Αρχείο για 8 Ιουνίου, 2010

fear_poster_med.jpgΗ Φωτεινή Τσαλίκογλου στα Νέα: «Ανθρωπος», έλεγε ο Χειµωνάς, «σηµαίνει λόγος, όπως πουλί σηµαίνει πέταγµα, σκορπιός σηµαίνει δηλητήριο». Πουλί δίχως πέταγµα, σκορπιός δίχως δηλητήριο και άνθρωπος δίχως λόγο, σε µια τέτοια αδιανόητη εποχή οδεύουµε; Μια εποχή απελπισίας που υποθάλπει είτε την κατάθλιψη είτε την οργή είτε το θανατηφόρο µείγµα τους. Την οργισµένη θλίψη.

Υπάρχει και µια άλλη απειλή. Θα την ονοµάσω ψυχική αφωνία. Συρρίκνωση της ψυχικής ζωής. Η αδυναµία στοχασµού και ανα-στοχασµού, ή αδυναµία προτάγµατος ενός µελλοντικού σχεδίου φέρνει στην επιφάνεια έναν ύπουλο εχθρό. Τον κακό εαυτό που κρύβουµε µέσα µας. Ηδη, ως άλλος καλικάντζαρος, ο κακός µας εαυτός περιφέρεται µε τη σιχαµερή ουρά του και χορεύει ως ξωτικό στα κεραµίδια του σπιτιού µας. Είναι ο µισαλλόδοξος, ο ξενόφοβος, ο απάνθρωπος εαυτός µας, εκείνος που ως µοναδικό δόγµα του ασπάζεται το «ο σώζων εαυτόν σωθήτω». Εκείνος που ακόµα και αυτή την ύστατη στιγµή σκέφτεται πώς θα τη βολέψει κι ας πάνε όλοι οι άλλοι να πνιγούν.

Ανέκαθεν ήταν πηγή ανησυχίας όσοι µε την ορµή µιας µη πραγµατεύσιµης ιδεολογίας ή µιας ανεξέλεγκτης απελπισίας τάσσονταν ενάντια στην τάξη των πραγµάτων. Η φράση του Σαρπαντιέ, «Εργατικές τάξεις, επικίνδυνες τάξεις» που αναφερόταν στον 19ο αιώνα, στην πραγµατικότητα δεν έπαψε ποτέ να είναι µε διάφορους τρόπους στην επικαιρότητα. Ορατά θύµατα µιας τέτοιας στοχοποίησης οι οργισµένοι νέοι, οι απελπισµένοι άνεργοι, οι αναξιοπαθούντες ξένοι, οποιοσδήποτε έχει φωνή και αντιδρά και νοµίζουµε ότι ως σκοτεινός τροµοκράτης απειλεί τα όλο και πιο λιγοστά αγαθά µας και την ησυχία µας.

Οµως για ποια ησυχία τώρα µιλάµε; Ολα είναι στον αέρα! Ιδού η ειρωνεία! Ο φιλήσυχος, στρόγγυλος πολίτης κινδυνεύει να πάει από την άλλη µπάντα! Με εκείνους που φοβόταν µια ζωή… Τώρα η οργή και ο θυµός πληµµυρίζουν και τον δικό του κόσµο.

Και ο φόβος απλώνει τα πλοκάµια του.

Ερώτηµα: Ποια σχέση έχει µια τέτοια ζωή µε τη ζωή που κάποτε ονειρευτήκαµε για εµάς και τα παιδιά µας; Ακόµα και αν, λέω αν, η κρίση τελειώσει, δεν θα υπάρχει κανείς για να απολαύσει το τέλος αυτής της τραγωδίας.

Τι να γίνει; Οι χρηστοµάθειες και οι ευσεβείς υψιπετείς παιδαγωγικοί στόχοι µονό ως κούφια λόγια και αυθάδη ρητορικά σχήµατα ακούγονται. Οχι µαθήµατα. Στον εαυτό µου πρωτίστως απευθύνοµαι και του κάνω έκκληση. Ως κόρην οφθαλµού, σε αυτές τις δύσκολες εποχές, να φροντίσει να περιθάλψει την ψυχική του ζωή. Και να προστατευθεί από τον έµφοβο εαυτό του.

Ο έµφοβος άνθρωπος είναι ανελεύθερος άνθρωπος. Δούλος. Εµµονα και ψυχαναγκαστικά προσηλωµένος στην επιβίωση, οι σχέσεις του αποδυναµώνονται, οι πνευµατικές ανταλλαγές απαξιώνονται. Ιδού η άλλη όψη της φτώχειας και της ερηµίας.

Κάτι να γίνει. Γίνεται; Ναι! Γίνεται. Δεν είµαστε άθυρµα, έρµαιο των περιστάσεων. Υπάρχει τρόπος ο καθένας από εµάς να µην ενδώσει στον ύπνο της µελαγχολίας ή της τυφλής βίας. Οσο µπορεί, όπως µπορεί να αντισταθεί στην εξαθλίωση του φόβου. Ας µη γίνουµε σαν τον τελευταίο άνθρωπο του Νίτσε, που χορεύοντας πάνω στα ερείπια µε έκπληξη διερωτάται: «Φεγγάρια. Αστέρια, έρωτας, τι είναι όλα αυτά;». Αλίµονο αν φτάσουµε στο σηµείο να καταπίνουµε κάθε πρωί ένα βατράχι για να εξοικειωθούµε µε την αηδία της ηµέρας που µας περιµένει ή (χειρότερα) για να συνηθίσουµε την αηδία που µας επιφυλάσσει ο ίδιος µας ο εαυτός. Ο εαυτός µας που πάει να χάσει όλα τα στοιχεία εκείνα που τον καθιστούν άνθρωπο:

την αλληλεγγύη, την επιείκεια στον αδύνατο, τη γενναιοδωρία, την ευµένεια, την καλοσύνη. Δεν πρόκειται για ηθικοπλαστικές προτροπές προς απελπισµένα ενήλικα ή υπερήλικα λυκόπουλα. Σπαρακτική έκκληση είναι, που αξίζει ο καθένας µας να την απευθύνει στον εαυτό του. Ικεσία διατήρησης, σε ταραγµένους καιρούς, του αγαθού που µαζί µε την οικονοµική κατάρρευση κινδυνεύει, του ανθρώπινου ψυχισµού µας.

Η πρότασή µου εντέλει συµπυκνώνεται σε µία λέξη: Αγρυπνία. «Το σύνολο της αγρύπνιας µας», λέει ο Σιοράν, «είναι εκείνο που µας ξεχωρίζει από τα κτήνη και τους οµοίους µας».

Και ο Σολωµός προσθέτει: «πάντ’ ανοιχτά πάντ’ άγρυπνα τα µάτια της ψυχής µου».

Ο σαρκαστικός αποµυθοποιητής µαζί µε τον εθνικό µας ποιητή; Ναι! Ταιριάζει. Αρκεί να το επιτρέψουµε… στη σκέψη µας. Αυτή είναι και παραµένει ο µεγαλύτερος σύµµαχός µας.

Comments 0 σχόλια »

Είδα την εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη “Πρωταγωνιστές” για τη σχολή τυφλών της Θεσσαλονίκης που απειλείται με κλείσιμο. Πρόκειται για ένα ίδρυμα κόσμημα που βοηθάει στην ουσιαστική εκπαίδευση, αποκατάσταση και προστασία των τυφλών με απώτερο σκοπό την ομαλή ένταξη τους στην κοινωνία. Πολλές φορές έχω μείνει με έναν κόμπο στο λαιμό γιατί η συγκεκριμένη εκπομπή δεν είναι “εύκολη”. Αυτή τη φορά μας είχε προειδοποιήσει ότι είχε σκοπό να μας “δυσκολέψει”. Τελείωνε κάπως έτσι: Λένε ότι σε αυτήν την κρίση το πρώτο που χάνεται είναι η ανθρωπιά.

Αν θέλετε να δείτε όλη την εκπομπή μπορείτε να πιάσετε το νήμα της εδώ

 

Comments 0 σχόλια »

1034.gif

Διαβάζω με ενδιαφέρον τον απολογισμό μιας διαφορετικής σχολικής χρονιάς. Γράφει ένας μαθητής από το Γυμνάσιο Κορθίου της Άνδρου που συμμετείχε στο πείραμα με τα λάπτοπς: Την άλλη μέρα, τα φέραμε στην τάξη, περιμένοντας πως δεν πρόκειται να ανοίξουμε βιβλίο, αλλά…δεν ανοίξαμε τα λάπτοπ!
Τις πρώτες μέρες, φτιάξαμε ένα πρόγραμμα για τη γεωγραφία. Βρήκαμε κάτι κύτταρα στη Βιολογία, είπαμε κάτι γωνίες στα Μαθηματικά και φτιάξαμε ένα μπλογκ στη Γλώσσα. Αυτό ήταν όλο! Μετά, στα Μαθηματικά δεν μπορούσαμε να το χρησιμοποιήσουμε, γιατί είναι δύσκολο να φτιάχνουμε γωνίες. Στη Βιολογία, δεν μπορούμε να το χρησιμοποιούμε, γιατί μας αποσπά την προσοχή και στο μπλογκ δεν μπορούμε να μπαίνουμε συνέχεια, γιατί χάνουμε πολύτιμες ώρες μαθήματος! Μόνο στη Γεωγραφία το είχαμε μέχρι το τέλος της χρονιάς, αλλά και εκεί το ανοίγαμε και απλώς κοιτούσαμε, οι μισοί έπαιζαν παιχνίδια και τέτοια.
Τώρα δεν ξέρω αν είχαμε όλοι τα ίδια κέρδη και τις ίδιες ζημιές. Δεν ξέρω και αν είχαμε περισσότερα κέρδη από τις ζημιές. Πάντως ξέρω να πω πως αλλιώς το φανταζόμασταν και αλλιώς ήταν! Σίγουρα, κάποιοι κέρδισαν περισσότερα level σε κάποια παιχνίδια, αυτοί όμως έχασαν το μάθημα και ποιος ξέρει τι θα γράψουν τώρα στις εξετάσεις. Κάποιοι άλλοι κέρδισαν περισσότερες γνώσεις, αφού χρησιμοποιούσαν το λάπτοπ μόνο για πληροφορίες στην ώρα του μαθήματος. Τώρα τι έχασαν, ιδέα δεν έχω! Επαφή με το βιβλίο; Δεν ξέρω…
Επίσης κάποιοι μπορεί να κέρδισαν ένα βαθμό παραπάνω, μυωπίας (όχι στον έλεγχο), αφού κοιτούσαν στο λάπτοπ κι όχι στο μάθημα, γιατί τους είχε δει ο καθηγητής να παίζουν παιχνίδια.
Αυτή η χρονιά είχε πολλή πλάκα με τους υπολογιστές και σίγουρα θα μείνει αξέχαστη! Δεν την προτείνω πάντως στους καινούριους μαθητές της Πρώτης γυμνασίου (εκτός από το μπλογκ).

Και το πρωτότυπο

Είπατε τίποτα; Του χρόνου θα διαβάζουμε κάτι αντίστοιχο για τον διαδραστικό πίνακα…

Comments 0 σχόλια »

“Φανταστείτε να ανοίγετε την τηλεόραση και να έχετε στη διάθεσή σας όλα τα κανάλια και τις σειρές που παρακολουθείτε και όλα τα sites που επισκέπτεστε καθημερινά. Αυτό ακριβώς καταφέραμε να κάνουμε“.

 Η Google TV είναι μια συσκευή που είτε συνδέεται στην τηλεόραση, είτε βρίσκεται μέσα σ’ αυτή. Ο ρόλος της είναι να λειτουργεί ως μεσάζοντας ανάμεσα στην τηλεόραση και το Internet. Ο χρήστης θα βλέπει στην τηλεόρασή του μια μηχανή αναζήτησης και θα παίρνει αποτελέσματα από το Internet αλλά και τον πάροχο καλωδιακής τηλεόρασης.

Η συσκευή ενσωματώνει τον Chrome browser με πλήρη υποστήριξη Flash, οπότε ο χρήστης θα έχει τη δυνατότητα για video streaming και οτιδήποτε άλλο έχει σχέση με multimedia. Η Google TV βασίζεται στον Intel Atom CE4100 και τρέχει σε περιβάλλον Android. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της είναι οι εφαρμογές. Η Google έχει ήδη απευθύνει κάλεσμα στους developers να ξεκινήσουν την ανάπτυξη εφαρμογών ειδικά για την τηλεόραση.

Η σύγκλιση των μέσων…ένα βήμα πιο κοντά.

Comments 0 σχόλια »

capture.JPGΑν ψάχνετε για ηχητικά εφέ και μουσικά δείγματα τότε δοκιμάστε την ελεύθερη μηχανή αναζήτησης FindSounds.com. Απλά πληκτρολογήστε μία ή περισσότερες λέξεις στο πλαίσιο αναζήτησης και στη συνέχεια κάντε κλικ στο κουμπί Αναζήτηση. Μπορείτε να πληκτρολογήσετε οποιαδήποτε λέξη ή φράση όπως ελέφαντας, γέλιο.  Μπορείτε να βρείτε αρχεία ήχου τύπου AIFF, AU, MP3, και WAVE. Στα αποτελέσματα, θα δείτε το URL και τις πληροφορίες του αρχείου ήχου, συμπεριλαμβανομένου του μεγέθους, τον αριθμό των καναλιών, resolution, το ποσοστό δειγμάτων, και τη διάρκεια. Για να κατεβάσετε και να παίξετε το αρχείο ήχου, απλά κάντε κλικ στο URL.

Comments 0 σχόλια »

O Nicholas Carr γράφει για τις κοινωνικές, οικονομικές και επιχειρηματικές επιπτώσεις της τεχνολογίας. Στο καινούργιο του βιβλίο «The Shallows: What the Internet is Doing to Our Brains» μοιράζεται τους φόβους του ότι η ολοένα και πιο ενεργός δικτυακή ζωή μας και ιδιαίτερα η προσήλωσή μας στο Goοgling, μας κάνει να χάνουμε μια θεμελιώδη για τον πολιτισμό μας δεξιότητα, την ικανότητά μας για «βαθειά σκέψη». Διαβάστε και το σχετικό του άρθρο Μας αποβλακώ­νει η Google;

Comments 0 σχόλια »

nickcarrpic.jpgΟ Nicholas Carr προβληματίζεται για τη χρήση των υπερδεσμών και προσεγγίζει το θέμα της γνωσιακής υπερφόρτωσης από το υπερκείμενο.

www.roughtype.com/archives/2010/05/experiments_in.php

Comments 0 σχόλια »

Περιπατητική γλυπτική

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων