Αρχείο για 3 Αυγούστου, 2008

jake180.gifΟ τίτλος του πρώτου μυθιστορήματος του Jake Lamar (εκδ. Πόλις) συνομιλεί με το “I have a dream” του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Σε αυτό ο συγγραφέας διερευνά τις φυλετικές σχέσεις σε μια ολοένα και πιο συντηρητική Αμερική, όπου ο φόβος της εγκληματικότητας έχει γίνει πλέον ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία εσωτερικής πολιτικής. Η ιστορία τοποθετείται στο προσεχές μέλλον με την αμερικανική κυβέρνηση να έχει κηρύξει πόλεμο κατά των ναρκωτικών και του εγκλήματος, με αποτέλεσμα την επιβολή σκληρών περιορισμών και την αναβίωση των δημόσιων εκτελέσεων. Επινοητικό, σκοτεινά προφητικό, αστείο και συγκινητικό ταυτόχρονα, το πολιτικό αυτό θρίλερ (το ονόμασαν «φυλετικό 1984») είναι μια αναζήτηση ενός νέου modus vivendi ανάμεσα σε μαύρους και λευκούς.

Όπως λέει και η φίλη Σοφία: “Το αίμα και το δέρμα δεν σκέφτονται. Συνδέονται απευθείας με το ένστικτο, δεν ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά των αποφάσεων, δεν υποκλίνονται στη λογική. Κληροδοτούνται. Φωνασκούν. Ζητούν και παίρνουν. Το μυθιστόρημα υφαίνεται μαστορικά γύρω από τις ζωές πολλών προσώπων, τις διαπλέκει, άλλοτε τις συμφιλιώνει κι άλλοτε τις τσουγκρίζει. Ο Λαμάρ αναπτύσσει το θέμα του με αιχμηρή διεισδυτικότητα και ακαταπόνητη αφηγηματική τέχνη. Η φυλετική οργή και το φυλετικό μίσος κυριαρχούν. Είναι έκτυπα στα εφηβικά ανέκδοτα, στις φιλικές συναναστροφές, στις προσωπικές επιλογές, στη μέγγενη των φίλων και της οικογένειας.

Ο συγγραφέας παρουσιάζει ένα κοντινό μέλλον που φαντάζει ιδιαίτερα οικείο. Δεν σηκώνει ρομφαία, δεν φροντίζει να είναι πολιτικά ορθός, δεν εκφωνεί ηχηρά λογύδρια. Με τέχνη και τεχνική αποδεικνύει πως το χρώμα του δέρματος και το κληρονομημένο γονίδιο είναι η ατομική- και πολιτική- παγίδα που στήνουμε οι ίδιοι στον εαυτό μας και τους άλλους”. Βιβλιοδρόμιο 26/7/2008

Η σελίδα του συγγραφέα

Comments 0 σχόλια »

busyteacherscafe3.jpgΥπάρχει ο τέλειος δάσκαλος; θα συναντήσει ποτέ τον ιδανικό μαθητή; Το πρότυπο του ιδανικού δασκάλου – καθηγητή και του ιδανικού μαθητή προκύπτει από πανελλαδική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το 2004 έως το 2007 σε δείγμα 1500 μαθητών και 1000 εκπαιδευτικών.
Ετσι λοιπόν, «αγάπη στους μαθητές του, γνώση του αντικειμένου του, μεράκι και όρεξη για δουλειά, υπομονή» είναι τα βασικά προσόντα που πρέπει να έχει ο εκπαιδευτικός σύμφωνα με τους Ελληνες μαθητές οι οποίοι δίνουν ιδιαίτερο βάρος στην προσωπικότητα του εκπαιδευτικού, ώστε να τους βοηθήσει να αγαπήσουν το σχολείο. Από την πλευρά τους, οι δάσκαλοι βάζουν τις δικές τους προδιαγραφές για τον καλό μαθητή. «Να είναι πειθαρχημένος, να κάνει με συνέπεια τις εργασίες του, να είναι ομαδικός, να μην μπλέκει σε καβγάδες».

Διαβάστε για την έρευνα στην Καθημερινή και τα συζητάμε…

Comments 0 σχόλια »

googlecam.jpgΑν περπατώντας στο δρόμο δείτε ένα όχημα που στην οροφή του έχει ένα μεγάλο ιστό μην ανησυχήσετε. Δεν πρόκειται για εξωγήινους. Δεν είναι ούτε καν ελεγκτές παρκόμετρων. Είναι το όχημα του Googlecam. Καθώς θα κινείται στην ευθεία, οι οκτώ φωτογραφικές μηχανές που είναι τοποθετημένες στο άκρο του ιστού παίρνουν διαδοχικές ψηφιακές λήψεις του δρόμου και γενικότερα του περιβάλλοντος χώρου. Κάθε φωτογραφία στη συνέχεια θα αποθηκεύεται μαζί με την ειδική θέση στην οποία ελήφθη, χάρη στη χρήση συστήματος Προσδιορισμού Θέσης με Δορυφόρο (GPS).

Οταν το όχημα επιστρέψει στη βάση του, όλες οι εικόνες και τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από το GPS θα «ανεβαίνουν» στην μηχανή αναζήτησης Google και θα τοποθετούνται πάνω σε χάρτες της περιοχής. Ετσι αν κάποιος πληκτρολογήσει μία διεύθυνση θα μπορεί να δει ό,τι θα έβλεπε ακριβώς εάν οδηγούσε στη συγκεκριμένη γειτονιά.

The Guardian – Καθημερινή 3/8/2008

Comments 0 σχόλια »

Το συγκρότημα  Radiohead αποφάσισε να διαθέσει τη μουσική του online. Το συγκρότημα δε ζήτησε χρήματα για το album, θεωρώντας ότι ο κάθε χρήστης μπορεί να πληρώσει από τίποτε μέχρι όσα νομίζει ότι αξίζει να πληρώσει για τους Radiohead και την μουσική τους.

Χαρακτηριστικά το περιοδικό TIME αναφέρει το εξής για την τιμή: Click it, and the prompt ?It?s Up To You? appears. Click again and it refreshes with the words ?It?s Really Up To You?.

Τι συνέβη τελικά; Περίπου 2,3 εκατομμύρια ακροατές προτίμησαν να κατεβάσουν το άλμπουμ παράνομα παρά να πληκτρολογήσουν τη διεύθυνση του συγκροτήματος και να το κατεβάσουν νόμιμα. A walk on the wild side? Το νόμιμο δωρεάν ηττήθηκε από το παράνομο δωρεάν. Φαίνεται ότι η παρανομία έγινε συνήθεια και θα είναι πολύ δύσκολο – αν όχι ακατόρθωτο – για τις εταιρείες και τους καλλιτέχνες να αλλάξουν αυτό το καθεστώς.

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων