Αρχείο για 21 Ιουνίου, 2010

2j0gqvo.jpgΜια που πολύ φοριούνται οι δημόσιες διαβουλεύσεις τελευταίως στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/home/?p=710 διαξάγεται άλλη μία διαβούλευση για την ιστοσελίδα της Βουλής των Ελλήνων, θυμάστε εκείνη που κοστολογήθηκε κάπου ένα μύριο…

Ρίξτε μια ματιά στα σχόλια. Υπάρχει και μία παραπομπή στο δικτυακό τόπο www.theyworkforyou.com/mps/ όπου μπορεί κάποιος να πληροφορηθεί  αναλυτικά ποιος βουλευτής κάνει τι, πόσα παίρνει, τι ψηφίζει, πόσες φορές είναι απών, σε πάσες επιτροπές ανήκει και τι κάνουν αυτές. Αν μιλάμε για διαφάνεια…κι όχι ντεμέκ ανοικτές διακυβερνήσεις…

Επίσης ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για την επιμόρφωση. Λίγο φτωχή η συμμετοχή, όμως. 94 σχόλια στο πρώτο ερώτημα για το είδος της επιμόρφωσης. Τυχαίο, δε νομίζω.

Και μια που λέμε διάφορα, προσέξατε το ερώτημα στο τέλος του ερωτηματολογίου της απογραφής;  “Σε αυτά τα πεδία μπορείτε να δώσετε χρήσιμα στοιχεία για τις εργασιακές σας προτιμήσεις, όπως εκδήλωση ενδιαφέροντος για μετακίνηση σε άλλο τόπο ή τομέα, καθώς και προτάσεις σας για τη βελτίωση της δραστηριότητάς σας”.

Νομίζω ότι πολλοί θα τσεκάρουν την επιλογή της Βουλής για τυχόν μετάταξη, δε νομίζετε;

Comments 0 σχόλια »

995557.jpgΕνα «Μεγάλο Γεγονός» από αυτά που αλλάζουν τον ρουν της Ιστορίας θα συμβεί το 2014 και θα καθορίσει την πορεία του υπόλοιπου 21ου αιώνα. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται ο καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ Νίκολας Μπόιλ.

Υστερα από πολυετείς μελέτες στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας, της φιλοσοφίας και της λογοτεχνίας, ο βρετανός ιστορικός υποστηρίζει στο βιβλίο του με τίτλο «2014: Πώς να επιβιώσετε στην επόμενη παγκόσμια κρίση» ότι τα γεγονότα που καθόρισαν την παγκόσμια πολιτική τα τελευταία 500 χρόνια συνέβαιναν πάντοτε στα μέσα της δεύτερης δεκαετίας κάθε αιώνα, και ότι στον αιώνα που διανύουμε η χρονιάκαταλύτης θα είναι το 2014.

« Ο χαρακτήρας ενός αιώνα γίνεται ιδιαίτερα εμφανής κατά τη δεύτερη δεκαετία του και δεν βλέπω γιατί ο 21ος αιώνας θα διαφέρει σε αυτό. Το χρονικό μοτίβο οφείλεται εν μέρει στον τρόπο με τον οποίο κατανοούμε την ανθρώπινη ζωή και την Ιστορία. Αν ένας αιώνας πρόκειται να χαρακτηριστεί από κάτι, αυτό συμβαίνει όταν γίνεται περίπου 20 ετών, όπως συμβαίνει και με τους ανθρώπους. Το μέλλον συνήθως ορίζεται από τα παιδιά που έχουν ζήσει μόνο στον καινούργιο αιώνα ή έχουν αναμνήσεις από αυτόν» γράφει ο δρ Μπόιλ.

Ισχυρίζεται ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση έχει ήδη ανοίξει τον δρόμο για τον ερχομό του νέου «Μεγάλου Γεγονότος» και πιστεύει ότι οι ΗΠΑ, με τη φθίνουσα μεν οικονομική επιρροή τους αλλά και την απαράμιλλη στρατιωτική τους δύναμη, κρατούν το κλειδί της πορείας του κόσμου και για τα επόμενα 90 χρόνια. Από τις ΗΠΑ εξαρτάται το αν θα μας βυθίσουν στη βία και στη φτώχεια ή αν θα μας εισαγάγουν σε μια νέα εποχή διεθνούς συνεργασίας, υποστηρίζει ο καθηγητής.

«Το 2007 ξεκίνησε μια κολοσσιαία οικονομική αλλαγή που έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. Οι μεγάλες οικονομικές αλλαγές οδηγούν σε μεγάλες πολιτικές αλλαγές,και αυτές δεν τις έχουμε δει ακόμη. Πιστεύω ότι επίκειται μια νέα κρίση και μπορείτε εν μέρει να την αντιληφθείτε στα ερωτήματα που τίθενται για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τα ελλείμματα και τα χρέη τόσων χωρών» τονίζει. Αλλοι παράγοντες που συντελούν στην επίσπευση του «Μεγάλου Γεγονότος» είναι η άνοδος νέων δυνάμεων στο διεθνές πολιτικό σκηνικό, όπως η Κίνα και η Ινδία, και η ανάγκη για διεθνή συνεργασία όσον αφορά το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Αν και δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια τι θα συμβεί στο μέλλον, ο δρ Μπόιλ δηλώνει βέβαιος ότι μόνο μια pax Αmericana μπορεί να εγγυηθεί έναν ειρηνικό 21ο αιώνα. «Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να αλλάξει ριζικά ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται η Αμερική τον εαυτό της και ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται ο υπόλοιπος κόσμοςτην Αμερική» λέει.

www.tovima.gr

Comments 0 σχόλια »

mus-acr.jpg

Το Βήμα προτείνει:

1.Μουσείο Ακρόπολης «Περικλής Ξανθίππου». Η προσωπικότητα και το έργο του διάσημου άνδρα της Αρχαιότητας μέσα από τεκμήρια (επιγραφές, λογαριασμούς των έργων της Ακρόπολης, όστρακα, νομίσματα, γλυπτά κ.ά.) που αποδεικνύουν τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισε στην πολιτική, πνευματική και καλλιτεχνική ζωή της αρχαίας Αθήνας (Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15, τηλ. 210 9000.900).

2.Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο «Η αρχαία Ερέτρια» μέσα από μια έκθεση που αναδεικνύει την καθημερινή ζωή σε αυτή τη σπουδαία πόλη της Αρχαιότητας, με τα κτίρια και τα δημόσια οικοδομήματά της, τις λειτουργίες, το νόμισμα, τις αποικίες και τους πολέμους της (Πατησίων 44, τηλ. 210 8217.724).

3.Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Προβολές στην πρόσοψη του κτιρίου επτά βίντεο που εστιάζουν στον μουσικό χαρακτήρα του κινήματος fluxus (4-28 Αυγούστου, κάθε βράδυ στις 9). Επίσης εκθέσεις των Αθανάσιου Αργιανά, Νίκου Γαβριήλ Πετζίκη, Κωστή Βελώνη, Χurban Collective, Υang Fudong, Μάριου Σπηλιόπουλου (Βασ. Γεωργίου Β΄ 17-19 και Ρηγίλλης, τηλ. 210 9242.111).

4.Νομισματικό Μουσείο 22 Ιουνίου- 31 Αυγούστου (κάθε Τρίτη 12 το μεσημέρι): Πώς κατασκευάζονταν τα αρχαία νομίσματα; Πόσο αγόραζε η αθηναία νοικοκυρά το λάδι; Ποια η σχέση του ενός ευρώ με την αρχαία δραχμή; Απαντήσεις σε αυτές και σε άλλες ερωτήσεις μέσα από περιηγήσεις στον κόσμο των αρχαίων νομισμάτων (Ελευθερίου Βενιζέλου 12, τηλ. 210 3612.519).

5.Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης Δύο εκθέσεις: Της Λουίζ Μπουρζουά με τη σειρά έργων της «Πρόσωπα», γλυπτά μεγάλων διαστάσεων με σουρεαλιστική αναφορά και τοτεμική εμφάνιση. Της Σάρας Λούκας από την αυτοβιογραφική σειρά έργων με τίτλο «Νuds». Ως 12 Σεπτεμβρίου (Νεοφύτου Δούκα 4 και Βασιλίσσης Σοφίας, τηλ. 210 7228.321).

6.Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Το Βυζάντιο κάτω από μια νέα οπτική, που παρουσιάζει εξίσου την ιστορία και τη δημόσια ζωή των αυτοκρατόρων με τον ιδιωτικό βίο και την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων. Μια νέα μεγάλη έκθεση που αναμενόταν από χρόνια (Βασιλίσσης Σοφίας 22, τηλ. 210 7211.027).

7.Μουσείο Μπενάκη «Η Ελλάδα στο Μουσείο Μπενάκη» μέσα από 40.000 έργα που καταγράφουν τον χαρακτήρα του ελληνικού κόσμου από την Αρχαιότητα ως τη μεσαιωνική περίοδο του Βυζαντίου, από την πτώση της Κωνσταντινούπολης, την φραγκική και οθωμανική κατοχή ως τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και από τη διαμόρφωση του νέου ελληνικού κράτους ως το 1922 (Κουμπάρη 1 & Βασ. Σοφίας, τηλ. 210 3671.000).

8. Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης «Ταξίδι στην Αλεξάνδρεια του Καβάφη» με υδατογραφίες της Αννας Μπογκινιάν που διαβάζει εικαστικά τα ποιήματα του μεγάλου Αλεξανδρινού προσφέροντας ένα ταξίδι που μεταφέρει το παρελθόν στο παρόν, ξεπλένει τον Αλέξανδρο στα νερά του Γάγγη και κρύβει μέσα στο αστικό τοπίο Λαιστρυγόνες και Κύκλωπες (Αγ. Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12, τηλ.210 3251.311).

9.Μουσείο Μπενάκη, Νέο Κτίριο Από τη χαράκτρια Ζιζή Μακρή στον τούρκο φωτογράφο Αρα Γκουλέρ και από τον αρχιτέκτονα Ιωάννη Βικέλα στο greek green greet by droog, που στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για το σύγχρονο ντιζάιν με περιβαλλοντικές ανησυχίες (Πειραιώς 138, τηλ. 210 345 3111).

10. ΔΕΣΤΕ «ΑΩ. Εργα από τη Συλλογή Δάκη Ιωάννου». Ομαδική έκθεση 28 καλλιτεχνών, με στόχο την ανάδειξη καινοτόμων εκφράσεων στην τέχνη και τη διερεύνηση των συσχετισμών μεταξύ σύγχρονης τέχνης και πολιτισμού. Ως 19 Δεκεμβρίου (Φιλελλήνων 11 και Εμμ. Παππά, Νέα Ιωνία, τηλ. 210 2758.490).


Comments 0 σχόλια »

p139thetis.jpgΆρθρο του Αχιλλέα Παπαρσένου*

Ο Gael Grobety υποψήφιος διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης, έδωσε πρόσφατα μια ομιλία με τίτλο «Ο Αχιλλέας στο Ιράκ, η Ιλιάδα στον σύγχρονο αμερικανικό Τύπο», στην οποία παρουσίασε τα πορίσματα έρευνάς του για την απήχηση της Ιλιάδας στην Αμερική και ιδίως στον αμερικανικό Τύπο.

Εν μέσω των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι παραπομπές στην Ιλιάδα είναι όλο και πιο συχνό φαινόμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οπως προέκυψε από έρευνα που διενήργησε σε 387 αμερικανικές εφημερίδες για τον περίοδο 1990 και 2007, εκατοντάδες είναι τα άρθρα που περιλαμβάνουν τη λέξη «Ιλιάδα». Μόνο στη New York Times ανευρέθησαν 532 παραπομπές, με συχνότερες αναφορές στην «ύβριν» είτε πρόκειται για την εισβολή στο Ιράκ ή την αντιμετώπιση των συνεπειών του τυφώνα Κατρίνα.

Τα μηνύματα της Ιλιάδας είναι σήμερα όσο ποτέ επίκαιρα, αφού τα εργαλεία του πολέμου άλλαξαν τα τελευταία 3.200 χρόνια, όχι όμως και ο άνθρωπος, και η Ιλιάδα μας διδάσκει όλα όσα μπορεί να πει κανείς για τον πόλεμο, όπως υποστηρίζει και η Caroline Alexander, γνωστή συγγραφέας με κλασική παιδεία και αρθρογράφος σε περιοδικά όπως το National Geographic και το NewYorker.

Κλέος και νόστος

Στο τελευταίο βιβλίο της μας υπενθυμίζει ότι το αντικείμενο της Ιλιάδας είναι ο πόλεμος σ’ όλη την καταστροφική μανία του. Η ιστορία επικεντρώνεται στην πικρή αλήθεια ότι οι δύο αντίπαλοι στρατοί, των Ελλήνων και των Τρώων, δεν επιθυμούν τίποτε περισσότερο από το να σταματήσουν τον πόλεμο και να επιστρέψουν στις εστίες τους. Ο Αχιλλέας παλεύει μεταξύ κλέους και νόστου. Ταυτόχρονα αμφισβητεί τον ηγέτη των Αχαιών, τον Αγαμέμνονα, και το σκεπτικό του πολέμου, όπως κανείς άλλος πολεμιστής στην ιστορία. Κάνοντας παραλληλισμούς και με τις σημερινές στρατιωτικές επιχειρήσεις της Αμερικής στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, η συγγραφέας υπογραμμίζει ότι η Ιλιάδα εγείρει τα κεντρικά ερωτήματα που απασχολούν κάθε πολεμική εμπειρία. Δικαιολογείται ποτέ η αμφισβήτηση του διοικητή από έναν πολεμιστή; Αξίζει η θυσία της ζωής στον βωμό της υπόθεσης κάποιου άλλου; Μπορεί ο θάνατος να αντισταθμιστεί από τη δόξα; Πώς επιτρέπεται σε ένα καταστροφικό πόλεμο να αρχίσει και γιατί δεν τερματίζεται όταν το επιθυμούν όλα τα μέρη; Αυτά τα ερωτήματα διαπερνούν όλους τους πολέμους και είναι επίκαιρα σήμερα, όσο ήταν εδώ και τρεις χιλιετίες. Κανείς δεν τα απαντά καλύτερα από τον Ομηρο, υπογραμμίζει η συγγραφέας δικαιολογώντας την παγκόσμια απήχηση που έχει το «έπος των επών» για τόσους αιώνες. Με επίκεντρο την μήνιν του Αχιλλέα και την έριδά του με τον Αγαμέμνονα μας υπενθυμίζει ότι ο Ομηρος εγείρει θέματα εξουσίας και ηγεσίας από τη μια μεριά και προσωπικού χρέους, τιμής και πεπρωμένου από την άλλη. Περιγράφει όμως παραστατικά τη φρίκη του πολέμου. Κανείς δεν πεθαίνει ευτυχισμένα ή καλά. Ο εχθρός εξανθρωπίζεται, ο τρωικός πόλεμος βασανίζει, στοιχειώνει τη μνήμη των βετεράνων που επιβιώνουν και επιστρέφουν στην πατρίδα. Διερωτάται τι θα γινόταν αν ο Αχιλλέας υπάκουε στην αρχική του παρόρμηση και επέστρεφε στη γενέτειρά του. Αντ’ αυτού όμως θα πεθάνει σ’ ένα πόλεμο ο οποίος δεν έχει κανένα νόημα γι’ αυτόν, μέχρι τον θάνατο του φίλου του Πατρόκλου, εξασφαλίζοντας έτσι την αθάνατη δόξα ως ο μεγαλύτερος όλων των ηρώων.

Η συγγραφέας καταλήγει ότι οι αιματηρές μάχες, οι εμπνευσμένες ομιλίες, τα αριστεία των πολεμιστών περιγράφονται πιστά στην Ιλιάδα, όπως ήθελε η παράδοση. Το έπος όμως ποτέ δεν προδίδει και το κεντρικό θέμα του, που είναι ο πόλεμος. Τιμά την αρχοντιά της θυσίας και του θάρρους του πολεμιστή, αλλά τελειώνει με μια αλληλουχία κηδειών, θρήνων και θρυμματισμένων ζωών, αναδεικνύοντας στην ολότητά της την τραγωδία του θνητού.

* Ο Αχιλλέας Παπαρσένος είναι διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας της Γενεύης και διετέλεσε διευθυντής του ΓΤΕ της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

music_day.jpgΗ Γιορτή της Μουσικής γίνεται κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, με αφορμή τη μεγαλύτερη ημέρα του χρόνου (θερινό ηλιοστάσιο).

Καλλιτέχνες και συγκροτήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που εκπροσωπούν όλα τα είδη της μουσικής – κλασική, τζαζ, έντεχνη, έθνικ, ροκ, ηλεκτρονική, ως και παραδοσιακή – παίρνουν μέρος σε αυτό το μουσικό πανηγύρι και γιορτάζουν μαζί με τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μας.

 

Σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, σε πεζόδρομους και πλατείες, στην “Τεχνόπολις”, στήνεται μια μουσική γιορτή που ικανοποιεί όλα τα γούστα με μεγάλη επιτυχία.

Δείτε το πρόγραμμα

 

 

 

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων