Αρχείο για 11 Αυγούστου, 2008

europeana.jpgΜέσα στο παγκόσμιο τοπίο του Internet η κατάσταση στη Γαλλία φαντάζει εξαιρετικά περίεργη. Ιδού μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα, με υψηλό βιοτικό επίπεδο και μεγάλη τεχνολογική ανάπτυξη, που ωστόσο είναι εξαιρετικά πίσω στην ανάπτυξη του Internet. Για πολλά χρόνια οι Γάλλοι έκαναν ότι δεν υπήρχε το διαδίκτυο. Επειδή δεν το είχαν εφεύρει εκείνοι κι επειδή είχαν ένα δικό τους ανάλογο, το minitel. Οταν επιτέλους το κατάπιαν το πικρό τούτο ποτήριον, αποφάσισαν να χαρίσουν στο διαδίκτυο κάτι από το γαλλικό αέρα. Μία εσάνς τέχνης και πολιτισμού. Επί προεδρίας Ζακ Σιράκ ανακοινώθηκαν τα σχέδια για τη δημιουργία ενιαίας διαδικτυακής βιβλιοθήκης με ευρωπαϊκά έργα.

Το πρόγραμμα αποτελεί ουσιαστικά απάντηση στην ανακοίνωση του Google ότι θα προσφέρει πρόσβαση σε 15 εκατομμύρια τόμους από τις μεγαλύτερες αμερικανικές βιβλιοθήκες. Ο Σιράκ είχε συναντηθεί με τον τότε υπουργό Πολιτισμού Ρενό Ντονεντιέ ντε Βαμπρ και το διευθυντή της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ζαν-Νοέλ Ζανεντέ και τους είχε ζητήσει να μελετήσουν με ποιο τρόπο οι μεγάλες βιβλιοθήκες της Γαλλίας και της υπόλοιπης Ε.Ε. «μπορούν να γίνουν προσβάσιμες ευρύτερα και ταχύτερα μέσω του Διαδικτύου». Την πρωτοβουλία Σιράκ είχε στηρίξει και η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σήμερα η «Europeana» (www.europeana.eu) έχει τη στήριξη 23 χωρών της Ε.Ε. και αναμένεται έως το 2010 να παρέχει πρόσβαση σε έξι εκατομμύρια βιβλία, φωτογραφίες και ταινίες.

Comments 1 σχόλιο »

O Τζέισον Φορτιούνι είναι, ίσως, ό,τι πιο κοντινό σε εκπρόσωπο που διαθέτει το κίνημα των trol, των ανώνυμων προβοκατόρων. Τριάντα ετών, φτιάχνει σελίδες του Ίντερνετ και προγραμματίζει, αλλά το πάθος του είναι το τρόλινγκ, «να πατάω τα κουμπιά των ανθρώπων» όπως λέει. Χαρακτηρίζει τα όσα κάνει «πειράματα», κοινωνιολογικές έρευνες της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Το φθινόπωρο του 2005 έβαλε μια ψεύτικη αγγελία στο Craigslist, ως γυναίκα που ζητούσε «στρέιτ σκληρούς κυρίαρχους μυώδεις άνδρες».

Περισσότεροι από 100 άνδρες απάντησαν. Ο Τζέισον ανάρτησε τα ονόματα, τις φωτογραφίες τους, τα e-mail και τον αριθμό τηλεφώνων τους στο μπλόγκ του, αποκαλώντας το «Πείραμα Craigslist». Αυτό έκανε τον Φορτιούνι τον πιο διάσημο «κακό» του Ίντερνετ στις ΗΠΑ μέχρι τον Νοέμβριο του 2007, όταν τον επισκίασε η αυτοκτονία της Μεγκαν Μάγιερ. Το «Πείραγμα Craigslist» του Φορτιούνι δεν στέρησε από τα θύματά του μόνο την ιδιωτική τους ζωή. Δύο εξ αυτών, λέει, έχασαν την δουλειά τους και τουλάχιστον ένας έχασε τη φιλενάδα του. Ένας άλλος τού έκανε μήνυση και αφότου έλαβε απειλές κατά της ζωής του, ο Φορτιούνι έσβησε την πραγματική του διεύθυνση και το τηλέφωνό του από το Ίντερνετ.

Το τρόλινγκ είναι η νέα μάστιγα του Διαδικτύου , άρθρο στα ΝΕΑ

Αυτή η συμπεριφορά που μοιάζει ακατανόητη, εξηγείται όμως εύκολα από την ανωνυμία του διαδικτύου. Καθώς μερικοί αποκτούν ψευδοταυτότητες στο διαδίκτυο, μπορούν να αφήσουν ελεύθερα τα αχαλίνωτα ένστικτά τους. Σκεφτείτε ακόμα πόσες φορές έχουμε πέσει θύμα παρεξήγησης γιατί δεν κατανοούμε τα συμφραζόμενα ενός e-mail. Στην περίπτωση του τρόλινγκ μιλάμε όμως για την ψυχολογία του όχλου, καθώς οι επιθέσεις είναι ομαδικές και εκ τούτου πιο επικίνδυνες. Όλοι έχουμε το “κουμπί” μας. Οι έφηβοι, τα παιδιά, οι ευάλωτοι ψυχολογικά είναι πάντα τα εύκολα θύματα των τρολς. 

Σχετικά με την υπόθεση της Μέγκαν Μάγιερ

Άρθρο στην Wikipedia

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων