Αρχείο για 20 Οκτωβρίου, 2010

Στα πλαίσια του project “Στο μυαλό του Διονυσίου Σολωμού” ο Νίκος Κουρής μας χάρισε μία ανάγνωση του Κρητικού του Σολωμού.

Ελπίζουμε οι μαθητές της Γ΄Λυκείου να την απολαύσουν και να παραμερίσουν για λίγο την κακοποίηση του ποιήματος από την ανάλυση στην οποία το υποβάλουμε.

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Ενημερωτικές δράσεις για την Ανοικτή Πρόσβαση στη γνώση πραγματοποιεί το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), από 18 έως 22 Οκτωβρίου 2010, στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Βασ. Κωνσταντίνου 48). Οι δράσεις εντάσσονται στη Διεθνή Εβδομάδα Ανοικτής Πρόσβασης, η οποία διεξάγεται και φέτος σε όλο τον κόσμο με τη συμμετοχή εκατοντάδων ακαδημαϊκών και ερευνητικών φορέων.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τα οφέλη της Ανοικτής Πρόσβασης, τους τρόπους που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτήν, καθώς και για τα ηλεκτρονικά αποθετήρια και επιστημονικά περιοδικά που αναπτύσσει το ΕΚΤ για την ελεύθερη διαδικτυακή πρόσβαση στην επιστημονική γνώση.

Οι δράσεις του ΕΚΤ στο πλαίσιο της Εβδομάδας Ανοικτής Πρόσβασης, περιλαμβάνουν τρεις άξονες ενημέρωσης:

α) Μάθε: Ενημερωτικό υλικό για την Ανοικτή Πρόσβαση (ΑΠ) και τις σχετικές υποδομές και πρωτοβουλίες του ΕΚΤ θα διατίθεται σε κάθε ενδιαφερόμενο. Οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεναγηθούν διαδικτυακά σε sites ΑΠ, στο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης Επιστήμης και Τεχνολογίας “Κ.Θ. Δημαράς” (ώρες λειτουργίες: 08.30-20.00).

β) Aκου: Ειδικές 15λεπτες ενημερωτικές παρουσιάσεις για την ΑΠ θα πραγματοποιούνται στο Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης, καθημερινά στις 11.00 και στις 14.00.

γ) Ρώτα: Προσωπικό του ΕΚΤ θα είναι στη διάθεση του κοινού, για να παρέχει περαιτέρω πληροφόρηση και να απαντάει σε ερωτήματα που αφορούν την ΑΠ.

Σημειώνεται ότι στον ισόγειο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, όπου βρίσκονται η Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας “Κ.Θ. Δημαράς” και το Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο του ΕΚΤ, λειτουργεί δωρεάν ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο WiFi που επιτρέπει την πρόσβαση των επισκεπτών στο Διαδίκτυο και στο περιεχόμενο της Ψηφιακής Βιβλιοθήκης του ΕΚΤ

Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ανοικτή Πρόσβαση

Με στόχο την ενίσχυση της εθνικής υποδομής για την έρευνα και την ελεύθερη διάθεση περιεχομένου επιστήμης και πολιτισμού, το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και αναπτύσσει υποδομές Ανοικτής Πρόσβασης, προωθώντας το έργο της ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας σε όσο το δυνατόν ευρύτερο κοινό.

Tο ΕΚΤ έχει αναπτύξει, μέχρι σήμερα, 4 αποθετήρια:

-το Εθνικό Αρχείο Διδακτορικών Διατριβών (phdtheses.ekt.gr), με 20.534 διατριβές (14.455 διατριβές με πλήρες κειμένο)

-το Αποθετήριο Ήλιος του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών(helios-eie.ekt.gr), με 4.300 τεκμήρια (δημοσιεύσεις/άρθρα σε διεθνή και ελληνικά περιοδικά, εργασίες ερευνητών, πρακτικά συνεδρίων, βιβλία, ερευνητικά αποτελέσματα, εκπαιδευτικό υλικό, αρχεία ήχου και εικόνας, σε όλους τους επιστημονικούς τομείς) (1.500 τεκμήρια με πλήρες περιεχόμενο)

-το Αποθετήριο Πανδέκτης (pandektis.ekt.gr ), με 40.000 τεκμήρια (προσωπογραφίες, χάρτες, εραλδικά μνημεία, επιγραφές, μοναστηριακά αρχεία κ.λπ.) σε 11 ψηφιακές συλλογές ιστορίας και πολιτισμού (25.000 με πλήρες περιεχόμενο)

-το Αποθετήριο της Ζωφόρου του Παρθενώνα (repository.parthenonfrieze.gr), με φωτογραφίες όλων των σωζόμενων λίθων της ζωφόρου, εκπαιδευτικά έντυπα και παιχνίδια, το οποίο συμπληρώνει τον δικτυακό τόπο www.parthenonfrieze.gr της ψηφιακής αναπαράστασης της ζωφόρου.

Το περιεχόμενο των Αποθετηρίων Πανδέκτης και Ζωφόρος του Παρθενώνα παρέχεται στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Europeana, την οποία το ΕΚΤ εμπλουτίζει με ελληνικό ψηφιακό πολιτιστικό περιεχόμενο.

Το EKT έχει αναπτύξει πέντε ηλεκτρονικά επιστημονικά περιοδικά ΑΠ, με 673 άρθρα μέχρι σήμερα (568 άρθρα με πλήρες κείμενο), τα οποία εκδίδουν τα ινστιτούτα ανθρωπιστικών σπουδών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών: Βυζαντινά Σύμμεικτα, Τεκμήρια, The Historical Review/La Revue Historique, Τετράδια Εργασίας ΙΝΕ/ΕΙΕ, Ενημερωτικό Δελτίο ΙΝΕ/ΕΙΕ.

Επιπλέον, το ΕΚΤ υποστηρίζει την Ανοικτή Πρόσβαση με δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, όπως είναι η ανάπτυξη και διατήρηση του ελληνικού δικτυακού τόπου για την ΑΠ www.openaccess.gr και του blog www.openaccess.gr/blog. Ακόμη, το ΕΚΤ είναι το Εθνικό Κέντρο ΑΠ στο ευρωπαϊκό έργο OPENAIRE (www.openaire.eu), το οποίο θα παρέχει πρόσβαση στα ερευνητικά αποτελέσματα του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ.

Διεθνής Εβδομάδα Aνοικτής Πρόσβασης στη γνώση: Ενημερωτικές Δράσεις του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης

Comments 0 σχόλια »

Το ασύρματο δίκτυο (wi-fi) του επιτραπέζιου ή φορητού υπολογιστή μας μπορεί πανεύκολα να πέσει θύμα κακόβουλων απατεώνων μέσα σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που είδε πριν από λίγες ημέρες το φως της δημοσιότητας.

Αναλυτές της εταιρείας CΡΡ, η οποία ασχολείται μετην ασφάλεια στο Διαδίκτυο, διεπίστωσαν ύστερα από έρευνα σε 40.000 ασύρματα δίκτυα σε έξι μεγάλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου ότι σχεδόν τα μισά δεν πληρούσαν βασικούς κανόνες προστασίας και ασφάλειας. Επίσης, σχεδόν το 25% των δικτύων αυτών (9.249) δεν διέθεταν κωδικούς ασφαλείας και πρόσθετα password. Με άλλα λόγια ήταν «ξεκλείδωτα», ανοιχτές πύλες για τις ορέξεις των χάκερ.

Κι όμως: το 82% των συνδρομητών θεωρεί ότι είναι απολύτως ασφαλή απέναντι σε ενδεχόμενες ψηφιακές επιθέσεις. Σχεδόν ο ένας στους πέντε χρήστες ασύρματων δικτύων (16%) ισχυρίζεται ότι χρησιμοποιεί τακτικά δημόσιο wi-fi.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Μάικλ Λιντς, ένας επιδέξιος χάκερ είναι ικανός να κλέψει ως και 350 προσωπικούς κωδικούς και password προσωπικών δεδομένων (για παράδειγμα, πιστωτικών καρτών ή στοιχείων ebanking) μέσα σε μόλις μία ώρα! Η μελέτη έδειξε επίσης ότι σχεδόν 200 άτομα κάθε ώρα στη Βρετανία αφήνουν ξεκλείδωτο και εκτεθειμένο το ασύρματο δίκτυο του υπολογιστή τους. «Ενθαρρύνουμε όλους τους κατόχους ασύρματων δικτύων wi-fi να θυμούνται ότι οποιαδήποτε πληροφορία μοιράζονται σε δημόσια δίκτυα μπορεί εύκολα να εντοπιστεί και να υποκλαπεί από χάκερ» τονίζει ο κ. Λιντς, προσθέτοντας ότι «η συγκεκριμένη έρευνα μας άνοιξε τα μάτια όσον αφορά τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν στα δημόσια ασύρματα δίκτυα».

«Νομίζουμε ότι ένας χάκερ είναι συνήθως ένας τύπος που δουλεύει περικυκλωμένος από πολλά κομπιούτερ» επισημαίνει με τη σειρά του ο πρόεδρος της εταιρείας και παλιός «πειρατής» Τζέισον Χαρτ, συμπληρώνοντας ότι «στην πραγματικότητα ένας χάκερ πλέον μπορεί να εισβάλει όπου θέλει με τη βοήθεια ενός απλού φορητού υπολογιστή και της επιδεξιότητάς του».

Σήμερα υπάρχουν τρεις τύποι κρυπτογράφησης ασύρματου δικτύου: η προστατευμένη πρόσβαση wi-fi (WΡΑ και WΡΑ2), η εμπιστευτικότητα αντίστοιχη με ενσύρματο δίκτυο (WΕΡ) και η κρυπτογράφηση τύπου 802.1x, που χρησιμοποιείται συνήθως για εταιρικά δίκτυα. Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι η κρυπτογράφηση τύπου WΕΡ κρίνεται ανασφαλής και για τον λόγο αυτόν πρέπει να χρησιμοποιείται κρυπτογράφηση WΡΑ/WΡΑ2με κωδικό τουλάχιστον 20 τυχαίων αλφαριθμητικών χαρακτήρων (αριθμοί, πεζά και κεφαλαία γράμματα), ενώ για μέγιστη ασφάλεια συνίσταται password 63 χαρακτήρων!

Οσο για τα δημόσια δίκτυα ασύρματης πρόσβασης (τα γνωστά «Ηotspots» σε καφετέριες ή καταστήματα), η πρόσβαση δεν μπορεί να προστατευθεί μέσω κρυπτογράφησης και για τον λόγο αυτόν οι χρήστες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να χρησιμοποιούν πάντα κρυπτογραφημένες υπηρεσίες, εφόσον μεταφέρουν κρίσιμα στοιχεία, όπως κωδικούς ασφάλειας, προσωπικά και οικονομικά δεδομένα.

Επιτυχία 96% στο ηλεκτρονικό… ριφιφί
Ο Νταγκ Τίγκαρ και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ στην Καλιφόρνια απέδειξαν ότι είναι δυνατόν, με ακρίβεια ως και 96%, ένας επιδέξιος χάκερ να προβεί σε μια ακουστική υποκλοπή των πλήκτρων που πατάμε, μέσω ενός ειδικού λογισμικού που καταγράφει και «μεταφράζει» τα κλικ. Κάθε πλήκτρο παράγει έναν δικό του χαρακτηριστικό ήχο, ανάλογα με τη θέση του στο πληκτρολόγιο, τη δύναμη και τη θέση του χεριού αυτού που πληκτρολογεί και το είδος του χρησιμοποιούμενου πληκτρολογίου. Οι ερευνητές απέδειξαν ότι με τη βοήθεια ειδικών προγραμμάτων είναι δυνατόν να υποκλαπεί κάθε είδος password.

tovima.gr

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων