Αρχείο για 7 Ιουνίου, 2010

blog.jpgΤο edublogger είναι ένας συναθροιστής εκπαιδευτικών ιστολογίων. Κατά δήλωση του δημιουργού του: “Μ’ άλλα λόγια, συλλέγει και παρουσιάζει αναρτήσεις εκπαιδευτικών ιστολογίων. Παράλληλα, “κατηγοριοποιεί” τα εκπαιδευτικά ιστολόγια ώστε να είναι εύκολη η αναζήτηση περιεχομένου σ’ αυτά. Ένα είδος διαδικτυακού σπασίκλα ληξίαρχου δηλαδή που παρακολουθεί αδιάκοπα γεννήσεις και θανάτους ιδεών εξαιρετικών (ε, και λιγότερο εξαιρετικών), τις ταξινομεί και τις αρχειοθετεί.

Πέρα από το ληξιαρχείο όμως μπορείτε να ανατρέξετε σε κείμενα που επιχειρούν μια θεωρητική τεκμηρίωση των εκπαιδευτικών ιστολογίων στην Ελλάδα και τον κόσμο”.

Νομίζω ότι την είχαμε απόλυτα ανάγκη αυτή την εφαρμογή, οπότε ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην προσπάθεια -ως δικτυακό μυρμήγκι- να συναθροίζει τις ιδέες που κυκλοφορούν αδέσποτες στο διαδίκτυο.

Άλλωστε είναι γνωστό τοις πάσι ότι των Ελλήνων οι κοινότητες φτιάχνουν άλλον γαλαξία…

Σε δοκιμαστική λειτουργία http://edublogger.gr/

Comments 0 σχόλια »

 edeye.jpg

www.educationeye.org.uk/

cool interface!

Comments 0 σχόλια »

hgetimgora.jpgΣτα Νέα σήμερα επιχειρείται μία προσέγγιση μέσω παραδειγμάτων για τη χρήση των κοινωνικών δικτύων στην εκπαίδευση:

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, η διαδικτυακή «φιλία» μεταξύ καθηγητών και μαθητών θα έχει όχι μόνο εκπαιδευτικό όφελος, αλλά θα αποτελεί «οδηγό» για τους εκπαιδευτικούς να μπορούν να μπουν λίγο στον κόσμο των μαθητών και να τον καταλάβουν, να μιλήσουν λίγο τη γλώσσα τους. Και για να μιλούν τη γλώσσα των μαθητών πρέπει να αντιληφθούν τον τρόπο ζωής των νέων και τον μεταξύ τους κώδικα επικοινωνίας.

ΟΠΩΣ επισημαίνει η σύμβουλος ψυχικής υγείας κ. Δήμητρα Θεοφίλη, η διαδικτυακή επαφή μαθητών και καθηγητών μέσω ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, είναι ένα ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο θέμα. Ενα από τα ζητήματα, ωστόσο, που ανακύπτουν σε μία τέτοια σχέση είναι το γεγονός της ιδιωτικής ζωής στο Ιντερνετ. «Ακόμη και για εκπαιδευτικούς λόγους να υπάρχει διαδικτυακή σχέση μαθητών- καθηγητών, συχνά οι προσωπικές πληροφορίες του καθενός, οι φωτογραφίες, τα σχόλια και οι απόψεις που αποτυπώνονται στο προφίλ γίνονται αντικείμενο σκέψης κι επεξεργασίας του κάθε χρήστη». 

Διαβάστε όλο το άρθρο στα Νέα

129179019773066684.jpg

Comments 0 σχόλια »

kounas.jpg

Λόγω των περικοπών στις δαπάνες παιδείας προτείνεται εκτός από την ανάκληση των εφεδρειών, η χρήση αυτού του gadget στους νέους διαδραστικούς πίνακες του ΥΠΕΠΘ

Comments 0 σχόλια »

02-06-10_340565_1.jpgΟι μέρες που το Διαδίκτυο ήταν γνωστό ως η «λεωφόρος της πληροφορίας» φαίνεται να ανήκουν πια στο παρελθόν. Νέα έρευνα που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα αποκαλύπτει την εξέλιξη στον τρόπο με τον οποίο οι χρήστες αντιλαμβάνονται το μέσο και την ψυχαγωγία γενικότερα, αλλά και τα στοιχεία στα οποία αποδίδουν αξία, και για τα οποία θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν.

Στη σχετική ερώτηση «ποιες πηγές ψυχαγωγίας χρησιμοποιείτε περισσότερο», ποσοστό 32% των ερωτηθέντων ανέφεραν το Διαδίκτυο, κατατάσσοντας το στη δεύτερη θέση, πίσω μόνο από την τηλεόραση (58%) και μπροστά από τον κινηματογράφο (28%), το ραδιόφωνο (17%) και τη μουσική (14%).

Είναι δεδομένο ότι σε αυτή την εξέλιξη σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει οι υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό εξάλλου αποτυπώνεται και από τις απαντήσεις στην ερώτηση κατά πόσο θεωρούν τις υπηρεσίες αυτές ως μορφή ψυχαγωγίας, με το 58% να απαντά θετικά. Το ποσοστό αυτό μάλιστα έφτασε το 73% στην ηλικιακή κατηγορία 18-24 ετών.

Ιδιαίτερα σημαντικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η νέα έρευνα είναι η αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές, και κυρίως οι μικρότεροι σε ηλικία, αντιλαμβάνονται την έννοια και το περιεχόμενο της ψυχαγωγίας, καθώς και οι πηγές πληροφόρησης. «Ο ορισμός της ψυχαγωγίας έχει γίνει περισσότερο ευρύς», σχολίασε ο Γκέιλ Μπέκερ, πρόεδρος της Edelman, εταιρείας που πραγματοποίησε την έρευνα. Ενώ, όπως φαίνεται, η πληροφόρηση και οι προτιμήσεις των καταναλωτών επηρεάζονται σε σημαντικό βαθμό από τις επιλογές και τα σχόλια των φίλων και επαφών τους στα κοινωνικά δίκτυα και όχι αποκλειστικά από την αγορά ψυχαγωγίας.

Η έρευνα της Edelman επιχείρηση ακόμη να εντοπίσει τους παράγοντες που λαμβάνονται περισσότερο υπόψη όταν οι καταναλωτές επιλέγουν την ψυχαγωγία τους. Έτσι, 87% αξιολόγησε την «προσωπική εμπειρία» ως εξαιρετικά σημαντική, ενώ εξίσου σημαντική θεωρείται η ποιότητα εικόνας και ήχου. Ακολουθεί η δυνατότητα εύκολης αγοράς της επιλεγμένης ψυχαγωγίας, η χρονική διάρκεια της, αλλά και η εύκολη πρόσβαση στην υπηρεσία ψυχαγωγίας..

Επιπλέον, αξιοσημείωτο ποσοστό 65% θεωρεί σημαντικό τον αριθμό των συσκευών που είναι συμβατές με το εκάστοτε είδος ψυχαγωγίας, ενώ οι μισοί ερωτηθέντες θεώρησαν σημαντική τη δυνατότητα νόμιμου διαμοιρασμού της.

Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να «ανεχθούν» την ύπαρξη διαφημιστικών μηνυμάτων που θα εμφανίζονται μέσα στο περιεχόμενο της ψυχαγωγίας, εφόσον κάτι τέτοιο θα τους εξασφαλίσει τη δωρεάν πρόσβαση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες AdWeek

Comments 0 σχόλια »

232.jpgΕνα από τα πρώτα ελληνικά κείµενα γραµµένα µε λατινικούς χαρακτήρες είναι αυτό του Γεωργίου Χορτάτση. Με µία πρακτική που ακόµη ίσως να…
βοηθά – και όχι να πλήττει – τη γλώσσα.

Μira cachi chie adidhichi, tiragnismeni mira/ pia pathi apo ton Εrota, pies prichies dhen epira?… Sti dohudepsi chie ci caimus micri perrisa ebica/ c’ agapis ola ta caca chie pedhomes m’ eurica… Το κείµενο δεν είναι απόσπασµα µακροσκελούς SΜS που στέλνει κάποια σύγχρονη έφηβη στον καλό της ή στους φίλους της. Είναι µεταγραµµένο απόσπασµα του λογοτεχνικού κειµένου µε τον τίτλο «Ερωφίλη» του γνωστού κρητικού συγγραφέα Γεωργίου Χορτάτση. Το έργο έµεινε ζωντανό και χάρη στην προφορική παράδοση, αφού πολλά τµήµατά του διασκευάστηκαν και διαδίδονταν ως δηµοτικά τραγούδια ή εντάχθηκαν σε παροιµίες.

Παραστάθηκε συχνά στα Επτάνησα και διαδόθηκε και στον ηπειρωτικό χώρο και στην Κρήτη σε πολλές λαϊκές διασκευές θεατρικού χαρακτήρα.

Γράφηκε περίπου το 1595 και εκδόθηκε πρώτη φορά το 1637 στη Βενετία. Είναι γραµµένο σε δεκαπεντασύλλαβο οµοιοκατάληκτο στίχο, µε εξαίρεση τα χορικά, που είναι γραµµένα σε ενδεκασύλλαβους τρίστιχες στροφές, αλλά ο συγγραφέας του το κατέγραψε µε λατινικούς χαρακτήρες!

Διαβάστε όλο το άρθρο στα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Ο Δημήτρης Δανίκας εκτός εαυτού: “Μόλις το άκουσα αυτομάτως διακτινίστηκα στο καθεστώς των συνταγματαρχών.

Θεέ μου, δεν είναι δυνατόν. Μια κάποια επιτροπή κάποιου ανθυποτμήματος του υπουργείου Παιδείας έκοψε από όλα τα ελληνικά σχολεία ένα ντοκιμαντέρ που στην πράξη ενσαρκώνει όλα αυτά που επαγγέλλεται η σημερινή πολιτική ηγεσία. Αυτενέργεια και πρωτοβουλία. Οπου τέσσερα μικρά παιδιά τριτοκοσμικής γειτονιάς της Πάτρας κίνησαν γη και ουρανό προκειμένου να αποκτήσουν μερικά τετραγωνικά αλάνας για να παίζουν μπάλα. Αδιανόητο και σκοταδιστικό. Η «λογοκρισία» αυτής της ταινιούλας, η απειροελάχιστη μικρογραφία της κρατικής σαπίλας. Γιατί με ποια κριτήρια η επιλογή των κριτών. Με ποια λογική λειτουργεί μια τέτοια επιτροπή που μέσα από κάποιο γραφείο θα αποφασίσει τι πρέπει και τι δεν πρέπει να δει το παιδί. Και πώς μια τέτοια επιτροπή συγκεντρώνει τόση εξουσία ιδεολογική, πολιτιστική και φυσικά οικονομική. Φανταστείτε ακόμη και η υπουργός έπεσε από τα σύννεφα, λέγοντας ότι σε καμία χώρα δεν συμβαίνει αυτό.

Διαβάστε περισσότερα: www.tovima.gr

Comments 0 σχόλια »

The Guardian

Oσοι γονείς απελπίζονται από την έλλειψη συγκέντρωσης των εφήβων, την αδυναμία τους να ολοκληρώσουν τη δουλειά στο σπίτι και να προβλέψουν στοιχειωδώς το μέλλον, ίσως ανακουφιστούν μαθαίνοντας ότι τα παιδιά τους δεν είναι τεμπέλικα, απρόσεκτα ή ανεύθυνα. Είναι απλά θύματα της νευροφυσιολογίας του εγκεφάλου τους.

Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος εξακολουθεί να αναπτύσσεται ακόμα και κατά την ενήλικη ζωή. Οι έφηβοι μπορεί να μοιάζουν με νεαρούς ενήλικες, αλλά η δομή του εγκεφάλου τους είναι παρόμοια με αυτήν πολύ νεότερων παιδιών. «Δεν είναι εύκολο για τους εφήβους να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα μέσα στην τάξη αδιαφορώντας για το τι γίνεται γύρω τους προκειμένου να τελειώσουν τα μαθήματά τους», εξηγεί η δρ Ιροϊζ Ντουμοντέιλ, του Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευρολογίας στο University College του Λονδίνου. «Δεν πρέπει να κατηγορούμε τα παιδιά επειδή αδυνατούν να συγκεντρωθούν και να εστιάσουν την προσοχή τους. Φταίει η δομή του εγκεφάλου τους. Οι έφηβοι απλά δεν διαθέτουν τις ίδιες διανοητικές δεξιότητες με τους ενήλικες». Η μελέτη των Βρετανών επιστημόνων δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Neuroscience που κυκλοφόρησε σήμερα.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες κατέγραψαν την εγκεφαλική λειτουργία εφήβων ενόσω προσπαθούσαν να λύσουν μία άσκηση, αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει στο περιβάλλον. Οι τομογραφίες αποκάλυψαν αύξηση της δραστηριότητας στον προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος διαχειρίζεται τα θέματα λήψης αποφάσεων και διάσπασης σε διάφορες ασχολίες. Ετσι αποκαλύφθηκε ότι ο εφηβικός εγκέφαλος δρα πολύ λιγότερο αποτελεσματικά από αυτόν του ενήλικα. «Γνωρίζαμε ότι ο προμετωπιαίος λοβός στα παιδιά λειτουργεί κατ’ αυτόν τον χαοτικό τρόπο, αλλά τώρα βλέπουμε ότι η κατάσταση αυτή εξακολουθεί ακόμα και μέχρι τα τριάντα χρόνια», εξηγεί η δρ Σάρα – Τζέιν Μπλάκμορ που διηύθυνε τη μελέτη. Επίσης, ο εγκέφαλος των εφήβων διαθέτει υπερβολική ποσότητα φαιάς ουσίας, που περιορίζεται με το πέρασμα των ετών. Αυτή μεταφέρει τα μηνύματα μεταξύ των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων