Αρχείο για 1 Ιουνίου, 2010

Επιτέλους μία καλή είδηση!

Comments 0 σχόλια »

ypepth-new.gifΛοιπόν έχουμε και λέμε: 300.000 ευρώ για το Ινστιτούτο Ορθόδοξης Θεολογίας στην Ελβετία, 200.000 για κουρτίνες του ΥΠΕΠΘ, 195.000 για υπερωρίες 55 διοικητικών υπαλλήλων αλλά δεν περισσεύει μία για τις εκπαιδευτικές άδειες…

Ξαφνικά σα να εξαφανίστηκε από τον τίτλο του υπουργείου μας το “δια βίου μάθησης”. Εμεινε μόνο το Θρησκευμάτων.  Γιατί δεν ακούσαμε ούτε ένα αντισταθμιστικό μέτρο. Αν έλεγε για παράδειγμα θα ενεργοποιήσω εκ νέου τα σχολαρχεία. Για ένα χρόνο όσοι συμπληρώνουν 20 χρόνια εκπαίδευσης και εφόσον το επιθυμούν θα έχουν το δικαίωμα να ανανεώσουν τις γνώσεις τους…

Αδιανόητο δεν είναι να τσαμπουνάμε στην τάξη για σαράντα χρόνια όσα μάθαμε στα έδρανα τον περασμένο αιώνα;

Comments 0 σχόλια »

chuecatown.jpgΣύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες, ο δείκτης απόδοσης των εκπαιδευτικών, ως προς την διδακτική πράξη, ακολουθεί πτωτική πορεία (πίπτει) μετά την ηλικία (μ.ό.) των 56 ετών.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παρατηρείται μια επιβάρυνσή τους λόγω κόπωσης, συνθηκών εργασίας και δημιουργίας, ενίοτε, ψυχολογικών προβλημάτων. Επισημαίνουμε ότι, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, οι εκπαιδευτικοί, υπόκεινται περισσότερο από άλλες επαγγελματικές ομάδες στον κίνδυνο της επαγγελματικής εξάντλησης/εξουθένωσης (professional burn out), με αποτέλεσμα να μειώνεται η απόδοση πολλών εκπαιδευτικών με την πάροδο του χρόνου. Σύμφωνα με τη σχετική βιβλιογραφία, οι κυριότεροι παράγοντες που διακρίνουν την επαγγελματική εξουθένωση είναι η συναισθηματική εξάντληση, που εκδηλώνεται με μια αίσθηση ψυχικής κόπωσης, η αποπροσωποποίηση, που εκφράζεται με την απομάκρυνσή τους από τα παιδιά, και η έλλειψη προσωπικών επιτευγμάτων, που εκδηλώνεται με τη μείωση της απόδοσής τους.

Σχολεία με παππούδες και γιαγιάδες βλέπω στο μέλλον… Και dracoulis lift δε βλέπω να εγκαθιστούν στα νέα κτίρια του ΟΣΚ. Ωσπου να ανέβουμε στις αίθουσες θα είναι ώρα να κατέβουμε…Αν ακούμε βέβαια το κουδούνι… γιατί και η ακοή είναι από τις πρώτες αισθήσεις που μας εγκαταλείπουν…

Comments 0 σχόλια »

Kavvadias

View more presentations from Terra Computerata.

Πενθήμερο αφιέρωμα στον ποιητή Νίκο Καββαδία (φωτογραφία) παρουσιάζει το Β΄ Πρόγραμμα 103,7 σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου καθημερινώς ως τις 4 Ιουνίου από τις 19.00 ως τις 22.00. Για τον «ιδανικό εραστή των μακρυσμένων ταξιδιών και των γαλάζιων πόντων» μιλούν άνθρωποι που τον γνώρισαν, μελετητές του έργου του και συνθέτες που μελοποίησαν ποιήματά του. Από τις συλλογές του «Μαραμπού», «Πούσι» και «Τραβέρσο» διαβάζει ποιήματα ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης, ενώ γνωστοί ερμηνευτές μάς εισάγουν στην εξωτική ατμόσφαιρα των θαλάσσιων ταξιδιών που αναπτύσσονται οι ιστορίες του Καββαδία.

Χθες, πρώτη ημέρα του αφιερώματος, ακούστηκαν ο μελετητής Γ. Ζεβελάκης και ο ποιητής Α. Φωστιέρης, ενώ μελοποιημένα ποιήματά του ερμήνευσαν οι Γ.Ανδρέου, Χρ.Θηβαίος και Ελένη Τσαλιγοπούλου.

Για τις επόμενες ημέρες το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Τρίτη 1/6: 19.00- 20.00: Γ. Τράπαλης, Δ.Τσακνής, Φ.Φιλίππου , 20.00- 21.00: Γ.Κοντός, Τ.Χυτήρης, 21.00- 22.00: Σ.ΠετσόπουλοςΕλγκα Καββαδία (η ανιψιά και κληρονόμος του ποιητή), Μαριανίνα Κριεζή, 20.00- 22.00: Θ. Μικρούτσικος, Γ. Κούτρας Πέμπτη 3/6: 19.00- 20.00: Θ. Νιάρχος, μαθητές Αρσακείου, 20.00- 21.00: Μαίρη Μικέ, 21.00 Τετάρτη 2/6: 19.00- 20.00:

– 22.00: Δ. Καλοκύρης Παρασκευή 4/6: 19.00- 21.00: από το Αρχείο της ΕΡΑ: «Στου Καββαδία τ΄ ανοιχτά», 21.00-

22.00: Μαρίζα Κωχ Το αφιέρωμα έχουν επιμεληθεί η Μαρίνα Λαχανά, η Ελενα Διάκου, η Βάνα Δαφέρμου και ο Κωνσταντίνος Παντζόγλου.

www.tovima.gr/

Comments 0 σχόλια »

farmaka.jpg«Και εσύ λαέ βασανισμένε…» ξέχνα τα επί πιστώσει φάρμακα: από σήμερα οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου ακόμα και αν έχουν συνταγή θα πληρώνουν τα φάρμακά τους και θα παίρνουν απόδειξη λιανικής πώλησης. Με αυτή την απόδειξη θα διεκδικούν το ποσό που τους αντιστοιχεί από το Ταμείο τους.

Να προσέχετε και να μην αρρωσταίνετε. Δεν είναι καιρός για τέτοιες πολυτέλειες.

Comments 0 σχόλια »

Μηχανές που κατανοούν και εκτελούν εργασίες που μέχρι πρότινος ήταν ανθρώπινη υπόθεση, όπως η αναζήτηση πληροφοριών, η πληρωμή ενός λογαριασμού ή η κράτηση δωματίου σε ξενοδοχείο. Μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για το μέλλον που μας επιφυλάσσει η εξέλιξη του Παγκόσμιου Ιστού. Το World Wide Web οδεύει σε μια κατεύθυνση που καμία σχέση δεν έχει με εφιαλτικά σενάρια επικράτησης των μηχανών επί του ανθρώπινου γένους.

Στο επόμενο στάδιο, οι υπολογιστές μας θα είναι σε θέση να κατανοούν και τις πληροφορίες που μέχρι σήμερα ήταν γραμμένες κατά τρόπο ώστε να γίνονται αντιληπτές απ’ τους ανθρώπους, διαβάζοντας δεδομένα που θα συνοδεύουν την κάθε πληροφορία, αντί για λέξεις. Μετά το επαναστατικό πρωτόκολλο html που επέτρεψε την ανάρτηση, διασύνδεση και διανομή της πληροφορίας στον Ιστό, το νέο πρωτόκολλο RDF θα επιτρέψει στους υπολογιστές να «διαβάσουν» και να εκτελέσουν ενέργειες, απαλλάσσοντας τον άνθρωπο από ανιαρές και κουραστικές εργασίες.

Απαντούν οι υπολογιστές

«Είναι μια ακόμη επανάσταση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πληροφορία. Θα μπορούμε να κάνουμε πράγματα που ούτε φανταζόμαστε. Αντί να αναζητάς στον Ιστό τα δρομολόγια του λεωφορείου από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, των αεροπλάνων από την Αθήνα στο Σίδνεϊ, του μετρό από το αεροδρόμιο του Σίδνεϊ μέχρι το ξενοδοχείο, θα ρωτάς “πώς θα πάω από τη Θεσσαλονίκη στο Σίδνεϊ την ερχόμενη Κυριακή” και ο υπολογιστής θα σου δίνει την απάντηση», εξήγησε στην «Κ» η πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Πληροφορικής (ACM) και ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος για την Επιστήμη του Διαδικτύου (Web Science Trust), καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Σαουθάμπτον, κ. Γουέντι Χολ.

Υπενθυμίζει πως η θεμελίωση, ανάπτυξη και εξέλιξη του Παγκόσμιου Ιστού συνέβη μέσα σε δεκαοκτώ χρόνια, αλλάζοντας άρδην την αντίληψή μας για τον κόσμο και την καθημερινότητα. Η στενή συνεργάτιδα του ιδρυτή του Παγκόσμιου Ιστού Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, που τιμήθηκε με τον τίτλο της Dame από τη Βασίλισσα της Μ. Βρετανίας, παρατήρησε πως η αλματώδης ανάπτυξή του εγείρει μεγάλα ζητήματα που χρήζουν μελέτης: «Θέματα ηθικής, ιδιωτικότητας, ασφάλειας, αλλά και οι πολιτικές ρύθμισης από πλευράς κυβερνήσεων ή οι διαθέσεις των μεγάλων εταιρειών για το ψηφιακό παράλληλο σύμπαν όπου δουλεύουμε, επικοινωνούμε και αναπτύσσουμε κοινωνική δραστηριότητα απασχολούν την Επιστήμη του Διαδικτύου».

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

gutenberg-t.jpgΕνας μαγικός κόσμος γεμάτος από εκατομμύρια βιβλία σε περισσότερες από 25 γλώσσες ανοίγεται στις οθόνες των διαδικτυακών βιβλιοφάγων, δωρεάν με ένα απλό κλικ. Μέσα από ειδικές ιστοσελίδες που λειτουργούν ως online βιβλιοθήκες, εκατομμύρια τίτλοι ελεύθεροι από πνευματικά δικαιώματα γίνονται διαθέσιμοι για download χωρίς κόστος, επιτρέποντας σε ανθρώπους απ΄ όλες τις γωνιές του πλανήτη να έρθουν σε επαφή με σπάνια «διαμάντια» της παγκόσμιας πεζογραφίας και ποίησης, από τον Σοφοκλή ως τον Τσαρλς Ντίκενς και από τον Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε ως την Τζέιν Οστιν.

Η εν λόγω διαδικασία είναι καθ΄ όλα νόμιμη, καθώς τα έργα αυτά είναι ελεύθερα από πνευματικά δικαιώματα διότι έχουν περάσει 70 χρόνια από τον θάνατο του δημιουργού τους ή από τον θάνατο του μεταφραστή, αν το έργο διατίθεται σε μετάφραση. Την ίδια στιγμή, οι ιστοσελίδες αυτές λειτουργούν και ως πλατφόρμα για όλους τους συγγραφείς που επιθυμούν να διαθέσουν δωρεάν το έργο τους, καθώς και για όλους τους πρωτοεμφανιζόμενους (ή και… πειραματιζόμενους) συγγραφείς που αναζητούν ένα μέσο για παρουσίαση κειμένων που δεν γίνονται εύκολα αποδεκτά από συμβατικούς εκδοτικούς οίκους.

ΓΙΑ ΒΙΒΛΙΟΦΑΓΟΥΣ

www.gutenberg.org

Συλλογή 30.000 βιβλίων σε όλες τις γλώσσες

www.scribd.com

Δωρεάν πλατφόρμα «αυτοέκδοσης», με χιλιάδες βιβλία

www.perseus.tufts.edu

Η ψηφιακή βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Tufts

www.audiobooksforfree.com

Αρχεία ήχου με αναγνώσεις βιβλίων, για άτομα με ειδικές ανάγκες

www.archive.org/details/texts

Πάνω από 1 εκατομμύριο βιβλία

www.wattpad.com

Χιλιάδες κείμενα και βιβλία από πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς

www.tovima.gr

Comments 0 σχόλια »

2007_google_streetview.jpgΣε πόσες φωτογραφίες ξένων και εντόπιων τουριστών περιέχεσαι, εν αγνοία σου, κάπου στο βάθος του πλάνου;

Τα προκαταρκτικά

Ασφαλώς γνωρίζεις το πρόγραμμα Google Earth της ομώνυμης μηχανής διαδικτυακής αναζήτησης. Πρόκειται για εκείνο το πρόγραμμα που σου δίνει δωρεάν τη δυνατότητα να βλέπεις τον πλανήτη σου, την ήπειρό σου, τη χώρα σου, την πόλη σου, και φυσικά το σπίτι σου φωτογραφημένο από ψηλά. Είναι ένα πρόγραμμα που εκπαιδεύει μια ολόκληρη φουρνιά ανθρώπων στην έννοια της κάτοψης. Μπορείς, έτσι, να εννοήσεις το πώς βλέπει ένας αστροναύτης τη Γη όταν προσγειώνεται και το πώς βλέπει την ταράτσα σου από ψηλά ένα περαστικό χελιδόνι που μεταναστεύει.

Αυτό που έλειπε όμως από αυτές τις φωτογραφίες ήταν οι άνθρωποι. Στην καλύτερη περίπτωση, διακρίνονταν σε μέγεθος πατημένου μέρμηγκα. Τώρα, όμως, με το νέο πρόγραμμα, το Google Street View, οι άνθρωποι αποκτούν το σχήμα που τους ταιριάζει: χέρια, πόδια, στέρνο κι όλα τα σχετικά καλούδια. Δηλαδή, όπως τον φωτογραφίζουν τα ειδικά οχήματα της Google που τριγυρνούν στους δρόμους της Αμερικής και της Μεγάλης Βρετανίας. Έτσι, με το νέο αυτό πρόγραμμα, βλέπει κανείς ό,τι θα έβλεπε αν οδηγούσε στον συγκεκριμένο δρόμο που επέλεξε.

Κι εδώ αρχίζουν τα νόστιμα. Τι γίνεται άμα δεν θέλεις να φαίνεται ότι έχεις παρκάρει το αυτοκίνητό σου έξω από το πιο σούπερ ντούπερ πορνείο της πόλης; Τι γίνεται αν δεν θέλεις να φαίνεται το πρόσωπό σου την ώρα που περπατάς αγκαλιασμένος με μιαν αμαρτία σε έναν απόμερο δρόμο της πόλης; Τι γίνεται αν δεν θέλεις να φαίνονται ο συναγερμός στην είσοδο του σπιτιού σου και το ότι η ταράτσα σου γειτνιάζει με τις πέριξ ομοϋψείς; Μα, αγαπητέ, απαντά η Εταιρεία, ειδοποίησέ μας σχετικά, κι εμείς θα αφαιρέσουμε τις σχετικές φωτογραφίες. Τόσο απλό είναι. Αρκεί βέβαια να τις έχεις αντιληφθεί έγκαιρα. Και με την προϋπόθεση ότι έχεις υπολογιστή συνδεδεμένο στο διαδίκτυο, γνωρίζεις τον χειρισμό του, είσαι όλη μέρα από πάνω του, κατέχεις την αγγλική, και έτερα δημοκρατικά και ισονομικά.

Και τώρα, δράση 90′′

Κλείσε τα μάτια επί ενενήντα δευτερόλεπτα και αναλογίσου:

1) Σε πόσες φωτογραφίες ξένων και εντόπιων τουριστών περιέχεσαι, εν αγνοία σου, κάπου στο βάθος του πλάνου;

2) Σε πόσα αντίτυπα κυκλοφορεί φωτογραφημένη η όψη σου πάνω στον πλανήτη;

3) Τι θα ένιωθες αν, αρκετά χρόνια πριν, μπορούσες μέσω του Google Street View να δεις τον Χατζιδάκι να ψωνίζει πορτοκάλια στη λαϊκή, τον Σεφέρη να τρώει μια τυρόπιτα βολτάροντας και τον Ελύτη να στέκει μπροστά στην είσοδο του σπιτιού του κρατώντας μια σακούλα απορριμμάτων;  Αποκλείεται να βελτίωναν τη σχέση σου με τη ζωή αυτές οι εικόνες;

Τέλος χρόνου.

Αμέσως μετά

Μήπως, όση ώρα είχες κλειστά τα μάτια, κάποιος σε έβαλε μέσα σε μια φωτογραφία του;

Του Σάκη Σερέφα  Bookpress

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων