Μηχανές που κατανοούν και εκτελούν εργασίες που μέχρι πρότινος ήταν ανθρώπινη υπόθεση, όπως η αναζήτηση πληροφοριών, η πληρωμή ενός λογαριασμού ή η κράτηση δωματίου σε ξενοδοχείο. Μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, στην πραγματικότητα, όμως, πρόκειται για το μέλλον που μας επιφυλάσσει η εξέλιξη του Παγκόσμιου Ιστού. Το World Wide Web οδεύει σε μια κατεύθυνση που καμία σχέση δεν έχει με εφιαλτικά σενάρια επικράτησης των μηχανών επί του ανθρώπινου γένους.

Στο επόμενο στάδιο, οι υπολογιστές μας θα είναι σε θέση να κατανοούν και τις πληροφορίες που μέχρι σήμερα ήταν γραμμένες κατά τρόπο ώστε να γίνονται αντιληπτές απ’ τους ανθρώπους, διαβάζοντας δεδομένα που θα συνοδεύουν την κάθε πληροφορία, αντί για λέξεις. Μετά το επαναστατικό πρωτόκολλο html που επέτρεψε την ανάρτηση, διασύνδεση και διανομή της πληροφορίας στον Ιστό, το νέο πρωτόκολλο RDF θα επιτρέψει στους υπολογιστές να «διαβάσουν» και να εκτελέσουν ενέργειες, απαλλάσσοντας τον άνθρωπο από ανιαρές και κουραστικές εργασίες.

Απαντούν οι υπολογιστές

«Είναι μια ακόμη επανάσταση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την πληροφορία. Θα μπορούμε να κάνουμε πράγματα που ούτε φανταζόμαστε. Αντί να αναζητάς στον Ιστό τα δρομολόγια του λεωφορείου από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, των αεροπλάνων από την Αθήνα στο Σίδνεϊ, του μετρό από το αεροδρόμιο του Σίδνεϊ μέχρι το ξενοδοχείο, θα ρωτάς “πώς θα πάω από τη Θεσσαλονίκη στο Σίδνεϊ την ερχόμενη Κυριακή” και ο υπολογιστής θα σου δίνει την απάντηση», εξήγησε στην «Κ» η πρόεδρος της Διεθνούς Ενωσης Πληροφορικής (ACM) και ιδρυτικό μέλος του Ιδρύματος για την Επιστήμη του Διαδικτύου (Web Science Trust), καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Σαουθάμπτον, κ. Γουέντι Χολ.

Υπενθυμίζει πως η θεμελίωση, ανάπτυξη και εξέλιξη του Παγκόσμιου Ιστού συνέβη μέσα σε δεκαοκτώ χρόνια, αλλάζοντας άρδην την αντίληψή μας για τον κόσμο και την καθημερινότητα. Η στενή συνεργάτιδα του ιδρυτή του Παγκόσμιου Ιστού Σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι, που τιμήθηκε με τον τίτλο της Dame από τη Βασίλισσα της Μ. Βρετανίας, παρατήρησε πως η αλματώδης ανάπτυξή του εγείρει μεγάλα ζητήματα που χρήζουν μελέτης: «Θέματα ηθικής, ιδιωτικότητας, ασφάλειας, αλλά και οι πολιτικές ρύθμισης από πλευράς κυβερνήσεων ή οι διαθέσεις των μεγάλων εταιρειών για το ψηφιακό παράλληλο σύμπαν όπου δουλεύουμε, επικοινωνούμε και αναπτύσσουμε κοινωνική δραστηριότητα απασχολούν την Επιστήμη του Διαδικτύου».

Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων