Αρχείο για 31 Ιανουαρίου, 2010

Το 391 μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια, στη Βιβλιοθήκη η Υπατία διδάσκει φιλοσοφία και αστρονομία, όσο στην αγορά διδάσκεται η θρησκεία της αγάπης με φωτιά και τσεκούρι.

Ενδιαφέρουσα η αναπαράσταση της Αλεξάνδρειας στην ταινία Agora. Στο τέλος της προβολής ένας από το κοινό φώναζε: “ξυπνάτε Χριστιανοί!”

Comments 0 σχόλια »

«Μπορεί ο ηλεκτρονικός υπολογιστής να έχει μπει στην τέχνη, το θέμα είναι όμως ότι πολύ λίγη τέχνη έχει γίνει μέσω υπολογιστή. Μπορεί να υπάρχουν πολλά έργα βιντεοτέχνης, αλλά ελάχιστη είναι σοβαρή. Την βλέπεις και βαριέσαι. Υπάρχουν μερικά διαμάντια, όπως του Γουόρχολ και του Βιόλα που σε πείθουν αμέσως ότι είναι τέχνη», λέει στα «ΝΕΑ» ο ζωγράφος Χρόνης Μπότσογλου, ο οποίος ετοιμάζει την αναδρομική του έκθεση στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

«Ας μην ξεχνάμε πως η τέχνη λειτουργεί σε συγκεκριμένο πλαίσιο. Κάποτε υπήρχε μόνο στις εκκλησίες και στα κεντήματα της γιαγιάς. Τώρα βρίσκεται παντού. Το αν πείθει ή όχι είναι άλλο θέμα»

Μάνθος Σαντοριναίος, επίκουρος καθηγητής Πολυμέσων στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών:

«Κατ΄ αρχάς θεωρώ ξεπερασμένο και ανώφελο να κάνουμε τέτοιες συζητήσεις όταν τα νέα μέσα έχουν μπει σε όλες τις ακαδημαϊκές σχολές, αλλά και στην αγορά της τέχνης. Βεβαίως υπάρχουν κι αυτοί που αμφισβητούν και τον Θεό και καλά κάνουν. Τα πάντα μπορούν να αμφισβητηθούν άλλοτε με τρόπο δημιουργικό και άλλοτε όχι. Είναι ανιαρό να συζητάμε όλα αυτά, πόσω μάλλον όταν γενικώς η τέχνη βρίσκεται σε παρακμή».

TA NEA

Comments 0 σχόλια »

Tον περασμένο Δεκέμβριο το Facebook έκανε μία σειρά από αλλαγές στην ιστοσελίδα του χωρίς να τις εξηγήσει αναλυτικά στους χρήστες με αποτέλεσμα οι προσωπικές πληροφορίες του κάθε μέλους του να είναι διαθέσιμες σε «κοινή θέα».

Συγκεκριμένα, οι υπεύθυνοι της δημοφιλούς ιστοσελίδας κοινωνικής δικτύωσης άλλαξαν τις ρυθμίσεις του προφίλ του κάθε χρήστη χωρίς καν να το καταλάβουν οι περισσότεροι. Ζητώντας τους να κάνουν κλικ σε ένα παράθυρο διαλόγου, στο οποίο υπάκουσε η συντριπτική πλειοψηφία των μελών, το Facebook απέκτησε το δικαίωμα να δημοσιεύει τις προσωπικές πληροφορίες του καθενός, ανάμεσά τους και όσα νέα στοιχεία προσθέτονται από τον χρήστη, όπως φωτογραφίες, νέες συνδέσεις κλπ.

Αυτό που δεν ξέρουν οι περισσότεροι χρήστες είναι ότι τα νέα στοιχεία μπορούν πλέον να δημοσιεύονται παντού στο Ίντερνετ, ακόμα και στις μηχανές αναζήτησης, εκτός αν έχουν αλλάξει τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις.

Για να μη γίνει αυτό, οι ίδιοι οι χρήστες πρέπει να κάνουν τρεις βασικές και απαραίτητες αλλαγές στις ρυθμίσεις τους, τις οποίες συνιστούν οι ειδικοί στους «New York Times».

Για να ακολουθήσετε τις οδηγίες τους, θα πρέπει να βλέπετε τη σελίδα στα αγγλικά.

1. Από τη σελίδα του προφίλ, πηγαίνετε το ποντίκι σας πάνω στη φράση «status update» πάνω δεξιά και επιλέξτε από τη λίστα τη φράση «Privacy settings».

Στην επόμενη σελίδα, κάνετε κλικ πάνω στη φράση «Profile information» από τη λίστα των επιλογών.

Στη συνέχεια, επιλέξτε «Posts by me».

Αλλάξτε αυτή τη ρύθμιση σε «Only friends» αν θέλετε να βλέπουν τα προσωπικά σας στοιχεία μόνοι οι επιλεγμένοι φίλοι σας.

2.  Από τη σελίδα του προφίλ, πηγαίνετε το ποντίκι σας πάνω στη φράση «status update» πάνω δεξιά και επιλέξτε από τη λίστα τη φράση «Privacy settings».

Στην επόμενη σελίδα, κάνετε κλικ πάνω στη φράση «Profile information» από τη λίστα των επιλογών.

Η τρίτη, η τέταρτη και η πέμπτη επιλογή είναι «birthday» (γενέθλια), «religious and political views» (θρησκευτικές και πολιτικές πεποιθήσεις) και «family and relationship» (οικογένεια και σχέση). Οι ειδικοί προτείνουν σε όλες αυτές τις περιπτώσεις να επιλέξετε «Only friends». Με αυτό τον τρόπο, θα τις βλέπουν μόνο αυτοί που θέλετε εσείς, καθώς πρόκειται για πολύ προσωπικές πληροφορίες, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε περιπτώσεις «κλοπής ταυτότητας».

3. Από τη σελίδα του προφίλ, πηγαίνετε το ποντίκι σας πάνω στη φράση «status update» πάνω δεξιά και επιλέξτε από τη λίστα τη φράση «Privacy settings».

Κάνετε κλικ στην επιλογή «Search».

Πατήστε «Close» στο παράθυρο διαλόγου που ανοίγει.

Σε αυτή τη σελίδα, ακυρώστε την επιλογή «Allow» που βλέπετε δίπλα στη δεύτερη επιλογή «Public Search Results». Έτσι, οι υπόλοιπες προσωπικές σας πληροφορίες που έχετε επιλέξει να βλέπουν όλοι, εκτός των μηχανών αναζήτησης.

TA NEA

Comments 0 σχόλια »

Με αντάλλαγμα την αιώνια νεότητα και το αιώνιο κάλλος και συνεπαρμένος από το πανέμορφο πορτρέτο του φιλοτεχνημένο από έναν φίλο του ζωγράφο, ο Ντόριαν Γκρέι, κεντρικός ήρωας στο «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι», ένα από τα πιο ανορθόδοξα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, πουλάει την ψυχή του στον Διάβολο και παραδίδεται σε έναν ακόλαστο τρόπο ζωής, τον οποίο κρατά κρυφό από την υψηλή κοινωνία που τον θεωρεί πρότυπο τζέντλεμαν. Ωστόσο, σε αντίθεση με το άψογο παρουσιαστικό του Ντόριαν, το πορτρέτο φέρει τα σημάδια της φθοράς του· μια αντανάκλαση της ίδιας του της ψυχής. Και όσο τα χρόνια περνούν τόσο πιο αποκρουστική και φρικαλέα γίνεται η ζωγραφιά.

Γραμμένο το 1891, το «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι» είναι ένα μυθιστόρημα που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στην εποχή του καθώς οι υπαινιγμοί του συγγραφέα Οσκαρ Γουάιλντ για τις ανομολόγητες αμαρτίες στις οποίες επιδίδεται ο Ντόριαν προκάλεσαν σκάνδαλο. Διόλου τυχαία, το συγκεκριμένο μυθιστόρημα χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικό «στοιχείο» στην περιβόητη δίκη του δουβλινέζου συγγραφέα το 1895. Οσο για τους κριτικούς δεν υπήρξαν θερμοί στην υποδοχή του. Τα λόγια του συγγραφέα, όμως, που ζήτησε να αφήσουν το βιβλίο του στην αθανασία που του αξίζει, αποδείχτηκαν προφητικά. Σήμερα, αν και έχουν μεσολαβήσει περισσότερα από 105 χρόνια από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, η φαουστική ιστορία ηθικού ξεπεσμού του Οσκαρ Γουάιλντ εξακολουθεί να γοητεύει.

Απόδειξη η τελευταία κινηματογραφική εκδοχή του έργου, το οποίο μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1913! Μετά τη «Σημασία τού να είναι κανείς σοβαρός» και τον «Ιδανικό σύζυγο», ο βρετανός σκηνοθέτης Ολιβερ Πάρκερ, ο οποίος έχει εντρυφήσει στην κινηματογραφική «ανάγνωση» έργων του Γουάιλντ, παρουσιάζει το «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι».

Το Βήμα

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων