Με απόφαση-ορόσημο το Κογκρέσο των ΗΠΑ πρόσθεσε ορισμένες σημαντικές εξαιρέσεις στο περίφημο Digital Millennium Copyright Act (που ρυθμίζει τα πνευματικά δικαιώματα στην ψηφιακή εποχή) νομιμοποιώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το σπάσιμο (jailbreak) σε λογισμικό κινητών τηλεφώνων, DVD, βιντεοπαιχνιδιών κ.α.

Έπειτα από πίεση και απόφαση της οργάνωσης «Electronic Frontiers Foundation» το αμερικανικό Κογκρέσο νομοθετεί ασπίδα προστασίας για όσους επιχειρούσαν «σπάσιμο», αλλαγές ρυθμίσεων και αντιγραφή, δίνοντας τους στήριγμα απέναντι σε μηνύσεις για καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων. Συγκεκριμένα οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν τα εξής:

– Άδεια για κατόχους κινητών τηλεφώνων να έχουν πρόσβαση στις ρυθμίσεις των τηλεφώνων ώστε να μπορούν να αλλάξουν πάροχο, ή ακόμα να κάνουν και το γνωστό jailbreak.

– Άδεια να σπάνε τις τεχνικές προστασίας των παιχνιδιών ώστε να εξερευνήσουν ή να διορθώσουν αδυναμίες ασφαλείας.

– Άδεια για καθηγητές κολεγίων, σπουδαστές κινηματογραφικής τέχνης και δημιουργούς ντοκιμανταιρ να σπάνε την προστασία αντιγραφής των DVD, ώστε να μπορούν να παίρνουν μέρη για εκπαιδευτικούς σκοπούς, κριτική, σχολιασμό και δημιουργία μη εμπορικών ταινιών.

– Άδεια να ενεργοποιούν την λειτουργία φωνητικής ανάγνωσης των e-books ή να χρησιμοποιούν οθόνες ανάγνωσης με αυτές τις συσκευές, ακόμα και αν οι κατασκευαστές εμποδίζουν τέτοιες λειτουργίες.

– Άδεια για ιδιοκτήτες υπολογιστών ώστε να μπορούν να παρακάμψουν την ανάγκη για εξωτερικές συσκευές ασφαλείας, αν αυτές δεν λειτουργούν και δεν μπορούν να αντικατασταθούν.

www.kathimerini.gr με στοιχεία από Techspot, adslgr.com

Αφήστε μια απάντηση

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων