Αρχείο για Αύγουστος 15th, 2008

Βλέποντας τις εικόνες από την Τήνο αυτές τις ημέρες, δεν μπορείς να μη λυγίσεις μπροστά στον ανθρώπινο πόνο. Εδώ και δύο περίπου χρόνια ο πατέρας της Λυδίας δημιούργησε το blog http://lydia-tigria.blogspot.com//, όπου και αποτυπώνει τις δύσκολες μέρες που περνάνε ο ίδιος και ολόκληρη η οικογένεια του. Η Λυδία είναι μόλις 4 ετών και παλεύει με την επάρατη νόσο σχεδόν όσο ζει. Σε ηλικία μόλις 5 μηνών εμφάνισε όγκο στον εγκέφαλο (επενδύμωμα) και έκτοτε τα νοσοκομεία και τα χειρουργεία έχουν γίνει το δεύτερο σπίτι της.

«Δεν είναι μόνο η Λυδία που θαυμάζουμε, είναι όλα τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτόν το αγώνα. Πού βρίσκουν τη δύναμη, με τα δηλητήρια να τρέχουν στις φλέβες τους, να παίζουν κυνηγητό στον διάδρομο και να κάνουν πλάκες στις νοσοκόμες; (για να δώσω ένα μόνο παράδειγμα…). Δεν γράφω συχνά γενικά για τα παιδιά που παλεύουν με τον καρκίνο, γιατί δεν θέλω να χάσει αυτός εδώ ο χώρος τον χαρακτήρα του ως αναφορά στον προσωπικό αγώνα ενός παιδιού. Όμως αυτή τη στιγμή νοιώθω την μεγάλη ανάγκη να πω σε όποιον «ακούει» να κάνει μια σκέψη, μια προσευχή για όλα τα παιδιά που αυτή τη στιγμή ξιφομαχούν με τον θάνατο. «

Comments 0 σχόλια »

Είμαστε συνηθισμένοι στις επαναλήψεις τον Αύγουστο αλλά αυτό πιά. Διαβάζοντας για το πείραμα του επιταχυντή στο CERN (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας)  με έπιασε μια κρίση ανασφάλειας. Μα είναι σοβαροί; θέλουν να επαναλάβουν το Big Bang; Ο μεγαλύτερος επιταχυντής του CERN, ο LEP (Large Elecron Positron collider, «Μεγάλος επιταχυντής Συγκρoυομένων δεσμών Ηλεκτρονίων και Ποζιτρονίων») είναι τοποθετημένος σε μια βαθειά υπόγεια σήραγγα στην περιοχή της Γενεύης αλλά ουσιαστικά διατρέχει τρεις χώρες. Οι επιστήμονες θα υποχρεώσουν τα πρωτόνια να κάνουν 11.200 περιστροφές το δευτερόλεπτο χρησιμοποιώντας μαγνήτες, των οποίων τα καλώδια θα έχουν συνολικό μήκος πέντε φορές την απόσταση Γης -Ηλίου! Θέλουν να παρατηρήσουν τι ακριβώς συνέβη μετά τη μεγάλη έκρηξη του σύμπαντός γιατί έτσι -λένε- θα κατανοήσουμε τη σημερινή μορφή του Σύμπαντος.

Διαβάζω στην Πύλη του εκλεκτού συναδέλφου Δημήτρη Μιχαηλίδη: «Πρόσφατες εξελίξεις στη φυσική υποδεικνύουν ότι υπάρχει ένας αυξημένος κίνδυνος από τα επερχόμενα πειράματα κατά τις συγκρούσεις σωματιδίων υψηλής ενέργειας, για να καταστραφεί η Γη. Οι θεωρητικοί των υπερχορδών, που θεωρούν ότι υπάρχουν κρυμμένες διαστάσεις, προβλέπουν ότι στους επιταχυντές των σωματιδίων θα παραχθούν μίνι-μαύρες τρύπες, οι οποίες θα διαλυθούν εξ’ αιτίας της ακτινοβολίας Hawking. Ο κίνδυνος από την ακτινοβολία Hawking, που δεν έχει φανεί ποτέ ούτε έχει δοκιμαστεί, είναι ότι μπορεί να μην δουλεύει όπως αναμένεται».

Δε μας έφτανε η αντιστροφή των πόλων, η υπερθέρμανση του πλανήτη, βάζουμε τα χέρια μας και βγάζουμε τα μάτια μας. Αν έμενα στη Γενεύη θα είχα μετακομίσει… Οι επιστήμονες ανέλαβαν να μας καθησυχάσουν με ένα πρωτότυπο τρόπο, ραπάροντας… Τώρα πείτε μου εσείς αισθάνεστε πιο ήρεμοι τώρα;

Μπορεί ένα εργαστηριακό πείραμα να καταστρέψει τη Γη;

Let the Proton Smashing Begin. (The Rap Is Already Written.) NY Times

LEP@CERN

Comments 1 σχόλιο »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων