Αρχείο για 9 Νοεμβρίου, 2010

Σήμερα στην terra guest star ο Αριστοτέλης Ράπτης

Comments 0 σχόλια »

Ο ρωσο-αμερικανός συγγραφέας πιστεύει ότι το λεξιλόγιο των παιδιών συρρικνώνεται γιατί οι γονείς τούς στέλνουν γραπτά μηνύματα και δεν έχουν χρόνο να επικοινωνήσουν μαζί τους.

Στο εγγύς μέλλον, όλοι οι πολίτες θα φορούν ένα κεντρικά ελεγχόμενο, σούπερ i-phone, το οποίο θα «σκανάρει» όποιον βρίσκεται κοντά τους.

Ο ρωσο-αμερικανός συγγραφέας Γκάρι Στέινγκαρτ «εφηύρε» το μηχάνημα apparat, για το νέο του σατιρικό μυθιστόρημα «Πάρα πολύ θλιβερή αληθινή ιστορία αγάπης». Ο κεντρικός χαρακτήρας ερωτεύεται μια νεότερη γυναίκα, η οποία συνεχώς στέλνει «τιν», γραπτά μηνυματάκια στους φίλους της. Το apparat φαντάζει τόσο απίστευτο όσο και εφιαλτικά οικείο.

Μιλήστε μας για την «εφεύρεσή» σας, το apparat.

Το φαντάζομαι μικρό, σε μέγεθος μενταγιόν, σαν κόσμημα, για να το έχεις πάντα μαζί σου. Είναι ενδιαφέρον το ότι δεν κυκλοφορούν τέτοιες συσκευές, γιατί είναι πολύ άβολο να πρέπει συνέχεια να βάζω το χέρι στην τσέπη για να βγάλω το i-phone.

Με ποιον τρόπο αξιολογεί το apparat τους ανθρώπους;

Ας πούμε ότι μπαίνω σε ένα μπαρ. Αυτομάτως οι πάντες με κατατάσσουν σε διάφορες κατηγορίες και έτσι θα είμαι ο έβδομος ασχημότερος άντρας στο μπαρ, αλλά θα έχω την τέταρτη καλύτερη πιστωτική αξιολόγηση, οπότε όλο αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον. Επίσης κατατάσσεσαι όσον αφορά την «προσωπικότητα» και το πόσο ελκυστικός είσαι. Υπάρχει και ένα πάνελ για τα συναισθήματα: αν δεις κάποιον/α που σου αρέσει, καταγράφει τους χτύπους της καρδιάς σου καθώς ανεβαίνουν την ώρα που τον/την αναζητάς με το βλέμμα. Και αυτός/ή ξέρει πόσο τον/τη θέλεις και μπορεί κατόπιν να σε απορρίψει ή να σε αποδεχτεί.

Αλλα εντυπωσιακά στοιχεία του apparat;

Μπορείς να του «φορτώσεις» όλα τα προσωπικά σου δεδομένα. Εκπέμπεις ο ίδιος ηλεκτρονικά ποιος είσαι. Επίσης, είναι αρκετά κοντά στο σημερινό i-phone. Ολοι, στο μέλλον που έχω δημιουργήσει, κάνουν streaming. Η δημοσιογραφία έχει πεθάνει, κανείς δεν νοιάζεται πια για τις ειδήσεις. Ετσι, μπορεί να συμβαίνουν τρομακτικά πράγματα, αλλά ο κόσμος νοιάζεται για το βάρος του, τους υδατάνθρακες που καταναλώνει, το pH (πε-χα) τους.

Στο βιβλίο σας, η Αμερική είναι μια μετα-εγγράμματη κοινωνία, όπου η ικανότητα της άμεσης επικοινωνίας του ενός με τον άλλο έχει χαθεί. Φταίει η τεχνολογία που την οδήγησε σε αυτό το σημείο;

Στο βιβλίο υπάρχουν πολλοί φταίχτες. Νομίζω ότι η τεχνολογία μπορεί να ερμηνευτεί σαν ένας εκ των ενόχων, αλλά βασικότερο είναι το γεγονός ότι γινόμαστε πιο βλάκες. Το αν αυτό το καθιστά εφικτό η τεχνολογία είναι ένα ερώτημα. Σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι ακαδημαϊκές επιδόσεις μας είναι σε συνεχή πτώση. Διάβασα μια μελέτη, σύμφωνα με την οποία, το λεξιλόγιο των παιδιών συρρικνώνεται γιατί οι γονείς τους τους στέλνουν γραπτά μηνύματα και δεν έχουν χρόνο να επικοινωνήσουν μαζί τους. Τέτοια στοιχεία με κάνουν να νιώθω ότι αυτός ο κόσμος έχει ήδη στοιχεία του δικού μου…

Γιατί πιστεύετε ότι τόσοι άνθρωποι επέτρεψαν στο apparat να αλλάξει τόσο δραστικά τη ζωή τους στο βιβλίο σας;

Οταν είσαι με το apparat σου, τίποτα δεν σε χωρίζει από την τεχνολογία. Είσαι η τεχνολογία. Το επόμενο βήμα θα είναι να το βάλουμε μέσα στο ανθρώπινο σώμα. Πιστεύω τελικά ότι θα συγχωνεύσουμε όλες τις τεχνολογίες στο σώμα μας. Ετσι, κάθε χρόνο, χάνω περί το 6% της ανθρώπινης υπόστασής μου και μπορεί μέχρι το 2018 να είμαι ένα app -μια εφαρμογή- με πόδια!

(© 2010 Technology Review. Επιμέλεια: ΒΑΣΩ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ) enet

Comments 0 σχόλια »

Η δεύτερη διοργάνωση του TEDx Athens 2010 θα πραγματοποιηθεί στις 26 Νοεμβρίου στο Θέατρο του “Ελληνικού Κόσμου” (Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού), στην Πειραιώς 254, στον Ταύρο.

Η εκδήλωση που διοργανώνεται στην Αθήνα επιχειρεί να διερευνήσει καινούριες ιδέες, να μεταφέρει ερεθίσματα σε όλους όσοι επιθυμούν να ξεκινήσουν από μηδενική βάση και να δουν τα πράγματα από μια πρωτοποριακή σκοπιά. «Ξεκινώντας από την αρχή», είναι το μήνυμα που θέλει να μεταδώσει. Η φετινή διοργάνωση θα περιλαμβάνει συνολικά 15 ομιλίες, καθώς και συμμετοχές καλλιτεχνών με ζωντανές εκτελέσεις τραγουδιών.

Το TEDx είναι μία ετήσια εκδήλωση στην οποία ηγετικές φυσιογνωμίες από όλον τον κόσμο μοιράζονται “ιδέες που αξίζει να διαδοθούν” μπροστά σ΄ενα ετερόκλητο κοινό το οποίο περιλαμβάνει επιστήμονες, στελέχη επιχειρήσεων, καλλιτέχνες ή και ακτιβιστές.

Ανάμεσα στους ομιλητές του TEDx Athens 2010 είναι οι:

Peter Aspden – Arts Director της εφημερίδας ‘Financial Times’

Έλενα Παναρίτη – Οικονομολόγος.

Κωνσταντίνος Λαζαράκης – Μέλος του Συμβουλίου του Institute of Masters of Wine.

Δημήτρης Πρωτοψάλτου – Επιστημονικός Συνεργάτης και Υπεύθυνος Στρατηγικής Επικοινωνίας της Βιβλιοθήκης της Βέροιας, η οποία τιμήθηκε τον Αύγουστο του 2010 με το βραβείο πρόσβασης στη μάθηση από το “Bill and Melinda Gates Foundation”.

Κώστας Γραμμάτης – Είναι ο Ιδρυτής του AHumanRight.org , ενός μη κερδοσκοπικού project, το οποίο έχει ως στόχο να προσφέρει δωρεάν δορυφορικό Internet σε όλο το πλανήτη. Τ

Θοδωρής Γεωργακόπουλος – Συγγραφέας, με σημαντική εμπειρία στον Τύπο και τα online media.

Ορισμένοι από τους ομιλητές που έχουν λάβει μέρος σε εκδηλώσεις του TED είναι οι Μπίλ Κλίντον, Μπίλ Γκεϊτς , Σέρ Ρίτσαρντ Μπράνσον Φίλιπ Στάρκ , Μπόνο κ.α. Τα αρχικά “TEDx” προέρχονται από τις λέξεις Technology-Entertainment-Design, δηλαδή Τεχνολογία-Διασκέδαση- Σχεδιασμός.

Η εκδήλωση είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και διοργανώνεται από εθελοντές ξεκινά στις 14.00 και η διάρκεια της θα είναι μέχρι τις τις 21.30 το βράδυ.

Comments 0 σχόλια »

Θα κρεμάγατε ποτέ τα κλειδιά σας στην εξώπορτα; Θα θέλατε να έχετε την ίδια κλειδαριά στο σπίτι, το γραφείο και το αυτοκίνητο, με κίνδυνο να το βρει κάποιος και να έχει πρόσβαση σε όλα; Μάλλον όχι.

Κι όμως, είναι πράγματα που κάνουν πολλοί από εμάς όταν διαχειρίζονται τους κωδικούς πρόσβασης στις αναρίθμητες υπηρεσίες που αποτελούν κομμάτι της online ζωής μας.

Ασφαλώς είναι πλέον πρόβλημα να έχεις να θυμάσαι έστω και 10-20 passwords. Πολύς κόσμος χρησιμοποιεί παντού τον ίδιο κωδικό ή αποφεύγει να γράφεται σε νέες υπηρεσίες για να μην προσθέσει άλλη μια λέξη κλειδί στον υπερφορτωμένο του εγκέφαλο.

Η λύση που χρησιμοποιείται τελευταία είναι οι ομόσπονδες ταυτότητες (federated IDs), που προκύπτουν από συνεργασίες μεταξύ τους. Μπορεί π.χ. να γραφτεί κανείς στο Foursquare μέσω Facebook ή στο Flickr μέσω Yahoo ή Gmail. «Το πρόβλημα είναι ότι αν κάποιος μπορέσει να πάρει το password σου για ένα, το έχεις χάσει για όλα», εξηγεί ο Αουντούν Τζόσανγκ, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Οσλο, ειδικός σε θέματα διαχείρισης ταυτότητας στο Διαδίκτυο. «Εχουμε φτάσει σε ένα αδιέξοδο στη διαχείριση ταυτότητας. Χρειαζόμαστε ένα διαφορετικό τρόπο χειρισμού των διαφορετικών λογαριασμών. Η απάντηση της βιομηχανίας είναι το ομόσπονδο μοντέλο. Αλλά νομίζω ότι χρειαζόμαστε μια εναλλακτική προσέγγιση από την τεχνολογία στην πλευρά του χρήστη και του πελάτη».

Η τρέχουσα ερευνητική δουλειά του Α. Τζόσανγκ αφορά μια συσκευή offline αποθήκευσης passwords. Την ονομάζει «OFFPAD» (Offline Personal Authentication Device) και εξηγεί: «Πρέπει να είναι πολύ πρωτόγονη συσκευή (όχι γενικού σκοπού πλατφόρμα) που θα είναι offline την περισσότερη ώρα. Θα επικοινωνεί με τον υπολογιστή, σε κάποιο κοντινό πεδίο π.χ. 10 εκατοστά. Θα ενεργοποιείται με το χέρι, πιέζοντας ένα κουμπί και θα παρέχει τα στοιχεία ταυτότητας που χρειάζεται ο χρήστης. Κι όταν αυτός απομακρύνεται από τη συσκευή η πίεση θα σταματάει και η συσκευη θα απενεργοποιείται».

enet

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων