Αρχείο για Αύγουστος 8th, 2012

Η αμερικανική εταιρία Vulcan του συνιδρυτή της Microsoft Πολ Άλεν χρηματοδοτεί την ανάπτυξη ενός ηλεκτρονικού βιβλίου-εγχειρίδιου με την ονομασία Inquire, το οποίο, χάρη στο ειδικό λογισμικό του και στη σύνδεσή του με το διαδίκτυο, απαντά σε απορίες των μαθητών και φοιτητών, καθώς αυτοί διαβάζουν τις σελίδες του.Το ηλεκτρονικό βιβλίο προχωρά πέρα από το απλό «φόρτωμα» ενός συμβατικού βιβλίου σε έναν φορητό υπολογιστή, που επιτρέπει στους μαθητές ή τους φοιτητές να διαβάζουν μόνο από κομπιούτερ. Το καινοτόμο σύστημα της Inquire, σύμφωνα με το New Scientist, στην ουσία είναι μια εφαρμογή (app) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε έναν υπολογιστή-ταμπλέτα όπως το iPad.

Καθώς οι νέοι διαβάζουν το ψηφιακό περιεχόμενο του σχολικού ή φοιτητικού βιβλίου και «κολλάνε» σε κάποιο σημείο, μπορούν να μεταφέρονται σε κάποια νέα ιστοσελίδα τύπου Wikipedia, η οποία τους δίνει όσες πληροφορίες, εικόνες, διαγράμματα κ.λπ. χρειάζονται για να καταλάβουν μία έννοια (για παράδειγμα, αν πρόκειται για μάθημα βιολογίας, τι είναι οι χλωροπλάστες).

Οι μαθητές και φοιτητές μπορούν επίσης να πληκτρολογήσουν όποια ερώτηση θέλουν (π.χ. «τι είναι μία πρωτεΐνη;») και το ειδικό λογισμικό με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης -σαν καλός και πρόθυμος καθηγητής- θα φροντίσει να δώσει διευκρινιστικές απαντήσεις. Οι δημιουργοί του συστήματος, το οποίο παρουσιάστηκε προ ημερών σε συνδιάσκεψη για την τεχνητή νοημοσύνη στον Καναδά, το έχουν ήδη δοκιμάσει σε Αμερικανούς φοιτητές και διαπίστωσαν πως όσοι νέοι διάβασαν μέσα από αυτό το «έξυπνο» βιβλίο πέτυχαν καλύτερους βαθμούς στα τεστ σε σχέση με όσους διάβασαν από το παραδοσιακό έντυπο εγχειρίδιο.

Είναι πάντως, κάπως πρόωρο, να θεωρήσει κανείς ότι ηλεκτρονικά βιβλία σαν αυτό της Inquire θα αποτελέσουν σύντομα το μέλλον της εκπαίδευσης, καθώς οι δυσκολίες δεν λείπουν. Το νέο σύστημα έχει πίσω του κιόλας δύο χρόνια ερευνών και παρ’ όλα αυτά δεν θεωρείται ακόμα ολοκληρωμένο, καθώς, μεταξύ άλλων, δεν πρόκειται απλώς για το «φόρτωμα» σε μία συσκευή ενός παραδοσιακού βιβλίου με ηλεκτρονική μορφή, αλλά για την κατάλληλη «κωδικοποίησή» του, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί από τους αλγόριθμους του λογισμικού. Ενδεικτικά, για ένα φοιτητικό εγχειρίδιο βιολογίας 1.400 σελίδων χρειάζονται να δουλέψουν 18 βιολόγοι έως το τέλος του 2013.

Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα www.inquireproject.com/ και www.sri.com/work/projects/aura

via LIFO

Terra:

Ελπίζω να συγκρατηθούμε για τις παραγγελίες. Έτσι κι αλλιώς, αν δε βρούνε κανένα τσιπάκι για εμφύτευμα ή κάτι σε ενέσιμη μορφή, δε βλέπω χαΐρι και προκοπή. Συγκινητικός ο τεχνολογικός ντετερμινισμός του άρθρου.

Comments 0 σχόλια »

Ηταν πρωτίστως η ανάγκη μαμάδων ανά τον κόσμο να επικοινωνήσουν και να ανταλλάξουν εμπειρίες που δημιούργησε την άνθηση των μαμαδο-blogs ή απλώς η αγορά αποφάσισε ότι υπάρχει πολύ ψωμί σε ένα κομμάτι του πληθυσμού, σε κάθε κοινωνία μάλιστα, οπότε πρέπει να βρεθεί επειγόντως ένας δίαυλος προσέγγισης; Ισως και να πρόκειται για δίλημμα επιπέδου «η κότα έκανε το αβγό ή το αβγό την κότα», οπότε και θα το αφήσουμε να πλανάται ως προβληματισμός.

Το σίγουρο είναι ότι όλο και περισσότερες μαμάδες βιώνουν ένα κομμάτι της κοινωνικής ζωής τους μέσω Δικτύου, επικοινωνούν και ανταλλάσσουν απόψεις με άλλες μαμάδες, μοιράζονται τη μοναξιά, βγάζουν απωθημένα, κουτσομπολεύουν, περνάνε καλά, προβληματίζονται, ενημερώνονται, διατυπώνουν ερωτήματα αλλά και παίρνουν απαντήσεις και τέλος πάντων ζουν σε έναν παράλληλο με την πραγματική τους ζωή κόσμο.

Μαμάδες-μπλόγκερ παραδέχονται ότι εταιρείες συνωστίζονται σε ουρές προτεραιότητας για να τις βομβαρδίσουν με τα τελευταία παιδικά dvd, βιβλία, εξειδικευμένα έντυπα για γονείς αλλά και αμέτρητα προϊόντα από ρούχα, παπούτσια και εξοπλισμό για ένα παιδικό δωμάτιο μέχρι πακέτα διακοπών φιλικά στα παιδιά και όλα σε ένα απολύτως ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Μαμαδίστικα blog

Οπως λέει στον «Independent» μια Βρετανίδα μαμά, που εδώ και 13 μήνες έχει το δικό της μαμαδίστικο blog, «δεν μπορώ να το πιστέψω πόσο γρήγορα προχωράνε όλα. Μέχρι πρόσφατα ήταν μόνο κάποιες μαμάδες μπλόγκερ υψηλού προφίλ, αλλά κάθε βδομάδα μπαίνουν κι άλλες και από ένα σημείο και μετά είναι πάρα πολύ δύσκολο να κρατήσεις επαφή με όλες. Μοιάζει να ανταγωνίζονται όλες τους για μια θέση στο Top-100». Εννοείται ότι ανάλογη πορεία… ανάπτυξης ακολουθεί και αγοραστικά η ομάδα των μαμαδίστικων μπλογκ.

Στα τέλη Αυγούστου το φόρουμ British Mummy Bloggers γιόρτασε για την εισδοχή του 500ού μέλους του και βέβαια από τότε έχουν προστεθεί και πολλές νέες συμμετοχές.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ήδη ενεργά περισσότερα από 6 χιλιάδες μπλογκ. «Οι μαμάδες συνήθιζαν να λένε δυο κουβέντες και να μιλάνε για την εμπειρία τους πίνοντας έναν καφέ. Τώρα… μπλογκάροντας μπορούν να πίνουν καφέ οπουδήποτε, οποιαδήποτε ώρα της μέρας, αρκεί να μπορούν να βρεθούν μπροστά σ’ έναν υπολογιστή και να έχουν στη διάθεσή τους έστω και λίγα λεπτά.

Από την άλλη οι διαφημιστικές λιγουρεύονται τα μπλογκ, τα προσεγγίζουν, προχωρούν σε καταχωρίσεις και αφήνουν στις μαμάδες επιλογές από τη μια, ποντάροντας στην αγοραστική τους δύναμη από την άλλη!

Πρόσφατα η comScore δημοσίευσε στοιχεία με βάση τα αποτελέσματα έρευνας για τη συμπεριφορά των Βρετανίδων μαμάδων. Το δείγμα της είχε οριστεί σε γυναίκες ηλικίας 25-54 ετών με τουλάχιστον ένα παιδί.

Η συχνότητα χρήσης του Διαδικτύου μεταξύ των μητέρων συμπίπτει με αυτές του μέσου χρήστη, ωστόσο από την ανάλυση των ιστοσελίδων που επισκέπτονται, προκύπτει ότι οι Βρετανίδες δείχνουν σαφή προτίμηση στις ιστοσελίδες λιανικής. Για την ακρίβεια, έξι από τις δέκα κατηγορίες ιστοσελίδων που επισκέπτονται αφορούν αγορές λιανικής, κυρίως παιχνιδιών (32%), αρωμάτων και καλλυντικών (30%), ενώ μεγάλο μερίδιο ενδιαφέροντος έχει κερδίσει και η παιδική ψυχαγωγία (28%).

«Οι Βρετανίδες μητέρες δεν περνούν απλά σημαντικό μέρος του χρόνου τους στο Ιντερνετ κάθε μήνα, αλλά επίσης είναι αυτές που έχουν τον έλεγχο των οικονομικών μέσα στην οικογένεια και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε πολλές οικογένειες» εξήγησε ο Μάικ Ριντ, διευθυντής του ευρωπαϊκού τομέα της comScore. «Είναι ξεκάθαρο ότι οι μητέρες συνιστούν σημαντικό αγοραστικό κοινό, συνεπώς θα πρέπει να γίνει κατανοητή η επιρροή τους στις καταναλωτικές δαπάνες του νοικοκυριού αλλά και να βρεθούν αποτελεσματικοί τρόποι ικανοποίησης των αναγκών τους στο Ιντερνετ». Από τις 4,6 εκατ. Βρετανίδες μητέρες, που έκαναν χρήση Ιντερνετ μέσα στον περασμένο Ιούνιο, τα 3,6 εκατομμύρια επισκέφτηκαν τουλάχιστον μια ιστοσελίδα λιανικής, ποσοστό 77%. Ο πιο δημοφιλής προορισμός λιανικής ήταν οι ιστοσελίδες του Amazon, με 1,5 εκατομμύριο επισκέπτες, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκαν τα διαδικτυακά καταστήματα των Argos και Homebase, με 970.000 επισκέψεις.

Λύσεις μαμαδίστικης λογικής

Κι αν όλο αυτό το… πακέτο σάς ακούγεται άξενο και υπερβολικό, σημειώστε ότι ειδικά σε περιόδους κρίσεων, όπως αυτή που διάγουμε, αναπτύσσονται κι άλλες δυναμικές, που υπό άλλες συνθήκες ίσως και να ήταν δύσκολο να αναφανούν. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συνέβη στη διάρκεια των γιορτών της περασμένης χρονιάς, όταν ζούσαμε (όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στην Ευρώπη κυρίως) την ύφεση στο φόρτε της. Προκειμένου να περιορίσουν το κόστος, ορισμένες μαμάδες οργάνωσαν μέσω του Διαδικτύου συναντήσεις με άλλες μητέρες με τις οποίες αντάλλασσαν ρούχα, παιχνίδια και βιβλία. Αλλες αγόραζαν dvd και ηλεκτρονικά παιχνίδια χοντρικώς από αποθήκες και τα είχαν διαθέσιμα, ώστε να μπορούν να τα μοιραστούν με άλλες μαμάδες σε πολύ χαμηλότερες τιμές.

Ο,τι και να λέμε, οι εποχές έχουν αλλάξει. Μαμάδες, μέλλουσες μαμάδες, γιαγιάδες, γυναίκες γενικώς που έχουν σχέση με παιδιά βρίσκουν τρόπους να επικοινωνήσουν κι όταν υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, δεν υπάρχει λόγος κανείς να «σωπαίνει».

enet.gr

Comments 0 σχόλια »

Μία κατηγορία ιστολογίων που παρουσιάζει υψηλή αναγνωσιμότητα είναι τα food blogs. Επειδή η ηδονή του φαγητού είναι και οπτική υπάρχουν αρκετοί συνάνθρωποί μας που φωτογραφίζουν τα πιάτα τους και στη συνέχεια τα ανεβάζουν στη σελίδα τους. Ενα τέτοιο ιστολόγιο, το  NeverSeconds (Ποτέ, δεύτερη μερίδα) έγινε πολύ διάσημο, καθώς μας χαρίζει «μία καθημερινή δόση από τα σχολικά γεύματα». Το συντηρεί η Μάρθα, μαθήτρια δημοτικού η οποία είναι χορτοφάγος και υποφέρει καθημερινά όταν το πιάτο της προσγειώνεται μπροστά της. Βαθμολογούσε καθημερινά το γεύμα της ως προς το πόσο υγιεινό ήταν και μετρούσε τις μπουκιές μέχρι να το καταναλώσει. (Προφανώς εκεί στην Ιγγλετέρα δεν δέχονται καπρίτσια με το φαγητό).

Το ιστολόγιο απέκτησε υψηλή επισκεψιμότητα. Το παρακολουθεί έως και ο Jamie Oliver που είχε κάνει μία φιλόδοξη προσπάθεια να σώσει τα παιδάκια από τη φρίκη των έτοιμωνσχολικών γευμάτων. Με τις διαφημίσεις του ιστολογίου άρχισε να μαζεύει χρήματα για μία οργάνωση που ετοιμάζει γεύματα για απόρους. Πριν λίγες μέρες όμως την κάλεσαν στο γραφείο της διεύθυνσης του σχολείου και της είπαν ότι έπρεπε να σταματήσει, γιατί είχε ενοχληθεί ο δήμος. Η Μάρθα αποχαιρέτησε το κοινό της ενημερώνοντάς το για τους λόγους αναστολής της λειτουργίας του.

Αυτή η κίνηση εκτόξευσε τη δημοσιότητα και δημιουργήθηκε αρκετός θόρυβος. Ο δήμος ήρθε σε δύσκολη θέση και προκειμένου να μη φανεί ότι άσκησαν λογοκρισία, αποφάσισαν να το χειριστούν πιο επικοινωνιακά. Απλά της είπαν ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς απαγορεύεται να παίρνει φωτογραφίες εντός του σχολικού χώρου.

Πλέον η Μάρθα έχει δικτυωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο! Οι αναγνώστες της στης στέλνουν τα δικά τους γεύματα και έχουμε την ευκαιρία να δούμε τι τρώνε οι άνθρωποι αυτού του πλανήτη…

Δεν μπορώ παρά να σκεφτώ τις αναλογίες. Τις άπειρες φωτογραφίες και βίντεο από τις δικές μας σχολικές τάξεις που κυκλοφορούν καθημερινά, χάρη στα κινητά των μαθητών μας. Τους ίδιους να καταναλώνουν ότι πλαστικό κρουασάν ιουράσειας περιόδου τους πουλάνε τα κυλικεία τα οποία ειρήσθω εν παρόδω τελούν υπό αυστηρή εποπτεία.

Υποθέτω οι συνάδελφοι θα έχουν παρατηρήσει πόσο αλλάζει η τάξη τους μετά το πρώτο διάλειμμα. Τις δύο πρώτες ώρες οι μαθητές είναι κατατονικοί – δεν έχουν ανοίξει ακόμα το μάτι τους και λειτουργούν σε safe mode. Μόλις φορτωθούν με ζάχαρη και αναψυκτικά αρχίζουν τα παρατράγουδα… Κατά την 5η και 6η ώρα που η ζάχαρη έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της, αρχίζει η πείνα και αγριεύουν τα πράγματα στην τάξη.  Την 7η ώρα κάνουμε όλοι υπομονή να περάσει.

Το blog της Μάρθας: http://neverseconds.blogspot.co.uk/


Comments 0 σχόλια »

Top
 
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων