Με αντάλλαγμα την αιώνια νεότητα και το αιώνιο κάλλος και συνεπαρμένος από το πανέμορφο πορτρέτο του φιλοτεχνημένο από έναν φίλο του ζωγράφο, ο Ντόριαν Γκρέι, κεντρικός ήρωας στο «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι», ένα από τα πιο ανορθόδοξα μυθιστορήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, πουλάει την ψυχή του στον Διάβολο και παραδίδεται σε έναν ακόλαστο τρόπο ζωής, τον οποίο κρατά κρυφό από την υψηλή κοινωνία που τον θεωρεί πρότυπο τζέντλεμαν. Ωστόσο, σε αντίθεση με το άψογο παρουσιαστικό του Ντόριαν, το πορτρέτο φέρει τα σημάδια της φθοράς του· μια αντανάκλαση της ίδιας του της ψυχής. Και όσο τα χρόνια περνούν τόσο πιο αποκρουστική και φρικαλέα γίνεται η ζωγραφιά.

Γραμμένο το 1891, το «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι» είναι ένα μυθιστόρημα που προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών στην εποχή του καθώς οι υπαινιγμοί του συγγραφέα Οσκαρ Γουάιλντ για τις ανομολόγητες αμαρτίες στις οποίες επιδίδεται ο Ντόριαν προκάλεσαν σκάνδαλο. Διόλου τυχαία, το συγκεκριμένο μυθιστόρημα χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικό «στοιχείο» στην περιβόητη δίκη του δουβλινέζου συγγραφέα το 1895. Οσο για τους κριτικούς δεν υπήρξαν θερμοί στην υποδοχή του. Τα λόγια του συγγραφέα, όμως, που ζήτησε να αφήσουν το βιβλίο του στην αθανασία που του αξίζει, αποδείχτηκαν προφητικά. Σήμερα, αν και έχουν μεσολαβήσει περισσότερα από 105 χρόνια από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε, η φαουστική ιστορία ηθικού ξεπεσμού του Οσκαρ Γουάιλντ εξακολουθεί να γοητεύει.

Απόδειξη η τελευταία κινηματογραφική εκδοχή του έργου, το οποίο μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο το 1913! Μετά τη «Σημασία τού να είναι κανείς σοβαρός» και τον «Ιδανικό σύζυγο», ο βρετανός σκηνοθέτης Ολιβερ Πάρκερ, ο οποίος έχει εντρυφήσει στην κινηματογραφική «ανάγνωση» έργων του Γουάιλντ, παρουσιάζει το «Πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι».

Το Βήμα

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων