Αρχείο για 26 Δεκεμβρίου, 2010

«Για τα περισσότερα παιδιά δεν φτάνει ένα μόνο δωμάτιο για τα παιχνίδια τους. Μεγαλώνοντας δεν ξέρουν πια τι να τα κάνουν.

Υπάρχουν όμως παιδιά που δεν έχουν καθόλου παιχνίδια»

Γι’ αυτό με τη δράση ToyLife, μια πρωτοβουλία της Οργάνωσης Γη , μπορείτε να συμβάλλετε άμεσα στο να βοηθήσετε μερικά παιδάκια να χαμογελάσουν λίγο παραπάνω αυτές τις Γιορτές. Στο Βιβλιοπωλείο Γη, μπορεί ο καθένας να αφήσει παιχνίδια που δεν χρησιμοποιεί, που πιθανώς να έχει στοιβαγμένα για χρόνια σε κάποια αποθήκη ή σε μία γωνία, και να δώσει χαρά σε κάποιο πιτσιρίκι. Αυτό που για εσάς  πλέον είναι ένα «διακοσμητικό» αντικείμενο, θα κάνει κάποιο παιδί να χαμογελά για βδομάδες, μήνες, πιθανώς χρόνια.

Η Δανάη Καρατζά, υπεύθυνη αυτής της δράσης, μας πληροφορεί ότι «ο καθένας μπορεί να έρθει και να πάρει παιχνίδια. Όποιος επιθυμεί μπορεί να έρθει με την οικογένεια του, να μας επισκεφτεί και να πάρει ή να δώσει όσα παιχνίδια θέλει».  Η Δανάη ξεκαθαρίζει πως ό,τι παιχνίδι βρεθεί στα χέρια τους «θα καταλήξει, σίγουρα, σε κάποια χέρια». Ούτε ένα παιχνίδι δεν θα χαραμιστεί.

Γι’ αυτό κάνετε και εσείς μία βόλτα στο πάρκο Τρίτση (ένα κρυμμένο θησαυρό στην Αθήνα) με την οικογένεια σας και βοηθείστε και εσείς σ’ αυτή τη προσπάθεια. Μη ξεχνάτε, ότι οι Γιορτές για τα παιδιά σημαίνουν παιχνίδια, και υπάρχουν παιδιά που αυτές τις μέρες ούτε γιορτάζουν, ούτε μπορούν να παίξουν…

protagon

www.toylife.gr

Comments 0 σχόλια »

Στο βίντεο μια παλιά εκπομπή το Μονόγραμμα – κάπου εκεί γύρω στις αρχές του ΄80 – αφιερωμένη στον σπουδαίο ηθοποιό Μάνο Κατράκη.  Ο σκηνοθέτης ζήτησε από τον ηθοποιό να κάνουν και κάποια γυρίσματα στην ιδιαίτερη πατρίδα του ηθοποιού, την Κρήτη. Έτσι, βρέθηκαν και σε ένα παλιό καφενείο σε κάποιο μικρό χωριό στο Καστέλι της Κρήτης.

Εκεί ο Κατράκης συναντά τυχαία έναν παλιό του φίλο, τον λαγουτέρη Γιωργή Κουτσουρέλη. Ανάμεσα στους απλούς Κρητικούς, στην αυθεντικότητα του λαϊκού καφενέ και με ζωντανές τις μνήμες των παιδικών του χρόνων ο μεγάλος ηθοποιός απελευθερώνεται. Και ξάφνου ζαλισμένος από τη ρακί αρχίζει να απαγγέλει στίχους από τον Ερωτόκριτο. Σιμά του ο μέγας μαϊστορας της Κρητικής Μουσικής ο Γιωργής Κουτσουρέλης συνόδευε με το λαγούτο του τον αφηγητή. Πίσω τους  κρεμασμένες στον τοίχο και καπνισμένες από την ξυλόσομπα μια λαϊκή ζωγραφιά του Λευτέρη Βενιζέλου και ένα ασπρόμαυρο πορτρέτο του Ψαρονίκου του Ξυλούρη. Τριγύρω σιωπηλοί οι θαμώνες του καφενέ, σαστισμένοι από την αναπάντεχη ευεργεσία που τους αξίωσε, να αντικρύζουν μπροστά τους να εκτυλίσσεται τούτο το σπάνιο θαύμα. Ιερή σιγή! Τα σα εκ των σων!

Μέσα στην μέθη τούτης της ξαφνικής οίησης ο Κατράκης συνέχιζε να προφέρει τούτα τα αιώνια Ελληνικά. Καθάρια, αντρίκια, άξια και Ολύμπια η φωνή του.  Σπηλαιώδης ηχώ της ιστορίας του τόπου μας.

«Όοχου Γιώργη Κουτσουρέλη!»«Γεια σου Μάνο!», αντάλλασαν παινέματα οι δυο μύστες, για να αντέξουν το βάρος της στιγμής. Και έτσι κατάφερναν να συνεχίζουν το χρέος οι δυο γέροντες με τη θέρμη και το μεράκι εικοσάχρονου :

τσι περαζόμενους καιρούς που Έλληνες ορίζαν

και που δεν είχε η Πίστη τους θεμέλιο, μηδέ ρίζα

τότε μια αγάπη μπιστική στον κόσμο εφανερώθη…

Και καθώς συνεχίζονταν το τραγούδι στον μικρό καφενέ αναβίωναν σπουδαίες στιγμές από το υπερχιλιετές ταξίδι που κάνει το καράβι της Ελλάδας στο χρόνο. Από τον Φήμιο τον αοιδό των Ομηρικών Επών και τους τραγουδιστάδες με την πανδουρίδα των Ακριτικών Τραγουδιών μέχρι τον ταμπουρά του Μακρυγιάννη. Όλα τούτα συμπυκνώνονταν ατόφια σ’ αυτό το απρόσμενο σκηνικό.

Για λίγα λεπτά ο χρόνος μετεωρίζονταν ανάμεσα στο σήμερα, στο χθες και στο πάντοτε.

«Δεν πάει όλα γύρω να γκρεμιστούν!»,σκέφτηκα.«Η δική μου Ελλάδα ζει!».

protagon

Comments 0 σχόλια »

Comments 0 σχόλια »

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση
Μετάβαση σε γραμμή εργαλείων