Ηταν όλοι τους εκεί. Ανθρωποι της τεχνολογίας, των κοινωνικών δικτύων, της επικοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, για πρώτη φορά στον ίδιο χώρο. Οχι, δεν αναφερόμαστε στους ομιλητές του TEDxAcademy. Πρωταγωνιστής της χθεσινής εκδήλωσης, του πρώτου TED event που διοργανώθηκε στην Ελλάδα, αυτής της μη κερδοσκοπικής συνάντησης «μυαλών» για την παραγωγή και διάδοση νέων, καινοτόμων ιδεών, ήταν… το κοινό. Τόσο εκείνοι που είχαν την τύχη να βρεθούν στο Μουσείο Μπενάκη όσο και εκείνοι που παρακολούθησαν την εκδήλωση από τη ζωντανή αναμετάδοση μέσω Ιντερνετ, σχολιάζοντας στον ειδικό «χώρο» που είχε δημιουργηθεί στο twitter. Η είδηση για το πρώτο «TED» που διοργανώνεται στη χώρα και μάλιστα με το «καυτό» θέμα «ένα νέο όραμα για την Ελλάδα» είχε κυκλοφορήσει ευρέως, χάρη στους συμβούλους επικοινωνίας της διοργάνωσης που, όπως όλοι σε αυτό το πρότζεκτ, συμμετείχαν εθελοντικά. Το ενδιαφέρον όσο πλησίαζαν οι μέρες φούντωνε, το ίδιο και η απογοήτευση: η εκδήλωση είναι sold out, ενημέρωναν οι διοργανωτές, τονίζοντας ότι κάθε ενδιαφερόμενος έπρεπε να ακολουθήσει την ίδια διαδικασία εγγραφής και σε περίπτωση έγκρισης της αίτησης, να αγοράσει το εισιτήριό του (30 ευρώ). Ομως ακόμα και αυτή η εναγώνια αναζήτηση θέσης ήταν μέρος της «εμπειρίας TED».
Τόπος με ιδιαιτερότητες
Κάπως έτσι, πάντως, κανείς δεν ήταν «τυχαία» χθες εκεί. Γι’ αυτό και η διοργάνωση είχε φροντίσει να «κακομάθει» τους συμμετέχοντες διευκολύνοντάς τους στα πάντα και κυρίως τηρώντας τα ωράρια (εντάξει, σχεδόν). Αλλωστε, όπως τονίστηκε από τους περισσότερους ομιλητές, εδώ είναι Ελλάδα, τόπος με ιδιαιτερότητες. «Ιδιαίτερο», αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι για να εισπράξει το ελληνικό κράτος τα 80 ευρώ μιας κλήσης για παρκάρισμα, ξοδεύει 200 ευρώ λόγω της γραφειοκρατίας, όπως είπε ο Κ. Μάλλιος, στέλεχος της Μicrosoft. «Η τεχνολογία μπορεί να μας ξεκολλήσει», τόνισε. «Αλλά θα πρέπει να αρχίσουμε να λέμε περισσότερα ναι και λιγότερα όχι». Μήπως δεν είναι ιδιαιτερότητα ότι… καθαρίζουμε ξανά και ξανά το σπίτι μας, αλλά πετάμε τα σκουπίδια στον δρόμο, όπως παρατήρησε ο Στ. Ράμφος; «Δομικό μας χαρακτηριστικό η μερικότητα», είπε. «Οπως και το γεγονός ότι εάν έρθει κάποιος στο όνειρό μας και μας πει ότι πρέπει να στραφούμε στο… στάρι, η πειθαρχία στο ΔΝΤ θα πάει περίπατο. Ομως είμαστε στη φάση της τελικής κατακλείδας των μεγάλων μύθων, όπως η Μεγάλη Ιδέα ή η Ευρωπαϊκή Ιδέα. Για πρώτη φορά θα κοιταχτούμε κατάματα», ήταν η αισιόδοξη πρόβλεψή του. Αυτό πάντως έπραξε ο Αρ. Δοξιάδης, επιχειρηματίας και κοινωνικός επιστήμων, λέγοντας ότι «για να αλλάξουν τα πράγματα θα πρέπει το 10-20% του εργατικού δυναμικού να… αλλάξει δουλειά», κατευθυνόμενο σε πιο ανταγωνιστικούς, εξωστρεφείς κλάδους. «Αλλά να μην τους υποτιμήσουμε όταν έρθει η ώρα», πρόσθεσε. «Θα είναι οι μικροί επιχειρηματίες που θα μας ξελασπώσουν».
Η ομιλία του π. Αντ. Παπανικολάου, ιδρυτή της Κιβωτού του Κόσμου, οργάνωσης που βοηθά άπορα παιδιά και εφήβους, συγκίνησε εντός και εκτός αιθούσης. Οπως είπε η επικεφαλής της διοργάνωσης κ. Νίκη Συροπούλου, «αυτός ο άνθρωπος έκανε τόσα, αλίμονο εάν δεν μπορούμε να κάνουμε ένα TED!».
Σε πλήρη αναδιάρθρωση του λυκείου από την επόμενη χρονιά προχωράει το υπουργείο Παιδείας. Το πρόγραμμα της νέας Α΄ Λυκείου, το οποίο παρουσιάζει η «Κ», περιλαμβάνει 24 ώρες υποχρεωτικών μαθημάτων, 10 ώρες μαθημάτων επιλογής από τέσσερα θεματικά «καλάθια» και δύο κοινωνικών δραστηριοτήτων.
Ηδη, πάντως, το πρόγραμμα της Β΄ και Γ΄ Λυκείου, που παρουσίασε η «Κ» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου 2 Οκτωβρίου, άνοιξε τον διάλογο, προκαλώντας ταυτόχρονα εντονότατες αντιδράσεις από τους εκπαιδευτικούς κλάδους που διδάσκουν μαθήματα των Θετικών Eπιστημών, Πληροφορική, Iστορία και Bιολογία. Ειδικότερα, το πρόγραμμα της Α΄ Λυκείου που θα εφαρμοσθεί από το σχολικό έτος 2011 – 2012 διαρθρώνεται ως εξής:
– Μεταξύ των υποχρεωτικών μαθημάτων (όπως παρουσιάζονται και στον πίνακα) δίνεται βάρος στα Aγγλικά και στη Γυμναστική (από τρεις ώρες). Ταυτόχρονα, διατηρείται η διδασκαλία της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, της Ιστορίας, των Μαθηματικών, της Φυσικής και της Χημείας.
– Οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν μαθήματα από τέσσερις θεματικές ομάδες: Αρχαιογνωσία, Ανθρωπιστικές και Kοινωνικές Eπιστήμες, Τέχνη και Πολιτισμό, Ξένες Γλώσσες.
– Υπάρχουν και δύο ώρες για δραστηριότητες των μαθητών σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα.
Εκτός από την προσθήκη του δίωρου για κοινωνικά / περιβαλλοντικά θέματα, οι διαφορές στο σχέδιο της νέας Α΄ Λυκείου σε σχέση με τη δομή της σημερινής Α΄ Λυκείου είναι οι εξής:
– Οι ώρες των υποχρεωτικών μαθημάτων μειώνονται από 32 σε 24, ενώ αυξάνονται εκείνες των μαθημάτων επιλογής από 2 σε 10 και σε αυτά προστίθενται νέα μαθήματα (Αρχαίοι Ελληνες Φιλόσοφοι, Ιστορία της Tέχνης, Κοινωνιολογία κ. ά.).
– Στα υποχρεωτικά μαθήματα δεν περιλαμβάνονται οι Αρχές Οικονομίας, η Τεχνολογία και ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός. Τα δύο πρώτα γίνονται μαθήματα επιλογής.
Το σχέδιο αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις, κυρίως από κλάδους εκπαιδευτικών στα μαθήματα των οποίων υπάρχει μείωση ωρών.
Ηδη, ανάλογες αντιδράσεις προκάλεσε η δημοσιοποίηση του σχεδίου για τη Β΄ και τη Γ΄ Λυκείου. «Μας εξέπληξε που ο σχεδιασμός δεν έγινε σε συνεργασία με τις επιστημονικές ενώσεις των εκπαιδευτικών», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Eνωσης Φιλολόγων κ. Αναστάσιος Στέφος.
Τρεις προτάσεις
«Το σχέδιο υποβαθμίζει τα μαθήματα των Θετικών Eπιστημών. Είμαστε σε συνεννόηση με την Ενωση Φυσικών. Ηδη επεξεργαζόμαστε τρεις προτάσεις για τη νέα δομή του λυκείου», ανέφερε χθες στην «Κ» το μέλος της Ενωσης Ελλήνων Χημικών κ. Φιλένια Σιδέρη. «Το νέο σχολείο υποβαθμίζει τις βιοεπιστήμες, σε μία εποχή που καθορίζεται από τις εξελίξεις των βιοεπιστημών (π. χ. εφαρμογές περιβάλλοντος, μεταλλαγμένα, DNA κ. ά.)», συμπλήρωσε στην «Κ» ο υπεύθυνος Παιδείας της Πανελλήνιας Ενωσης Βιοεπιστημόνων κ. Ανδρέας Ζοάνος.
«Η Πανελλήνια Eνωση Καθηγητών Πληροφορικής θεωρεί ότι το σχέδιο αυτό βρίσκεται έξω και πέρα από κάθε λογική και σε πλήρη δυσαρμονία με τη φιλοσοφία που επαγγέλλονται κινήσεις όπως η «ανοιχτή» ηλεκτρονική διακυβέρνηση ή οι δημόσιες διαβουλεύσεις στο Διαδίκτυο (opengov). Στην εποχή που όλοι ευαγγελίζονται τη μετάβαση από την Kοινωνία της Πληροφορίας – Γνώσης, κι ενώ επί μία δεκαετία και πλέον διδάσκεται η Πληροφορική στο Λύκειο, το υπουργείο επιλέγει την ολοκληρωτική κατάργηση της διδασκαλίας της», σχολίασε, μεταξύ άλλων, η Eνωση Kαθηγητών Πληροφορικής.
Προβλέπεται μία ενδιαφέρουσα χρονιά…Πρώτα θα φαγωθούμε μεταξύ μας διαγκωνιζόμενοι για τις ώρες. Μετά το ΥΠΔΒΜΘ θα υποχωρήσει στις ισχυρότερες πιέσεις των διαφόρων ειδικοτήτων κι έτοιμος ο αχταρμάς.
O Πάσχος Μανδραβέλης δημοσίευσε στην Καθημερινή το άρθρο “Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο των εκπαιδευτικών”. Το πιο ενδιαφέρον είναι ο σχολιασμός που έχει προκαλέσει και τον οποίο σας καλώ να διαβάσετε με προσοχή.
Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο πριν την πλήρη απαξίωση. Οι συνδικαλιστές και οι διάφοροι συνάδελφοι που υπηρετούν το νόμο της αδράνειας έχουν συμπαρασύρει τον κλάδο σε μία δίνη απαξίωσης.
Δυστυχώς η κοινή γνώμη φαίνεται να έχει διαμορφωμένη άποψη. Κι έχω κι εγώ να καταθέσω απορίες: Συνάδελφος με προβλήματα υγείας -που παρουσιάζονται καθ ‘υπερβολήν στο σύλλογο- κρίνεται ακατάλληλος για διδακτικό έργο. Υπάρχει στη διεθνή βιβλιογραφία ασθένεια που τον εμποδίζει να προσφέρει την ελάχιστη γραφική εργασία στο διάστημα 8-2 κι εμφανίζεται -όποτε εμφανίζεται-μόνο τις μεταμεσημβρινές ώρες;
Μερικοί επιμένουν να προκαλούν με τη συμπεριφορά τους αλλά η οργή ξεχειλίζει.
Διαστάσεις φαινομένου αρκετά επιζήμιου για τους συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας έχει αποκτήσει το θέμα των SΜS υψηλής χρέωσης, τα οποία «φουσκώνουν» τους λογαριασμούς με αρκετά ευρώ. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι στο τελευταίο εξάμηνο έχουν γίνει περισσότερες από 1.300 καταγγελίες στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σύμφωνα με τον προϊστάμενό της κ. Μ.Σφακιανάκη, και άλλες τόσες στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), είναι εύκολο να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια «μπίζνα» εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία ενθυλακώνουν εταιρείες τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Οι δύο ανεξάρτητες Αρχές βρίσκονται ήδη σε στενή συνεργασία προκειμένου να βρεθεί λύση και να επιβληθούν πρόστιμα σε βάρος των εταιρειών.
Οι εταιρείες χρησιμοποιούν παραπλανητικό τρόπο για να «παγιδεύσουν» ανυποψίαστους «σέρφερ» του Διαδικτύου ή ακόμη και τηλεθεατές. Ο τρόπος είναι απλός: καθώς ο χρήστης βρίσκεται σε κάποια ιστοσελίδα του Ιnternet διαβάζει είτε σε κάποιον ειδικό χώρο είτε σε κάποιο «παράθυρο» που ανοίγει ένα μήνυμα του τύπου «Πόσο είναι το ΙQ σου;», «Πόσο θα ζήσεις;», « Πόσο σε αγαπάει ο/η σύντροφός σου;», «Κάνε το κουίζ και κέρδισε μια Πόρσε» κτλ.
Ο χρήστης, είτε από απλή περιέργεια είτε από ενδιαφέρον, κάνει το τεστ. Στη συνέχεια, σε άλλο πεδίο τού ζητείται να συμπληρώσει τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου ώστε να του σταλούν τα αποτελέσματα του τεστ με SΜS. Σε περίπτωση που πληκτρολογήσει τον αριθμό και πατήσει ΟΚ, αυτομάτως εγγράφεται συνδρομητής στη συγκεκριμένη υπηρεσία, η οποία μπορεί με μια χρέωση ανά SΜS να του στέλνει περιεχόμενο, όπως wallpapers, ringtones, παιχνίδια κτλ. Η υπηρεσία αυτή λει τουργεί με μηνιαία συνδρομή την οποία ο χρήστης του κινητού την πληρώνει μέσω τριών-τεσσάρων SΜS υψηλής χρέωσης (1,68 ευρώ, περίπου, συν ΦΠΑ ανά μήνυμα) και στη συνέχεια χρεώνεται για ό,τι περιεχόμενο θελήσει να αγοράσει.
Συνδρομητές που «παγιδεύονται» πληρώνουν την πρώτη συνδρομή στον επόμενο λογαριασμό, αλλά μόλις τον δουν καταλαβαίνουν το λάθος τους και αποφασίζουν να διακόψουν την εγγραφή τους. Τότε, αφού ύστερα από πολύ ψάξιμο στο Διαδίκτυο εντοπίσουν το τηλέφωνο της εταιρείας, έρχονται αντιμέτωποι με μηνύματα αυτόματου τηλεφωνητή που τους προτρέπει να στείλουν email. Ωσπου να σταλεί και να παραληφθεί το μήνυμα και ώσπου να σταματήσουν τα εισερχόμενα SΜS, περνάει αρκετός χρόνος, σε όφελος βέβαια των εταιρειών οι οποίες στην πλειονότητά τους είναι «φαντάσματα» αφού πέραν μιας διεύθυνσης e-mail και ενός σταθερού τηλεφωνικού αριθμού δεν υπάρχει άλλο στοιχείο για αυτές.
Εκτός από το Διαδίκτυο, ακόμη ένας τρόπος είναι μέσω τηλεόρασης, όπου εκεί ο θεατής προτρέπεται να στείλει ένα SΜS προς έναν πενταψήφιο αριθμό τύπου 54ΧΧΧ. Από εκεί και μετά η συνέχεια είναι γνωστή.
Ο Σύλλογος Ολιστικής Αρχιτεκτονικής (ΣΟΛΑΡ) «τόλμησε» να εκδώσει ένα περιοδικό που όμως δεν έχει στις σελίδες του φωτογραφίες από το σαλόνι και την τουαλέτα του ενός και του άλλου επιτυχημένου που έχτισε στα Βου Που (βόρεια προάστια). Οδηγός όσων γράφουν εντελώς εθελοντικά και μακριά από αμοιβές και… αντιπαροχές είναι η σκέψη του Αριστοτέλη. «Το Ολον είναι περισσότερο από το άθροισμα των επί μέρους στοιχείων» όπως γράφει στα «Μετά τα Φυσικά» και οι αρθρογράφοι είναι στρατευμένοι κάτω από την ιδέα ότι «ακόμη και ένα κτίριο “δοχείο σκεπαστικό χρημάτων και σωμάτων” μπορεί, αν το αντιμετωπίσουμε ολιστικά, να μας οδηγήσει στη Γνώση». Γνώση για το πώς μπορούμε να φτιάξουμε έναν «οίκο», όχι απλώς ένα σπίτι-αποτέλεσμα εν ψυχρώ λογαριασμών, που να το χαιρόμαστε ενώ δεν αποβαίνει σε βάρος των γειτόνων και της κοινωνίας γενικότερα. Γι΄ αυτό υπάρχουν άρθρα σχετικά με το πώς μπορούμε να ανακυκλώσουμε τα «μπάζα» μιας οικοδομής, παθητικά ηλιακά συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας, γεωθερμική ενέργεια σε κατοικίες, ένα κείμενο για τη Γεωβιολογία, δηλαδή την «ιατρική» της κατοικίας και την έκτη αίσθηση που χάθηκε, ένα εκτεταμένο άρθρο για την εξοικονόμηση ενέργειας και αρκετή ακόμη πρωτότυπηεπιστημονική ύλη. Είναι ένα περιοδικό που διαβάζονται ακόμη και οι διαφημίσεις του.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.ΕντάξειΔιαβάστε περισσότεραΜη αποδοχή