Αρχείο για 30 Ιανουαρίου, 2010

tzitzikaskaimermingas.jpgΣτην παραδοσιακή μορφή του μύθου, ο μέρμηγκας δουλεύει σκληρά μέσα στην κάψα του καλοκαιριού. Φτιάχνει το σπίτι του και αποθηκεύει προμήθειες για τον χειμώνα. Ο τζίτζικας τον λοιδορεί, γελάει, τραγουδάει και γλεντάει τη ζωή του. Ερχεται ο χειμώνας και ο μέρμηγκας ζει στη ζέστη του και στο καλό φαΐ του. Ο τζίτζικας ψοφάει στο κρύο. Ηθικό δίδαγμα: η εργασία και η πρόνοια αμείβονται.

Στη σημερινή μορφή του μύθου, μόλις έρθει ο χειμώνας τα τζιτζίκια συνδικαλίζονται και κάνουν καταλήψεις, διεκδικώντας ίδια ποιότητα ζωής με τα μερμήγκια. «Γιατί εκείνα να καλοπερνούν κι εμείς να ψοφάμε στο κρύο;». Το θέμα είναι ελκυστικό για τα κανάλια. Δείχνουν βίντεο με τη ζωή ενός παχύ μέρμηγκα κι ενός αδύναμου τζίτζικα και βγάζουν στα παράθυρα προοδευτικούς πολιτικούς. Εκείνοι φρικιούν: «Αυτές οι διακρίσεις προσβάλλουν τις αξίες του έθνους». Αναλύουν, με στοιχεία, ότι την καλοπέρασή του ο μέρμηγκας την έχτισε στην πλάτη του τζίτζικα. «Καλούμε τη Βουλή να φορολογήσει τα μερμήγκια και τα έσοδα να ανακουφίσουν τα τζιτζίκια». Ο μέρμηγκας δεν έχει να πληρώσει τον νέο φόρο. Το σπίτι του βγαίνει στο σφυρί και πλέον ανήκει στο Δημόσιο. Εκεί εγκαθίσταται ο τζίτζικας ως αναξιοπαθών. Το σπίτι βέβαια καταρρέει διότι δεν ξέρει να το συντηρεί. Ο μέρμηγκας χάθηκε στα χιόνια και ο τζίτζικας βρέθηκε νεκρός από πείνα, αφού ξεκοκάλισε το φαγητό του μέρμηγκα.

Ηθικό δίδαγμα: τα παράσιτα καταστρέφουν και τους άλλους πριν καταστραφούν. Η χώρα μας χρωστάει 300 δισ. ευρώ, ενώ για την Αργεντινή αρκούσαν 50 δισ. δολάρια για να χρεοκοπήσει. Τα δανειστήκαμε από χώρες που φρόντισαν εδώ και πολλά χρόνια να κάνουν την οικονομία τους παραγωγική. Τα δικά μας δανεικά όμως πήγαν αλλού. Στους Mινώταυρους της παραοικονομίας και του κορπορατισμού. Σε παροχές, σε μισθούς και στη δημιουργία νέων δημόσιων φορέων και οργανισμών. Δηλαδή, αντί για την παραγωγή, τα έφαγαν οι καρχαρίες, οι συντεχνίες και το Δημόσιο. Ζωντανό παράδειγμα: πολλοί αγρότες έπαψαν να παράγουν για τις ανάγκες μας και έτσι τρώμε πατάτες και σκόρδα εισαγωγής. Παράγουν για τις επιδοτήσεις. Πληρώνονται περισσότερα απ’ όσα παράγουν διότι δηλώνουν πλασματική παραγωγή. Αλλά δεν τους φτάνουν. Εκβιάζουν με παράνομες καταλήψεις των δρόμων και, αντί να υποστούν δίωξη για την παρανομία, εισπράττουν και καπέλο στην επιδότηση (500 εκατ. ευρώ πέρυσι) από το κράτος που με τη σειρά του παρανομεί απέναντι στην Ε.Ε. και πληρώνει γι’ αυτό επιπλέον πρόστιμο. Το έργο παίχτηκε νωρίτερα από τη συντεχνία των λιμενεργατών. Επονται οι λοιπές συντεχνίες.

Από την άλλη μεριά, οι προοδευτικοί πολιτικοί αντιμετωπίζουν τις όποιες παραγωγικές μονάδες μας (τα μερμήγκια) ως εχθρούς: «Να πληρώσει το μεγάλο κεφάλαιο». Κι αυτές, είτε κλείνουν, είτε μετακομίζουν σε άλλες χώρες, είτε μετατρέπονται σε κρατικοδίαιτες, μιμούμενες την πετυχημένη μέθοδο του τζίτζικα. Στο τέλος, οι προοδευτικοί πολιτικοί τα βάζουν με τους δανειστές, ότι φταίνε εκείνοι για τον αργό θάνατο που περιμένει όλους μας. Ως γνωστόν, εμείς δεν φταίμε ποτέ για τίποτα.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

opera2.jpgΠώς θα σας φαινόταν, άραγε, η προοπτική του να παρακολουθήσετε μια φιλόδοξη και πολυδάπανη παράσταση όπερας από την άνεση του σπιτιού σας έναντι μόλις τεσσάρων ευρώ, έστω κι αν αυτή ανεβαίνει σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων; Απίστευτο και όμως αληθινό! Μοναδική προϋπόθεση η δυνατότητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο και… με ένα κλικ οι λαμπερές ντίβες και οι διάσημοι τενόροι θα εμφανιστούν στην οθόνη του υπολογιστή σας!

Πρόκειται για μια επαναστατική πρωτοβουλία στον χώρο του λυρικού θεάτρου (πριν από έναν περίπου χρόνο, η περίφημη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου εγκαινίασε την ψηφιακή αίθουσα συναυλιών) την οποία εν προκειμένω ανακοίνωσε η Βασιλική Οπερα της Λιέγης ευελπιστώντας να βρει γρήγορα μιμητές. Σκοπός του βελγικού θεάτρου, πέρα από τη… φυσική επέκταση των γεωγραφικών ορίων του, να απευθυνθεί στο νεανικό κοινό, στους θεατές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσουν έξοδα πέραν των απολύτως αναγκαίων και γενικότερα σε όλους εκείνους οι οποίοι δεν έχουν εξοικείωση με τον χώρο της όπερας.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο διευθυντής της Οπερας της Λιέγης Στέφανο Ματσόνις, στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΝSΑ, η συγκεκριμένη ριζοσπαστική καινοτομία φιλοδοξεί να ανοίξει τον δρόμο σε όλα τα θέατρα όπερας του κόσμου. Πληκτρολογώντας την ηλεκτρονική διεύθυνση www.operalive.org κάθε χρήστης του Διαδικτύου μπορεί πέραν αυτής καθεαυτής της παράστασης να έχει πρόσβαση στα βιογραφικά σημειώματα των καλλιτεχνών, σε πληροφορίες που αφορούν τον συνθέτη του έργου, αλλά και στο λιμπρέτο, το οποίο παρέχεται με αγγλικούς υπότιτλους. Στη διάρκεια, δε, των διαλειμμάτων προβλέπονται συνεντεύξεις με τους συντελεστές της παραγωγής αλλά και στιγμιότυπα από το κλίμα που επικρατεί στα παρασκήνια. Αναφορικά με το κόστος, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα σε μια μεμονωμένη παραγωγή έναντι τεσσάρων ευρώ και σε μια συνδρομή 10 ή 15 ευρώ, η οποία προσφέρει τη δυνατότητα παρακολούθησης τριών παραγωγών. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί κανείς να απολαύσει την παραγωγή που έχει επιλέξει είτε «ζωντανά» είτε οποιαδήποτε άλλη στιγμή αυτός θελήσει μέσα σε διάστημα πέντε ημερών. Μέχρι τούδε προβλέπονται τρεις μεταδόσεις από την Οπερα της Λιέγης: η αρχή θα γίνει στις 2 Φεβρουαρίου με το έργο του Μπελίνι « Οι Καπουλέτοι και οι Μοντέκοι», θα ακολουθήσει ο «Ριγκολέτο» του Βέρντι στις 23 Μαρτίου και, τέλος, στις 11 Μαΐου οι σπανίως παρουσιαζόμενες όπερες του Ντονιτσέτι «Ρίτα» και «Ιl Campanello di notte» (περισσότερες πληροφορίες και εκδήλωση ενδιαφέροντος στο http://www.operaliege.be/accueil/)

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

razzies_edu.jpg Τι σας εξόργισε;

Τι σας στεναχώρησε στην εκπαίδευση την προηγούμενη χρονιά;

Τι σας «έβγαλε από τα ρούχα»;

Με τι «τα πήρατε στο κρανίο»;

Ποιο είναι αυτό που «δεν το χωράει το μυαλό σας»;

Προτείνετε υποψηφιότητες για τα «Χρυσά βατόμουρα της Εκπαίδευσης 2009″.

Υποβολή υποψηφιοτήτων/προτάσεων μέχρι 7 Φεβρουαρίου 2010!

10 προτάσεις σας θα τεθούν σε διαγωνισμό-ψηφοφορία μέχρι τις 7 Μαρτίου 2010.

Αφήστε σχόλιο με την πρότασή σας!

http://salnk.eduportal.gr/

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων