Αρχείο για 6 Αυγούστου, 2010

Με την Καμπάνα της Ειρήνης να χτυπά συμβολικά στις 8.15 το πρωί, την ώρα που το Εnola Gay έριξε την ατομική βόμβα στις 6 Αυγούστου 1945, άρχισαν στη Χιροσίμα οι εκδηλώσεις για την 65η επέτειο από την πυρηνική τραγωδία στην ιαπωνική πόλη. Το «παρών» στην τελετή έδωσαν για πρώτη φορά ο αμερικανός πρέσβης στην Ιαπωνία Τζον Ρους, αλλά και εκπρόσωποι των πυρηνικών δυνάμεων της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Στην τελετή μνήμης εκπροσωπήθηκαν συνολικά 74 χώρες. Η Κίνα που είχε εκπροσωπηθεί το 2008 από χαμηλόβαθμο αξιωματούχο, δεν συμμετείχε στις φετινές εκδηλώσεις. Στην τελετή παραβρέθηκε και ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν, ο πρώτος γ.γ. του ΟΗΕ που λαμβάνει μέρος. «Πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με στόχο να χτίσουμε έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά για τις επόμενες γενιές», δήλωσε ο αμερικανός διπλωμάτης. Η απόφαση της Ουάσιγκτον να στείλει εκπρόσωπο στην τελετή έγινε δεκτή με ικανοποίηση από την ιαπωνική κυβέρνηση.

Στο Πάρκο Ειρήνης, πάντως, όπου πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις, είχε συγκεντρωθεί ομάδα διαδηλωτών που εξέφρασαν τη διαφωνία τους για την αμερικανική παρουσία με το σύνθημα «ΗΠΑ πάρε τα πυρηνικά σου και γύρνα σπίτι σου». Ωστόσο, ο Μπαράκ Ομπάμα φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ιαπωνία και στο μουσείο του Πάρκου Ειρήνης πωλούνται μπλουζάκια με τη φωτογραφία του. Ο αμερικανός πρόεδρος είναι πιθανό να επισκεφθεί τη Χιροσίμα τον Νοέμβριο, αποδεχόμενος πρόσκληση του δήμαρχου της πόλης.

Τα Νέα

Comments 0 σχόλια »

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός Twitter δεν είναι απλώς κάποιος από τους αμέτρητους που μπορείτε να ακολουθήσετε. Είναι μια υπηρεσία που δημιουργεί για κάθε δικό της «follower» μια ηλεκτρονική εφημερίδα, η οποία φτιάχνεται σε πραγματικό χρόνο από τα δημοφιλέστερα tweets μεταξύ των επαφών του. Πρωτοσέλιδα είναι τα θέματα που αναρτούν και κάνουν retweet οι περισσότεροι φίλοι του (με αναφορά στο πόσοι και ποιοι είναι). Διατίθεται επίσης RSS με το ιστορικό των προηγούμενων «ειδήσεων», αλλά και ένδειξη ανοδικής τάσης όταν μια ανάρτηση αναδημοσιεύεται περισσότερο.

www.twitter.com/TwtTimes

ENET

Comments 0 σχόλια »

Οι φοιτητές και οι σπουδαστές θα παραλάβουν τα συγγράμματα από την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά με βάση το νέο σύστημα, με την ονομασία ΕΥΔΟΞΟΣ, που έχει οργανώσει το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) σε συνεργασία με τη Γραμματεία Ανώτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας. Η αλλαγή του συστήματος κρίθηκε απαραίτητη τόσο για την απλοποίηση των διαδικασιών επιλογής και διανομής των συγγραμμάτων, όσο και για την αποφυγή των παρατυπιών που παρουσιάζονταν όλα τα προηγούμενα χρόνια και επιχειρήθηκαν και ακόμη και φέτος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», σε τμήμα ΤΕΙ για ένα απλό μάθημα ορίστηκαν συγγράμματα 3.500 σελίδων, με προφανή στόχο να πάρουν κάποιοι τις… συνήθεις προμήθειες. Ο νόμος για τη λειτουργία των ΑΕΙ ορίζει ότι, στην περίπτωση που για ένα μάθημα προτείνονται περισσότερα του ενός συγγράμματα, η απόφαση πρέπει να αιτιολογείται από τη γενική συνέλευση του τμήματος πανεπιστημίου ή ΤΕΙ. Βέβαια, είναι εύκολη η καταχρηστική αξιοποίηση της αιτιολογημένης απόφασης, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις όπου για ένα μάθημα ορίστηκε υπερβολικός αριθμός συγγραμμάτων.

Καθημερινή

http://eudoxus.gr/

Comments 0 σχόλια »

The New York Times

Οταν η Ελίζα Καμαρότα επιστρέφει σπίτι από το σχολείο, πετάει την τσάντα της και αρπάζει την εφημερίδα. Ο Αντονι Αζουλάι επιλέγει τα άρθρα για το ποδόσφαιρο ή χαζεύει τα φωτογραφικά αφιερώματα. Και τα δύο παιδιά είναι δέκα χρόνων, θα φοιτήσουν στην πέμπτη δημοτικού και είναι συνδρομητές και μανιώδεις αναγνώστες μιας από τις πιο δημοφιλείς εφημερίδες στη Γαλλία. Η εφημερίδα («Η Καθημερινή μου») προσκαλεί δύο φορές την εβδομάδα τους αναγνώστες της να βοηθήσουν στην έκδοση του φύλλου, επιλέγοντας τα άρθρα που δημοσιεύονται εκτός της πρώτης σελίδας.

Στην τελευταία συνάντηση, η εκδότρια Καρολίν Αλ πρότεινε ένα άρθρο για ένα σχολείο στη Βρετανία που αγόρασε γεράκια για να απομακρύνει τους ενοχλητικούς γλάρους. Εναλλακτικά πρότεινε να δημοσιευθεί η είδηση ανεύρεσης των φιαλών σαμπάνιας που ο βασιλιάς Λουδοβίκος 16ος έστειλε στον τσάρο της Ρωσίας. Το σκάφος που τις μετέφερε βυθίστηκε στη Βαλτική και μόλις πριν από εβδομάδες, δύτες ανέσυραν στο ηλιακό φως το πολύτιμο φορτίο του. Ο ιδρυτής της Φρανσουά Ντιφούρ πρότεινε κάτι πιο χιουμοριστικό, που όμως δεν φάνηκε τόσο αστείο στα παιδιά.

Σε μια εποχή που πολλά παιδιά είναι εξαρτημένα από τα κομπιούτερ –και οι εφημερίδες νιώθουν την πίεση– η Mon Quotidien αποτελεί παραδοξότητα στο γαλλικό δημοσιογραφικό τοπίο.

Οι Γάλλοι διαβάζουν όλο και πιο λίγο εφημερίδες και στη χώρα πωλούνται τα μισά φύλλα από αυτά που πωλούνται στη Γερμανία ή στη Βρετανία. Μόνο το 10% της ηλικιακής ομάδας 15 έως 24 ετών διαβάζει μία αγορασμένη εφημερίδα, ενώ πριν από δέκα χρόνια το ποσοστό αυτό προσέγγιζε το 20%. Η γαλλική κυβέρνηση, μάλιστα, προσέφερε δωρεάν σε διακόσιες χιλιάδες νέους ετήσια συνδρομή σε κάποια εφημερίδα της επιλογής τους. Το πρόγραμμα γνώρισε τεράστια επιτυχία, αλλά τίποτα δεν υποδεικνύει ότι οι συμμετέχοντες θα εξακολουθήσουν να είναι συνδρομητές όταν θα κληθούν να πληρώσουν με δικά τους χρήματα τη συνδρομή.

Ο κύριος Ντιφούρ, ωστόσο, τόλμησε και στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μαζί με τους δύο συνεταίρους του, εξέδωσε μία καθημερινή εφημερίδα για μαθητές ηλικίας δέκα έως δεκατεσσάρων ετών. Το 1995 ξεκίνησε η έκδοση της Mon Quotidien με τεράστια επιτυχία. Την τρίτη χρονιά, η κυκλοφορία της άγγιξε τα 50.000 φύλλα. Αργότερα, ο ίδιος εκδότης προσέθεσε την Petit Quotidien για τις ηλικίες επτά έως δέκα ετών και την L’ Actu για αναγνωστικό κοινό 14 έως 17 χρόνων.

Αυτές οι νεανικές εφημερίδες κυκλοφορούν καθημερινά εκτός Κυριακής και είναι πλήρεις, με τις ειδήσεις και τις φωτογραφίες τους, ενώ έχουν γελοιογραφίες και σταυρόλεξα. Ο συνδυασμός του ποιοτικού περιεχομένου και του καλού μάρκετινγκ εκτίναξε τις πωλήσεις στα ύψη. Οι τρεις εφημερίδες έχουν κυκλοφορία 165.000 φύλλων. Και πάλι, όμως, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να υποδεικνύει ότι τα τρία αυτά νεανικά φύλλα στην πραγματικότητα «ανατρέφουν» τους αυριανούς αναγνώστες. Η κυκλοφορία τους, μάλιστα, είναι αντιστρόφως ανάλογη της ηλικίας του αναγνωστικού τους κοινού. Αλλωστε, ο κύριος Ντιφούρ παραδέχεται ότι πολλά φύλλα τα αγοράζει ο ίδιος. Κάθε Σεπτέμβριο, αποστέλλει 15 εκατομμύρια φύλλα στους Γάλλους δασκάλους έτσι ώστε τα παιδιά να ενημερωθούν για την ύπαρξη των εφημερίδων στο σχολείο και μετά να ζητήσουν από τους γονείς να αγοράσουν συνδρομή. Οι εφημερίδες πωλούνται μόνο με συνδρομή και όχι στα περίπτερα, διότι κάτι τέτοιο θα αύξαινε το κόστος διανομής.

Ο κύριος Ντιφούρ, πάντως, επιμένει ότι ακόμη κι αν τα οικονομικά του είναι κάπως δύσκολα, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την παραδοσιακή εφημερίδα. «Δεν ασχολούμαστε καθόλου με το Διαδίκτυο», λέει, «οι γονείς δεν ήθελαν να πληρώσουν συνδρομή για την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας».

Βέβαια, ο εκδότης παραδέχεται ότι δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον των εφημερίδων του. «Ισως όλα να αλλάξουν με την έλευση του ipad. Οι γονείς δεν πρόκειται να πληρώσουν χρήματα για να μείνουν τα παιδιά τους περισσότερη ώρα στο Iντερνετ. Το θέμα είναι πώς θα προσεγγίσουν το ipad. Σαν να πρόκειται για μία ηλεκτρονική εφημερίδα ή σαν έναν ακόμη σκληρό δίσκο;».
http://news.kathimerini.gr/

Comments 0 σχόλια »

Με απόφαση-ορόσημο το Κογκρέσο των ΗΠΑ πρόσθεσε ορισμένες σημαντικές εξαιρέσεις στο περίφημο Digital Millennium Copyright Act (που ρυθμίζει τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή) νομιμοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το σπάσιμο (jailbreak) σε λογισμικό κινητών τηλεφώνων, DVD, βιντεοπαιχνιδιών κ.α.

Έπειτα από πίεση και απόφαση της οργάνωσης «Electronic Frontiers Foundation» το αμερικανικό Κογκρέσο νομοθετεί ασπίδα προστασίας για όσους επιχειρούσαν «σπάσιμο», αλλαγές ρυθμίσεων και αντιγραφή, δίνοντας τους στήριγμα απέναντι σε μηνύσεις για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

– Άδεια για κατόχους κινητών τηλεφώνων να έχουν πρόσβαση στις ρυθμίσεις των τηλεφώνων ώστε να μπορούν να αλλάξουν πάροχο, ή ακόμα να κάνουν και το γνωστό jailbreak.

– Άδεια να σπάνε τις τεχνικές προστασίας των παιχνιδιών ώστε να εξερευνήσουν ή να διορθώσουν αδυναμίες ασφαλείας.

– Άδεια για καθηγητές κολεγίων, σπουδαστές κινηματογραφικής τέχνης και δημιουργούς ντοκιμανταιρ να σπάνε την προστασία αντιγραφής των DVD, ώστε να μπορούν να παίρνουν μέρη για εκπαιδευτικούς σκοπούς, κριτική, σχολιασμό και δημιουργία μη εμπορικών ταινιών.

– Άδεια να ενεργοποιούν την λειτουργία φωνητικής ανάγνωσης των e-books ή να χρησιμοποιούν οθόνες ανάγνωσης με αυτές τις συσκευές, ακόμα και αν οι κατασκευαστές εμποδίζουν τέτοιες λειτουργίες.

– Άδεια για ιδιοκτήτες υπολογιστών ώστε να μπορούν να παρακάμψουν την ανάγκη για εξωτερικές συσκευές ασφαλείας, αν αυτές δεν λειτουργούν και δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από Techspot, adslgr.com

Comments 0 σχόλια »

Ντοκιμαντέρ του BBC

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων