Αρχείο για 4 Νοεμβρίου, 2010

Λένε ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται σαν φάρσα. Τι έγινε λοιπόν στην ελληνική οικονομία το 1843;

Το καλοκαίρι του 1843, η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλει στις τράπεζες της Ευρώπης τα τοκοχρεολύσια παλιότερων δανείων που είχε πάρει η χώρα. Δυστυχώς τα λεφτά δεν είχαν πάει σε υποδομές που θα βοηθούσαν την κατεστραμμένη ελληνική οικονομία, αλλά είχαν σπαταληθεί στους εμφυλίους της επανάστασης και στα λούσα του παλατιού και των Βαυαρών συμβούλων του στέμματος. (Σας θυμίζει τίποτα;)

Οι τόκοι που έπρεπε να καταβάλλονται κάθε χρόνο ήταν 7 εκατομμύρια δραχμές και ισοδυναμούσαν με το μισό των συνολικών εσόδων του ελληνικού κράτους που έφταναν μετά βίας τα 14 εκατομμύρια ετησίως. Στην πραγματικότητα, με την καταβολή των τόκων δεν περίσσευε τίποτα να επενδυθεί προς όφελος του ελληνικού λαού. (Αυτό μήπως;)

Την άνοιξη του 1843, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα λιτότητας, τα οποία όμως δεν αποδίδουν τόσο ώστε να συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα για την ετήσια δόση χρήματα. Έτσι, τον Ιούνιο του 1843, η ελληνική κυβέρνηση ενημερώνει τις ξένες κυβερνήσεις ότι αδυνατεί να καταβάλει το ποσό που χρωστάει και ζητά νέο δάνειο από τις μεγάλες δυνάμεις, ώστε να αποπληρώσει τα παλιά. Αυτές αρνούνται κατηγορηματικά. (Βρε κάτι συμπτώσεις…)

Αντί να εγκρίνουν νέο δάνειο, εκπρόσωποι των τριών μεγάλων δυνάμεων (Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία) κάνουν μια διάσκεψη στο Λονδίνο για το ελληνικό χρέος και καταλήγουν σε καταδικαστικό πρωτόκολλο. Οι πρεσβευτές των μεγάλων δυνάμεων με το πρωτόκολλο στο χέρι, παρουσιάζονται στην ελληνική κυβέρνηση και απαιτούν την ικανοποίηση του. Αρχίζουν διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα δύο μέρη και μετά από έναν μήνα υπογράφουν μνημόνιο (!), σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα πρέπει να πάρει μέτρα ώστε να εξοικονομήσει μέσα στους επόμενους μήνες το αστρονομικό επιπλέον ποσό των 3,6 εκατομμυρίων δραχμών, που θα δοθούν στους δανειστές της. (Πάμε πάλι απ’ την αρχή. Σας θυμίζει τίποτα;)

Για να είναι σίγουροι ότι το μνημόνιο θα εφαρμοστεί κατά γράμμα, οι πρεσβευτές απαιτούν να παραβρίσκονται στις συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου που θα εγκρίνει τα μέτρα και να παίρνουν ανά μήνα λεπτομερή κατάσταση της πορείας εφαρμογής τους, αλλά και των ποσών που εισπράττονται. (Τι μου θυμίζει, τι μου θυμίζει…)

Για να μην πολυλογώ, σας αναφέρω τα βασικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση μέσα στο 1843 σε εφαρμογή του τότε μνημονίου. Κάθε ομοιότητα με την εποχή μας είναι εντελώς τυχαία και πέραν των προθέσεων του ιστορικού:

1. Απολύθηκε το ένα τρίτο των Δημοσίων υπαλλήλων και μειώθηκαν 20% οι μισθοί όσων παρέμειναν.

2. Σταμάτησε η χορήγηση συντάξεων, που τότε δεν δίνονταν στο σύνολο του πληθυσμού αλλά σε ειδικές κατηγορίες.

3. Μειώθηκαν κατά 60% οι στρατιωτικές δαπάνες, μειώθηκε δραστικά ο αριθμός των ένστολων και αντί για μισθό οι στρατιωτικοί έπαιρναν χωράφια.

4. Επιβλήθηκε προκαταβολή στην είσπραξη του φόρου εισοδήματος και της “δεκάτης”, που ήταν ο φόρος για την αγροτική παραγωγή.

5. Αυξήθηκαν οι δασμοί και οι φόροι χαρτοσήμου.

6. Απολύθηκαν όλοι οι μηχανικοί του Δημοσίου και σταμάτησαν όλα τα δημόσια έργα.

7. Καταργήθηκαν εντελώς όλες οι υγειονομικές υπηρεσίες του κράτους.

8. Απολύθηκαν όλοι οι υπάλληλοι του εθνικού τυπογραφείου, όλοι οι δασονόμοι, οι δασικοί υπάλληλοι και οι μισοί καθηγητές πανεπιστημίου.

9. Καταργήθηκαν όλες οι διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό.

10. Νομιμοποιήθηκαν όλα τα αυθαίρετα κτίσματα και οι καταπατημένες “εθνικές γαίες” με την πληρωμή προστίμων νομιμοποίησης.

11. Περαιώθηκαν συνοπτικά όλες οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις με την καταβολή εφάπαξ ποσού.

Δεν είναι ανατριχιαστικά όμοια με την εποχή μας; Είδατε που οι οικονομικές συνταγές λιτότητας είναι σαν το παλιό καλό κρασί; Ίδιες, αιώνιες, ανυπόφορες. Κι επειδή ξέρω ότι θα ρωτήσετε “τι πέτυχαν με όλα αυτά;”, σας απαντώ: Ο κόσμος εξαθλιώθηκε για μεγάλο διάστημα, οι ξένοι πήραν ένα μέρος των χρημάτων τους, η χώρα είδε κι έπαθε να συνέλθει, αλλά φαλίρισε ξανά μετά από πενήντα ακριβώς χρόνια, με το “Κύριοι, δυστυχώς επτωχεύσαμεν” του Χαριλάου Τρικούπη το 1893. Πάντως, το συγκεκριμένο μνημόνιο του 1843, από πολλούς ιστορικούς θεωρείται μία από τις σοβαρότερες αφορμές για το ξέσπασμα της επανάστασης της 3ης Σεπτέμβρη 1843, που έφερε Σύνταγμα στη χώρα.

(Αναλυτικά η ιστορία του μνημονίου του 1843, στα άρθρα του Τάκη Κατσιμαρδου στην Ημερησία 18,23/9 και 2/10).

Comments 0 σχόλια »

Tην ιστορία με το χαλβά από λάσπη την έλεγε ο παππούς της Μ. Ζουμπουλάκη: κάποιος σταμάτησε, κοίταξε το χαλβά και έκανε παρατήρηση στο μικροπωλητή. «Μα χαλβά από λάσπη πουλάς, μουσουλμάνε μου;» (κατά το «χριστιανέ μου»). Ο μικροπωλητής σήκωσε τους ώμους κι έδειξε το τράφικο της γέφυρας, «περνάνε από δω χίλιοι νοματαίοι, ο ένας στους εκατό να ψωνίσει, βγαίνω κερδισμένος». Πολλές φορές δηλαδή δεν έχει σημασία τι πουλάς αλλά πού στέκεσαι για να το πουλήσεις. Κατ’ επέκτασιν, πού έχεις στήσει μαγαζί.

Κι αν το μαγαζί σου λέγεται ελληνικό πανεπιστήμιο;

Επειδή έχεις πιάσει μία θέση – γύρευε εσύ πως- έχεις πιάσει ένα καλό πόστο. Ας το ονομάσουμε Καποδιστριακό για να προχωρήσει η ιστορία μας. Σε εσένα δεν θα καταφύγουν οι υπουργοί για να τους συμβουλεύσεις; Ε που να μετακινούν άλλους από τα περιφερειακά πανεπιστήμια. Δεν πειράζει που δεν κατέχεις το αντικείμενο. Ούτε ο μικροπωλητής ήξερε να κάνει χαλβά. Πούλαγε όμως. Οπόταν…

Comments 0 σχόλια »

Aνακάλυψαν “ that hipster porn” και πα­ρόμοια tumblr.com αντικαθιστώντας τα «σαρκικά» profile pics από μπουζούκια, κλαμπ, παραλία. Τώρα επιλέγουν έξυπνα συνθήματα και kinky φωτο γραφίες

●Άντρες:
όταν γυναίκες τούς απευθύνουν αίτη μα φιλίας, πρώτα κοιτάνε τις φωτογραφίες της και μετά πατάνε “accept”.

Γυναίκες: όταν άντρες τούς απευθύνουν αίτημα φιλίας σκέφτονται προφανώς «τι εννοεί;». Συ χνά απαντάνε μετά από μέρες (ή μήνες).

●Διαφημιστές, PRτζήδες, «καλλιτέχνες», promoters, DJs: είναι οι μόνοι που σου γράφουν «ευχαριστώ για την αποδοχή της φιλίας». Την ευ­γένεια ακολουθεί καταιγισμός spam προσκλή σεων σε ανεκδιήγητα events που πλέον κανείς δεν τσεκάρει.

●Επιλέγονται από υπεύθυνους πολιτικού σχε­διασμού ως υποψήφιοι για τις εκλογές με βάση (και) τον αριθμό των φίλων τους.

●Οι 50+ περνάνε δεύτερη εφηβεία
. Τα παιδιά τους έρχονται σε δύσκολη θέση και αναγκάζο νται να τους μπλοκάρουν.

●Φαντασιώνονται ότι έχουν δική τους «ραδιο­φωνική» εκπομπή
ποστάροντας με τις ώρες you tube videos, τα οποία πιθανότατα δεν κοιτάει κανείς. Όμως εκείνοι κλείνουν με «ένα τελευταίο πριν πω καληνύχτα σε όλους».

●Είναι ακτιβιστές.
Μαυρίζοντας την οθόνη, συμμε τέχοντας σε γκρουπ διαμαρτυρίας, γκρινιάζοντας. Και μετά αφήνουν την οθόνη για τον καναπέ.

●Μπορούν να μιλάνε με τις ώρες στο chat
κι αν βρεθούν στο Bios να μη χαιρετηθούν. Γιατί δεν έκανε ο άλλος την πρώτη κίνηση.

●Θεωρούν ότι όποιος-α τους κάνει iLike
, θέλει να πέσει στο κρεβάτι τους. Δεν είναι πάντα έτσι.

●Ξέρουν όλα τα κόλπα (mirror sites κτλ.
) για να παρακάμπτουν το firewall που αποφάσισε ο διευ­θυντής τους. Οπότε, μάταιος ο κόπος.

●Αναδημοσιεύουν τα άρθρα που διαβάζουν στον Τύπο.
Περιμένουν με αγωνία το πρώτο σχόλιο για να χαρίσουν στον κυβερνοχώρο της δική τους «άποψη για τα πράγματα».

●Διαφημίζουν τι έκαναν με την παρέα τους(που είναι η καλύτερη απ’ όλες). Μιλάνε με κώδικες, α ναρωτιούνται αυτάρεσκα πώς πίνουν τόσο πολύ, χρησιμοποιούν πολλά υποκοριστικά και πολύ το «τέλεια».

●Συμφωνούν αμοιβαία ως προοδευτικά ζευγά­ρια να μην έχουν “relationship status” στο προ φίλ τους. Όταν χωρίζουν, κάποιος το πετάει στα μούτρα του άλλου.

●Βάζουν μεγάλους στόχους.
Όπως να μαζευτούν «1.000.000 Ολυμπιακοί» σε μια σελίδα ή «20 εκα τομμύρια Έλληνες» σε κάποια άλλη.

●Ποστάρουν ανατριχιαστικά πολλές λεπτομέ ρειες για το τι τρώνε-πίνουν. Ο μπονβιβερισμός του πληκτρολογίου συναντά το “Master Chef”.

●Τελευταία, το σνομπάρουν προς χάριν του twitter. Εκεί συζητάς πιο άμεσα γι’ αυτά που βλέ πεις ταυτόχρονα στην τηλεόραση.

●Συμφωνούν ότι «εκεί που τελειώνει το facebook αρχίζει η ζωή», αλλά δεν το κλείνουν το ρημάδι…

AV

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων