Αρχείο για 25 Μαΐου, 2008

math Για τους έλληνες μαθητές τα μαθηματικά έχουν χάσει το νόημα. Ασφυκτικά παγιδευμένοι σε μια μηχανιστική προσέγγιση και υποταγμένοι στην παντοκρατορία των ασκήσεων, οι μελλοντικοί φοιτητές φθάνουν γυμνοί στην πόρτα του Πολυτεχνείου.

Άραγε δεν συμβαίνει το ίδιο με τα Αρχαία ελληνικά, την Ιστορία;

Πανελλαδικές εξετάσεις και πάλι. Οι υποψήφιοι, έπειτα από κόπους ετών, μέσα σε λίγες ώρες καλούνται να δείξουν πόσο καλά έχουν αφομοιώσει τη δομή του εξεταστικού συστήματος και ότι κατέχουν τους απαραίτητους κώδικες για το άνοιγμα των πυλών και τη διολίσθησή τους στους χώρους των ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τι έχουν μάθει, όμως, στην πραγματικότητα και γιατί αυτά που έχουν συγκρατήσει στην ουσία μπορεί και να είναι άχρηστα; «Μου έχει κάνει εντύπωση, και το συζητούσαμε και με άλλους συναδέλφους, ότι παρ’ όλο που πρόκειται για παιδιά με υψηλότατες βαθμολογίες και μερικές φορές μεγάλη ευφυΐα, όταν φθάνουν σε εμάς έχεις την εντύπωση ότι στο μυαλό τους, όσον αφορά τα μαθηματικά, υπάρχει κάτι σαν κενό». Λίγο πριν από τις πανελλαδικές, και η συζήτηση ήταν για τα θέματα και τις απαιτήσεις των εξετάσεων αυτών. Την παραπάνω άποψη είχε κάποιος καθηγητής του Πολυτεχνείου. Ο οποίος είναι αναμφισβήτητα σε θέση να γνωρίζει με τι πενιχρές αποσκευές στα μαθηματικά φθάνουν, ακόμη και οι επιτυχόντες, στην είσοδο του Πολυτεχνείου.

Ξεχασμένοι στον 17ο αιώνα, οι έλληνες μαθητές διδάσκονται πώς να λύνουν ασκήσεις, αλλά όχι και σε τι αυτό μπορεί να χρησιμεύει…

Άρθρο στο Βήμα Science

 

Comments 1 σχόλιο »

brain Οι επιστήμονες μιλούν για μια νέα ασθένεια, την IFS (Information Fatigue Syndrome – Σύνδρομο Πληροφοριακής Κόπωσης), που είναι αποτέλεσμα της υπερφόρτωσης του ανθρώπινου εγκεφάλου με πληροφορία και εμφανίζει συμπτώματα άγχους, μείωση της ικανότητας συγκέντρωσης, της απομνημόνευσης και της λήψης αποφάσεων. Δηλώνω ασθενής, θα μου γράψετε γιατρέ μου την άδεια;

Αρκετοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το ανθρώπινο είδος δέχεται τη σημαντικότερη εξελικτική πίεση σε όλη την ιστορία του, μια και ο σύγχρονος άνθρωπος δέχεται σε μία ημέρα ποσότητα πληροφοριών αντίστοιχη με αυτή που οι μακρινοί μας πρόγονοι δέχονταν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Πρόσφατα διάβαζα στο διαδίκτυο για τους τρυπανιστές κρανίων που διοχετεύουν αυτήν την ενδοκρανιακή πίεση κάνοντας μία τρύπα στο σκάλπ τους. Βέβαια διαφεύγει μία ποσότητα εγκεφαλικής ουσίας, αλλά υποστηρίζουν ότι γίνεσαι εξυπνότερος. Σβέλτα φέρτε μου το Black & Decker!

Βέβαια, ένα μεγάλο μέρος των πληροφοριών που παράγονται και διακινούνται ψηφιακά δεν γίνεται ποτέ άμεσα αντιληπτό από τον άνθρωπο. Ακόμη, όμως, και αυτό το μικρό ποσοστό που φθάνει στην οθόνη μας ή αποθηκεύεται στον σκληρό μας δίσκο αρκεί για να δημιουργήσει την αίσθηση του ξεχειλίσματος. Το νιώθουν συχνά πλέον όσοι προσπαθούν να οργανώσουν τα αρχεία τους, τις ψηφιακές φωτογραφίες που τραβούν με τη νέα τους μηχανή… τα mp3 τους…

Εγώ γιατί ενώ τα οργανώνω, ποτέ δεν τα βρίσκω;

Γιατρέ μου εκείνη την αδειούλα που λέγαμε;

Comments 3 σχόλια »

losthyperspaceΥπάρχει ένα σαφές χάσμα ανάμεσα στα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς οι οποίοι δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Διαδίκτυο, με αποτέλεσμα τα παιδιά να είναι μόνα τους επί της ουσίας σε αυτό. Η ελληνική κοινωνία δεν έχει αναπτυγμένη τεχνολογική κουλτούρα για να αντιμετωπίσει τα θέματα των τεχνολογιών, είτε πρόκειται για την ασφάλεια είτε για τη συνετή χρήση τους. Επιπλέον οι τεχνολογίες αυτές σχετίζονται με την ελεύθερη και δημιουργική αναζήτηση, η οποία δεν είναι ιδιαίτερα αγαπητή στο ελληνικό σχολείο. Στο λύκειο όλα αυτά εκτοπίζονται μπροστά στην ανάγκη να πετύχει κανείς στο πανεπιστήμιο. Σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, όπως στη Μεγάλη Βρετανία, δίπλα στο μάθημα της πληροφορικής έχει μπει ισότιμα πλέον και το μάθημα της επικοινωνίας και των media. Εδώ φαίνεται να αφορά όχι μόνο το εκπαιδευτικό μας σύστημα αλλά ολόκληρη την κοινωνία μας, η οποία δεν μπορεί να κάνει ορθή χρήση ούτε του υπολογιστή ούτε της τηλεόρασης.

Έρευνα της Καθημερινής

Χαμένοι στα παιχνίδια του Ιντερνετ_
5-10% των χρηστών είναι εξαρτημένοι_  
Η γνώση και η διαφάνεια φέρνουν τη συνετή χρήση_
Πώς να βοηθήσουν οι γονείς_
Οποιος πίνει δεν είναι αλκοολικός_
Ζήτημα προσωπικής επιλογής_
 

Comments 0 σχόλια »

wikiweb Ο όρος «Wikinomics» προέρχεται από τη σύνθεση των «οικονομία» και «wikipedia» («Βικιπαίδεια» στα ελληνικά). Η αλήθεια είναι ότι επιχειρήθηκε πολλάκις η συμμετοχική οικονομία κατά το παρελθόν. Ο κολεκτιβισμός όμως δεν ήταν προϊόν ελεύθερης βούλησης των ατόμων (πλην ορισμένων μικρών πρωτοβουλιών), αλλά επιχειρήθηκε να επιβληθεί από τα πάνω. Η συμμετοχή στα «wikinomics» είναι εθελοντική και γι? αυτό ίσως είναι παραγωγική. Το κίνητρο όλων αυτών που προσφέρουν τις μικρές ιδέες για τη βελτίωση των προϊόντων, ή τη συγγραφή λημμάτων δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι και η αναγνώριση στην κοινότητα που συμμετέχουν. Συνέχεια »

Comments 0 σχόλια »

genealogy«Ο παππούς μου έφθασε στο Ελις Αϊλαντ το 1914, συγγενείς μου στην Ελλάδα… where are you?» Η παγκόσμια κοινότητα εκείνων που αναζητούν μέσω του Διαδικτύου τις ρίζες τους και χαμένα ίχνη συγγενών, αριθμεί ήδη εκατομμύρια μέλη. Μέσω του myheritage.gr, ο κ. Βασίλης Μιχαλόπουλος συμπλήρωσε, το γενεαλογικό του δένδρο που φθάνει τα 1.000 άτομα.

Άρθρο στην Κυριακάτικη Κ

Comments 0 σχόλια »

euroΟι οικονομικοί αναλυτές μας ενημέρωσαν ότι θα γίνουμε πιο φτωχοί από τους Τούρκους τα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτό είναι το συμπέρασμα της μελέτης που συνέταξαν από κοινού η Barclays Wealth και το Economist Intelligence Unit, και στην οποία αποτυπώνεται η συσσώρευση του πλούτου στον αναπτυσσόμενο κόσμο, που αφήνει πολύ πίσω τις άλλοτε πιο εύπορες οικονομίες. Οι οικονομολόγοι της Barclays Wealth μιλούν για μια «σεισμική μετακίνηση του πλούτου σε παγκόσμιο επίπεδο», η οποία γίνεται δυνατή από την αλληλεπίδραση της παγκοσμιοποίησης, της ενίσχυσης των αγορών σε πρώην και νυν κομμουνιστικά κράτη.

«Δεν είναι ότι οι αναπτυγμένες χώρες γίνονται λιγότερο πλούσιες. Απλά τις προσπερνούν οι κορυφαίες αναδυόμενες χώρες, με την τεράστια οικονομική τους δύναμη», εξηγούν οι οικονομολόγοι της Barclays. Συγκεκριμένα, η συσσώρευση του πλούτου στην Κίνα αναμένεται να φέρει τη χώρα στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης στα επόμενα δέκα χρόνια, αφήνοντας πίσω υπερδυνάμεις όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

Μπορείτε να δείτε το άρθρο στην Ισοτιμία

Τα έχουμε ξαναγράψει, η τράπουλα μοιράζεται από την αρχή: Ο κόσμος γίνεται επίπεδος

Comments 0 σχόλια »

ww-telescopeΑν ως παιδί μετρούσατε τα άστρα, τότε αυτή η εφαρμογή σας ενδιαφέρει. Η Microsoft απαντώντας στο Google Sky, ανέλαβε να χαρτογραφήσει το τελευταίο σύνορο. Μέσα από το πρόγραμμα World Wide Telescope το οποίο περιλαμβάνει αρκετά terabytes δεδομένων από αρκετές πηγές όπως διαστημικά τηλεσκόπια ενώ με τα multimedia και web 2.0 χαρακτηριστικά της εφαρμογής, η βόλτα σας στο διάστημα γίνεται συναρπαστική.

Σαν εικονικό τηλεσκόπιο, μπορείτε να δείτε την εικόνα του ουρανού που αντικρίζετε από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου. Κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης σας μπορείτε να περάσετε από πλανήτες, να εστιάσετε στο κέντρο ενός νεφελώματος και να δείτε εικόνες από τη γέννηση ενός άστρου ή να δείτε τα κατάλοιπα μιας έκρηξης supernova.
Το πρόγραμμα περιέχει αρκετές διαδραστικές παρουσιάσεις από γνωστούς αστρονόμους κάνοντας την εφαρμογή πιο ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ακόμα και για παιδιά μικρών ηλικιών, κάτι στο οποίο άλλωστε αποσκοπούν οι δημιουργοί της εφαρμογής.

To World Wide Telescope διατίθεται δωρεάν μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα. http://worldwidetelescope.org/

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων