Αρχείο για 6 Ιουνίου, 2010


Ο κύριος Φρίμαν είναι ένας χαρακτήρας καρτούν του οποίου ο δημιουργός παραμένει άγνωστος. Το ρώσικο βιντεομπλογκ του βραβεύτηκε φέτος από την επιτροπή BOBs (Best of Blogs). Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες διεθνώς επιτροπές αξιολόγησης Weblogs, podcasts και videoblogs, η οποία ιδρύθηκε το 2004 από τη Deutsche Welle και πλέον υποδέχεται ιστοσελίδες από έντεκα γλώσσες.

Ο καυστικός κύριος Φρίμαν απευθύνεται με δηκτικούς και υποτιμητικούς μονολόγους προς την ίδια τη διαδικτυακή κοινότητα που τον παρακολουθεί, τον θαυμάζει και προωθεί τα βίντεό του. Αντί να καυχηθεί για το θαυμασμό της ο Mr Freeman λοιδορεί τα μέλη της ως τρωκτικά της copy-paste γενιάς που ποτέ δε δημιούργησαν το παραμικρό, που δεν είχαν ούτε μια πρωτότυπη ιδέα σε ολόκληρη τη ζωή τους.

Για αυτή τη γενιά, το να κάνει φορμάτ στο σκληρό της δίσκο ή να παρατήσει τα φορητά της τηλέφωνα θα ισοδυναμούσε με το θάνατο.

Κρύβεται πραγματική κακεντρέχεια πίσω από την κριτική του ή σκοπό έχει την αφύπνιση μέσω μιας εριστικής περσόνας;

Το κοινωνικό σύστημα και η μιντιακή κουλτούρα βρίσκονται στο επίκεντρο της κριτικής του. Το μήνυμά του κυρίου Free-man (ελεύθερος-άνθρωπος) φαίνεται να είναι: Ξυπνήστε, κι αρχίστε να σκέφτεστε για τον εαυτό σας.

TVXS

Comments 0 σχόλια »

la-katastasion.jpgγενικώς…

Comments 0 σχόλια »

Το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει το Άγγελοι στην Αμερική ένα προφητικό για την εποχή του έργο που προδιαγράφει τον εφιάλτη του κόσμου όπου ζούμε σήμερα, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Νίκου Μαστοράκη, μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα, σκηνικά και κοστούμια Μανόλη Παντελιδάκη.

Το έργο είχε μεταφερθεί και στην τηλεόραση ενώ παλαιότερα είχε ανέβει από το θίασο του Δ. Ποταμίτη.

Η τετράωρη παράσταση κατόρθωσε να διατηρήσει το ενδιαφέρον του κοινού. Αλλωστε η ζοφερή του ατμόσφαιρα ταιριάζει απόλυτα με την εποχή μας…

Comments 0 σχόλια »

1283736.jpgΔιάβαζα το ρεπορτάζ του esos σχετικά με την κόντρα στη βουλή με αφορμή το θέμα των πανελλαδικών εξετάσεων της λογοτεχνίας. Ενα είναι ολοφάνερο από τις αγορεύσεις των εκπροσώπων του έθνους. Είτε κανείς τους δεν έχει διαβάσει το κείμενο και περιορίστηκαν σε εισηγήσεις του περιβάλλοντός τους είτε αν το διάβασαν δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν το νόημα του κειμένου.

Κακόμοιρε Ιωάννου, τι σου έμελλε η μοίρα να πάθεις από τότε που ο Κεμάλ σου εντάχθηκε στην ύλη των πανελλαδικών…

Comments 0 σχόλια »

6_anthonas.jpgΗ αλήθεια είναι ότι στο κλεινόν άστυ πάσχουμε από κήπους. Για αυτό καταφεύγουμε στον ελεύθερο χρόνο μας στα malls. Κι όμως υπάρχει αντίδοτο. Σας προτείνουμε μία επίσκεψη στο βοτανικό κήπο Διομήδους:

www.diomedes-bg.uoa.gr/start.html

Ωράριο λειτουργίας:

  • Καθημερινές 09:00 – 14:00.
  • Σαββατοκύριακα 10:00 – 15:00.

Comments 0 σχόλια »

Οταν η πραγματικότητα αντιγράφει την τέχνη…

Comments 0 σχόλια »

Νέο λογισμικό αναγνωρίζει το σαρκασμό σε κείμενα του Web.

sarcasm.jpgΙσραηλινοί επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο πρόγραμμα, που μπορεί να καταλάβει αν μια φράση που γράφεται στο Ίντερνετ, εμπεριέχει σαρκασμό.

Οι ερευνητές έχουν εκπαιδεύσει το λογισμικό να αναγνωρίζει το σαρκασμό, τροφοδοτώντας το με μια σειρά από προτάσεις που θεωρούνται σαρκαστικές. Σε πειράματα ανάλυσης περιεχομένου που έγιναν, με βάση κείμενα στο Amazon.com και στο Twitter, το πρόγραμμα συμφώνησε σε ποσοστό 77% και 83% αντίστοιχα με εθελοντές ανθρώπους ότι κάποια φράση εμπεριείχε σαρκαστική διάθεση.

Όπως παρατήρησε ο ειδικός γλωσσολόγος Ντέηβιντ Τράουμ του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, ούτως ή άλλως είναι δύσκολο να συμφωνήσουν μεταξύ τους ακόμα και οι άνθρωποι για το τι συνιστά σαρκασμό, συνεπώς τα παραπάνω ποσοστά του λογισμικού δείχνουν ότι οι υπολογιστές χονδρικά μπορούν να είναι εξίσου καλοί στο να κρίνουν τι είναι σαρκαστικό.

LIFO

Comments 0 σχόλια »

18-thumb-medium.jpgΟ αρχηγός των Σουρούι κοιτάζει τη Γη να περιστρέφεται μπροστά του. Με τη βοήθεια του Google Earth μπορεί εύκολα να μεταβεί από τη μία ήπειρο στην άλλη. Ο Αλμίρ Ναραγιαμόγκα, γεννημένος σε καλύβα με πάτωμα το χώμα των τροπικών του Αμαζονίου πριν από 35 χρόνια, κάνει ζουμ στην εικόνα σ’ ένα καλογραμμένο πράσινο τρίγωνο καταμεσής στο καφετί. «Αυτός είναι ο τόπος μας, 2.428 τ.χλμ. τροπικού δάσους» -περιοχή τριπλάσια της Ν. Υόρκης, πατρίδα 1.300 ατόμων, που αποτελούν τη φυλή των Σουρούι. Είναι η Terra Indigena Sete de Setembro, στη ΒΔ Πολιτεία της Βραζιλίας Ροντόνια, που πήρε την ονομασία της από την ημερομηνία πρώτης επαφής των αυτοχθόνων με τον «έξω κόσμο», την 7η Σεπτεμβρίου 1969. Από τα τότε 5.000 άτομα της φυλής επέζησαν μόνον 250, θύματα οι περισσότεροι της ανεμοβλογιάς.

Σήμερα, ο αρχηγός των Σουρούι έχει κρεμάσει το τόξο και τα βέλη με τα πολύχρωμα φτερά στον τοίχο και κάνει τον αγώνα του κατά της αποψίλωσης του δάσους της φυλής του με υπερσύγχρονα όπλα -με τη βοήθεια του Διαδικτύου, του Google Earth, του GPS. Μιλά για δορυφορικές φωτογραφίες, για εκατομμύρια δέντρα που θέλει να φυτέψει στην περιοχή του, για χρονοδιαγράμματα και τόνους διοξειδίου του άνθρακα που σκοπεύει να βάλει στην αγορά των αερίων εκπομπών. Οι Σουρούι θα είναι ο πρώτος λαός αυτοχθόνων που θα πληρωθούν για να διατηρήσουν το δάσος τους. Ως συμβούλους έχουν επιστρατεύσει μη κυβερνητικές οργανώσεις, επενδυτές τραπεζών, δικηγόρους και ειδικούς στη διαχείριση. Ο νέος αρχηγός τούς έχει εισαγάγει στη νέα εποχή, πιστεύοντας ο ίδιος πως χρειάζονται σύγχρονα μέσα για να διατηρήσουν μαζί με το δάσος τον πολιτισμό και τις παραδόσεις τους. Πρόκειται για ένα πείραμα με απροσδιόριστη έκβαση, τόσο για τους ίδιους όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο.

ΕΝΕΤ

Comments 0 σχόλια »

482.jpgΟπως παρατήρησαν οι ερευνητές, κάποιοι άνθρωποι επηρεάζονται περισσότερο από το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο. Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι του αναπτυσσόμενου κόσμου, αυτοί που έχουν χαμηλά εισοδήματα και οι γυναίκες. Για τον κοινωνιολόγο κ. Χαράλαμπο Στέρτσο το Διαδίκτυο «στην ουσία αλλάζει τον χωροχρόνο του ατόμου, δηλαδή του δίνει τη δυνατότητα μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να έχει την πληροφόρηση από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα που σε παλαιότερες εποχές χρειαζόταν πολύ χρόνο για να αποκτήσει. Γι΄ αυτό είναι απόλυτα εύλογο να του δίνει την αίσθηση της ασφάλειας που προσφέρει η γνώση των γεγονότων από διαφορετικές πηγές. Παράλληλα επειδή βρίσκεται στο γραφείο του έχει και τον χρόνο να επεξεργαστεί τα γεγονότα και άρα να είναι πιο σίγουρος για την άποψή του». Ο κ. Στέρτσος συμπληρώνει πάντως ότι «το Διαδίκτυο συμβάλλει στο να νιώθουμε καλύτερα με τη ζωή μας γιατί μας δίνει την αίσθηση ότι μπορούμε να ακουστούμε. Ο καθένας μπορεί να γίνει “φίλος” με τον πρόεδρο Ομπάμα στο Facebook για παράδειγμα. Κάποιος από τους συμβούλους του θα δει το μήνυμα. Νιώθουμε λοιπόν ότι έχουμε τη δύναμη να επηρεάσουμε».

Παράλληλα το Ιντερνετ, σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο, φέρνει τους ανθρώπους πιο κοντά. «Με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείς να γίνεις μέλος μιας κοινότητας και να επικοινωνείς εύκολα και γρήγορα με άτομα που πιθανόν να είναι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Προσφέρει τη δυνατότητα επικοινωνίας, άρα συμβάλλει στην προσωπική ευτυχία», λέει.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων