Αρχείο για Οκτώβριος 11th, 2010

Η μεταφορά του μπεστ σέλερ της Βικτόριας Χίσλοπ θα προβάλλεται από σήμερα. «Το νησί» ξεκινά με το ταξίδι της νεαρής αρχαιολόγου της Αλέξις στην Κρήτη, πατρίδα της μαμάς της και την προσπάθειά της να μάθει για την οικογένειά της. Η διήγηση μιας ντόπιας την γυρίζει πίσω στο 1939 όπου η περιοχή μαστιζόταν από την ασθένεια της λέπρας και οι χανσενικοί εξορίζονταν στη Σπιναλόγκα. Το βιβλίο περιγράφει ουσιαστικά τον αγώνα των λεπρών της Σπιναλόγκας για επιβίωση και για καλύτερες συνθήκες ζωής και παράλληλα τον αγώνα των κατοίκων της Πλάκας ενάντια στο κοινωνικό στίγμα, που άφηνε η νόσος, όταν χτυπούσε ένα μέλος μιας οικογένειας. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο πως ο λεπρός διαγραφόταν αυτόματα από τα μητρώα, σαν να μην έζησε ποτέ και ο γάμος ακυρωνόταν.

Κεντρικοί ήρωες ο προπάππους της Αλέξις, Γιώργης (Στέλιος Μάινας), ο βαρκάρης που μεταφέρει στην Σπιναλόγκα προμήθειες και Χανσενικούς και η Ελένη (Κατερίνα Λέχου) η γυναίκα του δασκάλα στην Πλάκα, που προσβάλλεται από την ασθένεια και μεταφέρεται στο «Νησί» αφήνοντας πίσω της σύζυγο και δύο κόρες, την Αννα (Ευγενία Δημητροπούλου) και την Μαρία (Γιούλικα Σκαφιδά).

Η εκπομπή Πρωταγωνιστές του Σταύρου Θεοδωράκη είχε παρουσιάσει τα γυρίσματα της ταινίας.

Comments 0 σχόλια »

Εκανα το οικτρό λάθος να πάω κινηματογράφο Σάββατο στα Village. Οταν είδα τους μαθητές να μπαίνουν αγκαλιά με τους κάδους ποπ-κορν αναρωτήθηκα γιατί διάλεξαν αυτήν την ταινία. Δεν άργησαν να μου δώσουν την απάντηση. Για να κάνουν χαβαλέ. Δεν σταμάτησαν όλη την ταινία να χλευάζουν και να ασχημονούν με κάθε τρόπο. Δεν μας άφησαν το παραμικρό περιθώριο να μπούμε στο κλίμα της ταινίας. Καταπιέστηκα ιδιαίτερα όταν συνειδητοποίησα ότι δεν μπορώ να τους αποβάλω. Στο τέλος η αίθουσα ήταν βομβαρδισμένη από ποπ-κορν, ελεεινή και τρισάθλια.

Αυτός ο φασισμός της καθημερινότητας με ενοχλεί ιδιαίτερα. Ο νεαρός που περνάει κάθε μέρα στις 4 το πρωί με τα σκυλάδικα στη διαπασών. Οι πιτσιρικάδες που γκαρίζουν μέσα στον κινηματογράφο. Ολοι όσοι μιλούν στο κινητό τους μέσα στις αίθουσες θεαμάτων.

Τα νεύρα μου σωμιές….

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων