brain Οι επιστήμονες μιλούν για μια νέα ασθένεια, την IFS (Information Fatigue Syndrome – Σύνδρομο Πληροφοριακής Κόπωσης), που είναι αποτέλεσμα της υπερφόρτωσης του ανθρώπινου εγκεφάλου με πληροφορία και εμφανίζει συμπτώματα άγχους, μείωση της ικανότητας συγκέντρωσης, της απομνημόνευσης και της λήψης αποφάσεων. Δηλώνω ασθενής, θα μου γράψετε γιατρέ μου την άδεια;

Αρκετοί επιστήμονες εκτιμούν ότι το ανθρώπινο είδος δέχεται τη σημαντικότερη εξελικτική πίεση σε όλη την ιστορία του, μια και ο σύγχρονος άνθρωπος δέχεται σε μία ημέρα ποσότητα πληροφοριών αντίστοιχη με αυτή που οι μακρινοί μας πρόγονοι δέχονταν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Πρόσφατα διάβαζα στο διαδίκτυο για τους τρυπανιστές κρανίων που διοχετεύουν αυτήν την ενδοκρανιακή πίεση κάνοντας μία τρύπα στο σκάλπ τους. Βέβαια διαφεύγει μία ποσότητα εγκεφαλικής ουσίας, αλλά υποστηρίζουν ότι γίνεσαι εξυπνότερος. Σβέλτα φέρτε μου το Black & Decker!

Βέβαια, ένα μεγάλο μέρος των πληροφοριών που παράγονται και διακινούνται ψηφιακά δεν γίνεται ποτέ άμεσα αντιληπτό από τον άνθρωπο. Ακόμη, όμως, και αυτό το μικρό ποσοστό που φθάνει στην οθόνη μας ή αποθηκεύεται στον σκληρό μας δίσκο αρκεί για να δημιουργήσει την αίσθηση του ξεχειλίσματος. Το νιώθουν συχνά πλέον όσοι προσπαθούν να οργανώσουν τα αρχεία τους, τις ψηφιακές φωτογραφίες που τραβούν με τη νέα τους μηχανή… τα mp3 τους…

Εγώ γιατί ενώ τα οργανώνω, ποτέ δεν τα βρίσκω;

Γιατρέ μου εκείνη την αδειούλα που λέγαμε;

3 σχόλια στο “IFS Information Fatigue Syndrome”
  1. Είμαι ήδη αναλφάβητος ή προλαβαίνω;
    Πάντως, δεν νομίζω ότι αυξάνονται οι γνώσεις, καθώς όσα δημοσιεύονται μάλλον δεν είναι – στη συντριπτική τους πλειοψηφία – αξιόλογα. Το ότι γράφονται πολλά δεν σημαίνει ότι ξαφνικά απογειώθηκε η γνώση! Εκείνο που χρειάζεται είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερη κριτική ικανότητα, ώστε να επιλέγουμε το χρήσιμο από το άχρηστο!

  2. Ο/Η Despoina Kyriakaki λέει:

    Νομίζω ότι το σύνδρομο πληροφοριακής κόπωσης, αν αποδίδω σωστά τον όρο, έρχεται με τη σειρά του να προστεθεί στο πολύ trendy πλέον σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, που οφείλεται σε σωματικά και ψυχολογικά αίτια. Ένας γιατρός θα μας εξηγούσε καλύτερα, αν ενδεχομένως υπάρχει και σύνδεση μεταξύ των δύο ή αν το ένα προκύπτει ως απόρροια του άλλου. Οπωσδήποτε η αισθητηριακή μας πρόσληψη και επεξεργασία είναι πεπερασμένη και κάποια στιγμή επέρχεται ο κορεσμός. Άλλο ένα αρνητικό της τεχνολογίας στην υγεία μας. Ίσως αν ο καθένας έβρισκε για τον εαυτό του ό,τι θεωρεί για αυτόν ουσιαστικό και ό,τι του φέρνει ευτυχία, δε θα μιλούσαμε τώρα για τέτοια πράγματα.
    Και για να χαλαρώσετε. Έρχεται καλοκαίρι. Αφήστε λίγο τις πληροφορίες στην άκρη και αισθανθείτε!

  3.  

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων