Αρχείο για 13 Αυγούστου, 2008

missile-shot-with-red-boxes.jpgΤη 10η Ιουλίου σε αρκετές σελίδες εφημερίδων μπορούσε κάποιος να δει μία φωτογραφία εκτόξευσης ιρανικών πυραύλων. Ενας blogger με αετίσιο μάτι πρόσεξε ότι είχε δουλέψει photoshop, καθώς τα συννεφάκια της εκτόξευσης παρουσίαζαν κάποιες ενδιαφέρουσες ομοιότητες. Δεν ήταν τέσσερεις οι πύραυλοι, μάλλον δύο ήταν και κλωνοποιήθηκαν.

Η ψηφιακή φωτογραφία και τα προχωρημένα προγράμματα επεξεργασίας εικόνας αποτελούν πειρασμό για όποιον θέλει να “ωραιοποιήσει” τη σκληρή πραγματικότητα. Υπάρχει τρόπος για τους ειδικούς να διαπιστώσουν τις επεμβάσεις σε μία φωτογραφία. Ειδικά αν είναι διαθέσιμα τα αρχεία raw της φωτογραφίας. Δεν υπάρχει όμως τέτοιος τρόπος για τους δημοσιογράφους, ειδικά αν βιάζονται να προλάβουν το πιεστήριο…

Αλλιώς προσλαμβάνουμε κι επεξεργαζόμαστε ένα κείμενο, αλλιώς μια εικόνα. Θυμάστε την περίπτωση του κορμοράνου, εκείνου του δύστυχου πουλιού του πνιγμένου στο πετρέλαιο; λίγο αργότερα είχαμε μάθει ότι ήταν σκηνοθετημένη και δεν ήταν τραβηγμένη στον πόλεμο του Κόλπου. Αυτό όμως που μας έχει εντυπωθεί είναι η εικόνα. Άλλο κέντρο του εγκεφάλου επεξεργάζεται την εικόνα, άλλο το λόγο.

Σκηνοθετημένη μάθαμε και η ύψωση της σημαίας στην Ιβοτζίμα, επεμβάσεις και στη σημαία στο Reichstag.

Ίσως λοιπόν χρειαζόμαστε ένα καινούργιο όρο: faux φωτογραφία, φωφωτογραφία.

Δεν θέλω με τίποτα να είμαι στη θέση του ιστορικού του μέλλοντος. Αντε να βγάλεις άκρη.

Comments 0 σχόλια »

chinese-cyber-war.jpgΠριν ξεκινήσει ο πόλεμος στη Γεωργία, η χώρα δεχόταν κυβερνοεπιθέσεις. Ήδη από τις 20 Ιουλίου σειρά επιθέσεων distributed denial of service, γνωστές ως  D.D.O.S., κατέστησαν μη επισκέψιμες τις κυβερνητικές σελίδες. Σήμερα το πρωί κάτι αντίστοιχο είχαμε και στα blog του ΠΣΔ. Να υποθέσω ότι είμαστε οι επόμενοι;

Ερευνητές του Shadowserver, μιας εθελοντικής ομάδας που παρακολουθεί δικτυακές επιθέσεις αναφέρουν ότι η ιστοσελίδα του Γεωργιανού προέδρου Mikheil Saakashvili, είχε πέσει για 24 ώρες από επίθεση D.D.O.S. ενώ ο server που ευθυνόταν για την επίθεση βρισκόταν στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους μελετητές είναι η πρώτη φορά που μία κυβερνοεπίθεση συμπίπτει χρονικά με την έναρξη μιας σύρραξης. Επιθέσεις D.D.O.S. δέχθηκαν ΜΜΕ, μεταφορές, τράπεζες.

Η google από την άλλη στηθοκτυπιέται ότι δεν άλλαξε τους χάρτες της περιοχής πριν την έναρξη του πολέμου.

Άρθρο των NY Times

Comments 0 σχόλια »


Άρθρο της Καθημερινής αποπειράται να εξηγήσει τον όρο: “Ο όρος cloud computing χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη δυνατότητα των data centers να λειτουργούν με δομές αντίστοιχες του Ίντερνετ, επιτρέποντας υπολογιστικές διαδικασίες σε ένα ιστό κατανεμημένων, καθολικά προσβάσιμων πόρων αντί για τοπικούς υπολογιστές ή φόρμες απομακρυσμένων servers. Ο τομέας του cloud computing αποτελεί μια σχετικά νέα προσέγγιση, κατά την οποία μεγάλες περιοχές συγκέντρωσης συστημάτων συνδέονται μεταξύ τους για την παροχή υπηρεσιών πληροφορικής”.

 Είδατε τι παθαίνουμε όταν έναν όρο τον εξηγούν πληροφορικοί; Γι’ αυτό καλύτερα να καταφύγουμε στη Wikipedia

Με απλά λόγια ή αυτά που μας ενδιαφέρουν: σιγά-σιγά τα λογισμικά που εγκαθιστούσαμε στους υπολογιστές μας (και μας τον έκαναν μαντάρα) μεταναστεύουν στο διαδίκτυο. Ήδη η google παρέχει ημερολόγιο, επεξεργαστή κειμένου, λογιστικό φύλλο και πρόγραμμα παρουσιάσεων στο διαδίκτυο: http://docs.google.com/ Η Microsoft ακολουθεί με το Live αλλά και πολλοί άλλοι παίκτες συνωστίζονται για να μας προσφέρουν εγκατεστημένες εφαρμογές στο διαδίκτυο, δωρεάν.

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων