Αρχείο για 29 Ιανουαρίου, 2010

25-01-10_320112_41.jpg

Σε ένα άλλο κλάδο της αγοράς ψυχαγωγίας, τον κινηματογράφο, έχουν αρχίσει να εκφράζονται κάποιες ενδιαφέρουσες απόψεις για τη συμβολή του Ίντερνετ στη σωτηρία και τη βιωσιμότητα του ανεξάρτητου κινηματογράφου. Η κεντρική ιδέα, που συνοψίζεται στην εναλλακτική διανομή ταινιών μέσω υπηρεσιών video-on-demand συνδρομητικών καναλιών και κυρίως του Ίντερνετ, έχει αναφερθεί από αρκετούς ανεξάρτητους παραγωγούς που εμφανίζονται στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα.

Οι υποστηρικτές του μοντέλου, πιστεύουν ότι η εκμετάλλευση του Ίντερνετ ως καναλιού διάθεσης και προβολής των μικρού budget ταινιών θα επιτρέψει τη δημιουργία κερδών χωρίς το άγχος και τον ανταγωνισμό για την προβολή των ταινιών σε κινηματογραφικές αίθουσες.

Σήμερα, ο διανομέας πληρώνει στον παραγωγό ένα ποσό για την κυκλοφορία της ταινίας, που συχνά δεν καλύπτει τα έξοδα παραγωγής, με αποτέλεσμα τα όποια κέρδη να προέρχονται από το ποσοστό του παραγωγού στις εισπράξεις της ταινίας, που μπορεί και να μην αποδοθεί ποτέ αν η ταινία αποτύχει στα box offices.

Με την υιοθέτηση συστημάτων on-demand και κατεβάσματος των ταινιών από το Ίντερνετ, οι ανεξάρτητοι παραγωγοί μπορούν να πετύχουν καλύτερη στόχευση κοινού και να αποφύγουν τα εκατομμύρια δολάρια που δαπανώνται για την προώθηση μιας ταινίας στις κινηματογραφικές αίθουσες, ισχυρίζονται πολλοί ανεξάρτητοι παραγωγοί. Παράλληλα, η μέθοδος αυτή ωφελεί και τους διανομείς που θα προσεγγίσουν νέα κοινά έξω από τις αίθουσες και τις μεγάλες πόλεις.

Σίγουρα, οι ανεξάρτητοι σκηνοθέτες που μεγάλωσαν βλέποντας τις αγαπημένες τους ταινίες στη μεγάλη οθόνη, θέλουν να δουν και τις δικές τους δημιουργίες να προβάλλονται στις κινηματογραφικές αίθουσες. Από την άλλη όμως, όπως επισημαίνει ένας ανεξάρτητος παραγωγός στο Sundance «Αν το video-on-demand είναι αυτό που χρειάζεται για να κρατήσουμε την αγορά ανοιχτή, είμαι περισσότερο από διατεθειμένος να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες Reuters, Gizmodo, Read Write Web

Comments 0 σχόλια »

Ο γλύπτης ονομάζεται Ron Mueck και είναι από την Αυστραλία. Ζει και εργάζεται στη Μεγάλη Βρετανία και για τα έργα του χρησιμοποιεί λατέξ και σιλικόνη. Ξεκίνησε την καριέρα του κατασκευάζοντας κούκλες για παιδικές σειρές.

Τα μεγέθη των έργων του ποικίλουν. Έχει δημιουργίες με ύψος μερικών εκατοστών, σε φυσικό μέγεθος, αλλά και γιγάντια γλυπτά με ύψος πάνω από 3 μέτρα.

http://en.wikipedia.org/wiki/Ron_Mueck

Comments 0 σχόλια »

575598.jpgΜάλλον δεν τους νοιάζει καθόλου. Ακόμη όμως και αν τους ένοιαζε, από το Facebook και το Τwitter οι πέντε συνάδελφοι δεν θα μάθουν σίγουρα τίποτα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ένας άνδρας από το Τέξας ονόματι Μιτς Μάντοξ έκανε το 2000 ένα ενδιαφέρον πείραμα. Άλλαξε επισήμως το όνομά του σε DotComGuy και κλείστηκε στο σπίτι του προσπαθώντας να διαπιστώσει αν μπορεί να ζήσει για ένα χρόνο παραγγέλνοντας ό,τι χρειαζόταν αποκλειστικά από το Ιnternet. Δεν άντεξε. Πέντε δημοσιογράφοι από ραδιοφωνικούς σταθμούς τεσσάρων χωρών ξεκινούν τώρα κάτι λιγότερο φιλόδοξο, αλλά εξίσου τολμηρό. Την 1η Φεβρουαρίου θα κλειστούν για πέντε ημέρες σε ένα αγροτικό σπίτι που βρίσκεται στο Περιγκόρ της Νότιας Γαλλίας και θα παρακολουθήσουν την επικαιρότητα με μοναδικές πηγές το Facebook και το Τwitter.

Τα ερωτήματα στα οποία θα επιχειρήσουν να απαντήσουν οι δημοσιογράφοι από σταθμούς της Γαλλίας, του Καναδά, του Βελγίου και της Ελβετίας είναι δύο. Πόσο αξιόπιστα είναι αυτά τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που χρησιμοποιούνται σήμερα από 400 εκατομμύρια ανθρώπους; Και συνιστούν πράγματι σοβαρή απειλή για τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης; Οι δημοσιογράφοι, τέσσερις άνδρες και μία γυναίκα, δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τηλεόραση, ραδιόφωνο και εφημερίδες. Θα μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο κινητά τηλέφωνα χωρίς πρόσβαση στο Ιnternet, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές που θα τους διατεθούν θα έχουν «λευκό» σκληρό δίσκο και το σερφάρισμα σε άλλες ιστοσελίδες δεν θα επιτρέπεται (με εξαίρεση τους συνδέσμους στους οποίους παραπέμπουν το Facebook και το Τwitter). Κατά τη διάρκεια του πειράματος θα βγαίνουν στον αέρα στους ραδιοφωνικούς τους σταθμούς για να σχολιάζουν τις ειδήσεις που μαθαίνουν, θα ενημερώνουν ένα συλλογικό μπλογκ και- φυσικά- θα γράφουν στο Τwitter.

«Το πείραμα θα μας επιτρέψει να εξετάσουμε τους μύθους που υπάρχουν γύρω από το Facebook και το Τwitter», λέει η Ελέν Ζουάν από το France Ιnter, έναν από τους πέντε σταθμούς που συμμετέχουν. Στις διαδηλώσεις που γίνονται τους τελευταίους μήνες στο Ιράν, για παράδειγμα, το Τwitter παίζει σημαντικό ρόλο. Θα μπορούσε όμως κάποιος να ενημερώνεται με πληρότητα και ακρίβεια για το θέμα αυτό μόνο μέσα από το Τwitter; Με άλλα λόγια, μπορούν 140 χαρακτήρες να αντικαταστήσουν τις αναλύσεις, τις μαρτυρίες και τα ρεπορτάζ; Η απάντηση είναι προφανώς αρνητική. Τα πέντε πειραματόζωα θα πουν στον αέρα ανακρίβειες, η εικόνα που θα έχουν για την επικαιρότητα θα είναι ατελής, η ιεράρχηση των γεγονότων που θα πληροφορούνται μπορεί να τους μπερδέψει. Αν όμως οι οργανωτές του πειράματος ελπίζουν με τον τρόπο αυτό να «ξεσκεπάσουν» τα μέσα ενημέρωσης που προτιμά η νεολαία σε όλο τον κόσμο, είναι γελασμένοι.

Και στον ελεύθερο χρόνο τους οι συνάδελφοι τι θα κάνουν; Δικό τους θέμα. Τα βιβλία, πάντως, ευτυχώς δεν θα απαγορευτούν.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

357553.jpg

«Disfruta». «Απόλαυσε». Σε αυτή την απλή λέξη-παρότρυνση, συνοδευόμενη απαραιτήτως από τη φωτογραφία μιας υπέροχης, ηλιόλουστης παραλίας, στηρίζεται η «παραδοσιακή» διαφημιστική εκστρατεία του ισπανικού τουρισμού. Οι Ισπανοί, όμως, συνειδητοποιούν πως το μοντέλο «ήλιος και θάλασσα» δεν αρκεί πια. Χρειάζεται λίγο εκσυγχρονισμό· λίγο Facebook, λίγο Τwitter και… τον χρήστη τους.

«Το Ίντερνετ και οι ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης φέρνουν σιγά σιγά την επανάσταση στον τουριστικό τομέα», επισημαίνει ο Μπορζά Ροντρίγκες, επικεφαλής της Αlmia, μιας εταιρείας που ειδικεύεται στις νέες τεχνολογίες. «Ο τουρίστας καταναλώνει με διαφορετικό τρόπο: παλιά πήγαινε σε ένα γραφείο ταξιδίων και εμπιστευόταν έναν και μόνον οδηγό. Από τη δεκαετία του 1990 και μετά, άρχισε σιγά σιγά να κλείνει αεροπορικά εισιτήρια, καθώς και ξενοδοχείο, ηλεκτρονικά. Σήμερα, πηγαίνει απευθείας στο Ίντερνετ, ζητεί συμβουλές από άλλους ταξιδιώτες, μελετάει, συγκρίνει, εμπνέεται, σχεδιάζει το ταξίδι του και στο τέλος αγοράζει εισιτήριο».

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων