bn_facebook-logo.jpgΣτην Ελευθεροτυπία της 8ης Αυγούστου διαβάζουμε για μία έρευνα για το Facebook του Πανεπιστημίου Αιγαίου, με υπεύθυνο καθηγητή τον κ. Ευστράτιο Παπάνη. Για τις ανάγκες της έρευνας δημιουργήθηκαν από τους ερευνητές ψεύτικα προφίλ χρηστών του Facebook με διαφορετικά μεταξύ τους κοινωνικά χαρακτηριστικά. Οι φοιτητές που δημιούργησαν τα ψεύτικα αυτά προφίλ κατέγραφαν ποιοι τους προσέγγιζαν στο Facebook και τους υπέβαλλαν τα ερωτήματα της συνέντευξης μέσω chat.

Διαβάστε ποια ήταν τα ψεύτικα προφίλ ,για να ξέρετε, αν γίνατε άθελά σας πειραματόζωο του διαδικτύου.

Τα προφίλ που προσεγγίστηκαν περισσότερο ήταν αυτό της ελκυστικής και έξυπνης  γυναίκας, του αμφιφυλόφιλου και του οικονομολόγου… Τα συμπεράσματα δικά σας!

Ο καθηγητής κοινωνιολογίας σχολιάζει: “Μέσα στο Facebook οι χρήστες ικανοποιούν το αίσθημα του ανήκειν μέσω της εγγραφής τους σε groups. Τα groups αυτά έχουν σκοπό να συσπειρώσουν τα άτομα με κοινά ενδιαφέροντα. Παρατηρείται πως οι συμμετοχές των χρηστών στα συγκεκριμένα groups είναι άτομα με παρόμοιο ή και ίδιο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο. Επομένως αυτός ο ψηφιακός κόσμος του Facebook λειτουργεί ως κοινωνικοποιητικός παράγοντας. Οι χρήστες του Facebook μέσω των profiles τους παρουσιάζουν καθημερινά σε εκατομμύρια χρήστες χαρακτηριστικά της προσωπικής και κοινωνικής τους ταυτότητας. Το social networking δεν λειτουργεί ως παράγοντας που αναιρεί τους υπάρχοντες κοινωνικούς δεσμούς, αλλά τους ενισχύει με τη δημιουργία νέων επαφών μεταξύ των χρηστών. Στο Facebook ο χρήστης διευρύνει το κοινωνικό του δίκτυο κάνοντας “φίλους”, χρησιμοποιώντας εφαρμογές που τους φέρνουν πιο κοντά αλλά και από τη συμμετοχή τους στα groups».

Διαβάστε για τα ευρήματα της έρευνας Ελευθεροτυπία 8/8/2008

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων