Αρχείο για 9 Ιανουαρίου, 2010

kavv.jpgΑν και το ΕΚΕΒΙ δεν έχει πάρει ακόμα την επίσημη έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού για να ανακηρύξει το 2010 «Ετος Καββαδία»,  δεν ξεχνάμε ότι φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή του «Μαραμπού» αλλά  30 χρόνια από τον θάνατο του συγγραφέα των «Ακυβέρνητων Πολιτειών» Στράτη Τσίρκα. Σε λίγες ημέρες θα ανέβει στο site του ΕΚΕΒΙ η σχετική ηλεκτρονική έκδοση για το περσινό «Ετος Ρίτσου». Οσο για το «Ετος Καββαδία», η μόνη γνωστή μέχρι στιγμής εκδήλωση είναι το συνέδριο και η έκθεση που ετοιμάζει το Μουσείο Μπενάκη για το τέλος του 2010.

Comments 0 σχόλια »

zakos_232x.jpgΤέσσερα χρόνια ζωής συμπλήρωσε ο «δίδυμος άνθρωπος» του διαδικτύου που δημιούργησε ο Δρ. Γιάννης Ζάκος στην Αυστραλία.Ο λόγος για το CyberTwin (κυβερνοδίδυμος) που αφού επισκέφθηκε τον Άρη, τώρα άλλαξε φύλο, έγινε «Κατερίνα» και έμαθε και ελληνικά!

Δημιουργός της εφαρμογής του CyberTwin-μιας νέας υπηρεσίας που δίνει τη δυνατότητα σε όποιον τον επιθυμεί να δημιουργήσει τον δίδυμό του- είναι ο ομογενής από την «Χρυσή Ακτή» της Αυστραλίας και η συνεργάτιδά του Λιζ Κέϊπελ, που νοιώθουν ιδιαίτερα περήφανοι και ικανοποιημένοι από την πορεία και εξέλιξη του δημιουργήματός τους.

Ο ομογενής -γράφει ο Σ. Χατζημανώλης στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- ισχυρίζεται ότι δίνει τη δυνατότητα σε όλους να δημιουργήσουν το δίδυμό τους στο διαδίκτυο  που μπορεί άνετα να τους αντικαταστήσει και να μιλά στους φίλους τους, στους συναδέλφους τους, τους πελάτες τους και σ’ οποιονδήποτε επιθυμεί να επικοινωνήσει μαζί τους ηλεκτρονικά!

Κι όλα αυτά με μια γενναία επιχορήγηση ενάμισι εκατομμυρίου δολαρίων που έλαβε πριν τέσσερα χρόνια από την αυστραλιανή κυβέρνηση.

Με στόχο την εισχώρηση του CyberTwin στις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου, ο Γιάννης Ζάκος και η συνεργάτιδά του Λιζ Κέϊπερ, έχουν ήδη πελάτες 1.000 εταιρίες από όλο τον κόσμο, δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστραλίας στις οποίες με το νέο έτος, θα προστεθούν άλλες δύο ως «πρωτοχρονιάτικος
μποναμάς».

«Δεν απειλεί θέσεις εργασίας»

Σε ερώτηση αν η εξέλιξη του διδύμου κάνει να «τρίζουν» οι καρέκλες των εργαζόμενων ο ομογενής απαντά:
«Δεν θα το έλεγα. Αντίθετα, μ’ αυτόν τον τρόπο απελευθερώνεται ο άνθρωπος για να δράσει σε άλλους χώρους που δεν μπορεί να εισχωρήσει το δίδυμο. Να κάνει την επαναληπτική, μηχανική εργασία που κουράζει, ούτως ή άλλως, τον άνθρωπο. Ας μη ξεχνάμε, εξάλλου, ότι ο άνθρωπος δεν είναι μηχανή. Το CyberTwin μπορεί να εργάζεται πολύ αποδοτικά 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα. Ο υπάλληλος,
για παράδειγμα, φεύγει στις 5 μ.μ. και βάζει στη θέση του το δίδυμο του να συνεχίσει τη δουλειά του».

Η δημοτικότητα του δίδυμου εξαπλώνεται ραγδαία και αυτό οφείλεται, φυσικά, στις άριστες επιδόσεις του.
«Συγκρινόμενο με τον άνθρωπο, ο βαθμός της επιτυχίας του είναι 89%-95% όταν καλείται να δώσει ληροφορίες και να εξυπηρετήσει πελάτες, ενώ του υπαλλήλου είναι 81%. Απαντά άμεσα και με ακρίβεια. Συλλέγει σωρεία πληροφοριών τις οποίες αξιολογεί, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει πάρει», τονίζει ο Γιάννης Ζάκος.

ΤΑ ΝΕΑ

Comments 0 σχόλια »

13410654.jpgΕνώ οι κύριοι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης συναγωνίζονται για να προσελκύσουν περισσότερους επισκέπτες, υπάρχει ένας που άρχισε τη χρονιά διαγράφοντας 5.000 μέλη του! Οι διαγραφέντες ενημερώθηκαν πως δεν είναι πλέον αρκετά ωραίοι για να ανήκουν στο εν λόγω δίκτυο!

O ιστότοπος ονομάζεται ΒeautifulΡeople. com και έχει χαρακτηριστεί «το Facebook των ωραίων». Υποτίθεται πως εδώ δεν μετράει η ποσότητα, αλλά η ποιότητα. Μπορεί οποιοσδήποτε να εγγραφεί στο κλαμπ, όμως η εγγραφή του παραμένει σε εκκρεμότητα για 48 ώρες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα άλλα μέλη της κοινότητας (για την ακρίβεια, αυτά του αντίθετου φύλου) ψηφίζουν για την αποδοχή ή μη του υποψηφίου. Τα κριτήρια είναι αποκλειστικά αισθητικά. Όποιου η αίτηση απορριφθεί επειδή δεν φαίνεται αρκετά ωραίος, μπορεί να ξαναδοκιμάσει υποβάλλοντας μια καλύτερη φωτογραφία. Όποιος γίνει δεκτός, αποκτά το δικαίωμα να επικοινωνεί με τα άλλα μέλη του κλαμπ και να κρίνει τους υποψήφιους για ένταξη.

TA NEA

Comments 0 σχόλια »

 13407650.jpg

Οι περισσότεροι επιστήμονες τονίζουν σήμερα ότι μάλλον δεν ευσταθεί πως καταστρέφεται το 40% των εγκεφαλικών κυττάρων όπως πιστευόταν μέχρι πρόσφατα· αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι όσα έχει μάθει κανείς μέχρι τα 50 συνήθως «χάνονται» στις διακλαδώσεις των νευρώνων του εγκεφάλου. Μάλιστα, σύμφωνα με μια από αυτές τις μελέτες, ο εγκέφαλος ενός μεσήλικα είναι πολύ πιο αποτελεσματικός στην αναγνώριση της κεντρικής ιδέας ενός θέματός. Αν είναι σε φόρμα, τότε μπορεί πιο εύκολα με βάση τις ήδη αποθηκευμένες πληροφορίες να αναγνωρίσει αν κάτι είναι σημαντικό ή όχι και πιθανότατα αυτό να του δίνει και το προβάδισμα σε σύγκριση με τον νεώτερο στην ανεύρεση λύσεων. Σε έρευνα του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα όπου συμμετείχαν 3.000 μεσήλικες, άνδρες και γυναίκες, σε δέκα διαφορετικά τεστ εκγύμνασης του εγκεφάλου βρέθηκε ότι ήταν σε θέση να ανταγωνιστούν επάξια τούς κατά δέκα χρόνια νεώτερούς τους.

ΣΥΜΦΩΝΑ με την κ. Μεσθεναίου η διαδικασία διδασκαλίας για κάποιον μετά τα 50 είναι διαφορετική από αυτήν που ακολουθείται σε νέους ανθρώπους, «οι νέοι είναι tabula rasa, οι μεγάλοι έχουν εμπειρίες και γνώσεις τις οποίες πρέπει να βρεις τρόπους να πας ένα βήμα παραπέρα. Επιπλέον είναι απαραίτητος ο διάλογος. Παίζει λοιπόν σημαντικό ρόλο η σχέση διδασκάλου- διδασκομένου, γιατί πολλοί από αυτούς που διστάζουν να μάθουν νέα πράγματα μετά τα 50 συνήθως είχαν μια αρνητική εμπειρία μόρφωσης στο παρελθόν». Τέλος, σημειώνει ότι είναι πολύ σημαντικό για τον καθηγητή να κεντρίσει το ενδιαφέρον, «σε κάθε ηλικία, όταν ένα αντικείμενο σού προκαλεί το ενδιαφέρον, μαθαίνεις πιο εύκολα».

Σύμφωνα με την Κathleen Τaylor, καθηγήτρια στο St. Μary΄s College της Καλιφόρνιας, η οποία μελετά πώς μπορεί να γίνει αποτελεσματικότερη η εκπαίδευση των ενηλίκων, ο ανθρώπινος εγκέφαλος με τα χρόνια διατηρεί την πλαστικότητά του και συνεχίζει να αλλάζει, μπορεί να μη μεγαλώνει αλλά επιτυγχάνει βαθύτερη κατανόηση όσων διαβάζει. Ο Dr Jack Μezirow, ομότιμος καθηγητής του Columbia Τeachers College, ο οποίος ασχολείται με την εκπαίδευση ενηλίκων περίπου 30 χρόνια, θεωρεί ότι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει κάποιος σε μεγάλη ηλικία δεν είναι απαραίτητα να διδαχθεί νέα πράγματα αλλά να εξετάσει διαφορετικές απόψεις σε θέματα που ήδη γνωρίζει. Υπάρχουν μάλιστα, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αρκετοί τρόποι για να γυμνάσει κάποιος τον εγκέφαλό του: από το να παρακολουθήσει μαθήματα σε ακαδημαϊκή αίθουσα μέχρι να δοκιμάσει μια διαφορετική διαδρομή για τη δουλειά του ή να σερφάρει στο Διαδίκτυο. Ειδικά το τελευταίο, σύμφωνα με έρευνα του UCLΑ, η οποία δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Γηριατρικής Ψυχιατρικής», το συστηματικό σερφάρισμα ακόμη και στις μηχανές αναζήτησης όπως το Google ενεργοποιεί κάποια νευρικά κυκλώματα που είναι απαθή σε άλλες διαδικασίες.

TA NEA

Comments 0 σχόλια »

pd_spank_071128_mn.jpgΤο ερώτημα ταλανίζει τους περισσότερους γονείς σε όλο τον κόσμο: το ξύλο βγήκε απ΄ τον Παράδεισο ή μήπως όχι; Σύμφωνα με νέα έρευνα του Κολεγίου Calvin, στο Μίσιγκαν, ένα χαστούκι για να συνετίσουν οι γονείς τα παιδιά τους όχι μόνο δεν τα βλάπτει, αλλά τους κάνει καλό στην ενήλικη ζωή τους. Όπως υποστηρίζει η καθηγήτρια Ψυχολογίας και υπεύθυνη της έρευνας κ. Μάρτζορι Γκουνόε, το ξύλο ως μορφή πειθαρχίας- αυστηρά μέχρι την ηλικία των 6 ετών- κάνει τα παιδιά να βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον, τα βοηθά να γίνουν καλύτεροι μαθητές και παράλληλα να θέλουν να προχωρήσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι ερευνητές εξέτασαν 179 έφηβους και τους ρώτησαν εάν και πόσες φορές οι γονείς χρησιμοποίησαν το ξύλο ως «εργαλείο» πειθαρχίας. Από τις απαντήσεις, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το χαστούκι που μπορεί να έφαγαν ως παιδιά, τα βοήθησε στην εφηβική ζωή τους.

Επηρεάζει τον δείκτη νοημοσύνης

Η ΣΩΜΑΤΙΚΗ τιμωρία μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα παιδιά. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Νew Ηampshire, το χαστούκι στα παιδιά μπορεί προσωρινά να έχει αποτελέσματα πειθαρχίας, ωστόσο μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα. Παράλληλα διαπίστωσαν ότι η σωματική τιμωρία συνδέεται με χαμηλούς δείκτες νοημοσύνης. Οι ερευνητές εξέτασαν 806 παιδιά ηλικίας 2 έως 4 ετών και 704 παιδιά ηλικίας 5 έως 9 ετών και μέτρησαν τον δείκτη νοημοσύνης των παιδιών στην πρώτη φάση της έρευνας και μετά, τέσσερα χρόνια αργότερα. Αυτό που έδειξαν τα αποτελέσματα ήταν ότι τα μικρότερα παιδιά που είχαν υποστεί σωματική βία είχαν κατά 5 μονάδες χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης ενώ τα μεγαλύτερα κατά 2,8.

Το ξύλο όμως βλάπτει πολύ σοβαρά την ψυχολογία των παιδιών. Βάσει δύο ερευνών που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «Child Development», τα παιδιά που έτρωγαν ξύλο από τους γονείς εμφάνιζαν προβλήματα συμπεριφοράς, επιθετικότητα, ακόμη και κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνα τα παιδιά στα οποία οι γονείς εφάρμοζαν άλλου είδους τιμωρία.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων