minority-report.jpgΗ βιομηχανία της υψηλής τεχνολογίας πραγματοποίησε ένα σημαντικό βήμα, που θα οδηγήσει στην οριστική εγκατάλειψη των συσκευών τηλεχειρισμού –ποντίκια των υπολογιστών και τζόιστικ– αντικαθιστώντας τις με το ανθρώπινο χέρι.

Μέσα στους ερχόμενους μήνες, εταιρείες όπως οι Microsoft, Hitachi και άλλες κατασκευάστριες ηλεκτρονικών υπολογιστών θα εισαγάγουν στην αγορά συσκευές, που θα επιτρέπουν στους καταναλωτές να αλλάζουν κανάλια στην τηλεόρασή τους ή να μετακινούν έγγραφα στην επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή τους με απλές κινήσεις του χεριού.

Η τεχνολογική αυτή καινοτομία, που είναι μία από τις σημαντικότερες στον χειρισμό υπολογιστών από την εμφάνιση του ποντικιού στις αρχές της δεκαετίας του 1980, παρουσιάστηκε σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της μεγάλης έκθεσης ηλεκτρονικών CES στο Λας Βέγκας των ΗΠΑ. Αν και παλιότερες σχετικές προσπάθειες αφορούσαν άβολες και ελάχιστα λειτουργικές συσκευές, τα νέα συστήματα που παρουσιάστηκαν λειτουργούν πολύ καλά.

Ο χειρισμός της οθόνης με μια απλή κίνηση του καρπού θα θυμίσει σε πολλούς την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Minority Report», στην οποία ο Τομ Κρουζ μετακινεί εικόνες και έγγραφα σε φουτουριστική οθόνη υπολογιστή με λίγες απλές κινήσεις του χεριού.

Η καινοτόμος εφεύρεση που παρουσιάστηκε στο Λας Βέγκας θα απαιτεί τη χρήση μικρής συσκευής που θα προσαρμόζεται στο χέρι του χρήστη. Μόλις αυτός σταθεί μπροστά σε τηλεόραση με ειδικό δέκτη θα μπορεί να αλλάξει κανάλια με μία απλή κίνηση του καρπού και να αυξήσει την ένταση του ήχου κουνώντας το χέρι προς τα επάνω.

Αν στην οθόνη του υπολογιστή βρίσκεται φωτογραφία, ο χρήστης θα μπορεί να τη μεγεθύνει βαστώντας προτεταμένα τα χέρια του και απομακρύνοντας απότομα το ένα από το άλλο. Η «επανάσταση της κίνησης» αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά στα μέσα του 2010, χάρη στο νέο παιχνίδι της Microsoft με τίτλο Project Natal, που θα ανταγωνισθεί το επιτυχημένο παιχνίδι της Nintendo, το Wii.

Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων