Αρχείο για 15 Ιανουαρίου, 2010

Ημέρα αφιερωμένη στη μνήμη του κατόχου βραβείου Νόμπελ και έναν από τους μεγαλύτερους υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζ., για τα 81 χρόνια από τη γέννησή του.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του -και περισσότερο- καθοδήγησε το αμερικανικό έθνος προς μία νέα νοοτροπία. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ δολοφονήθηκε στις 4 Απριλίου του 1968 στο Μέμφις της Πολιτείας Τεννεσί. 

Η ομιλία του με τον τίτλο “I have a dream” στις 28 Αυγούστου του 1963 πέρασε στην ιστορία. 

Comments 0 σχόλια »

goya_inquisition.jpg«Σκουπιδοτενεκέ της δημοκρατίας» χαρακτήρισε πρόσφατα ο Γάλλος φιλόσοφος Alain Finkielkraut το Διαδίκτυο, με αφορμή το λιντσάρισμα του Πολάνσκι και του Γάλλου υπουργού Πολιτισμού, ανιψιού του Μιτεράν, που φέρει το ίδιο επώνυμο, γιατί θεώρησε απαράδεκτη τη σύλληψη του σπουδαίου πολωνοεβραιογαλλοαμερικανού σκηνοθέτη. «Κίνδυνο για τη δημοκρατία» το χαρακτήρισε ο Jean-Francois Cope, εργαλείο το οποίο στοχεύοντας στην «απόλυτη διαφάνεια» μπορεί να γίνει «αρχή του νέου ολοκληρωτισμού». Ενώ ο επίσης Γάλλος συγγραφέας και φιλόσοφος, ένας κατά τ’ άλλα σταρ των μίντια, ο Bernard-Henri Levy, μετά τη δημοσίευση της αλληλογραφίας του με τον αιρετικό επίσης Γάλλο συγγραφέα Μισέλ Ουελμπέκ «Δημόσιοι εχθροί», διαπιστώνει: «Το βιβλίο μας είχε μιαν καλή υποδοχή από τον Τύπο, όμως καταρρακώθηκε μέσα σε 24 ώρες από τα μπλογκ. Αν κηρύξεις τον πόλεμο στο Διαδίκτυο, είσαι νεκρός». Και ως αντίδραση ανέβασε μια δική του ιστοσελίδα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Ολα αυτά οδήγησαν το έγκριτο εβδομαδιαίο περιοδικό της Γαλλίας, το «Nouvel Observateur» (Ο Νέος Παρατηρητής, 2.351 τεύχη μέχρι σήμερα) να «στήσει» ένα είδος «δίκης» του Διαδικτύου, με προέδρο δικαστηρίου, μάρτυρες κατηγορίας και υπερασπίσεως κ.λπ.

Και τα πρακτικά αυτής της εικονικής «δίκης» τα δημοσίευσε στο τεύχος του των αρχών του περασμένου Δεκέμβρη.

Λέει ο Olivier Bosmel, μάρτυρας κατηγορίας: «Το Διαδίκτυο απειλεί την οικονομία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως δικαιώματα, κόπιραιτ, κ.λπ. σε όλες τις μορφές της τέχνης […] Επιτρέποντας στον χρήστη να παραποιεί ή να παραχαράσσει, να κιβδηλοποιεί, δημιούργησε ένα νομοθετικό κενό […] Οι νέες τεχνολογίες της πληροφόρησης υπονομεύουν παράλληλα το εκδοτικό σύστημα, αφού το Google υποκαθιστά την Pleiade (σημ. δική μου: την πιο έγκυρη μέχρι σήμερα “πανθεοποίηση” των μεγάλων συγγραφέων) στα κλασσικά έργα της λογοτεχνίας».

Για να απαντήσει ο μάρτυρας υπερασπίσεως Ντανιέλ Κοέν: «Από τον γαλαξία του Γουτεμβέργιου περάσαμε σήμερα στον γαλαξία του Διαδικτύου. Ενα καινούργιο εργαλείο που περισσότερο δημιουργεί παρά καταστρέφει. Τρεις αιώνες χρειάστηκαν για να αναγκαστούν οι τυπογράφοι-εκδότες να πληρώνουν τους συγγραφείς τους. Το Διαδίκτυο, λένε, σκοτώνει τον πολιτισμό. Αντίθετα πιστεύω πως αναστατώνοντάς τον, τον εμπλουτίζει […] Μια άυλη οικονομία αναπτύσσεται, το κόστος της αναπαραγωγής μπορεί να είναι έως και μηδενικό. Φυσικά η παράνομη “τηλεφόρτωση” είναι κατακριτέα. Γι’ αυτό και ως οικονομολόγος πιστεύω πως πρέπει να βρεθεί ένα business model που θα επιτρέπει την αναπαραγωγή στο Διαδίκτυο προς το συμφέρον όλων. […] Αν δεν προβληματιστούμε πάνω σ’ αυτό το οικονομικό μοντέλο, κινδυνεύουμε να χάσουμε τα πάντα».

Ο πρόεδρος του «δικαστηρίου»: Κύριε Benoit Thieulin, είστε διευθύνων σύμβουλος της Netscouade, δημιουργός της ιστοσελίδας «Επιθυμίες του μέλλοντος». Για σας το Διαδίκτυο δαιμονοποιείται την ίδια στιγμή που εκπολιτίζεται.

Απάντηση: Η Γαλλία και ο κόσμος ολόκληρος αντιμετωπίζει ένα καινούργιο φαινόμενο, το netbashing, δηλ.: το λιντσάρισμα του Διαδικτύου. Δεν υπερβάλλω. Να τι λένε: «Το προτιμώμενο εργαλείο για οτιδήποτε». «Ο απόπατος της δημοκρατίας». «Η χειρότερη ρύπανση που εφηύρε ο άνθρωπος». (Κι αυτό το λέει ο κατ’ εξοχήν «μετρ» των Δημόσιων Σχέσεων στη Γαλλία, ο Ζακ Σεγκελά, τώρα φυσικά λόγω ηλικίας παροπλισμένος). «Αντλιοστάσιο όλων των μαφιών του κόσμου» […] Ολα αυτά και άλλα χειρότερα λέγονται μπρος στον τρόμο τους για την ψηφιακή επανάσταση. Το Διαδίκτυο κατηγορείται σαν χώρος της αναρχίας όπου όλα εξισούνται, μπερδεύονται, χωρίς τάξη και ιεραρχία. Λάθος: το Διαδίκτυο αστικοποιείται με μια τρελή ταχύτητα. Δύο χιλιάδες χρόνια χρειάστηκαν για να οργανωθούν οι πόλεις. Λιγότερο από δέκα χρόνια για το Διαδίκτυο. Θα πρέπει τάχα σε κάθε γωνιά του δρόμου να στήσουμε ελέγχους για τους ασχημονούντες; Μην απαιτούμε από το Διαδίκτυο αυτό που δεν απαιτούμε από την καθημερινότητά μας: είναι το ίδιο πράγμα.

Και βέβαια, η «δίκη» προχωρά σε θέματα πιο εξειδικευμένα, από τα facebook ώς την παιδοφιλία. Το θέμα είναι ένα: χάθηκε η ανθρώπινη επαφή. Σε κοιτώ στα μάτια, με κοιτάς στα μάτια, σου δίνω το χέρι μου και πιάνω τον σφυγμό σου, σου λέω «καλή χρονιά» κι ακούς τη φωνή μου, με ρωτάς αν έχω κρύωμα, σου λέω πως βράχνιασα χθες βράδυ από το τραγούδι, σου λέω «καλή χρονιά» με sms και δεν ξέρουμε τίποτα ο ένας από τον άλλον.

Κι όλη αυτή η προβληματική μού ήρθε στο νου διαβάζοντας στην «Ε» της Δευτέρας, 4 του Γενάρη, για το «μπαράζ των σχεδόν ομοιόμορφων αρνητικών μηνυμάτων, που κατακλύζουν εδώ και μέρες τον διαδικτυακό τόπο της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου για τους μετανάστες, αποτέλεσμα, στην πλειονότητά του, οργανωμένων παρεμβάσεων ακροδεξιών και εθνικιστικών ομάδων…».

Ηθελές τα και ‘παθές τα. Οταν αναγορεύεις το υπουργείο Εσωτερικών σε Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση εμπεριέχει και τη «χωματερή» της

Αρθρο του Β. Βασιλικού στην Ελευθεροτυπία

Φαίνεται ότι έχουν πέσει πλέον τα προσωπεία. Είναι ίσως η πρώτη φορά που οι «κατήγοροι» λένε τα πράγματα με το όνομά τους: αυτό που τους ενοχλεί είναι  ότι απέκτησαν δύναμη οι πολλοί

Comments 0 σχόλια »

why_parrot___by_vladis.jpgΟ κ. Λ. Βλάχος είναι καθηγητής της Αστροφυσικής στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σε άρθρο του στο Βήμα επισημαίνει τα εξής:

Υστερα από προσεκτική ανάλυση των στόχων του εκπαιδευτικού μας συστήματος από το Δημοτικό ως το Πανεπιστήμιο, διαπιστώνουμε με δέος ότι πουθενά δεν υπάρχει χώρος για αυτενέργεια των μαθητών και μαθητριών. Τα πάντα είναι κλειστά και προγραμματισμένα ως την πιο μικρή λεπτομέρεια. Τα βιβλία είναι μοναδικά, η ύλη προγραμματισμένη με σαφήνεια και τα θέματα που καλούνται να απαντήσουν οι μαθητές προβλέψιμα με απλή ανάκληση από μνήμης παρόμοιων λυμένων θεμάτων στο μάθημα ή κατευθείαν από το βιβλίο. Οι απαντήσεις έχουν τον χαρακτήρα «βλέπε σελίδα…». Το βαρόμετρο της επιτυχίας είναι ο βαθμός στις εξετάσεις και η εισαγωγή στα ΑΕΙ. Οταν οι βαθμοί «πέφτουν» οι γονείς καλούν εσπευσμένα φροντιστηριακή βοήθεια για να «σηκωθούν» και τα παιδιά να γράψουν καλύτερα στις εξετάσεις.

Μέσα σε αυτό το σύστημα οι μαθητές και οι μαθήτριες παύουν να σκέπτονται μόνοι τους και φυσικά δεν γνωρίζουν καν τη σημασία των λέξεων «αυτενέργεια» και «καινοτομία» γιατί δεν έχουν ποτέ κληθεί να απαντήσουν ένα ανοικτό ερώτημα ή να δημιουργήσουν κάτι, έστω μικρό, από το μηδέν. Τα αποτελέσματα αυτής της εκπαίδευσης είναι προβλέψιμα και αναμενόμενα: η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις των ευρωπαϊκών χωρών για τις επιδόσεις της στην καινοτομία. Ολοι οι δείκτες που μετρούν την προσαρμογή μας στις νέες ανακαλύψεις της επιστήμης και τεχνολογίας παρουσιάζουν σταδιακή απόκλιση στα θέματα αυτά από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ακόμη και οι αισιόδοξοι προβλέπουν πιθανή σύγκλιση ύστερα από σαράντα χρόνια, αν κάνουμε κάτι σήμερα!

Ας το φωνάξουμε λοιπόν δυνατά για να το ακούσουν όλοι: Το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα κατέρρευσε και συμπαρασύρει ήδη την οικονομία και την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας. Η αναζήτηση στελεχών αποτελεί μεγάλη τροχοπέδη κάθε νέας ή παλιάς εταιρείας ή οργανισμού. Ανεργοι υπάρχουν πολλοί, στελέχη που να παίρνουν πρωτοβουλίες και να καινοτομούν στη δουλειά τους λίγα και αυτό φέρνει σε αδιέξοδο τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας.

Η ανατροπή της παρούσας κατάστασης θα μπορούσε να γίνει μόνο αν δεχτούμε ότι το πρόβλημα υπάρχει, είναι εθνικό και να κηρύξουμε «πόλεμο ενάντια στην παπαγαλία και στην παθητικότητα στην εκπαίδευση».

Η μεγαλύτερη αντίσταση και αντίδραση σε μια ριζικά νέα εκπαιδευτική μεταρρύθμιση (π.χ., ένα εκπαιδευτικό σύστημα όπου δίνεται βάρος στη δημιουργικότητα και στην αυτενέργεια των μαθητών) πρόκειται να έλθει από τους εν ενεργεία εκπαιδευτικούς και ιδιαίτερα αυτούς που έχουν προσληφθεί πρόσφατα. Μια χαρά τα έχει βρει η πλειονότητα των εκπαιδευτικών με τη «διδασκαλία» του τύπου «ανοίξτε το βιβλίο στη σελίδα 12 και ας αρχίσει να διαβάζει η Μαρία…». Το σημερινό σχολείο πάσχει σοβαρά από στελέχη με ενθουσιασμό και μεράκι για καινοτομικές προσεγγίσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το ελληνικό σχολείο «ανακυκλώνει τα δικά του προϊόντα», μεταφέροντας την παπαγαλία από τα θρανία στην έδρα! Η συντριπτική πλειονότητα των νέων εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων επέλεξε να εργαστεί στην εκπαίδευση για να «αράξει» ανενόχλητα και επαναλαμβάνει τις εκπαιδευτικές πρακτικές και τα στερεότυπα των καθηγητών τους. Πώς θα ανατρέψουμε αυτή την κατάσταση;

Διαβάστε τη συνέχεια στο Βήμα

Comments 0 σχόλια »

tv-kills2.jpgΑν είστε από τους φανατικούς της τηλεόρασης και περνάτε πολλές ώρες μπροστά στην οθόνη, ίσως θα έπρεπε να το ξανασκεφτείτε. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Βaker ΙDΙ για την Καρδιά και τον Διαβήτη στην Πολιτεία της Βικτόριας προειδοποιούν ότι οι πολλές ώρες τηλεθέασης μειώνουν το προσδόκιμο ζωής.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα ύστερα από μελέτη του τρόπου ζωής 8.800 ενηλίκων. «Σε σύγκριση με άτομα τα οποία έβλεπαν λιγότερες από δύο ώρες τηλεόραση ημερησίως, εκείνα που έβλεπαν τηλεόραση περισσότερες από τέσσερις ώρες καθημερινά αντιμετώπιζαν αυξημένο κατά 46% κίνδυνο θανάτου απ΄ όλα τα αίτια και κατά 80% από καρδιαγγειακό νόσημα» σημειώνουν οι ερευνητές σε δημοσίευσή τους στο επιστημονικό περιοδικό «Circulation» της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Προσθέτουν ότι η αύξηση αυτού του κινδύνου φάνηκε να ισχύει ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι επιβαρυντικοί για την υγεία παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη και η κακή διατροφή.

Ο επικεφαλής των ερευνητών Ντέβιντ Ντάνσταν τόνισε ότι η συγκεκριμένη ερευνητική εργασία επικεντρώθηκε στην τηλεόραση, ωστόσο κάθε είδους παρόμοια συμπεριφορά, όπως το να κάθεται ένα άτομο πολλές ώρες μπροστά στον υπολογιστή ή σε ένα γραφείο, συνδέεται με αύξηση του κινδύνου θανάτου.

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

minority-report.jpgΗ βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας πραγματοποίησε ένα σημαντικό βήμα, που θα οδηγήσει στην οριστική εγκατάλειψη των συσκευών τηλεχειρισμού –ποντίκια των υπολογιστών και τζόιστικ– αντικαθιστώντας τις με το ανθρώπινο χέρι.

Μέσα στους ερχόμενους μήνες, εταιρείες όπως οι Microsoft, Hitachi και άλλες κατασκευάστριες ηλεκτρονικών υπολογιστών θα εισαγάγουν στην αγορά συσκευές, που θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να αλλάζουν κανάλια στην τηλεόρασή τους ή να μετακινούν έγγραφα στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή τους με απλές κινήσεις του χεριού.

Η τεχνολογική αυτή καινοτομία, που είναι μία από τις σημαντικότερες στον χειρισμό υπολογιστών από την εμφάνιση του ποντικιού στις αρχές της δεκαετίας του 1980, παρουσιάστηκε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της μεγάλης έκθεσης ηλεκτρονικών CES στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ. Αν και παλιότερες σχετικές προσπάθειες αφορούσαν άβολες και ελάχιστα λειτουργικές συσκευές, τα νέα συστήματα που παρουσιάστηκαν λειτουργούν πολύ καλά.

Ο χειρισμός της οθόνης με μια απλή κίνηση του καρπού θα θυμίσει σε πολλούς την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Minority Report», στην οποία ο Τομ Κρουζ μετακινεί εικόνες και έγγραφα σε φουτουριστική οθόνη υπολογιστή με λίγες απλές κινήσεις του χεριού.

Η καινοτόμος εφεύρεση που παρουσιάστηκε στο Λας Βέγκας θα απαιτεί τη χρήση μικρής συσκευής που θα προσαρμόζεται στο χέρι του χρήστη. Μόλις αυτός σταθεί μπροστά σε τηλεόραση με ειδικό δέκτη θα μπορεί να αλλάξει κανάλια με μία απλή κίνηση του καρπού και να αυξήσει την ένταση του ήχου κουνώντας το χέρι προς τα επάνω.

Αν στην οθόνη του υπολογιστή βρίσκεται φωτογραφία, ο χρήστης θα μπορεί να τη μεγεθύνει βαστώντας προτεταμένα τα χέρια του και απομακρύνοντας απότομα το ένα από το άλλο. Η «επανάσταση της κίνησης» αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά στα μέσα του 2010, χάρη στο νέο παιχνίδι της Microsoft με τίτλο Project Natal, που θα ανταγωνισθεί το επιτυχημένο παιχνίδι της Nintendo, το Wii.

Καθημερινή

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων