Αρχείο για 20 Ιανουαρίου, 2010

Η θεωρία των κοινωνικο-τεχνικών συστημάτων (socio-technical systems theory ή STS theory) διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τους Trist και Bamforth (1951[1]), προσεγγίζει τα συστήματα σαν σύνολα που επιδιώκουν ένα πρωταρχικό στόχο, ο οποίος μπορεί να επιτευχθεί, εάν οι κοινωνικές και τεχνικές  διαστάσεις του συστήματος βελτιστοποιηθούν και εάν αυτές δομηθούν γύρω από αυτόνομες ομάδες εργασίας. Σε ένα σύστημα αλληλεπιδρούν τέσσερις παράγοντες : α) ένα τεχνικό υποσύστημα, β) ένα υποσύστημα προσωπικού, γ) ένα σύστημα εργασίας και δ) ένα εξωτερικό περιβάλλον. Τα τρία αυτά υποσυστήματα και το εξωτερικό περιβάλλον βρίσκονται σε μία διαρκή και αμοιβαία αλληλεπίδραση. Αν επιτευχθεί η ισορροπία μεταξύ των τεσσάρων παραγόντων το σύστημα κρίνεται αποτελεσματικό. (Kim, 2008:1345[2]).

Αν προσεγγίσουμε τα ιστολόγια με βάση την κοινωνικο-τεχνική θεώρηση θα πρέπει να θεωρήσουμε:

α) τα εργαλεία του λογισμικού των ιστολογίων, ως τεχνικό υποσύστημα,

β) τους χρήστες των ιστολογίων, ως υποσύστημα προσωπικού,

γ) το ιστολόγιο, ως σύστημα εργασίας και

δ) παράγοντες εξωτερικούς των ιστολογίων, ως εξωτερικό περιβάλλον ( Kim, 2008).

Οι χρήστες διαμορφώνουν ένα σύνολο επικοινωνιακών πρακτικών, οι οποίες συγκροτούνται σε ένα διαδικτυακό πεδίο, αναδιαμορφώνοντας τόσο τους ίδιους όσο και το περιβάλλον εντός του οποίου αλληλοδιαδρούν. Η κοινωνικο-τεχνική θεώρηση μας βοηθά να προσεγγίσουμε τα ιστολόγια εξετάζοντας τη διαδραστικότητα τους, τη θεώρησή τους ως ανοιχτά συστήματα και τη χρήση τους και από μη ειδικούς.

Τα κοινωνικά δίκτυα και τα ιστολόγια ως μέρος τους στηρίζουν την επιτυχία τους στη διαδραστικότητα των συστημάτων. Αυτή επιτυγχάνεται με το σχολιασμό των αναρτήσεων, μία διαδικασία εξαιρετικά απλοποιημένη στα ιστολόγια σε σχέση με τις παραδοσιακές εφαρμογές της διαμεσολαβημένης επικοινωνίας με υπολογιστές (Computer Mediated Communication CMC). Η διαδραστικότητα συντελεί στην αύξηση των κινήτρων των μαθητών για συμμετοχή στα ιστολόγια, καθώς αυτοί επανέρχονται διαρκώς στο σύστημα για να διαπιστώσουν, αν έχουν σχολιαστεί οι αναρτήσεις και στο διάστημα αυτό μελετούν τα γραφόμενα από τους συμμετέχοντες (Kim, 2008:1346).

Τα ιστολόγια θεωρούνται ανοικτά συστήματα επειδή αλληλεπιδρούν με το εξωτερικό τους περιβάλλον, το οποίο μπορεί να είναι άλλα κοινωνικά λογισμικά, που περιέχουν συλλογές βίντεο (ενσωμάτωση βίντεο από YouTube), εικόνων (Flickr) ή υπερσυνδέσμων. Ο εμπλουτισμός με περιεχόμενο από εξωτερικούς δικτυακούς τόπους  διευρύνει τις δυνατότητες των ιστολογίων και συντελεί στην επιτυχία τους.



[1] Trist, E. L., & Bamforth, K. W. (1951). Some social and psychological consequences of the long-wall method of coal-getting. Human Relations, 4, 38.

[2] Kim, H. N. (2008). The phenomenon of blogs and theoretical model of blog use in educational contexts. Computers and Education, 51(3), 1342-1352

Comments 0 σχόλια »

header1.jpgΟι επιμορφωτές αναμένουμε τις οδηγίες για το πρόγραμμα επιμόρφωσης Β΄επιπέδου. Οπως  έχουμε καταλάβει θα έχει κάποιες διαφορές με το προηγούμενο πρόγραμμα αφού οι εργασίες δεν θα είναι πλέον προαιρετικές αλλά υποχρεωτικές. Πολλά ερωτήματα ανακύπτουν για την παρακολούθηση αυτών των εργασιών. Οι επιμορφωτές θα πετύχουν το δισυπόστατο; Κάποιος  επιμορφωτής που σχολάει στο πεντάωρο θα μετακτινίζεται στο σχολείο του επιμορφούμενου για να τον υποστηρίξει στη διδασκαλία του;

Φαίνεται ότι συσκέπτονται στον οργανισμό επιμόρφωσης για το σχεδιασμό του προγράμματος και θα λάβουμε το αναλυτικό πρόγραμμα και τις οδηγίες την παραμονή της έναρξης του προγράμματος; ή μήπως μετά την έναρξή του; 

ΥΓ. Τελικά ήρθε μήνυμα για δύο ημερίδες στις 30/1- χωρίς κάλυψη εξόδων μετακίνησης – έτσι είναι οι εισοδηματίες large… Εκεί θα λυθούν όλες μας οι απορίες. Οπως και την προηγούμενη φορά. Οι εισηγητές θα μας αναγνώσουν το αναλυτικό. Φαίνεται θα τους έχουν πει ότι όλοι οι επιμορφωτές πάσχουν από δυσλεξία και δυσκολεύονται στην ανάγνωση…

Comments 0 σχόλια »

mko.jpgΘα σας συνιστούσα να διαβάσετε το αποκαλυπτικό άρθρο του Στάθη στην Ελευθεροτυπία:

Υπάρχουν ορισμένες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που επιτελούν έργον ευγενές! Η κυβερνητική όμως χρηματοδότηση θα τις διαφθείρει, αν ήδη δεν το έχει κατορθώσει. Καλόν θα ήταν λοιπόν να απευθύνονται για πόρους αυτές οι οργανώσεις στους πολίτες, ώστε να παραμείνουν πράγματι (μη-κυβερνητικές και) ωφέλιμες.

Οι λοιπές ΜΚΟ συνιστούν πληγή.

Μια ορδή (δέκα φορές περισσότερες ΜΚΟ υπάρχουν εδώ από όσες σε ολόκληρη τη Γερμανία, με τον δεκαπλάσιο πληθυσμό) επιτήδειων λυμαίνεται τον κρατικό κορβανά, τους φόρους του απλού πολίτη με απίστευτο θράσος κι ανυπόκριτη βουλιμία.

Για ένα εύρος θεμάτων που ξεκινούν απ’ τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ποιμαντική διακονία της Εκκλησίας και φθάνουν έως τις ανησυχίες τινών για τη χλωρίδα στο Κόσσοβο η πατρίδα σιτίζει (πλουσιοπάροχα) πάνω από 60.000 (ή μήπως πάνω από 100.000) ευαίσθητους συμπολίτες μας, μέσα από 130-150 οργανώσεις (ενώ την πιστοποίησή τους περιμένουν άλλες 350!)

Τα ποσά που έχουν απορροφήσει (ευφημισμός του κατασπαράξει) πολλές απ’ αυτές τις οργανώσεις είναι απίστευτα: 910.000 ευρώ για την «κοινωνική ενδυνάμωση» σεισμόπληκτων στο… Πακιστάν, 102.000 ευρώ (κι άλλες 159.000 ευρώ από κοινού με άλλη ΜΚΟ) για ανακαίνιση σχολείου στο Κιρκούκ!!

Χείμαρρος τα χιλιάρικα: 870.000 ευρώ για «δράσεις» (τι βαρβαρισμός!) όπως η επιμόρφωση νομικών για το… κράτος… δικαίου στη.., Μολδαβία!! (Τα στοιχεία από έρευνα του περιοδικού «ΕΠΙΚΑΙΡΑ»).

Μόνον τη διετία 2005-6 οι ΜΚΟ διαχειρίστηκαν πάνω από 220.000.000 ευρώ -χείμαρρος τα χιλιάρικα, ποτάμια τα εκατομμύρια. Απ’ την τσέπη του Μήτσου (που δεν τον αντέχει η οικονομία).

Για πολλές – ή μάλλον λίγες απ’ αυτές τις ΜΚΟ έχει έρθει στο φως σκαστή κακοδιαχείριση, όπως με τη ΜΚΟ «Αλληλεγγύη» της Εκκλησίας, όπου τα εκατομμύρια έβγαλαν φτερά σαν άγγελοι κι άντε πιάσ’ τα – περί τα 14.600.000 ευρώ έλλειμμα και 4.000.000 ευρώ χρέη στις τράπεζες και δύο χιλιάδες ιδιώτες! Θεϊκά πράγματα.

*****

Σε περίοδο ισχνών αγελάδων όπου η κυβέρνηση κάνει περικοπές στο υστέρημα των εργαζομένων, είναι να απορεί κανείς πώς αυτές οι οργανώσεις μένουν απείραχτες. Δεκάδες οργανώσεις σφραγίδες (όπως για την… εκλογική διαδικασία στην Αρμενία) αλλά και στελέχη ΜΚΟ με «υπέρογκους μισθούς», σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε προσφάτως στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ, κ. Γ. Μαυρίκος, ένας χαρούμενα κολασμένος χορός χρυσοκάνθαρων, λιγούρηδων και πονηρών στην καμπούρα ημών και υμών.

Ομως. Ποιος φοβάται τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις;

Διαβάστε τη συνέχεια…

Comments 0 σχόλια »

lesxes.jpg«Μέχρι σήμερα έχουμε ιδρύσει εκατοντάδες λέσχες ανάγνωσης σε γυμνάσια και λύκεια από το Σουφλί ώς τη Νότια Κρήτη και από την Ηγουμενίτσα ώς την Κύπρο, καθώς και σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία, σε διάφορες πόλεις» εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης.

Κοινός παρονομαστής τους είναι το μεράκι για το βιβλίο. Συνηθίζουν να μελετούν από λογοτεχνία και ποίηση, μαθηματικά ή άλλες επιστήμες, μέχρι και μαγειρική. Και στην Ελλάδα πλέον, οι φανατικοί βιβλιοαναγνώστες στήνουν το ένα μετά το άλλο τα δικά τους γκρουπ, οργανώνονται με αυξητικούς ρυθμούς σε λέσχες, στα πρότυπα των πετυχημένων reading groups της Αγγλίας, των book clubs της Αμερικής. Με πρωτοβουλία της εθελοντικής, μη κερδοσκοπικής ομάδας Θαλής+Φίλοι, που ίδρυσαν από πέντε χρόνια για τη διάδοση της ανάγνωσης ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, ο συγγραφέας- μαθηματικός σΤεύκρος Μιχαηλίδης και ο καθηγητής Στατιστικής Πέτρος Δελλαπόρτας, δημιουργήθηκαν πανελλαδικά περισσότερες από 300, ένα ολόκληρο δίκτυο, την τελευταία τετραετία. Εκατό δραστηριοποιούνται και φέτος, κατά 80% σε δημόσια σχολεία, οι μισές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι υπόλοιπες σε μικρότερες πόλεις αλλά και χωριά. «Οι λέσχες ανάγνωσης είναι μικρές ομάδες, συνήθως 10-20 ατόμων, που τους συνδέει η αγάπη τους για το διάβασμα. Κατόπιν συνεννόησης, αποφασίζουν να διαβάσουν όλοι, καθένας στον χώρο του, το ίδιο βιβλίο και συναντιούνται μια φορά τον μήνα, κατά βάση σε τακτή ημέρα, για να συζητήσουν σχετικά με το περιεχόμενό του. Ουσιαστικά, είναι ένας συνδυασμός ψυχαγωγίας, καλλιέργειας και καλής παρέας», λέει στα «ΝΕΑ» ο κ. Δοξιάδης.

Στην πράξη, Θαλής+Φίλοι ενέπνευσαν μαθητές και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης να καταπιαστούν κυρίως με έργα της λεγόμενης μαθηματικής λογοτεχνίας: να προσεγγίσουν διαφορετικά τη λογική και τα μαθηματικά μέσα από μυθιστορήματα, βιογραφίες, ιστορικά έργα, σε αφηγηματική εκλαΐκευση. Εδώ και λίγο καιρό, μάλιστα, η θεματολογία τους ξανοίχτηκε και σε βιβλία που σχετίζονται με φιλοσοφία, ιστορία, κλασική λογοτεχνία κι αστυνομικό μυθιστόρημα. «Κατά κανόνα, την ιδέα την υλοποιεί ένας ή περισσότεροι εθελοντές καθηγητές, με την άδεια του σχολείου τους. Συνήθως κάθε Παρασκευή μεσημέρι, εκτός σχολικού ωραρίου, παιδιά κι εκπαιδευτικοί συζητούν, για τουλάχιστον ένα δίωρο, κάθε φορά κι ένα κεφάλαιο του βιβλίου που διαβάζουν», περιγράφει ο κ. Δοξιάδης.
Οι λέσχες ανάγνωσης του ΕΚΕΒΙ

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου- ΕΚΕΒΙ προβάλλει από το 2005 τις λέσχες ανάγνωσης, και από το 2008 και στην Κύπρο. «Για τα ελληνικά δεδομένα είναι κάτι πολύ φρέσκο, αλλά ξεκινήσαμε πολύ φιλόδοξα. Ήδη, σήμερα, εποπτεύουμε συνολικά 242 λέσχες, σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας. Οι 57 από αυτές είναι παιδικές- μαθητικές, άλλες δύο οργανώθηκαν μέσα σε φυλακές», λέει ο υπεύθυνος του ΕΚΕΒΙ για τις λέσχες κ. Βασίλης Ρούβαλης.«Τα παιδιά εθίστηκαν»

ΜΕ ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΗ τη συνταγή, η λέσχη ανάγνωσης του 2ου Πειραματικού Λυκείου Αθηνών, στους Αμπελοκήπους, διανύει τον πέμπτο χρόνο λειτουργίας της. «Φέτος η αναγνωστική ομάδα μας αποτελείται από 25 μαθητές και μαθήτριες, και των τριών τάξεων. Διαβάζουμε κι αναλύουμε το βιβλίο “Logicomix”, που έχει να κάνει με τα μαθηματικά και τη λογοτεχνία», εξηγεί στα «ΝΕΑ» ο μαθηματικός κ. Ηλίας Ανδριανός, υπεύθυνος του προγράμματος στο σχολείο. «Στο ξεκίνημά μας, σκεφτόμασταν με συνάδελφό μου για το πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τη σχολική βιβλιοθήκη. Είπαμε, λοιπόν, να δοκιμάσουμε να καλέσουμε τα παιδιά να διαβάσουν ένα βιβλίο και να το συζητήσουμε όλοι μαζί μετά- αυτά να το παρουσιάσουν. Πράγματι, από την πρεμιέρα μας κιόλας εμφανίστηκαν είκοσι ενδιαφερόμενοι, εξαιρετική αρχή. Διαπιστώνω πλέον πως και τα παιδιά εθίστηκαν, και εγώ έχω γίνει σαφώς πολύ καλύτερος εκπαιδευτικός», υποστηρίζει.

Και κινητή λέσχη ανάγνωσης

Η ΚΙΝΗΤΗ Αναγνωστική Λέσχη με αφετηρία το 1ο Γενικό Λύκειο Ελευσίνας φιλοξενείται μία φορά τον μήνα σε σχολικές βιβλιοθήκες της Αττικής (φέτος για τέταρτη χρονιά) στο πλαίσιο πρωτοβουλίας των καθηγητών- υπευθύνων για τις σχολικές βιβλιοθήκες. Είναι ανοιχτή στις τοπικές κοινωνίες, σε εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, γενικά σε κάθε βιβλιόφιλο, σε συνεργασία με το ΕΚΕΒΙ. Ομάδα έξι συντονιστών επισκέπτεται το σχολείο, αξιοποιεί τη συλλογή και τα μέσα της βιβλιοθήκης του και καλύπτει επιτόπου μια συγκεκριμένη θεματική ενότητα, από ταξιδιωτικό μυθιστόρημα και ιστορίες τρόμου, έως λογοτεχνία και μαγειρική.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »


Οι ερευνητές χρησιμοποιούν την τεχνολογία για να μελετήσουν την ανταλλαγή επιστολών του 18ου αιώνα. Με την οπτικοποίηση τα συμπεράσματα βγαίνουν αβίαστα.

Ενα είναι σίγουρο, τα κοινωνικά δίκτυα δεν είναι μία πρόσφατη ανακάλυψη. Αυτό που έχει μεταβληθεί είναι η ταχύτητα διάδοσης των ειδήσεων. Αυτή η ταχύτητα συχνά σημαίνει ότι δεν σκεφτόμαστε πολύ πριν πατήσουμε το κουμπάκι της αποστολής και μετά δεν υπάρχει undo!

Stanford University

Comments 0 σχόλια »

Η Karen O τραγουδίστρια των «Yeah Yeah Yeahs» βρίσκεται στο απόγειο της δημοτικότητάς της και ανέλαβε να κάνει τη μουσική της ταινίας «Where The Wild Things Are».Μπορείτε να πάρετε μία πρόγευση από το soundtrack – αν μεταβείτε στο youtube στα related videos θα βρείτε το σύνολο τωνκομματιών.

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων