wikiweb Ο όρος «Wikinomics» προέρχεται από τη σύνθεση των «οικονομία» και «wikipedia» («Βικιπαίδεια» στα ελληνικά). Η αλήθεια είναι ότι επιχειρήθηκε πολλάκις η συμμετοχική οικονομία κατά το παρελθόν. Ο κολεκτιβισμός όμως δεν ήταν προϊόν ελεύθερης βούλησης των ατόμων (πλην ορισμένων μικρών πρωτοβουλιών), αλλά επιχειρήθηκε να επιβληθεί από τα πάνω. Η συμμετοχή στα «wikinomics» είναι εθελοντική και γι? αυτό ίσως είναι παραγωγική. Το κίνητρο όλων αυτών που προσφέρουν τις μικρές ιδέες για τη βελτίωση των προϊόντων, ή τη συγγραφή λημμάτων δεν είναι μόνο οικονομικό. Είναι και η αναγνώριση στην κοινότητα που συμμετέχουν.

Το κλειδί όμως για την ανάπτυξη και διεύρυνση αυτού του συμμετοχικού μοντέλου είναι η τεχνολογία, ειδικά οι προσωπικοί υπολογιστές και το Διαδίκτυο.  Η συνεργατική οικονομία αποκεντρώνει και τον έλεγχο ποιότητας των προϊόντων της. Λειτουργεί περίπου, όπως η εξέλιξη των ειδών στη βιολογία. Τα καλά χαρακτηριστικά διώχνουν τα κακά. Ακόμη κι όταν μπαίνουν λάθος λήμματα υπάρχουν μυριάδες να τα διορθώσουν. Μια κακή εφαρμογή στα προγράμματα ανοιχτού κώδικα πεθαίνει διά της αχρησίας. Επιβιώνουν μόνο τα ικανά, όσα δηλαδή είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες των χρηστών. Αυτό κανείς κεντρικός σχεδιασμός κάποιας εταιρείας δεν μπορεί να το επιτύχει, ακριβώς για τον ίδιο λόγο που απέτυχαν οι κεντρικά σχεδιαζόμενες οικονομίες. Δεν μπορούσαν να έχουν και να επεξεργαστούν τα δισεκατομμύρια ψήγματα πληροφορίας που απαιτούνται για τη λήψη των αποφάσεων.

Το κίνημα του ανοιχτού κώδικα είναι ο πλέον αναπτυσσόμενος τομέας της πληροφορικής σήμερα. Βασίζεται στην «οικονομία της συνεργασίας». Κάποιος φτιάχνει ένα πρόγραμμα, ανοιχτό σε μετατροπές. Το ρίχνει ελεύθερο στο Διαδίκτυο και διάφοροι προσθέτουν λειτουργίες και το βελτιώνουν. Λιθαράκι, λιθαράκι, τα προγράμματα γίνονται καλύτερα από εκείνα των εταιρειών. Η συλλογική επεξεργασία δημιουργεί καινοτομία πολύ μεγαλύτερη, απ? όση δημιουργούν τα ερευνητικά κέντρα των εταιρειών γιατί ?αν μη τι άλλο? περισσότερα μυαλά λύνουν τα ίδια προβλήματα και δημιουργούν νέες ιδέες.

 Άρθρο του Πάσχου Μανδραβέλη στην Κ

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων