junk.jpgΗ πώληση μη επιτρεπτών ειδών αποτελεί «κοινό μυστικό» στα περισσότερα σχολεία. Πολλά από τα προϊόντα που πωλούνται στα κυλικεία είναι χαμηλής ποιότητας. Προκύπτει όμως και η επιμονή των μαθητών στα ανθυγιεινά προϊόντα, αλλά και η έλλειψη γνώσης για τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την κατανάλωσή τους.«Είμαστε, αν όχι οι πρώτοι, σίγουρα στην πρώτη πεντάδα στην Ευρώπη όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία. Περίπου το 30% των εφήβων αγοριών είναι υπέρβαρα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τα κορίτσια φτάνει το 20%», περιγράφει ο Ιωάννης Ιωαννίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας. Οπως αναφέρει ο ίδιος, «τα απαγορευμένα» προϊόντα είναι πλούσια σε ζωικά λιπαρά και σε ζάχαρη, τα οποία είναι ναι μεν εξαιρετικά βλαβερά για τα παιδιά, όμως είναι και… νόστιμα. «Ο κανονισμός δεν τηρείται στα κυλικεία, όμως δεν τηρείται και στο σπίτι. Πολλά παιδιά φέρνουν από εκεί τα βλαβερά προϊόντα. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη άσκησης και την καθιστική ζωή δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα για τη μελλοντική υγεία των παιδιών», καταλήγει ο κ. Ιωαννίδης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, 22 εκατομμύρια υπέρβαρα παιδιά ζουν σήμερα στην Ευρώπη, ενώ μέχρι το 2010 τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,3 δισεκατομμύρια.

Στην έκθεση επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι οι ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία και το υπερβολικό βάρος «θεωρείται ότι απορροφούν το 6% των κρατικών δαπανών που διατίθενται για την υγεία σε ορισμένα κράτη-μέλη».

«Κοινό μυστικό» τα απαγορευμένα σνακ στα σχολεία άρθρο στην Καθημερινή

Ένα σχόλιο στο “Υπονομεύοντας την υγεία των παιδιών”
  1. Ο/Η sine qua non λέει:

    […] Αναφέρεται στην παιδική παχυσαρκία, post της Terracomputerata.

  2.  

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων