Αρχείο για 9 Οκτωβρίου, 2010

Διαβάζω το άρθρο του Απ. Λακασά στην Κ:Πλέον ήλθε η ώρα και τα ελληνικά σχολεία να κάνουν ένα άλμα στην ψηφιακή εποχή, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες. Χθες, ο πρωθυπουργός κ. Γεώργιος Παπανδρέου μαζί με την υπουργό Παιδείας κ. Αννα Διαμαντοπούλου παρουσίασαν από το Γενικό και Επαγγελματικό Λύκειο στον Μούδρο της Λήμνου μια σειρά από αλλαγές στον εξοπλισμό των σχολείων (θα δοθούν διαδραστικοί πίνακες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και φορητά ηλεκτρονικά εργαστήρια σε περίπου 7.500 δημοτικά και γυμνάσια), στα προγράμματα σπουδών, στα βιβλία, στην επιμόρφωση της εκπαιδευτικών και τη διοίκηση των σχολικών μονάδων.

Δεν ξέρω αν προσέξατε το μελλονικό χρόνο με το θα. Τι ακριβώς εγκαινίασε η υπουργός με τον πρωθυπουργό; Ηταν ανάγκη να τρέχουν στη Λήμνο για τη φιέστα; Πόσο μας κόστισε αυτή η φιέστα; γιατί σίγουρα δεν πήγαν με το πλοίο της γραμμής…

Οι δημοσιογράφοι ουσιαστικά αντιγράφουν το δελτίο τύπο του υπουργείου. Ρώτησε κανείς πότε θα φτάσουν οι διαδραστικοί στα σχολεία;Πότε θα γίνουν όλες αυτές οι αλλαγές που προαναγγέλονται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να δείχνουμε ότι κάτι κάνουμε; Εχω λάβει κι εγώ μέρος σε τέτοιες φιέστες. Και με αυτήν την κυβέρνηση και με την προηγούμενη. Τουλάχιστον δεν κόστιζαν τόσο. Γιατί τους είδα τους παρατρεχάμενους στα πλάνα της τηλεόρασης. Ολοι αυτοί σιγά μην δεν έμειναν για weekend στη Λήμνο με οδοιπορικά του ελληνικού δημοσίου.

Επίσης έχω να σημειώσω (γιατί μάλλον απευθύνονται σε κατοίκους της υποσαχάριας Αφρικής) τι ακριβώς ήταν η επίδειξη τύπου tupperware με το e-book reader; Επιμένουν ακόμα σε αυτήν την ανοησία γιατί προφανώς αρέσει σε κάποιον γκατζετάκια -λέγε- με -γιάπη-σύμβουλο; Ξέρει αυτός ο σύμβουλος πως χρησιμοποιούμε το βιβλίο στην τάξη; ότι γράφουμε σημειώσεις, πλαγιότιτλους, υπογραμμίζουμε;τι κάνει από αυτά το pdf της κακιάς ώρας; γιατί ειδικά τα βιβλία του Παιδαγωγικού έχουν κλειδωθεί με μία γραμματοσειρά που δεν επιτρέπει την αντιγραφή π.χ. σε ένα διαγώνισμα που θέλει να ετοιμάσει ο εκπαιδευτικός.

Πότε ακριβώς προκηρύχθηκε η διανομή e-book σε μαθητές; να σας το πω εγώ. Ποτέ απλά γράφει στο φακό. Και να τα φιλάκια και οι ακκισμοί.

Ειδικότερα, σημαντικό στοιχείο που εξηγεί γιατί οι νέες τεχνολογίες δεν έχουν ακόμη αποτελέσει βασικό κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα σχολεία της χώρας είναι η έλλειψη εξοικείωσης από τους εκπαιδευτικούς. Σύμφωνα με το υπ. Παιδείας, μόλις το 35% των εκπαιδευτικών δηλώνουν ότι έχουν χρησιμοποιήσει τις νέες τεχνολογίες στα μαθήματά τους, την ίδια στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 74%.

Εδώ πάω στοίχημα ότι συνυπολογίζουμε και το μάθημα της πληροφορικής για να ανεβαίνει το κασέ. Παλιά δημιουργική λογιστική των greek statistics.

Μάλιστα, το 31% των Ελλήνων εκπαιδευτικών δεν έχουν καμία εμπειρία στη χρήση των νέων τεχνολογιών, ενώ ο ευρωπαϊκός μ.ό. είναι 7%. Απαιτείται, λοιπόν, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Ηδη, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την επιμόρφωση 103.000 εκπαιδευτικών (57,2% του συνόλου) στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στα μαθήματα ειδικότητάς τους και στη χρήση διαδραστικών πινάκων και ψηφιακής εκπαιδευτικής πλατφόρμας.

Για την ακρίβεια το μόνο που έχει γίνει είναι ένα διήμερο για τους επιμορφωτές για το οποίο εκφράστηε στο παρελθόν. Αλήθεια πως θα ξεκινήσουν τα σεμινάρια αφού οι διαδραστικοί δεν θα έχουν πάει στα σχολεία. Κι ελπίζω να διαψευστώ αλλά δεν τους βλέπω πριν την άνοιξη. Θα στείλουν τους επιμορφωτές να επιμορφώσουν στους διαδραστικούς επί χάρτου;

Μάλιστα, για εξ αποστάσεως επιμόρφωση των εκπαιδευτικών θα δημιουργηθεί ειδική e-πλατφόρμα.

Ημουν νια και γέρασα. Να σας θυμίσω ότι αυτή η e-πλατφόρμα έχει εξαγγελθεί τουλάχιστον τρεις φορές. Τελευταία φορά θυμάμαι ήταν να ξεκινήσει τον Ιούνιο. Για ποιο έτος μιλάμε τελικά; Ακόμα δε το Παιδαγωγικό στέλνει μηνύματα για να δώσουμε υλικό. Προφανώς δεν υπάρχει και τρελή προσφορά…

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών κρίνεται απαραίτητη, ώστε ο εξοπλισμός να μην καταλήξει… παιχνίδι για τους μαθητές.

Μπορεί απλά να πάει στις αποθήκες ή να τον χρησιμοποιούν μόνο κάτι “γιαπωνέζοι”που ακόμη ελπίζουν ότι κάτι θα γίνει στη δημόσια εκπαίδευση. Και αυτό θα συμβεί όταν κατανοήσουν ότι θα πρέπει να στήσουν τη διδασκαλία τους σε πρόγραμμα του κάθε χάρτη. Γιατί έτοιμα πακέτα δεν υπάρχουν τώρα ετοιμάζονται, αν ετοιμάζονται για κάποιες ειδικότητες.

Κάτι τέτοιο συνέβη σε πολλές περιπτώσεις με τους περίπου 120.000 μαθητές της Α΄ Λυκείου, οι οποίοι τον Σεπτέμβριο του 2009 πήραν δωρεάν λάπτοπ. Τα 13χρονα για πρώτη φορά είχαν δικό τους λάπτοτ, και όχι τον παλιό οικογενειακό υπολογιστή, και το έριξαν στα παιχνίδια και τη -μέσω MSN- συνομιλία με τους φίλους τους!

Τουλάχιστον εξασκήθηκαν στο γραπτό λόγο. Δεν είναι κακό. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τον κόσμο μόνα τους. Αν περίμεναν από τους πολιτικούς μας…


Συγκεκριμένα, στα σχολεία θα δοθούν:

– Διαδραστικοί πίνακες και data-projectors, αρχικά στη Β΄ Γυμνασίου σε 1.250 σχολεία που υπέβαλαν σχετικό αίτημα και στη συνέχεια σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου σε 1.190 Γυμνάσια (60% του συνόλου) και τη ΣΤ΄ Δημοτικού 5.200 Δημοτικά (85%).

– Φορητό εργαστήριο Η/Υ (με 15 Η/Υ, ένα Wifi, 30 USB memory sticks, ερμάριο τροχήλατο) στα 800 ολοήμερα δημοτικά που λειτουργούν από φέτος σε πιλοτική βάση και όλα τα Γυμνάσια.

– Ηλεκτρονικός υπολογιστής σε 400 σχολεία σε απομακρυσμένες περιοχές.

Παράλληλα 1.300 σχολεία σε 57 δήμους θα αποκτήσουν ευρυζωνική σύνδεση. Ηδη το 40% των σχολείων έχουν δική τους ιστοσελίδα – εκτιμάται, βέβαια, ότι το 10-15% των ιστοσελίδων είναι ενεργές, ενώ ενεργή ιστοσελίδα έχουν το 1,4% των δασκάλων και το 3,7% των καθηγητών.

Ως προς το εκπαιδευτικό περιεχόμενο, όλα τα βιβλία θα είναι διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή και εμπλουτισμένα με πρόσθετο υλικό (animations, videos κ.ά.). Επίσης, θα υπάρχουν σχέδια μαθημάτων για κάθε ενότητα και ψηφιακό υλικό (π.χ. φωτογραφίες, βίντεο, εκπαιδευτικά παιχνίδια) αντιστοιχισμένο ανά ενότητα μαθημάτων από ψηφιακά αρχεία (ΕΡΤ, Γενικά Αρχεία Κράτους, βιβλιοθήκες, μουσεία). Με την ψηφιακή πλατφόρμα θα δοθεί η δυνατότητα από το σπίτι, ο μεν μαθητής να εμπεδώσει την ύλη, ο δε γονιός να ενημερώνεται για την πρόοδο του παιδιού. Για την υλοποίηση του «ψηφιακού σχολείου» θα διατεθούν 575 εκατ. ευρώ από το ευρωπαϊκά κονδύλια (ΕΣΠΑ). Τέλος, 815 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το υπ. Παιδείας για την αναβάθμιση της σχολικής στέγης.

Φροντιστήριο oline

Το «ψηφιακό σχολείο» έχει ειδικές λειτουργίες που αφορούν τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου οι οποίοι θα μετέχουν στις Πανελλαδικές Eξετάσεις για μία θέση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας θα οργανωθεί ηλεκτρονικό κατ’ οίκον «κρατικό φροντιστήριο» με βιντεοσκοπημένες πρότυπες παραδόσεις μαθημάτων, παρουσίαση σημειώσεων, επαναληπτικά τεστ και ασκήσεις στα πρότυπα των θεμάτων των Πανελλαδικών Eξετάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», αρχικά θα ψηφιοποιηθούν τα πιο δύσκολα μαθήματα των Πανελλαδικών (από τα μαθήματα γενικής παιδείας τα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής και η Βιολογία -πρόκειται για τα σημερινά μαθήματα Γενικής Παιδείας- και από τα μαθήματα κατεύθυνσης τα Αρχαία Ελληνικά, η Φυσική και τα Μαθηματικά – πρόκειται για τα σημερινά μαθήματα κατεύθυνσης).

Επίσης, σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο θα οργανωθεί μηχανισμός help – desk που θα απαντά στις ερωτήσεις των μαθητών.

Να που θα διατεθούν οι υπεράριθμοι…

Οι ενδιαφερόμενοι μαθητές θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση εγγραφής για την παρακολούθηση των μαθημάτων του «ψηφιακού φροντιστηρίου».

«Στοιχίζει 100 φορές λιγότερο από τα κρατικά φροντιστήρια (ενισχυτική διδασκαλία). Ενα παιδί σε κάποιο νησί θα μπορεί να παρακολουθήσει ξανά τη διδασκαλία ενός κεφαλαίου και να κάνει όσες ερωτήσεις θέλει μέσω του μηχανισμού help – desk», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας.

Comments 0 σχόλια »

Εξαιρετικά αφιερωμένο στο υπουργείο μας που οργανώνει τέτοια σόου.

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων