Αρχείο για 26 Ιανουαρίου, 2010

35543.jpgΜια νέα γενιά μοντέλων αυτοκινήτων με λειτουργίες Ίντερνετ στο ταμπλό τους θα επιτρέπει το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο, την αποστολή e-mail, τη χρήση του Skype και ιστοσελίδων με οδικούς χάρτες στους οδηγούς τους.

Δύο από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες θα παρουσιάσουν μοντέλα με την τεχνολογία αυτή μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

Η νέα τεχνολογία δημιουργεί μεγάλους φόβους σε όσους θεωρούν ότι θα αποτελεί άλλον έναν περισπασμό για τον οδηγό που θα προκαλέσει ατυχήματα. Και επικαλούνται έρευνες τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Βρετανία που δείχνουν ότι μεγάλο ποσοστό οδικών ατυχημάτων οφείλεται στο ότι οι οδηγοί μιλούσαν στο τηλέφωνο ή άλλαζαν σταθμούς στο ραδιόφωνο. Τώρα που οι λειτουργίες και οι διαδικασίες είναι πιο περίπλοκες, φοβούνται την αύξηση των ατυχημάτων.

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων υποστηρίζουν ότι τα συστήματα είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να διευκολύνουν την οδήγηση και να την κάνουν πιο ασφαλή και δεν πρόκειται να υποχωρήσουν στα σχέδιά τους να κάνουν την καμπίνα των αμαξιών ακόμα πιο περίπλοκη. Η Αudi έχει περιλάβει μια προειδοποίηση η οποία εμφανίζεται στην οθόνη μόλις ο οδηγός βάλει μπροστά το αυτοκίνητο: «Παρακαλούμε χρησιμοποιείτε τις διαδικτυακές υπηρεσίες μόνο όταν οι συνθήκες σας επιτρέπουν να το κάνετε με ασφάλεια». «Η διαρκής σύνδεση στο Ίντερνετ γίνεται κομμάτι της καθημερινότητας των πελατών μας», λέει ο πρόεδρος της Ford στην Αμερική Μαρκ Φιλντς. «Αυτό θέλει η γενιά του iΡhone. Οι προσδοκίες του μέσου οδηγού έχουν αυξηθεί σημαντικά. Την ώρα που οδηγεί κάποιος την οικογένειά του στο σπίτι συγγενών, η σύζυγος μπορεί να ολοκληρώνει τις διαδικτυακές αγορές της και τα παιδιά να κάνουν chat με τους φίλους τους μέσω του Facebook».

TA NEA

Comments 0 σχόλια »

n125675850532_4662.jpgΤι θα κάνατε αν οδηγώντας νιώθατε να τραντάζεστε από μια μεγάλη λακκούβα στο οδόστρωμα; Πιθανότατα τίποτε, άλλωστε όταν θα φτάσετε στον προορισμό σας μάλλον δεν θα μπείτε στον κόπο να πάρετε τηλέφωνο ή να στείλετε κάποιο e-mail στον δήμο ή στο αρμόδιο υπουργείο. Κι όμως, η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει κι άλλες εναλλακτικές λύσεις. Οπως για παράδειγμα συμβαίνει στην Ουάσιγκτον, όπου οι δημοτικές αρχές χρησιμοποιούν ένα ηλεκτρονικό σύστημα υποβολής παραπόνων, ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να αναφέρει σε πραγματικό χρόνο κάθε είδους κακοτεχνία βρίσκει μπροστά του.

Αρκεί να έχει ένα «έξυπνο τηλέφωνο» με δέκτη GPS και σύνδεση στο Ιντερνετ, στο οποίο θα εγκαταστήσει την εφαρμογή DC311 που θα βρει στο site του δήμου. Τότε φωτογραφίζοντας τη λακκούβα και γράφοντας ένα σχετικό σχόλιο, το πρόγραμμα θα αναλάβει να στείλει το σχετικό υλικό στον server της τεχνικής υπηρεσίας, επισυνάπτοντας μάλιστα αυτόματα και τις γεωγραφικές συντεταγμένες του σημείου. Και για να διασφαλιστεί πως καμία καταγγελία δεν θα… παραπέσει, οποιοσδήποτε χρήστης του προγράμματος μπορεί να δει σε ένα χάρτη όλες τις αναφορές -μαζί με τις απαντήσεις των υπευθύνων- που έχουν καταθέσει άλλοι κάτοικοι σε μια συγκεκριμένη γειτονιά.

Διαβάστε και για άλλες εφαρμογές στην Καθημερινή

Μία πιο λάιτ ελληνική εφαρμογή – απλή δήλωση σε μπλογκ– δε φαίνεται να ευδοκίμησε… Αντίστοιχο facebook group: “Δρόμοι με λακούβες ή λακούβες με δρόμους ;” δε φαίνεται να μαζεύει και πολλά μέλη, κάτω από 300. Μάλλον είμαστε άξιοι των λακούβων μας…

Comments 0 σχόλια »

hack.jpgΤο αλίευσα στο facebook: “Σοφία μαινόμενη! Θύμα των χάκερ έπεσε η Σοφία Αλιμπέρτη. Μια απίστευτη ιστορία, που αφορά παραβίαση προσωπικών δεδομένων, ζει τα τελευταία 24ωρα η γνωστή παρουσιάστρια.  ( Τι μου λέτε!)

Επιτήδειοι χάκερ έκλεψαν δύο φωτογραφίες της στις οποίες εμφανιζόταν με τον Παναγιώτη Λιαδέλη και στη συνέχεια δημοσιεύτηκαν σε γνωστή ιστοσελίδα καλλιτεχνικών νέων. Το ξέσπασμα της Σοφίας Αλιμπέρτη στην «Εspresso» τα λέει όλα… «Επεσα θύμα κλοπής. Η υπόθεση διερευνάται ήδη από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος». (Δεν έχει με τίποτα καλύτερο να ασχοληθεί η δίωξη;)

Την πρώτη ημέρα η Σοφία, όπως ήταν φυσικό, υπέστη σοκ. Πού να φανταστεί ότι θα φιγουράριζαν ενσταντανέ από την προσωπική της ζωή στο Διαδίκτυο… Στη συνέχεια, πιο ψύχραιμη, όσο ήταν δυνατόν φυσικά, κατήγγειλε το γεγονός στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που αμέσως ανέλαβε το θέμα. Ενημέρωσε ότι κάποιος μπήκε στην προσωπική της σελίδα στο Facebook και πήρε φωτογραφίες της χωρίς την άδειά της. «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς έγινε αυτό, αλλά είναι ανεπίτρεπτο, απαράδεκτο. Παραβίασαν προσωπικά μου δεδομένα. Δημοσίευσαν ακόμα και το ψευδώνυμο που είχα στην προσωπική μου ιστοσελίδα» τονίζει η παρουσιάστρια”.

Σε οπoιαδήποτε σοβαρή χώρα οι χάκερς θα ασχολούνταν με το σπάσιμο των κωδικών ασφαλείας κρατικών δικτυακών τόπων, με την απελευθέρωση δημόσιων δεδομένων, με το ξεσκέπασμα σκανδάλων. Στην Ελλάδα ασχολούνται όπως με πιο γκλάμορους θέματα…

Comments 0 σχόλια »

pass_232x.jpg«12345». Αυτό ήταν το πιο δημοφιλές password κατά τις πρώτες μέρες του Ίντερνετ. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Όχι πολύ όμως, μόνο κατά ένα ψηφίο: «123456».

Παρά τις υποθέσεις παραβίασης της ασφάλειας στο διαδίκτυο, που έγιναν γνωστές τα τελευταία χρόνια, πολλοί χρήστες του δεν κάνουν τίποτα για να προστατευτούν.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, ο ένας στους πέντε χρήστες του Ίντερνετ, συνεχίζει να …αφήνει το ψηφιακό κλειδί κάτω από το χαλάκι της εισόδου: επιλέγουν ένα απλό, εύκολο password όπως το «abc123», το «iloveyou», ακόμη και το «password», για να προστατεύσουν τα στοιχεία τους.

Ενας άγνωστος χάκερ έκλεψε τον περασμένο μήνα από την RockYou, εταιρία που δημιουργεί λογισμικό για χρήστες των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το MySpace μία λίστα με 32 εκατομμύρια passwords. Ο κατάλογος αυτός δημοσιεύτηκε για λίγο στο Ίντερνετ, με αποτέλεσμα να την κατεβάσουν ερευνητές αλλά και χάκερ. Μάλιστα η RockYou συμβούλεψε τους πελάτες της να αλλάξουν τα passwords, καθώς οι χάκερ είχαν πλέον πληροφορίες για το ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο.

Με αυτό που έγινε αποκαλύφθηκαν επίσης οι συνήθειες των χρηστών σε σχέση με τους κωδικούς ασφάλειας που χρησιμοποιούν στον κυβερνοχώρο.

Αν σας τρώει η περιέργεια για τους πιο δημοφιλείς κωδικούς ρίξτε μια ματιά στα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων