Αρχείο για Αύγουστος 8th, 2008

bn_facebook-logo.jpgΣτην Ελευθεροτυπία της 8ης Αυγούστου διαβάζουμε για μία έρευνα για το Facebook του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Ευστράτιο Παπάνη. Για τις ανάγκες της έρευνας δημιουργήθηκαν από τους ερευνητές ψεύτικα προφίλ χρηστών του Facebook με διαφορετικά μεταξύ τους κοινωνικά χαρακτηριστικά. Οι φοιτητές που δημιούργησαν τα ψεύτικα αυτά προφίλ κατέγραφαν ποιοι τους προσέγγιζαν στο Facebook και τους υπέβαλλαν τα ερωτήματα της συνέντευξης μέσω chat.

Διαβάστε ποια ήταν τα ψεύτικα προφίλ ,για να ξέρετε, αν γίνατε άθελά σας πειραματόζωο του διαδικτύου.

Τα προφίλ που προσεγγίστηκαν περισσότερο ήταν αυτό της ελκυστικής και έξυπνης  γυναίκας, του αμφιφυλόφιλου και του οικονομολόγου… Τα συμπεράσματα δικά σας!

Ο καθηγητής κοινωνιολογίας σχολιάζει: «Μέσα στο Facebook οι χρήστες ικανοποιούν το αίσθημα του ανήκειν μέσω της εγγραφής τους σε groups. Τα groups αυτά έχουν σκοπό να συσπειρώσουν τα άτομα με κοινά ενδιαφέροντα. Παρατηρείται πως οι συμμετοχές των χρηστών στα συγκεκριμένα groups είναι άτομα με παρόμοιο ή και ίδιο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Επομένως αυτός ο ψηφιακός κόσμος του Facebook λειτουργεί ως κοινωνικοποιητικός παράγοντας. Οι χρήστες του Facebook μέσω των profiles τους παρουσιάζουν καθημερινά σε εκατομμύρια χρήστες χαρακτηριστικά της προσωπικής και κοινωνικής τους ταυτότητας. Το social networking δεν λειτουργεί ως παράγοντας που αναιρεί τους υπάρχοντες κοινωνικούς δεσμούς, αλλά τους ενισχύει με τη δημιουργία νέων επαφών μεταξύ των χρηστών. Στο Facebook ο χρήστης διευρύνει το κοινωνικό του δίκτυο κάνοντας «φίλους», χρησιμοποιώντας εφαρμογές που τους φέρνουν πιο κοντά αλλά και από τη συμμετοχή τους στα groups».

Διαβάστε για τα ευρήματα της έρευνας Ελευθεροτυπία 8/8/2008

Comments 0 σχόλια »


Σήμερα στον πλανήτη γη:
Συνωστισμός και πανικός επικρατεί στις εκκλησίες και στα δημαρχεία, καθώς πολλά μελλόνυμφα ζευγάρια έχουν επιλέξει να παντρευτούν στις 8 Αυγούστου 2008, επειδή πιστεύουν ότι η ημέρα έναρξης των ολυμπιακών αγώνων είναι η πλέον τυχερή των τελευταίων δεκαετιών!
Πώς φτάσαμε ως τον αριθμό 8 ; Α, απλά πράγματα.

Οι Μανδαρίνοι θεωρούσαν τον αριθμό 8 πολύ τυχερό και τον συνέδεαν με την απόκτηση πλούτου. Και επειδή στην Κίνα ενδημεί ο άκρατος καπιταλισμός και η λέξη -κλειδί της ζωής των Κινέζων είναι  ?to get rich.?, ο αριθμός 8 προκαλεί ρίγη ενθουσιασμού και προσδοκίας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν προγραμματίσει να παντρευτούν στις 07:30 το πρωί και μετά να παραθέσουν δεξίωση με…πρωινό.

chinaweddingx-mt.jpg

Μιλάμε για γαμική φρενίτιδα. Αλλά δε σας βλέπω να συμμερίζεστε τις απόψεις του κινεζικού λαού…

To Twitter έχει προσθέσει το hashtag #080808, όπερ σημαίνει ετικέτα, όπερ σημαίνει σήμερα θα ξέρουμε τι κάνουν κάποια εκατομμύρια άνθρωποι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Ευρύ πεδίο για κοινωνιολογικές μελέτες…

Κάποιοι όμως δε συμμερίζονται τη χαρά της καλοτυχίας και διαδηλώνουν διαδικτυακά: www.candle4tibet.org/en/

Comments 3 Σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων