Αρχείο για 13 Ιανουαρίου, 2010

animoto.jpgΣε ρόλο «έξυπνου» σκηνοθέτη/μοντέρ, η εν λόγω υπηρεσία αναλαμβάνει να συνδυάζει τις ιδιωτικές φωτογραφίες, τα home βίντεο και τα τραγούδια κάθε κυβερνοναύτη δημιουργώντας μοναδικά οπτικοακουστικά κλιπ τα οποία «διαθέτουν ταυτόχρονα τον δυναμισμό ενός μουσικού βίντεο και τον συναισθηματικό αντίκτυπο ενός κινηματογραφικού trailer».

Εφοδιασμένο με «κινηματογραφική τεχνητή νοημοσύνη», το Animoto λειτουργεί σαν «πραγματικός σκηνοθέτης». Αναλύει λεπτομερώς τα βίντεο, τους ήχους και τις εικόνες προτού τα συνδυάσει με τρόπο δυναμικό και κάθε φορά μοναδικό. Τα κλιπ του δεν είναι ποτέ ίδια μεταξύ τους. «Ακόμη και εκείνα που δημιουργούνται από το ακριβώς ίδιο οπτικοακουστικό υλικό, στο τέλος καταλήγουν να είναι εντελώς ξεχωριστά», διατείνονται οι δημιουργοί του ιστοχώρου.

Οι χρήστες από τη μεριά τους, το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να επιλέξουν τα υλικά. Εξαιρετικά χρονοβόρα και περίπλοκη υπό άλλες συνθήκες, η διαδικασία του μοντάζ στην περίπτωση του Animoto δεν διαρκεί περισσότερα από ολίγα λεπτά και δεν απαιτεί τίποτα πέρα από βασικές γνώσεις χρήσης υπολογιστή (και βασικές γνώσεις αγγλικών).

Πιο συγκεκριμένα, προκειμένου να «σκηνοθετήσει» κανείς το δικό του ταινιάκι, καλείται σε πρώτη φάση να επιλέξει τις εικόνες και τα βίντεο που επιθυμεί να χρησιμοποιήσει, είτε ανεβάζοντας το υλικό ο ίδιος από τον προσωπικό του υπολογιστή, είτε αντλώντας το από άλλους ιστοχώρους (Flickr, Facebook, SmugMug, Picasa, Photobucket), είτε διαλέγοντας κάποια από τα «έτοιμα» του Animoto. Εν συνεχεία, έρχεται να προσθέσει κείμενο (add text) καθώς και να επεξεργαστεί (drag and drop, spotlight, rotate, duplicate, delete, shuffle) τις εικόνες που ανέβασε.

Μουσική επένδυση
Στην περίπτωση των βίντεο, ο χρήστης δύναται μάλιστα να απομονώσει συγκεκριμένες σκηνές (drag to pick start point). Σε δεύτερη φάση, καλείται να ντύσει την εικόνα με ήχους (αλιευμένους είτε από τη δική του προσωπική συλλογή είτε από την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και «φρέσκια» ηχοθήκη της ίδιας της υπηρεσίας). Για το τέλος, μένουν μερικές πινελιές (επιλογή ταχύτητας εναλλαγής εικόνων, καταχώρηση τίτλου/περιγραφής του κλιπ) και το ταινιάκι είναι έτοιμο.

Σημειώνεται πως η δωρεάν έκδοση του Animoto συνοδεύεται από περιορισμούς (200 MB αποθηκευτικού χώρου, κλιπ διάρκειας μόλις 30 δευτερολέπτων έκαστο, αποσπάσματα βίντεο διάρκειας μόλις πέντε δευτερολέπτων έκαστο), τους οποίους μπορεί να παρακάμψει κανείς καταβάλλοντας μια ετήσια συνδρομή ύψους 30 δολ. ή το ποσό των τριών δολ. για κάθε βίντεο που «σκηνοθετεί».

Εθνος

Comments 0 σχόλια »

freedocs.jpgΣτο δικτυακό τόπο των FreeDocumentaries θα βρείτε μία ποικιλία ντοκιμαντέρ που δεν δεσμεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Μην ανησυχείτε ότι θα βρείτε μόνο ντοκιμαντέρ του περασμένου αιώνα καθώς το περιεχόμενο ανανεώνεται διαρκώς και περιλαμβάνει πολλά πρόσφατα ντοκιμαντέρ. Ανάμεσά τους μερικά πολύ ενδιαφέροντα όπως Adam Curtis’ The Century of the Self, Michael Winterbottom’s The Road to Guantanamo, και Morgan Spurlock’s Super Size Me.

Comments 0 σχόλια »

Το καθιστικό στο σπίτι μας δεν θα είναι ποτέ το ίδιο. Στο μέλλον, οι άνθρωποι θα παίζουν βιντεοπαιχνίδια χωρίς τζόιστικ και λοιπά χειριστήρια, αλλά θα κάθονται μπροστά στην οθόνη τους και θα παίζουν σε μια φανταστική κιθάρα ή θα κλωτσούν μια φανταστική μπάλα. Μη φανταστεί κανείς ότι αυτό το μέλλον είναι πολύ μακρινό. Προχθές η Μicrosoft ανακοίνωσε ότι το νέο της σύστημα ελέγχου της κονσόλας που θα κάνει το παιχνίδι «πιο απλό, πιο διαισθητικό και πιο φυσικό» θα είναι έτοιμο έως το τέλος του χρόνου. Το σύστημα, γνωστό ως Ρroject Νatal, επιτρέπει στους φαν των βιντεοπαιχνιδιών να παίζουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια χωρίς να κρατούν χειριστήρια στα χέρια τους.

Αντίθετα, θα ελέγχουν τη δράση στην οθόνη με τη φωνή τους και την κίνηση του σώματός τους. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Μicrosoft, το Ρroject Νatal θα είναι διαθέσιμο για την κονσόλα Χbox 360 και θα πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον προσεχή Νοέμβριο. Το σύστημα χρησιμοποιεί μια 3D κάμερα συνδεδεμένη με την κονσόλα για να διαβάσει τη θέση του παίκτη και να επαναλάβει τη δράση του στην οθόνη.

TA NEA

Comments 0 σχόλια »

pi-schools.jpgΠοιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της σύγχρονης Ελλάδας; Δυστυχώς, ο αναλφαβητισμός. Οχι όμως ο παλαιός «κλασικός» αναλφαβητισμός που σχετίζεται με την ικανότητα γραφής και ανάγνωσης, αλλά ο νέος ψηφιακός αναλφαβητισμός που συνδέεται με τη δυνατότητα χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων επικοινωνίας και πληροφόρησης.

Αυτή είναι η νέα μάστιγα του 21ου αιώνα που απειλεί τους λαούς που θα χάσουν το τρένο της ψηφιακής εποχής.

Γιατί σήμερα, περισσότερο απ΄ οποιαδήποτε άλλη περίοδο στην ανθρώπινη ιστορία, ισχύει ότι «γνώση σημαίνει δύναμη». Δύναμη οικονομική, πολιτική, αλλά και ισχύς γεωπολιτική. Οσοι δεν το κατανοούν απλά θα παραμείνουν στα μέτρα του περασμένου αιώνα.

Ηδη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου το μισό της αύξησης της παραγωγικότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση την τελευταία πενταετία οφείλεται στη χρήση των τεχνολογιών της πληροφορικής και των επικοινωνιών. Αντιστοίχως και στην Κίνα η αναπτυξιακή έκρηξη της τελευταίας εικοσαετίας δεν οφείλεται μόνο στο χαμηλό κόστος της εργασίας αλλά και στην ικανότητα της κινεζικής κοινωνίας να αφομοιώνει ταχύτατα τα νέα δεδομένα της γνώσης και να τα ενσωματώνει στη μεγάλη παραγωγή.

Ωστόσο στην Ελλάδα του 2009 η πραγματικότητα είναι απογοητευτική: όχι μόνο βαθμολογείται «κάτω από τη βάση» στην ικανότητα παραγωγής και αφομοίωσης της γνώσης αλλά, καθώς δείχνουν οι τελευταίες έρευνες, η πλειονότητα του πληθυσμού δεν έχει τον στοιχειώδη «αλφαβητισμό» για να καταλάβει και να χρησιμοποιήσει τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία του γραπτού λόγου. Στην Ελλάδα του 2009 τα δύο τρίτα του πληθυσμού συνεχίζουν να θεωρούνται «ψηφιακά αναλφάβητοι»- ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον μέσον όρο της Ευρώπης.

Από την άλλη, αυτό το μεγάλο πρόβλημα ίσως να μπορεί να σημάνει και μια από τις μεγαλύτερες ευκαιρίες της Ελλάδας του 2010: Η ταχεία ανατροπή του δείκτη ψηφιακού αναλφαβητισμού στη χώρα μπορεί να σημάνει πρωτόγνωρη αύξηση της παραγωγικότητας και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα. Τα οφέλη από μια τέτοια αλλαγή μπορούν να είναι της τάξεως των δεκάδων δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές εκτιμήσεις. Κάθε ποσοστιαία μονάδα του πληθυσμού που θα απελευθερώνεται από το σκοτάδι του αναλφαβητισμού μπορεί να δρα πολλαπλασιαστικά στην αύξηση του εθνικού προϊόντος, στη μείωση των ελλειμμάτων και του χρέους, στη βελτίωση της ζωής όλων μας.

Και αυτή είναι μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για να την αφήσουμε να πάει χαμένη. 

Αρθρο του Γιάννη Γιανναράκη στο Βήμα

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων