Αρχείο για Οκτώβριος 25th, 2010

…Δεν κοιμήθηκα ακόμα, ούτε και ελπίζω να κοιμηθώ. Χωρίς τίποτα να μου αποσπά την προσοχή, και γι΄αυτό δεν κοιμάμαι, ή να με βαραίνει στο σώμα μου, και γι΄αυτό δεν ησυχάζω, κείμαι στη σκια, που το ακαθόριστο φεγγαρόφωτο των φανοστατών του δρόμου καθιστά ακόμα πιο έρημη, κείμαι τη ναρκωμένη σιωπή του αποξενωμένου κορμιού μου. Δεν ξέρω να σκεφτώ από τη νύστα που έχω. Δεν ξέρω να αισθανθώ από τον ύπνο που δεν μου έρχεται.

Όλα γύρω μου είναι το γυμνό, αφηρημένο σύμπαν, καμωμένο από νυχτερινές αρνήσεις. Διαιρούμαι σε κουρασμένο και ανήσυχο και κατορθώνω ν΄αγγίξω με την αίσθηση του σώματος μια μεταφυσική γνώση του μυστηρίου των πραγμάτων. Ενίοτε η ψυχή μου γίνεται μαλθακή, και τότε οι άμορφες λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής επιπλέουν στην επιφάνεια της συνείδησης, και καταγίνομαι με λογιστικές πράξεις στην επιφάνεια του δεν μπορώ να κοιμηθώ. Άλλες φορές πάλι, ξυπνάω μέσα από το μισοΰπνι στο οποίο λίμναζα, και αόριστες εικόνες, με χρώματα ποιητικά και ακούσια, ξετυλίγουν το αθόρυβο θέαμά τους μέσα από την αφηρημένη μου σκέψη. Τα μάτια μου δεν είναι εντελώς κλειστά. Την αδύναμη όρασή μου περιβάλλει ένα φως που έρχεται από μακριά. Είναι οι δημόσιοι φανοστάτες, που είναι αναμμένοι κάτω μακριά στα ερημωμένα πέρατα του δρόμου.

Να πάψω, να κοιμηθώ, να αντικαταστήσω αυτή την ενδιάμεση συνείδηση με καλύτερα πράγματα, μελαγχολικά που να τα λέω μυστικά σε κάποιον που δεν θα με γνώριζε!…

Να πάψω, να διαβώ ρευστός και διπλανός, πλημμυρίδα και άμπωτις ενός απέραντου ωκεανού, σε ακτές ορατές, τη νύχτα που στα αλήθεια θα κοιμόμαστε!… Να πάψω, να είμαι άγνωστος και εξωτερικός, θρόισμα των κλαδιών σε δεντροστοιχίες απομακρυσμένες, ελαφρύ φυλλορρόημα, που το αναγνωρίζεις από τον ήχο παρά από την πτώση των φύλλων, θαυμαστό πέλαγος των συντριβανιών πέρα μακριά, κι όλο το ακαθόριστο των πάρκων τη νύχτα, χαμένων ανάμεσα σε ατελείωτα συμπλέγματα, φυσικούς λαβυρίνθους του ερέβους!… Να πάψω, να τελειώσω οριστικά, αλλά να επιβιώσω μεταφορικά, να είμαι η σελίδα ενός βιβλίου, η μπούκλα απ΄τα λυτά μαλλιά, το λίκνισμα της περικοκλάδας δίπλα στο μισάνοιχτο παράθυρο, τα ασήμαντα βήματα στο λεπτό χαλίκι στη στροφή του δρόμου, ο τελευταίος καπνός που αναθρώσκει στο χωριό που κοιμάται, το μαστίγιο που ξέχασε ο αμαξάς στην όχθη του πρωινού μονοπατιού… Το παράλογο, η σύγχυση, η εξαφάνιση- όλα όσα δεν είναι ζωή…

Και κοιμάμαι, με τον τρόπο μου, χωρίς ύπνο μήτε ανάπαυση, αυτή τη φυτοζωούσα ζωή της φαντασίας, και κάτω από τα ανήσυχα βλέφαρά μου ταλαντεύεται, σαν τον ήρεμο αφρό μιας βρώμικης θάλασσας, η μακρινή αντανάκλαση των φανοστατών του δρόμου.


Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Συγκεντρώνουν καταγγελίες για τις προβληματικές υποδομές πρόσβασης

Του Κωστα Δεληγιαννη

Ανελκυστήρες σε σταθμούς των ΗΣΑΠ που παραμένουν πολλές ημέρες χαλασμένοι χωρίς να εξυπηρετούν άτομα με κινητικές δυσκολίες. Φανάρια για τυφλούς τα οποία δεν λειτουργούν, αν και βρίσκονται σε πολυσύχναστους δρόμους. Μέχρι πρόσφατα, για να υποδείξει κάποιος τέτοιου είδους προβλήματα, αυτό που θα μπορούσε να κάνει είναι να τα αναφέρει στην αρμόδια υπηρεσία – χωρίς βέβαια να διασφαλίζεται πως η αναφορά του δεν θα παραμείνει καταχωνιασμένη σε ένα συρτάρι.

Σήμερα, έχει τη δυνατότητα να τη δημοσιοποιήσει μέσω του AMEA hotspotting (www.amea.eu), μια διαδικτυακή πλατφόρμα που στοχεύει να συγκεντρώνει όσο το δυνατόν περισσότερα ανάλογα προβλήματα–καταγγελίες απ’ όλη την Ελλάδα, τα οποία θα καταγράφουν οι ίδιοι οι πολίτες, ενημερώνοντας παράλληλα τους υπόλοιπους χρήστες για το αν και πότε επιλύθηκαν. Διαδικασία για την οποία δεν χρειάζονται ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις, αφού κάθε καταχώριση γίνεται μέσω μιας ηλεκτρονικής φόρμας όπου συμπληρώνεται η διεύθυνση και η περιγραφή του προβλήματος, ώστε η αναφορά να «καρφιτσωθεί» στον ηλεκτρονικό χάρτη του site. Επίσης, ο καταγγέλλων έχει τη δυνατότητα να «ανεβάσει» και φωτογραφία ή βίντεο.

Αν και η εφαρμογή λειτουργεί δοκιμαστικά προς το παρόν, «ο απώτερος στόχος είναι γύρω από το AMEA hotspotting να δημιουργηθεί μία κοινότητα χρηστών που θα εμπλουτίζει συστηματικά τη λίστα με τις ελλιπείς υποδομές πρόσβασης σε δημόσιους χώρους για άτομα με αναπηρία», τονίζει στην «Κ» ο Κωνσταντίνος Σταθάκος, ο προγραμματιστής που ανέπτυξε εθελοντικά τη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Αλλωστε, αν και για διαφορετικούς σκοπούς, τέτοιες πλατφόρμες επισήμανσης καθημερινών προβλημάτων από τους ίδιους τους πολίτες χρησιμοποιούνται με επιτυχία εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, το βρετανικό FixMyStreet.com και το αμερικανικό Seeclickfix συγκεντρώνουν περίπου 900 αναφορές την εβδομάδα – κυρίως για βλάβες στους δρόμους, σκουπίδια σε δημόσιους χώρους και ελλιπή σηματοδότηση.

«Καθώς οι χρήστες μπορούν να ενημερώνουν για την ανταπόκριση που έδειξαν οι δημόσιοι φορείς στις αναφορές τους, ουσιαστικά αποτελούν κι ένα εργαλείο άσκησης πίεσης και ελέγχου των κρατικών και δημοτικών φορέων», συμπληρώνει ο κ. Σταθάκος. Κάτι που αποδεικνύεται εξάλλου από το γεγονός ότι στο FixCyprus (το κυπριακό ανάλογο του FixMyStreet που λειτουργεί μόλις τέσσερις μήνες), έχουν υποβληθεί περισσότερα από 150 σχόλια από επίσημους λειτουργούς.

Στην περίπτωση του AMEA hotspotting, και μόνο η καταγραφή των ελλιπών υποδομών θα σήμαινε κατ’ αρχάς πως τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα μπορούσαν να προγραμματίσουν τις καθημερινές τους μετακινήσεις, ελαχιστοποιώντας τον φόβο να έρθουν αντιμέτωποι με δυσάρεστες εκπλήξεις. Και ο δημιουργός του είναι αισιόδοξος για το μέλλον της πλατφόρμας, κρίνοντας από τη μεγάλη διάδοση που έχουν τα, ελάχιστα ακόμα, ανάλογα εγχειρήματα στη χώρα μας. Με σημαντικότερο παράδειγμα το PIN Project, μια εφαρμογή που προήλθε από τη συνεργασία του πόρταλ msfree.gr με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2007 και έχει μέχρι σήμερα συγκεντρώσει χιλιάδες αναφορές από απλούς χρήστες. Στο PIN Project, κάθε επισκέπτης μπορεί να «μαρκάρει» τα σημεία στον χάρτη της Αττικής που θεωρεί επικίνδυνα για τους οδηγούς –λόγω κακοτεχνιών ή κακής ορατότητας– βαθμολογώντας την επικινδυνότητά του. Οι εθελοντές του Ινστιτούτου αναλαμβάνουν μάλιστα να επιβεβαιώσουν τις καταγγελίες, να τις μεταφέρουν στην αρμόδια δημοτική αρχή, και να επαληθεύσουν την αποκατάσταση των βλαβών.

Εξίσου μεγάλη απήχηση έχει όμως και το illegalsigns.gov.gr το οποίο, αν και δημιουργήθηκε κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού, στηρίζεται στη συμμετοχή των πολιτών, που υποδεικνύουν τις παράνομες διαφημιστικές πινακίδες οι οποίες θα ξηλωθούν – με τις επιβεβαιωμένες καταγγελίες να αγγίζουν σήμερα τις 900. «Οταν δεν προέρχεται από κάποια κρατική πρωτοβουλία, η απαραίτητη προϋπόθεση για να λειτουργήσει μια τέτοια πλατφόρμα είναι η μεγάλη συμμετοχή χρηστών, αλλά και εθελοντών οι οποίοι θα βοηθήσουν στη διαχείρισή της, επαληθεύοντας τις αναφορές ή εξελίσσοντας τις δυνατότητές της», λέει ο κ. Σταθάκος, σημειώνοντας ότι προς το παρόν το AMEA hotspotting δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις καταγγελίες που «ανεβαίνουν» για άλλες πόλεις πλην της Αθήνας.

Ανοιχτό λογισμικό

Η πλατφόρμα του AMEA hotspotting έχει δημιουργηθεί με το ανοιχτό ελεύθερο λογισμικό Usahidi, η ιστορία του οποίου δείχνει έτσι κι αλλιώς με ποιο τρόπο το Ιντερνετ και οι νέες τεχνολογίες μπορούν να βοηθήσουν τους πολίτες να συμμετάσχουν ενεργότερα στα κοινά. Aλλωστε, η αρχική εφαρμογή του λογισμικού έγινε με το ομώνυμο site που ανέπτυξαν το 2007 στην Κένυα δεκάδες μπλόγκερ και προγραμματιστές, με σκοπό οι κάτοικοι της αφρικανικής χώρας να μπορούν να αναρτήσουν τις μαρτυρίες τους για τα κρούσματα νοθείας σε εκλογές. Κάθε τέτοια καταγγελία σημειωνόταν σε έναν online χάρτη, ενώ μη κυβερνητικές οργανώσεις, διεθνή ΜΜΕ και δημοσιογράφοι αναλάμβαναν να τη διερευνήσουν.

Σύντομα, το ίδιο software χρησιμοποιήθηκε για την καταγραφή περιστατικών ρατσιστικής βίας στη Νότια Αφρική, για τη συγκέντρωση καταγγελιών σχετικά με την τεχνητή έλλειψη σημαντικών φαρμάκων σε νοσοκομεία πολλών ανατολικοαφρικανικών κρατών, ενώ επιστρατεύθηκε και από το τηλεοπτικό δίκτυο του Al Jazeera με σκοπό τη συλλογή μαρτυριών κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα, το 2008 – 2009. Oπως επίσης απέδειξε η διαχείριση των ανθρωπιστικών κρίσεων μετά τους σεισμούς στην Αϊτή και στη Χιλή, το Usahidi μπορεί να βοηθήσει τις διεθνείς οργανώσεις.

kathimerini.gr

Μία μικρή παρατήρηση: στην ταυτότητα του δικτυακού τόπου ορθογραφικό λάθος; καταγραφή των ελλειπή υποδομών;

Comments 0 σχόλια »

Μπορεί το Skype να είναι ήδη η πιο δημοφιλής υπηρεσία για την πραγματοποίηση βιντεοκλήσεων μέσω του Διαδικτύου, όμως η νέα έκδοση Skype 5.0 που κυκλοφόρησε πρόσφατα περιέχει σημαντικές βελτιώσεις, που δίνουν στην υπηρεσία σημαντικά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών της. Eτσι, το νέο πρόγραμμα συνοδεύεται από ένα σημαντικά βελτιωμένο περιβάλλον χρήσης και όπως υποστηρίζει η εταιρεία, παρέχει βελτιωμένη ποιότητα κλήσεων, αλλά και τη δυνατότητα για αυτόματη επαναφορά κλήσεων. Επίσης, το πρόγραμμα επισημοποιεί και στην πράξη τη συνεργασία Skype και Facebook, καθώς το Skype 5.0 δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να ενημερώνεται για ειδήσεις που αναρτούν οι επαφές του από την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης.

news.kathimerini.gr/

Comments 0 σχόλια »

Ανακοινώνοντας τη συνεργασία του με την ιστοσελίδα Slooh, το Google Earth επιτρέπει πλέον σε όλους τους χρήστες του οι οποίοι ασχολούνται ερασιτεχνικά με την αστρονομία να «ανεβάζουν» εικόνες, αλλά και να βλέπουν στιγμιότυπα που προσθέτουν άλλοι λάτρεις του Διαστήματος. Η συγκεκριμένη συνεργασία θα δώσει την ευκαιρία στην πλατφόρμα του ιντερνετικού κολοσσού να μεταδίδει αστρονομικά φαινόμενα την ώρα που αυτά συμβαίνουν και να εμπλουτίσει τη συλλογή της με εικόνες που επεξηγούνται και σχολιάζονται από τους ίδιους τους ερασιτέχνες που τις ανάρτησαν. Aλλωστε, η ιστοσελίδα Slooh έχει ήδη εγγεγραμμένα 50.000 μέλη.

news.kathimerini.gr

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων