Oσοι γονείς απελπίζονται από την έλλειψη συγκέντρωσης των εφήβων, την αδυναμία τους να ολοκληρώσουν τη δουλειά στο σπίτι και να προβλέψουν στοιχειωδώς το μέλλον, ίσως ανακουφιστούν μαθαίνοντας ότι τα παιδιά τους δεν είναι τεμπέλικα, απρόσεκτα ή ανεύθυνα. Είναι απλά θύματα της νευροφυσιολογίας του εγκεφάλου τους.
Νέα έρευνα αποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος εξακολουθεί να αναπτύσσεται ακόμα και κατά την ενήλικη ζωή. Οι έφηβοι μπορεί να μοιάζουν με νεαρούς ενήλικες, αλλά η δομή του εγκεφάλου τους είναι παρόμοια με αυτήν πολύ νεότερων παιδιών. «Δεν είναι εύκολο για τους εφήβους να παρακολουθούν τα τεκταινόμενα μέσα στην τάξη αδιαφορώντας για το τι γίνεται γύρω τους προκειμένου να τελειώσουν τα μαθήματά τους», εξηγεί η δρ Ιροϊζ Ντουμοντέιλ, του Ινστιτούτου Γνωσιακής Νευρολογίας στο University College του Λονδίνου. «Δεν πρέπει να κατηγορούμε τα παιδιά επειδή αδυνατούν να συγκεντρωθούν και να εστιάσουν την προσοχή τους. Φταίει η δομή του εγκεφάλου τους. Οι έφηβοι απλά δεν διαθέτουν τις ίδιες διανοητικές δεξιότητες με τους ενήλικες». Η μελέτη των Βρετανών επιστημόνων δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Neuroscience που κυκλοφόρησε σήμερα.
Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους οι επιστήμονες κατέγραψαν την εγκεφαλική λειτουργία εφήβων ενόσω προσπαθούσαν να λύσουν μία άσκηση, αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει στο περιβάλλον. Οι τομογραφίες αποκάλυψαν αύξηση της δραστηριότητας στον προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος διαχειρίζεται τα θέματα λήψης αποφάσεων και διάσπασης σε διάφορες ασχολίες. Ετσι αποκαλύφθηκε ότι ο εφηβικός εγκέφαλος δρα πολύ λιγότερο αποτελεσματικά από αυτόν του ενήλικα. «Γνωρίζαμε ότι ο προμετωπιαίος λοβός στα παιδιά λειτουργεί κατ’ αυτόν τον χαοτικό τρόπο, αλλά τώρα βλέπουμε ότι η κατάσταση αυτή εξακολουθεί ακόμα και μέχρι τα τριάντα χρόνια», εξηγεί η δρ Σάρα – Τζέιν Μπλάκμορ που διηύθυνε τη μελέτη. Επίσης, ο εγκέφαλος των εφήβων διαθέτει υπερβολική ποσότητα φαιάς ουσίας, που περιορίζεται με το πέρασμα των ετών. Αυτή μεταφέρει τα μηνύματα μεταξύ των διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου.
Αφήστε μια απάντηση
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.