιο φαινόμενο, είχε συμπεριλάβει στις προτάσεις ολοκληρωμένης επικοινωνίας για τον Ελληνικό Τουρισμό, τις οποίες κατέθεσε τον περασμένο Ιούνιο, την ενεργή παρουσία και εκπροσώπηση της χώρας μας τόσο στο Second Life όσο και σε ανάλογες διαδικτυακές πρωτοβουλίες”.

Δε μου λέτε παλικάρια, ο Παρθενώνας είναι παραθαλάσσιος; Πότε έγινε και το έχασα το τσουνάμι;

Αλλά από τη στιγμή που είδα διαφήμιση για το φεστιβάλ του ΚΚΕ στο facebook όλα είναι πλέον πιθανά…

Comments 0 σχόλια »

empty_classroom.jpgΠρόεδροι, καθηγητές και φοιτητές σε δεκάδες περιφερειακά ΑΕΙ και ΤΕΙ προσπαθούν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα που ετέθη από τις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, και αφορά την αδυναμία ομαλής λειτουργίας πολλών τμημάτων. Οι 17.411 κενές θέσεις στα ΤΕΙ αποτελούν πλήγμα στη συνολική εικόνα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ περισσότερα από 50 τμήματα απειλούνται με λουκέτο αφού δεν έχουν κανέναν ή ελάχιστους εισακτέους. Αντίστοιχη κρίση και απαξίωση αντιμετωπίζουν αρκετά περιφερειακά τμήματα ΑΕΙ, αποδεικνύοντας την αποτυχία της πολιτικής «κάθε πόλη και πανεπιστήμιο» που ακολουθούσαν εδώ και χρόνια οι ηγεσίες του υπουργείου Παιδείας. Ωστόσο ενώ αποτελεί κοινό τόπο ότι το «λουκέτο» για πολλά τμήματα είναι μονόδρομος, η πολιτική ηγεσία σταθμίζει και το κόστος από μια τέτοια απόφαση αφού οι φοιτητές συνεισφέρουν στον «χειμερινό φοιτητικό τουρισμό» 450 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Πόσο περήφανοι άραγε αισθάνονται οι απελθόντες υπουργοί Παιδείας για τις επιλογές τους;

Αφιέρωμα στην Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

bells.jpgΟι πρώτοι που μετανάστευσαν στο διαδίκτυο ήταν τα καζίνα και τα κορίτσια αμφιβόλου ηθικής. Έτσι το διαδίκτυο έβγαλε το κακό όνομα. Φυσικά βοήθησαν τα ΜΜΕ που ποτέ δεν το είδαν με καλό μάτι καθώς τα διεμβόλισε. Ακολούθησαν οι διαφημιστές. Σε μία προσπάθεια να αναχαιτιστεί αυτή η πλημμυρίδα των οίκων της απώλειας, ολοένα και πληθαίνουν οι εκκλησίες, τα μοναστήρια και τα κατηχητικά που γίνονται hi-tech. Και να τα ηλεκτρονικά κεράκια, και να οι προσευχές… Τώρα αν έχουν εξασφαλίσει dedicated line με τον ύψιστο θα σας γελάσω.

Παπάδες bloggers, άγια newsletters, ιερά video και online κατήχηση στο άρθρο των Νέων

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων