Αρχείο για 22 Ιανουαρίου, 2010

5338.jpgΕπιτέλους, τα Τρίκαλα θα μπουν στον παγκόσμιο χάρτη. Η Google θα στείλει κάμερα για να καταγράψει κάθε γωνιά της πόλης, δίδοντας στους χρήστες του Ιnternet το προνόμιο της ψηφιακής βόλτας. Για όσους δεν έχουν ακόμη περπατήσει στις λεωφόρους του «street view», να περιγράψουμε συνοπτικά την υπηρεσία. Θέλει κάποιος να βρει τη γωνία Θεοδοσοπούλου και Γεωργίου Ολυμπίου. Βρίσκει στον χάρτη το σημείο, κάνει «κλικ» σε αυτό και αίφνης ξεπετάγονται αληθινές εικόνες της πόλης. Μπορεί κανείς να δει σαν άνθρωπος δεξιάαριστερά και σαν πτηνό βλέποντας πίσω από το κεφάλι του. Η κάμερα καλύπτει 360 μοίρες.

Βλέπει τα μαγαζιά, θαυμάζει την τοπική αρχιτεκτονική και αντιλαμβάνεται μερικά σουλούπια να περπατούν. Οι ανθρώπινες φιγούρες παρουσιάζονται θολωμένες. Ο καταγραφέας παίρνει τα μέτρα του. Δεν θέλει να φέρει κανέναν σε δύσκολη θέση, να τον δείξει στην υφήλιο ολάκερη την ώρα που εισέρχεται στα μουλωχτά, ας πούμε, σε οίκο ανοχής.

Η τεχνολογία είναι συναρπαστική. Εκεί που βαριέται κανείς να γράψει για τη δουλειά του, πετάγεται εικονικά ως το Μόντρεαλ. Δεν δείχνει το χιόνι, Γενάρη μήνα, αλλά η φαντασία το στρώνει. Οπως έχει επισημανθεί σε ξένα έντυπα, οι ζωντανοί χάρτες της Google είναι ικανοί να λύσουν θεμελιώδη ζητήματα της ανθρωπότητας: πας, βρε αδερφέ, να συναντήσεις έναν άνθρωπο στα Τρίκαλα, τα οποία σου είναι άγνωστα. Να μην περιηγηθείς λιγουλάκι ψηφιακά για να βρεις μια καλή καφετέρια; Δεν χρειάζεται να ανακαλύψεις την πόλη ποδαράτα ούτε να βρεθείς προ εκπλήξεως. Ολα οργανώνονται από πριν, ξέρεις τον δρόμο, πού θα στρίψεις, τι χρώμα έχουν τα άνθη στο απέναντι μπαλκόνι. Υπάρχει και ένα εγκυκλοπαιδικό ενδιαφέρον στο όλο εγχείρημα.

Συγκεντρώνεται πρώτη ύλη για την όψη των πόλεων, όπως δημοσιεύονταν κάποτε οι φωτογραφίες στα ταξιδιωτικά βιβλία.

Η κάλυψη των υπέρτατων αναγκών που αναφέρθηκαν δικαιολογούν άραγε την απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων; Αν έλεγε «όχι» στην Google, αν δηλαδή απαγόρευε την κυκλοφορία του οχήματος που φέρει στην οροφή την περίφημη κάμερα του «street view», κινδύνευε να κατηγορηθεί για βλαχιά. Ολες οι μεγάλες πόλεις έχουν μπει στους ψηφιακούς χάρτες, γιατί να μην καμαρώσουμε την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Τρίκαλα; Επιπλέον τέθηκαν όροι. Οι άνθρωποι που βιντεοσκοπούνται θα θολώνονται. Γιατί όμως θα πρέπει να εμπιστευθούμε έναν ιδιώτη που μας φιλμάρει; Προτού παραποιηθούν τα πρόσωπα και προτού εξαφανιστούν οι πινακίδες των αυτοκινήτων που φαίνονται στα βίντεο, έχουν ήδη καταχωριστεί σε αρχεία. Δηλαδή το πρόβλημα δεν είναι ο χειρισμός του υλικού, είναι η ύπαρξή του από μόνη της.

Οι αρνητές της καταγραφής καταφεύγουν σε δυσάρεστες συνέπειες του «street viewing». Απιστοι σύζυγοι και ακαμάτηδες εργαζόμενοι είχαν συνέπειες στη ζωή τους επειδή τους τσάκωσε το άγρυπνο μάτι της Google. Γονείς είδαν στο Διαδίκτυο τα ημίγυμνα παιδιά τους να μπουγελώνονται με λάστιχο, χωρίς να έχουν συναινέσει στη δημοσιοποίηση των εικόνων. Η επίκληση περιπτώσεων είναι περιττή. Δεν χρειαζόμαστε δικαιολογητικά όταν δηλώνουμε: «Δεν θέλω να βιντεοσκοπεί κανείς το σπίτι μου, δεν θέλω να καταγράφονται τα παιδιά μου. Δεν θέλω, un point c΄est tout». Είναι ζήτημα αρχής. Δεν μπορεί κάποιος να εγκλωβίζει ολόκληρες πόλεις σε ένα ιδιότυπο «Τρούμαν Σόου» (για να θυμηθούμε την ταινία με τον Τζιμ Κάρεϊ, στην οποία ο ήρωας συμμετείχε εν αγνοία του σε ριάλιτι).

Υπάρχει μια παραδοξότητα στην Ελλάδα. Πολλοί εξανίστανται όταν η Αστυνομία προτίθεται να τοποθετήσει κάμερες παντού, αλλά κανένας δεν αντιδρά για τον ιδιώτη που προχωρεί στην ίδια πρακτική για εμπορικούς λόγους. Η Google απoδέχεται την υπόδειξη να κινηματογραφεί νωρίς τις Κυριακές ώστε να μην κυκλοφορεί ψυχή στους δρόμους. Θα κοινοποιεί πότε και πού κινηματογραφεί.

Επιπλέον δεσμεύεται να μην παραχωρήσει σε τρίτους το υλικό της. Αν πάντως θέλουμε να αφαιρεθούν οι φάτσες μας, υπάρχει δυνατότητα να το ζητήσουμε. Αλλη δουλειά δεν είχαμε, να ψάχνουμε για το θολωμένο σουλούπι μας στον χάρτη.

Αρθρο της Λώρης Κέζα στο Βήμα

Comments 1 σχόλιο »

bamboccioni-thumb.jpgΤέλος στη «γενιά με τα μαμμόθρεφτα» με τον ιταλικό… νόμο. Ο Ρενάτο Μπρουνέτα , υπουργός Δημόσιας Διοίκησης του ΣίλβιοΜπερλουσκόν ι, δήλωσε ότι «θα πρέπει να γίνει νόμος» που θα εξαναγκάζει τα λεγόμενα «bamboccioni» (σ.σ. μαμμόθρεφτα) να φεύγουν αναγκαστικά στην ηλικία των 18 ετών από το πατρικό σπίτι για να σταματήσει η νοσηρή εξάρτηση από τους γονείς. Ο υπουργός αντέδρασε ύστερα από απόφαση δικαστηρίου στο Μπέργκαμο που έκρινε ότι ένας διαζευγμένος πατέρας έπρεπε να δίνει διατροφή 350 ευρώ τον μήνα στην 32χρονη κόρη του, που είναι φοιτήτρια από το 2002. Σύμφωνα με την εφημερίδα «La Stampa», σε ποσοστό 59% οι Ιταλοί ηλικίας 18-34 ετών ζουν με τους γονείς τους. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία είναι 16,5%.

Το Βήμα

Φαίνεται εμείς οι μεσογειακοί λαοί έχουμε πρόβλημα με το θέμα του απογαλακτισμού. Τι να πούμε για το νέο ριάλιτι που οι μαμάδες ψάχνουν νύφες για τα βλαστάρια τους… 

Comments 0 σχόλια »

23-9-thumb-medium.jpgΗ Στέλλα Πρωτονοταρίου, πρώην διευθύντρια του 132ου Δημοτικού Σχολείου,  δικάζεται σήμερα γιατί παραχωρούσε «παράνομα» χώρο του σχολείου για μαθήματα αλβανικής γλώσσας.

Πρόκειται για εθελοντικά μαθήματα που γίνονταν τις απογευματινές ώρες σε παιδιά αλλά και γονείς, με στόχο την ομαλή ένταξη όλων στη σχολική κοινότητα αλλά και την καταπολέμηση του καθημερινού φαινομένου πολλαπλών και συνεχών απουσιών των μαθητών. Στο πρόγραμμα για τους γονείς, στους οποίους διδασκόταν η ελληνική γλώσσα, συμμετείχαν 150 άτομα που επεδίωκαν να μπορέσουν να βοηθούν τα παιδιά τους περισσότερο στο διάβασμα και βέβαια να εμπλακούν στη σχολική δραστηριότητα.

Τα μαθήματα μητρικών γλωσσών αποσκοπούσαν στη βελτίωση της γλωσσικής ικανότητας των αλλοδαπών μαθητών και στην καλύτερη σχολική τους επίδοση, σύμφωνα με τα επιστημονικά πορίσματα και τις πρακτικές που εφαρμόζονται στις χώρες της Ε.Ε.

Αντί η κ. Πρωτονοταρίου να εισπράξει τα εύσημα για όλα αυτά, εισέπραξε μια μήνυση και μια μετάθεση. Μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας ο διάδοχός της στη διεύθυνση του σχολείου Εμμ. Γιουτλάκης. Είναι δε εντυπωσιακό ότι κατηγορείται μόνο για τα αλβανικά και όχι για τα αραβικά τα οποία επίσης δίδασκε στα παιδιά…

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων του 132ου Δημοτικού Σχολείου, που τάσσεται υπέρ της δασκάλας, οι δράσεις αυτές είχαν εγκριθεί και χρηματοδοτηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος Ολυμπιακής Παιδείας και συνεχίστηκαν μετά το πέρας του προγράμματος σε εθελοντική βάση. «Είναι αυτονόητο ότι τέτοιες πρωτοβουλίες επηρεάζουν θετικά το σύνολο του μαθητικού πληθυσμού. Εξάλλου η επί της ουσίας διαπολιτισμική προσέγγιση στον χώρο του σχολείου εφοδιάζει τα παιδιά μας με αξίες, εμπειρίες και δεξιότητες πολύτιμες για τη μετέπειτα ζωή τους», αναφέρει ο Σύλλογος.

Στο ίδιο κλίμα και η ανακοίνωση των δασκάλων του σχολείου στην οποία αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις που εφαρμόστηκαν συναποφασίστηκαν και καλεί «όλους όσοι αγωνίζεστε για μια καλύτερη εκπαίδευση» να παρευρεθούν στη δίκη.

Γι’ αυτόν τον λόγο και εκφράζοντας την αλληλεγγύη της, η Διδασκαλική Ομοσπονδία κήρυξε δίωρη διευκολυντική στάση εργασίας για τους εκπαιδευτικούς του λεκανοπεδίου και 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση για το 132ο Δημοτικό.

Ελευθεροτυπία

Comments 0 σχόλια »

sms-thumb-small.jpgΜπορεί οι παλιότεροι να μην ενθουσιαστούν στο άκουσμα αυτής της είδησης που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα Independent, όμως όπως δείχνουν έρευνες, τα παιδιά (τουλάχιστον της Βρετανίας) που στέλνουν και λαμβάνουν αρκετά μηνύματα (sms) γνωρίζουν καλύτερη ορθογραφία αλλά και ανάγνωση. Η Βρετανική Ακαδημία δημοσίευσε μια έρευνα μέσω της οποίας παροτρύνονται γονείς και εκπαιδευτικοί να «αγκαλιάσουν» την προσφιλή συνήθεια των παιδιών να στέλνουν sms καθώς αυτό σημαίνει βελτίωση της φωνολογικής τους επίγνωσης.

Για παράδειγμα όταν ένα παιδί γράφει σε ένα sms τη λέξη l8r (που σημαίνει later = αργότερα) δεν σημαίνει ότι δεν γνωρίζει πώς γράφεται αλλά ακριβώς το αντίθετο. Επίσης διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερο χρησιμοποιούν ρίμες στα sms τόσο περισσότερο αναπτύσσουν τις σχετικές τους ικανότητες.

Η έρευνα διενεργήθηκε ανάμεσα σε παιδιά 8-12 ετών και διαπιστώθηκεότι εκείνα που έστελναν τα περισσότερα sms είχαν τα λιγότερα προβλήματα στο διάβασμα και την ορθογραφία.

Η «έκρηξη» της αποστολής sms σαν μορφή επικοινωνίας (κινητό, Τwitter, Facebook, IM, κ.α.) ήγειρε ανησυχία για καταστροφή της αγγλικής γλώσσας καθώς όλο και συχνότερα οι εκπαιδευτικοί συναντούν την κωδικοποιημένη γλώσσα του sms ακόμη και στα επίσημα γραπτά του σχολείου.

Ομως, μία από τις ερευνήτριες, η δόκτωρ Κλερ Γουντ από το πανεπιστήμιο του Κόβεντρι, επιμένει στο άρθρο της Indepedent: «Μείναμε έκπληκτοι όταν είδαμε ότι το να στέλνει κάποιο παιδί κωδικοποιημένα sms, καλυτερεύει τη σχέση του ατόμου με την ορθογραφία αλλά του δίνει και τη δυνατότητα να εξασκείται σε καθημερινή βάση. Διαπιστώσαμε ότι οι εκείνοι που έστελναν συχνότερα sms, είχαν καλύτερα σκορ στις σχετικές εξετάσεις».

To Βήμα

Comments 0 σχόλια »

clipboard01.jpgΕδώ κι ένα μήνα με μία φίλη βασανιζόμαστε να αποκρυπτογραφήσουμε ένα σχόλιο του Σαββίδη πάνω σε ένα στίχο της Ελένης του Γιώργου Σεφέρη.  Γράφει λοιπόν ο Σαββίδης ότι για το στίχο “στα σαγόνια της θάλασσας, στα σαγόνια της γης” ο ποιητής αντλεί την έμπνευσή του από μία τοιχογραφία στην έξοχη εκκλησιά της Ασίνου. Ευτυχώς εντοπίσαμε στο διαδίκτυο μία εικονική τρισδιάστατη περιήγηση μέσω διαδραστικού πανοράματος (interactive panorama). Μπορείτε να πάρετε μία γεύση εδώ.

Πρόκειται για στατικές εικόνες που έχουν αποτυπωθεί με ειδικές τεχνικές ώστε ο χρήστης να μπορεί να βλέπει διαδραστικά έναν εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο σαν να ήταν πραγματικά εκεί.

Τώρα μελετάμε τις γραφές για σχετικές αναφορές.

Το πρότζεκτ υπό εξέλιξη στο netschoolbook.

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων